Koek en enkele aanverwante families » Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz. (1904-1967)

Persoonlijke gegevens Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz. 

Bronnen 1, 2Bronnen 3, 4, 5

Gezin van Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz.

Hij is getrouwd met Martha Gerarda Kwast.

Zij zijn 13 september 1933 te Groningen verloofd.

Zij zijn getrouwd op 30 september 1933 te Groningen, hij was toen 29 jaar oud.Bronnen 2, 8, 9


Kind(eren):

  1. Marijtje Alida Koek  1936-1995 
  2. Emmy Elisabeth Koek  1937-1992 
  3. Berend Albertus Koek  1940-2017 
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)


Notities over Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz.


Op 9 september 1920 wordt hij ingeschreven als kweekeling in het register van de Kweekschool voor de Zeevaart aan de Prins Hendrikkade 189 te Amsterdam.

1921-1922 Comportementsboek:
·Äú4270
Koek Hermanus Cornelis Ned. Herv.
Ingenomen 6 September 1920 170 1/2 Centim.
ƒ 400,= Geboren te Valkenburg, 2 April 1904
Vader: Jacob Koek Predikant
Moeder: Elisabeth van Vliet
Valkenburg Z-H.
De bepalingen zijn geteekend door den Vader
(volgt een cijferlijst met aantekening B-diploma. Hij begon met een 5 voor gedrag en eindigde met een 7)
In de kantlijn: November 1922 Geplaatst als stuurmansleerling bij de Holland Amerika Lijn voor een reis naar Oost Azië en Britrsch Indië.
15 Januari 1924 Terug van zee met voldoend attest van bekwaamheid; gedrag zeer goed.
15 April 1924 Voldoend examen afgelegd als 3e stuurman voor de groote stoomvaart.
26 April 1924 Eervol ontslagen met goed getuigschrift voor bekwaamheid, voldoend gedrag en een voldoend attest van zijne zeereizen.

augustus 1927: gezamenlijke zeilvakantie op een platbodem in Friesland: Lies Koek-van Heek, Kees Koek, Hendrik ter kuile en Heb Koek.

14 februari 1941 - Volkuniversiteit Heerenveen - Lezing van dr. Koek over de nieuwere inzichten in de behandeling van geesteszieken.
လHeerenveen. Over bovenstaand onderwerp heeft dr. H.C. Koek alhier, Woensdagavond gesproken voor de Volksuniversiteit Heerenveen en omstreken. De voordracht werd toegelicht met lantaarnplaatjes. Dr. Koek behandelde eerst de maatregelen, welke omstreeks de Middeleeuwen werden genomen ter afzondering van krankzinnigen. Men was er in die dagen van overtuigd, dat deze patienten van den duivel bezeten waren. Het ligt voor de hand, dat de Kerk in dezen haar invloed trachtte te laten gelden. Door priesters werd door handoplegging enz. gepoogd de duivels uit te bannen. Het is zeer wel mogelijk, dat de banners er door hun persoonlij en geestelijk overwicht in enkele gevallen in slaagden, gedeeltelijke လgenezingဝ te brngen, zij het dan bij toeval. Verder volstond men er mede deze door den duivel bezetenen, dus zeer gevaarlijken ui de gemeenschap te stooten. Zij werden in z.g. လdolhuizenဝ opgesloten en volkomen aan hun lot overgelaten. De toestanden, die in deze doljhuizen heerschten, waren van een niet te beschrijven ellende. Eerst in 1837 kwam hierin verandering. Een eenvoudige bewaarder te Nijmegen, Van Duren, opende op eigen initiatief de hokken en begon zijn patiënten te verplegen. Hoewel deze verpleging zich alleen richtte op de uiterlijke omstandigheden, kan hier toch gesproken worden van een belangrijke verbetering. De oude vrees voor de krankzinnigen bleef echter bestaan, en wordt nog dikwerf aangetroffen, zij het dan in verzwakte mate. Nog honderd jaar geleden beschikte men over een volledig arsenaal van folterwerktuigen, welke moesten dienen om de patiënten onschadelijk te maken. Alles was bedacht op eigen veiligheid en gemakzucht. Het verplegend personeel genoot niet de geringste opleiding. Het uitschot der gemeenschap was juist goed genoeg om လbroederဝ of လzusterဝ te worden.
Tegen deze dwangmiddelen kwam een reactie, en wel uit Engeland. Er gingen stemmen op, welke pleitten voor afschaffing van alle dwangmiddelen. Ook in ons land werd deze nieuwe strooming merkbaar. In 1850 werden in het gesticht Santpoort de dwangbuizen en verdere kwelmiddelen verbannen. De patienten kregen hun vrijheid terug, een vrijheid tusschen muren, dien hen als vokomen nuttelooze creaturen afscheidden van de wereld daarbuiten.·Äù etc. etc.

1946, april, publicatie van ·ÄúHet volkskarakter der Friezen·Äù door H.C. Koek.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz.?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz.

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hermanus Cornelis Koek


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz.



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 april 1904 lag tussen 2,6 °C en 10,1 °C en was gemiddeld 6,4 °C. Er was 5,0 uur zonneschijn (38%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
    • 23 januari » De Noorse plaats Ålesund wordt verwoest door een brand.
    • 17 februari » Première van de opera Madama Butterfly van Giacomo Puccini in het Teatro alla Scala in Milaan.
    • 3 maart » Keizer Wilhelm II van Duitsland wordt de eerste persoon die een politieke opname maakt met behulp van Thomas Edisons cilinder.
    • 16 juni » Op deze dag speelt het boek Ulysses van James Joyce zich af.
    • 4 juli » Oprichting van de Duitse voetbalclub Borussia Fulda.
    • 5 november » De Engelse atleet Alfred Shrubb vestigt het werelduurrecord atletiek in Glasgow: in één uur tijd loopt hij 18742 m.
  • De temperatuur op 30 september 1933 lag tussen 9,5 °C en 16,4 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Adolf Hitler wordt ingezworen als Kanselier van Duitsland.
    • 14 maart » Hans Veerman, Nederlands acteur († 2014)
    • 22 juli » Wiley Post wordt de eerste persoon die alleen om de wereld vliegt. Hij legt 25 094km af in 7 dagen, 18 uur en 45 minuten.
    • 14 augustus » Emilio Comici en de gebroeders Dimai beklimmen als eerste de onmogelijk geachte noordwand van de Cima Grande (Drei Zinnen).
    • 30 augustus » Oprichting van Air France.
    • 10 oktober » Het eerste synthetische wasmiddel (Dreft) komt op de markt.
  • De temperatuur op 3 mei 1967 lag tussen -2.3 °C en 9,7 °C en was gemiddeld 4,3 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 8,7 uur zonneschijn (58%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het ??. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 22 november 1966 tot 5 april 1967 was er in Nederland het kabinet Zijlstra met als eerste minister Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
  • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
  • In het jaar 1967: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,5 miljoen inwoners.
    • 9 maart » De dochter van Jozef Stalin, Svetlana Alliloejeva, loopt over naar de Verenigde Staten.
    • 13 mei » Eendaags bezoek van Paus Paulus VI aan Fatima in Portugal voor de viering van de vijftigste verjaardag van de verschijning van Maria.
    • 24 juli » De Franse president Charles de Gaulle haalt zich de woede van Canada op de hals door zijn steun te betuigen aan de onafhankelijkheidswens van Quebec, de Franstalige provincie van Canada.
    • 10 september » De bevolking van Gibraltar stemt tegen eenwording met Spanje.
    • 18 november » In het televisieprogramma Bij Dorus op schoot zingt de 3-jarige Corrina Konijnenburg een geheel eigen versie van het aloude lied Poesje Mauw.
    • 15 december » De Silver Bridge in Point Pleasant (West Virginia, Verenigde Staten) stort zonder aanwijsbare reden in. Hierbij komen 46 mensen om het leven.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Koek

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Koek.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Koek.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Koek (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Koek, "Koek en enkele aanverwante families", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koek/I83.php : benaderd 21 mei 2024), "Dr. Hermanus Cornelis "Heb" Koek Jacobsz. (1904-1967)".