Genealogie fam. Molenaar » Gerrit Cornelis Bruijn (1850-1932)

Persoonlijke gegevens Gerrit Cornelis Bruijn 


Gezin van Gerrit Cornelis Bruijn

Hij is getrouwd met Frouwina Swiers.

Zij zijn getrouwd op 5 januari 1878 te Delfzijl, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Cornelis Bruin  1878-????
  2. Swiert Bruijn  1881-1882
  3. Anna Maria Bruijn  1883-????


Notities over Gerrit Cornelis Bruijn

Gerrit Cornelis Bruin is geboren om 06:00 uur.
Van de geboorte is aangifte gedaan op dinsdag 5 maart 1850 door de vader.
Bij de geboorteaangifte van Gerrit waren de volgende getuigen aanwezig:
Jan Rutgers Marie Murraij (geb. ±1817)
Theunis Bakker (geb. ±1849).

Van het overlijden van Gerrit is aangifte gedaan op zaterdag 20 augustus 1932
Gerrit Cornelis Bruyn ligt op Vlieland begraven.

Gerrit Cornelis Bruyn was zeeman.
Hij is zijn loopbaan begonnen als lichtmatroos op de ijzeren raderstoomboot "Prins van Oranje"
Daarna is hij als bootsman gaan varen op de de houten bark "Friso".
Vervolgens werd hij derde stuurman op het houten fregat "Jupiter".
En hierna tweede stuurman op de houten bark "Amstelstroom".
Hierna werd hij gezagvoerder Kapitein op de "Adriana".
Op dit schip heeft hij nagenoeg de hele wereld afgevaren en vele zware stormen doorstaan.
De gehele geschiedenis van het Fregatschip "Adriana" is beschreven in een boek genaamd:
Het Fregatschip Adriana 1891-1908.
ISBN: 90-76496-13-7
Geschreven door A. Belder en T. F. J. Pronker.

Broer Jacob Bruin is in 1883 kapitein op de driemastschoener Louise. Tijdens een reis op de Oostzee vergaat het schip in een vliegende storm met man en muis. Gerrit Bruijn wil weten wat er is gebeurd en vertrekt tussen twee reizen door naar Dantzig om informatie over zijn broer te verkrijgen. Hij komt thuis met flessenpost: “Louise, kapitein J. Bruin, op 23 Dezember Diep in nood in de bogt van Danzig. Groet mijn lieve vrouw en kinderen tot in de Ewigheid”. De brief is overhandigd aan de vrouw van Jacob Bruin op Vlieland en wordt sindsdien in de vrouwelijke lijn overgeërfd.

In 1892 wordt Gerrit Bruijn kapitein op de Adriana en met dit schip zal hij tot 1908 blijven varen. Hij heeft dan al bijna 10 jaar ervaring als gezagvoerder op vijf verschillende schepen. Met de Adriana reist hij naar alle continenten. Hij doet grote wereldsteden aan als New York, Buenos Aires, Londen en Batavia (nu: Jakarta).
De reizen die Bruijn maakt zijn soms erg lang. Het komt regelmatig voor dat hij langer dan een jaar van huis is. Contact met het thuisfront onderhoudt hij met brieven. Helaas zijn van de correspondentie maar vijf brieven bewaard gebleven, brieven die hij schreef aan zijn jongste dochter Christina. Uit de brieven komt Bruijn naar voren als een liefhebbende vader, die zijn dochter de raad geeft “bij het schaatsen een goede mantel om te doen”.
Die vijf brieven en een schilderij van het fregat zijn op 6 januari 2017, exact 125 jaar na de tewaterlating van de romp van de Adriana, door de erven T.F.J. (Ton) Pronker geschonken aan Museum Tromp’s Huys. Op de begane grond van het museum is hiermee een mini-expositie ingericht rond deze Vlielander kapitein.

* Gerrit Bruijn schreef zijn naam soms met ij, soms met y.

Bron: Het fregatschip Adriana 1891-1909 – A. Belder en T.F.J. Pronker
Gerrit Cornelis Bruin is geboren om 06:00 uur.Van de geboorte is aangifte gedaan op dinsdag 5 maart 1850 door de vader.Bij de geboorteaangifte van Gerrit waren de volgende getuigen aanwezig:Jan Rutgers Marie Murraij (geb. ±1817)Theunis Bakker (geb. ±1849).Van het overlijden van Gerrit is aangifte gedaan op zaterdag 20 augustus 1932Gerrit Cornelis Bruyn ligt op Vlieland begraven.Gerrit Cornelis Bruyn was zeeman.Hij is zijn loopbaan begonnen als lichtmatroos op de ijzeren raderstoomboot "Prins van Oranje"Daarna is hij als bootsman gaan varen op de de houten bark "Friso".Vervolgens werd hij derde stuurman op het houten fregat "Jupiter".En hierna tweede stuurman op de houten bark "Amstelstroom".Hierna werd hij gezagvoerder Kapitein op de "Adriana".Op dit schip heeft hij nagenoeg de hele wereld afgevaren en vele zware stormen doorstaan.De gehele geschiedenis van het Fregatschip "Adriana" is beschreven in een boek genaamd:Het Fregatschip Adriana 1891-1908.ISBN: 90-76496-13-7Geschreven door A. Belder en T. F. J. Pronker.Broer Jacob Bruin is in 1883 kapitein op de driemastschoener Louise. Tijdens een reis op de Oostzee vergaat het schip in een vliegende storm met man en muis. Gerrit Bruijn wil weten wat er is gebeurd en vertrekt tussen twee reizen door naar Dantzig om informatie over zijn broer te verkrijgen. Hij komt thuis met flessenpost: “Louise, kapitein J. Bruin, op 23 Dezember Diep in nood in de bogt van Danzig. Groet mijn lieve vrouw en kinderen tot in de Ewigheid”. De brief is overhandigd aan de vrouw van Jacob Bruin op Vlieland en wordt sindsdien in de vrouwelijke lijn overgeërfd.In 1892 wordt Gerrit Bruijn kapitein op de Adriana en met dit schip zal hij tot 1908 blijven varen. Hij heeft dan al bijna 10 jaar ervaring als gezagvoerder op vijf verschillende schepen. Met de Adriana reist hij naar alle continenten. Hij doet grote wereldsteden aan als New York, Buenos Aires, Londen en Batavia (nu: Jakarta).De reizen die Bruijn maakt zijn soms erg lang. Het komt regelmatig voor dat hij langer dan een jaar van huis is. Contact met het thuisfront onderhoudt hij met brieven. Helaas zijn van de correspondentie maar vijf brieven bewaard gebleven, brieven die hij schreef aan zijn jongste dochter Christina. Uit de brieven komt Bruijn naar voren als een liefhebbende vader, die zijn dochter de raad geeft “bij het schaatsen een goede mantel om te doen”.Die vijf brieven en een schilderij van het fregat zijn op 6 januari 2017, exact 125 jaar na de tewaterlating van de romp van de Adriana, door de erven T.F.J. (Ton) Pronker geschonken aan Museum Tromp’s Huys. Op de begane grond van het museum is hiermee een mini-expositie ingericht rond deze Vlielander kapitein.* Gerrit Bruijn schreef zijn naam soms met ij, soms met y.Bron: Het fregatschip Adriana 1891-1909 – A. Belder en T.F.J. Pronker

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Cornelis Bruijn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Cornelis Bruijn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Gerrit Cornelis Bruijn

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Cornelis Bruijn


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 4 maart 1850 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1850: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
      • 19 juni » Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
      • 9 juli » President Zachary Taylor overlijdt, en Millard Fillmore wordt de 13de President van de Verenigde Staten.
      • 20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
      • 29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
      • 16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.
    • De temperatuur op 5 januari 1878 lag rond de 3,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
    • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Schotland door oprichting van het aartsbisdom Saint Andrews en Edinburgh met vier bisdommen en het aartsbisdom Glasgow zonder suffragaan-bisdommen.
      • 3 april » Het Rotterdamsch Nieuwsblad verschijnt voor het eerst.
      • 4 mei » De fonograaf wordt voor het eerst gedemonstreerd.
      • 2 juli » Eerste Varsity (roeien).
      • 13 juli » Het Congres van Berlijn maakt Servië onafhankelijk.
      • 7 september » William Booth verandert de naam van zijn Christian Mission in The Salvation Army. In Nederlands wordt dit het Leger des Heils genoemd.
    • De temperatuur op 18 augustus 1932 lag tussen 16,2 °C en 29,3 °C en was gemiddeld 22,2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 11,1 uur zonneschijn (76%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
      • 5 februari » Benoeming van Guillaume Lemmens tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging van Roermond in Nederland.
      • 27 februari » James Chadwick verifieert experimenteel het bestaan van het neutron, dat hij al eerder vermoedde.
      • 29 mei » Oprichting van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters.
      • 28 juni » In België wordt de eerste taalwet in stemming gebracht.
      • 16 oktober » Opening van het Stade Armand Cesari in de Franse stad Bastia.
      • 20 november » Aardbeving bij Uden met een sterkte van 5,0 op de Schaal van Richter.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bruijn

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bruijn.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bruijn.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bruijn (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Mark Molenaar, "Genealogie fam. Molenaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-molenaar/I1304.php : benaderd 26 mei 2024), "Gerrit Cornelis Bruijn (1850-1932)".