Arbre généalogique van de families Zonneveld, Spierings, de Jager, Kanters, Laarman en Yperen en vele andere families » Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol (1597-1641)

Données personnelles Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol 


Famille de Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol

Il est marié avec Ael Jans.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):

  1. Cornelis Cornelisz Jol  1625-1660 
  2. Cornelia Cornelisdr Jol  ± 1628-1656


Notes par Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol

bijgenaamd "Houtebeen", was een admiraal van de West-Indische Compagnie (WIC) tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij was een roemruchte kaper, die veel buit maakte bij zijn overvallen op Spaanse en Portugese schepen beladen met goud en zilver. Jol onderscheidde zich door zijn weergaloze moed, zijn grote bekwaamheid als navigator en zijn menswaardige behandeling van krijgsgevangenen; dit in tegenstelling tot veel boekaniers, die bemanningen van veroverde schepen simpelweg overboord plachten te zetten.



Zijn bijnaam "Houtebeen" kreeg hij nadat hij in een gevecht gewond was geraakt en een been van hem moest worden afgezet. Dit werd vervangen door een houten been. Ook bij andere naties was hij als "Houtebeen" bekend: Pied de Pol in het Frans, Pé de Pau in het Portugees en Pie de Palo in het Spaans. De Spanjaarden noemden hem ook wel El Pirata. Jan Vos dichtte over hem:

Dit is hy die de zee zal baanen naar de Mooren. Heeft hy een been van hout? hy heeft een yzre handt. Het klotsen van zyn stelt dreunt Aragon in d'ooren Gelyk een donderslagh. het lichaam van ons Landt Dat rust niet op zyn been: maar op zyn moedigheeden. Wie zich vol moedts betoont ontbreekt het aan geen leeden.[1]

Jol, van bescheiden afkomst uit een Scheveningse schippersfamilie, ging in 1626 in dienst bij de West-Indische Compagnie en stak negen keer de Atlantische Oceaan over om de Spanjaarden en Portugezen in de West (de Braziliaanse kust en de Caraïben) te bestrijden. In december 1629 veroverde Jol het Braziliaanse eiland Fernando de Noronha,[2][3][4] dat tot 1654 als Pavonia deel bleef uitmaken van Nederlands-Brazilië. Ook aan de daaropvolgende verovering in 1630 van Olinda en Recife nam hij deel onder kapitein-generaal Hendrick Lonck. Met een eskader van tien schepen viel hij in 1633, tezamen met de piraat Diego el Mulato, de havenstad Campeche op het schiereiland Yucatán (Mexico) aan. In 1635 werd hij in de buurt van Duinkerke gevangengenomen door Duinkerker kapers, die hem ruim een half jaar later weer uitleverden. In 1638 werd hij benoemd tot admiraal van de WIC. Zijn aanval in datzelfde jaar op de Spaanse Zilvervloot onder Don Carlos de Ibarra mislukte door tegenstand van zijn kapiteins, die zich (hetzij uit lafheid, hetzij uit jaloezie dat Jol met voorbijgaan van ouderen in rang tot admiraal was benoemd) aan de strijd onttrokken.



Tijdens de Slag bij Duins in 1639 voerde hij als viceadmiraal van de Staatse vloot het bevel over een eskader van zeven schepen, waarmee hij op last van Maarten Tromp onder meer de vluchtroute afgrendelde voor de noordelijke flank van de Spaanse Armada. Door de overwinning van de Nederlanders op deze vloot ging de hegemonie van de Spanjaarden op de Europese wateren voorgoed verloren. Daniël Heinsius schreef op de overwinning het gedicht Don Spek, waarin hij de spot drijft met de Spaanse bevelhebber Don Antonio de Oquendo, en er een aantal Nederlandse Dons van eigen maaksel tegenover stelt:

De Zee was Don te klein; ons mannen waren dwergen; De schepen min als niet; zijn Gallioenen, bergen! Den blixem van de zee, bewust van wind en vloed, De mannelike Tromp, heeft hem aldaar ontmoet Met ingeboren Dons, raphandige gezellen, Die altijd op de zee de pijpen aardig stellen [5]. Don Keertekoe, Don Jaap, Don Houtebeen was daar Don Banker en Don Vijg met Don de Mangelaar.[6]

Op 30 mei 1641 voer Jol vanuit Nederlands Brazilië naar Afrika en veroverde daar de stad Luanda (Angola) en het eiland Sao Tomé op de Portugezen. Daarmee had het handelsimperium van de West-Indische Compagnie zijn grootste omvang bereikt. Jol zelf echter overleed kort na de verovering, op 31 oktober 1641, te Sao Tomé aan malaria.



Zijn zoon, die ook Cornelis Corneliszoon Jol (of Hola) heette, was kapitein van de Leiden tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog (1652-1654). Evenals zijn vader in 1639 vocht hij dus onder aanvoering van Maarten Tromp.



In Scheveningen is een straat naar hem vernoemd. Eén van zijn afstammelingen noemde zijn bedrijf naar Cornelis Jol.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Cornelis Cornelisz Jol

Cornelis Cornelisz Jol
1597-1641


Ael Jans
± 1600-????


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1641: Source: Wikipedia
    • 11 mars » victoire des Guaranis sur les Bandeirantes à la bataille de Mbororé.
    • 6 juillet » bataille de la Marfée.
    • 14 septembre » signature du traité de Péronne, par lequel Honoré II de Monaco assure au roi de France Louis XIII la tutelle de ses territoires.
    • 23 octobre » début de la Rébellion irlandaise de 1641.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Jol

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Jol.
  • Afficher des informations sur Jol sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Jol.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Maja Zonneveld de Jager, "Arbre généalogique van de families Zonneveld, Spierings, de Jager, Kanters, Laarman en Yperen en vele andere families", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zonneveld-spierings-de-jager-kanters-laarman-yperen/I9953.php : consultée 28 mai 2024), "Cornelis Cornelisz "Houtebeen" Jol (1597-1641)".