Genealogie fam. Molenaar

Foto van Mark Molenaar
De publicatie Genealogie fam. Molenaar is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 13.069 personen. Vanwege privacy zijn 978 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zondag 14 april 2024.


Dit is de genealogie van een tak van de familie Molenaar van het Waddeneiland Vlieland. In de eerste kwart van de 18e eeuw volgt de stamboom, naast deze tak van de familie, ook de tak van de familie die achter blijft op de Korenmolen; de oorsprong van de naam.

In 1825 kreeg de "roggemolen" een grote opknapbeurt, uit het bewaard gebleven bestek blijkt dan dat het hier niet om een standerdmolen ging maar een zeskante binnenkruier.

In 1836 woedde er een hevige nw-storm, molenaar Meylom Hoedemaker heeft toen met inzet van zijn eigen leven de losgeslagen wieken weer tot stilstand weten te brengen.
De 19e januari 1832 gaf de regering van Vlieland ingevolge het bepaalde bij de wet op het Patentrecht, aan Frederik Hendrik van der Kop het patent van Dorps-Koorn-Molen onder de firma van de burgemeester. Uit diverse bewaard gebleven stukken kunnen we lezen dat in 1849 Jan Meylomszoon Hoedemaker, oud 32 jaar, molenaarsknegt op de Dorpsmolen was. In 1853 is de molen weer zwaar beschadigd door een storm waarbij een wiek is afgeknapt.
Herstellen kostte veel geld, de gemeente kon dit niet opbrengen. In 1859 is de molen onbruikbaar geworden.

De molen is tenslotte door een zware storm op 14 november 1861 verwoest.

Naast de genealogie van deze familie Molenaar, is dit ook de stamboom van Maarten, Mark en Zoë Molenaar, welke ook de genealogie van de familie Saarloos bevat. Deze familie en naam vindt haar oorsprong in (Rotterdam) Charlois.

N.B.

Inmiddels is dit hobbyprojectje verworden tot de diaspora van afstammelingen van de Vlielander Jan Molenaar (1713-1764). Foute en incomplete informatie verneem ik graag. Wanneer ik ongeoorloofd gebruik heb gemaakt van genealogische bronnen, mijn welgemeende excuses, voorstellen voor eventuele vervolgstappen om mijn mistappen te corrigeren, ontvang ik graag. 

WOII De 2e wereld oorlog is een periode waarin ook personen onderdeel van deze stamboom keuzen hebben gemaakt welke met de kennis van vandaag ; onvoorstelbaar, betreurenswaardig en voor sommigen bijzonder pijnlijk zijn. Ik heb bewust gekozen om deze keuzen niet onder stoelen of banken te steken en wil ook benadrukken dat de beweegredenen van keuzen in die periode, vanuit het hedendaags perspectief nooit veroordeeld mogen worden, hoe groot de gevolgen ook waren. We moeten slechts hopen zulke keuzen nooit zelf te hoeven maken met of zonder bedreiging van het eigen bestaan of dat van geliefden.

De naam Bloemsma is zo'n naam waar online voldoende over gevonden kan worden om een oordeel te vellen, maar die naam is voor mij ook de reden dat ik besta. Mijn grootmoeder Aaltje Bloemsma, was degene die mijn opa Molenaar tot de orde riep door hem mijn Indonesische oma als volwaardig mens te erkennen en deze "inlandse vrouw"  te trouwen opdat hij haar zwanger had gemaakt. 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.
Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verledenCollecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Genealogie Online collectie Indische Genealogische Vereniging - IGVIndische Genealogische Vereniging - IGV

Publicaties van leden van en geïnteresseerden in de Indische Genealogische Vereniging. Heeft u ook een stamboom die voor een deel in Indië ligt (Oost …
Gevonden online scans Scans zoeken

Gevonden aanknopingspunten Aanknopingspunten tussen stambomen

Bekijk de statistieken

Tweede WereldoorlogslachtoffersDe toegang tot de inhoud van de publicatie is door de auteur beperkt.

Als u bent uitgenodigd door de auteur dan kunt u inloggen en het besloten deel inzien.


Deze publicatie bevat 707 afbeeldingen!


Bekijk de afbeeldingengalerij
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!