Genealogie Buddingh » Peter Gijsbertsz Bonert (????-> 1656)

Persoonlijke gegevens Peter Gijsbertsz Bonert 

  • Hij is overleden na juni 1656.

Gezin van Peter Gijsbertsz Bonert

Hij is getrouwd met Henrickgen Adriaens.

Zij zijn getrouwd voor maart 1608 te Amersfoort.


Kind(eren):

  1. Fijtjen Peters  1616-< 1655 
  2. Beatris Peters  ????-1658 


Notities over Peter Gijsbertsz Bonert

Op 16 januari 1609 staan Evert Fransz en Peter Bonert borg voor Thomas Thomaszn bij de huur van twee vierdels in ’t Swartelandt.

Op 4 november 1612 is op een veiling van mobilia, have en vee van Gerrit Everts verkocht een paardencrib, ingezet door Peter Bonert voor 2 gulden en 10 stuivers, deze zijn gekocht door Gerloff Gijsberts en er is beloofd te betalen met contant geld. Betaald op 3 december 1612:

0083-AT002b003 AT002b003 Notaris J. van Ingen
Johan van Ingen 107 04-11-1612 Verkoop Aktenummer: 107
Soort akte: Verkoop
Samenvatting: Veiling van mobilia, have en vee
Bijzonderheden vervolg 1:
10. Een paardencrib, ingezet door Peter Bonert voor 2 gulden en 10 stuivers; deze (9 en 10?) zijn gekocht voor Gerloff Gijsberts en er is beloofd te betalen met contant geld. (Dit is betaald op 03-12-1612.) 11. 2 IJzeren "eechden" (eggen), ingezet door Evert Frans Graeff, voor 4 gulden. Deze heeft de verkoper zelf behouden. 12. Een rood kalf, gekocht door Elis Joosten, voor 20 gulden.
Veiling op Isselt. Getuigen: Peter Philips, schout, Cornelis Claeszn. en Cornelis Wouterszn., als buren.
Bijzonderheden:
Verkoper is Gerrit Everts. De koper dient in contant geld te betalen van iedere gulden die hij zal bieden, een stuiver "tot rantsoen" , zoals het de verkoper belieft. Hij zal de kooppenningen "midvasten" eerstkomend betalen en hij zal bij de koop 2 borgen stellen. Indien hij geen borgen kan stellen, zullen de goederen wederom in veiling worden gebracht tot schade van de eerste koper als het daarna minder geld opbrengt, en tot profijt van de verkoper als het daarna meer opbrengt. Bij twee gelijke biedingen mag de verkoper kiezen wie hem belieft of wederom in veiling brengen. De koper zal alleen dragen de ongelden (belasting) van hetgeen verkocht wordt, uitgezonderd hetgeen dat is ingezet. De veiling: 1. Het hooi en de drie roeden hooiberg. Dit heeft Toenis Henricxzn. voor 56 gulden ingezet, waarvoor het hem gegund is. Borgen zijn Reyer Loochzn. Taets en Olivijer Buijck. 2. Rogge in de berg, ingezet door Henrick Evertszn. voor 53 gulden, waarvoor het hem gegund is. Borgen zijn Reyer Loochzn. Taets en Peter Jans in de IJseren Hoet. 3. De gerst, ingezet door Reyer Loogen voor 90 gulden, is hem gegund. Borgen zijn Thonis Henricxzn. en Pouwel Henricxzn. 4. Een zwarte koe, ingezet door Peter Janzn. in de IJseren Hoet. , voor 28 gulden, is gegund. Borgen zijn Reyer Loochzn. Taets en Pouwel Henricxzn., voerman. 5. 3 Pinken, ingezet door Henrick Henricxzn. in de Witte Swaen, tezamen voor 12 gulden: is gegund. Borgen zijn Jan Craen en Marcq Dircxzn. Harman. 6. Een vaars voor 15 gulden, gegund aan voorgaande koper. 7. Een rode merry, door voorgaande koper ingezet en gegund voor 58 gulden en 10 stuivers. Borgen zijn Wouter Janzn. Brijnck en Adam Jans Gout. 8. Een ruin, ingezet door Michiel van Ieselmuijden, voor 53 gulden: is gegund. Borgen zijn Thonis Henricxzn., voerman, en Jan Adriaenzn. op Isselt. 9. Een ploeg, ingezet door Henrick Henrickzn., voor 9 gulden "waarvoor hem de afslach is gelaten".
Getuigen:
Peter Philips (schout), Cornelis Claeszn. en Cornelis Wouterszn. (buurman)
Borg: ReyerLoochzn. Taets, Olivijer Buijck, Peter Jans (i de IJseren Hoet (smederij)), Thonis Henricxzn.,
Pouwel Henricxzn., Jan Craen, MarcqDircxzn. Harman, WouterJanzn. Brijnck, AdamJans Gout,
Jan Adriaenzn.
Kopers:Toenis Henricxzn., Henrick Evertszn., Reyer Loogen, Peter Janzn., Henrick Henricxzn., ichiel van Ieselmuijden, Peter Bonert (hij heeft gekocht voor Gerloff Gijsberts), Elis Joosten
Verkoper: Gerrit Everts
Objecten:Mobilia, have en vee (zie onder Bijzonderheden)
Organisatie: Archief Eemland

Op 28 december 1615 stelt Anthonis Jansz Quint zijn testament op. Hij vermaakt aan Jan Thonisz, zijn oudste zoon, land van ’t Wildelant, gelegen op Liender en land van Engelants, ten zuiden van Wildelant, in gebruik bij Peter Bonert.

Op 14 mei 1621, 28 november 1627 en 4 mei 1630 is Peter Gijsbertsz Bonert belendend aan een huis, berg, schuur, hof en hofstede in Coninckstraat te Amersfoort. Op 6 december 1627 is Peter Gijsberts Bonert belendend aan een huis, berg, schuur, hof en hofstede in de Krommestraat.

Op 11 mei 1628 compareren Elbert Elbertszn en Gerrit Franszn vanwege Jan Adamszn Goudt, bruidegom, ter ene zijde, Peter Gijsbertszn Bonert, Cornelis Henricxzn en Willem Moij vanwege Beatris Petersdr, bruid, ter andere zijde, als naaste vrunden van het bruidspaar daartoe verzocht. De bruidegom brengt mee de goederen die hij tegenwoordig heeft en die geschat worden 1.200 carolus gulden. Daar tegenover geeft Peter Gijsbertszn Bonert met zijn huisvrouw voor de bruid 200 gulden mee in contant geld plus een bed met toebehoren of 100 gulden daarvoor en nog 50 gulden, met arbeid en diensten aan het aanstaande bruidspaar te voldoen, tot tevredenheid van de bruidegom. Indien bruid en bruidegom of een van beiden komt te overlijden zonder geboorte, of al geboorte naliet en deze ook zonder geboorte overlijdt, dan zullen in dat geval de ingebrachte goederen terug gaan naar de zijde waarvan ze gekomen zijn, met alle winst en verlies. Erfenis wordt niet als winst gerekend en die zal ook gaan naar de zijde waarvan ze gekomen is. Wanneer de bruidegom als eerste overlijdt, zonder kinderen verwekt te hebben, dan zal de bruid uit zijn courante goederen krijgen de som van 300 carolus gulden eens.

Op 29 augustus 1628 kopen Peter Gijsbertsz Bonert, zijn vrouw en hun erven een morgen land aan de Amersfoortse berg van Steven Cotenberch en Daem Jelisz van Couwenhooven, mombers van de onmondige kinderen van Johan Bijler en zijn nagelaten weduwe Geertgen Lodewijcx.

Op 6 juli 1632 koopt Peter Gijsbertsz Bouert twee stukken land aan de Amersfoorder Engh van Henrick Albertsz, wonende in de Birkt, en zijn vrouw Jannitgen Peters. Op 25 november 1633 kopen Peter Gijsbertsz Bonert en zijn vrouw Henrickgen Adriaens een hoeftslaeghen van ongeveer elf morgen groot, gelegen in de Amersfoorder Engh, en twee morgen land gelegen in de Hooge Engh van Dirck Henricus en zijn vrouw Rutgen Willemsdochter voor henzelf voor een vierde part, de heren weesmeesters voor wijlen Matthijs Broenisz en Volckgen Cornelis gewezen mombers van de onmondige kinderen van wijlen Willem Aertsz, keersemaecker, en zijn vrouw Grietgen Christiaensz, voor drie vierde part. Op dezelfde datum verkopen Albert Albertsz, schoenmaker en zijn vrouw Maritgen Peters, en Bart Bartsz, voerman, en zijn vrouw Henrickgen Aerts voor twee derde part, en Peter Gijsbertsz Bonten en zijn vrouw Henrickgen Adriaens voor een derde part, een perceel land van zeven morgen gelegen in de Hoogen Engh aan Tijman Henricksz Roos, coorncoper, en zijn vrouw Geertruijt Willems.

25-11-1633 Object: een hoeftslaehgen van ongeveer elf morgen groot, gelegen in de Amersfoorder Engh
Verkopende partij:Dirck Henricus en zijn vrouw Rutgen Willemsdochter voor henzelf voor een vierde part. De heren Weesmeesters voor wijlen Matthijs Broenisz en Volckgen Cornelis gewezen mombers van de onmondige kinderen van wijlen Willem Aertsz., keersemaecker en zijn vrouw Grietgen Christiaensz voor drie vierde part.
Kopende partij: Peter Gijsbertsz Bonert en zijn vrouw Henrickgen Adriaens
Aktedatum: 25-11-1633
Belendingen 1: aan de ene zijde Dirck Verburch
Belendingen 2: aan de andere zijde Marus Dircxs, karreman
Opmerkingen: Akte in twee delen, dit is n° 1.
Bladzijdenummer: 100 verso
Toegangsnummer:0012 Stadsgerecht Amersfoort, 1435-1811

Op 7 februari 1634 verkopen Adriaen Henricksz, voerman, en zijn vrouw Barbara Meusz, voor henzelf, en deze Adriaen Henricksz als vertegenwoordiger voor zijn zussen Dirckgen en Aeltgen Henricksz, geassisteert door Peter Gijsbertsz Bonert voor zichzelf en Willem Schaij en Claes Gijsbertsz, mombers over de genoemde Dirckgen en Aeltgen Henricksz, een hof gelegen buiten de Bloemendalsestraat in de Tweede Steeg aan de edele Steven Cotenborg, oud-burgemeester, en zijn vrouw.

Op 25 april 1635 verkopen Peter Bonert, voerman, en zijn vrouw Henrickgen Ariaens een morgen land aan jonker Jan Hooft, koopman te Amsterdam.

Op 25 maart 1636 verkoopt Peter Bomert, voerman, weduwenaar van Henrickgen Aris, voor hemzelf, Jan Gout als man en voogd van Atris Peters en Fijtgen Peters, Jan Roelen en zijn vrouw Adriaentgen Peters, allen kinderen en erfgenamen van Henrickgen Aris, hun moeder en schoonmoeder, een perceel land gelegen aan de Amersfoorder Engh aan Jan Gerritss Hooft en zijn vrouw Marritgen Jans, wonende Amsterdam.

Op 3 juni 1656 is Peter Bontert belendend aan een huis, hof en hofstede op het hoekje van de Teut te Amersfoort.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Peter Gijsbertsz Bonert?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Peter Gijsbertsz Bonert

Peter Gijsbertsz Bonert
????-> 1656

< 1608
Fijtjen Peters
1616-< 1655

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Peter Gijsbertsz Bonert



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Bonert

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bonert.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bonert.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bonert (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Noortje Buddingh, "Genealogie Buddingh", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-buddingh/I13417.php : benaderd 8 juni 2024), "Peter Gijsbertsz Bonert (????-> 1656)".