Genealogie Visser Lemmer » Wiebren Anne van der Gaast (1882-1968)

Persoonlijke gegevens Wiebren Anne van der Gaast 


Gezin van Wiebren Anne van der Gaast

Hij is getrouwd met Akke Bakker.

Zij zijn getrouwd op 10 december 1909 te Lemmer, hij was toen 27 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. Fokje van der Gaast  1910-2000
  2. Akke van der Gaast  1912-1997


Notities over Wiebren Anne van der Gaast

„Och heden, ja...." Oud-Lemsters waren weer echt thuis
„Min waer op'e Lemmer juster, maar de 120 oud-Lemsters op de reunie ter gelegenheid van de Lemster Merke, merkten er niets van. In het Nutsgebouw scheen de zon volop en een kniesoor die over zijn druipnatte haren klaagde. Van heinde en verre waren de Lemsters-om-utens naar hun oude geboortedorp getogen. De VVV van Lemmer heeft geen moment aan het welslagen van de reünie getwijfeld. De grote zaal van het Nutsgebouw gonsde van honderden stemmen, die elkaar veel te vertellen hadden.
Een beetje stil van al die drukte zaten de oudste oud-Lemsters, de heren Rinse Hoekstra (85), oud visser, nu te Zwolle en Wiebren Anne van der Gaast te Voorburg (84), gepensioneerd bouwkundige, vooraan glunderend om zich heen te kijken. „Ik ken al dy gesichten wol, mar de nammen net mear", zei de heer Hoekstra wiens lichamelijke conditie door een „krupsje" ln het voorjaar er niet beter op was geworden. Zijn vriend, de heer Van der Gaast was zo onfortuinlijk zijn rechterpols te breken. Maar ze waren gekomen, „desnoods kruipend" zoals de heer Van der Gaast, die al 63 jaar niet meer op'e Lemmer woont, ons toevertrouwde.
Bij de gevoelvolle toespraak van wethouder A. E. Klijnsma, over het oude Lemmer en bij het zingen van It Heitelân, rolden de eerste tranen. De Lemsters schaamden zich er niet voor. „Hwat sil der oer wêze fan it âlde?" hadden ze zich afgevraagd. Tijdens de rondrit met drie autobussen leek dat best mee te vallen. Overal gingen de deuren van de huizen open, overal werd gewuifd en gelachen. De verloren zonen en dochteren werden binnengehaald. Hoeveel keren niet het „sjoch, der ha je dy en dy" geklonken heeft, Is niet te zeggen. Ze waren er allemaal,, met naam en toenaam.
Dan die verbazing over het nieuwe. De uitbreiding van Lemmer maakte de reünisten blij. Velen waren vertrokken in de crisistijd, toen de werkgelegenheid in hun plaats ingevroren was.
Burgemeester F. Faber, pas enkele weken in Lemsterland en geen Lemster, won meteen de harten van de vrolijke schare. De burgemeester sprak over het oude Lemmer, over de oude namen, alsof hij er zijn hele leven had gewoond. „Ik kin wol skrieme", zei een forse dame en zij haalde een piepklein zakdoekje te voorschijn....
Wethouder Klijnsma hield de ogen vochtig. Voor een doodstille zaal streelde deze geboren en getogen Lemster de geschiedenis van zijn plaats. Hij nam de aanwezigen in gedachten mee naar het „witte húske", dat tot veler teleurstelling rood was geworden; de strekdam, geliefd plaatsje om te minnekozen en de ,stjonkhoeke", de Eerste Parkstraat en de Joodse begraafplaats. Het verleden herleefde, zelfs voor niet Lemsters.
En de Lemsters zelf? Maar weinigen hebben het bezoek niet opgemerkt. Maar de ouderen hebben elkaar enthousiast aangestoten en elkaar de vele bekende gezichten gewezen die tussen de bewaasde busraampjes schemerden.
Volgend jaar weer, maar dan geen 120, maar 250 reünisten. Lemmer telt veel verloren — maar trouwe — kinderen.
Links onderaan, op de rug gezien, de schrijver-journalist Piter Terpstra (Leeuwarden); rechts de dichter en oud-journalist Fedde Schurer (Heerenveen) met daarnaast de oudste reünisten W. van der Gaast (Voorburg) en R. Hoekstra (Zwolle). Vier mannen uit een heterogene groep, die echter één belangrijk ding gemeen had: de liefde voor de oud-woonplaats.
L.C. 30-7-1966
---

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wiebren Anne van der Gaast?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wiebren Anne van der Gaast

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wiebren Anne van der Gaast


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. aktenr. 106
    2. akte 106
    3. bevolkingsregister Den Haag
    4. akte 39

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam Van der Gaast


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hillebrand Visser, "Genealogie Visser Lemmer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-hillebrand-visser/I1761.php : benaderd 26 april 2024), "Wiebren Anne van der Gaast (1882-1968)".