Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Jan Jacob de Malapert (1743-1816)

Persoonlijke gegevens Jan Jacob de Malapert 

Bron 1

Gezin van Jan Jacob de Malapert

Waarschuwing Let op: Echtgenote (Isabella Sophia van der Muelen) is ook zijn nicht.

Hij is getrouwd met Isabella Sophia van der Muelen.

Zij zijn getrouwd op 22 februari 1774 te Zutphen, Gelderland, Netherlands, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Louis de Malapert  1775-1790
  2. Jacob de Malapert  1777-1778
  3. Jacquelina de Malapert  1780-1858 


Notities over Jan Jacob de Malapert

Hij is geboren om 14.00 uur. Hij huwde met zijn nicht.
Jan Jacob de Malapert vestigde zich in 1780 in Utrecht, waar zijn echtgenote op 15.1.1781 overleed en in het familiegraf te Jutphaas werd bijgezet.
De dood van zijn zoon Louis deed hem Utrecht weer verlaten en zich opnieuw in Zutphen vestigen, waar hij een huis in de Waterstraat bezat.
Hij overleed 22.5.1816 te Brummen; zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar Jutphaas, waar de grafkelder opnieuw werd geopend voor de bijzetting van de laatste drager van de naam Malapert in Nederland.
Jan Jacob de Malapert, de laatste van zijn geslacht, heeft het familiearchief verrijkt met een nauwkeurig uitgewerkte genealogie, waarin o.m. zorgvuldig is aangetekend het uur en de minuut van de geboorte, de doop, het overlijden en de begrafenis van tal van leden van zijn geslacht: ook de namen van peters en meters, en die van de doophefsters, zijn herhaaldelijk genoemd. Het is jammer, dat slechts bij uitzondering een doodsoorzaak is te boek gesteld.
Kort na het overlijden van Jan Jacob de Malaperf, namelijk in 1820, is de oude Hervormde kerk te Jutphaas wegens bouwvalligheid gesloopt, doch de grafkelder en de zerk daarop zijn tot nu toe gespaard gebleven. Het vrijkomend terrein werd tot algemene begraafplaats ingericht en is als zodanig nog in gebruik.
In November 1952 werd naar de toestand van de kelder een onderzoek ingesteld. De toegang bleek te liggen ten westen van de grote grafzerk, ca. een meter onder het maaiveld, en werd gevormd door een vrij lage, gemetselde boog, gesloten door een opstaande, stenen plaat met zware ijzeren ring. De plaat rustte op een stenen drempel. De kelder was in baksteen opgetrokken, met een licht gewelfd dak; lengte en breedte ongeveer gelijk aan die van de erop rustende zerk, grootste hoogte ca 1.50 m. Op de achterwand stond het cijfer 1613, waarschijnlijk het jaar van de bouw. De bodem lag ca. een halve meter lager dan de drempel. Een weinig boven de bodem bevonden zich, van zijmuur tot zijmuur, twee dikke ijzeren staven, waarop de kisten werden neergezet; deze bleven dus vrij van de grond.
Aangetroffen werden twee grote kisten in de lengterichting van de kelder naast elkaar staande, de voeteinden naar het Oosten gericht. Dwars, en tegen de achterwand, een kleine kist. Deze kisten waren grotendeels vergaan en uit elkaar gevallen. Blijkbaar waren dus van de 19 hier begraven personen de overblijfselen van 16 hunner verwijderd, en rust hier nog slechts het stof van de drie, die het laatst begraven zijn, nl.:
Pieter de Malapert, 65 jaar, gest. 1806; zijn broeder: Jan Jacob de Malapert, 72 jaar, gest. 1816 en diens zoon Louis de Malapert, 14 jaar, gest. 1790.
Van het Huis Plettenburg is geen steen overgebleven; slechts een landweg, die op het fort aanloopt, draagt nog de naam Plettenburg. De bezittingen van het geslacht zijn in andere handen overgegaan: de heerlijkheidsrechten vervallen, en de naam van het geslacht uitgestorven.

Bronnen:
Wittert van Hoogland - Bijdragen tot de Geschiedenis der Utrechtsche Ridderhofsteden.
A. E. Rientjes - Het Kerspel van Jutphaas
Het Huisarchief de Malapert
Acten uit het Rijks- en Gemeente-archief te Utrecht
Begraafboeken Herv. Kerk te Jutphaas.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jacob de Malapert?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Jacob de Malapert

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jacob de Malapert


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Jacob de Malapert

Bronnen

  1. rob_gomes.ged

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 december 1743 lag rond de 7,0 °C. Er was 2 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: geheel betrokken. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1743: Bron: Wikipedia
    • 9 september » Paus Benedictus XIV creëert 25 nieuwe kardinalen, onder wie de bisschop van Freising en latere prins-bisschop van Luik Johan Theodoor van Beieren
  • De temperatuur op 22 februari 1774 lag rond de 5,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bijzondere weersverschijnselen: wat dauw. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1774: Bron: Wikipedia
    • 8 mei » Volgens de Friese predikant Eelko Alta zou de wereld op deze dag vergaan vanwege een samenstand van de planeten Mars, Venus, Jupiter, Mercurius en de maan.
    • 10 mei » Lodewijk XVI wordt koning van Frankrijk.
    • 21 juli » Het Verdrag van Küçük Kaynarca maakt een einde aan de vijfde Russisch-Turkse Oorlog (van elf).
  • De temperatuur op 22 maart 1816 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1816: Bron: Wikipedia
    • 9 januari » Frederik Willem van Nassau-Weilburg overlijdt en wordt als vorst van Nassau opgevolgd door zijn zoon Willem.
    • 21 februari » Nederland - Kroonprins Willem, de latere Koning Willem II trouwt met Anna Paulowna, een dochter van Tsaar Paul I van Rusland.
    • 8 maart » Paus Pius VII creëert 31 nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschoppen Annibale della Genga en Francesco Saverio Castiglioni.
    • 26 juni » Het Traktaat van Aken wordt ondertekend waardoor de ministaat Neutraal Moresnet ontstaat.
    • 9 juli » Argentinië verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 27 juli » Begin van de verplaatsing van het beeld van Ramses II naar de Nijl door Giovanni Battista Belzoni


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Malapert

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Malapert.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Malapert.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Malapert (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I121344.php : benaderd 29 april 2024), "Jan Jacob de Malapert (1743-1816)".