Arbre généalogique Tinnenbroek » Gerardus (Gerrit) Rosier (1781-1847)

Données personnelles Gerardus (Gerrit) Rosier 

Source 1

Famille de Gerardus (Gerrit) Rosier

Il est marié avec Wilhelmina (Hermina) Beek.Source 2

Ils se sont mariés le 25 février 1804 à Leiden, Nederland, il avait 22 ans.


Enfant(s):

  1. Catharina Rosier  1804-1826
  2. Petrus Rosier  1806-1853
  3. Wilhelmina Rosier  1809-1853
  4. Michel Jacobus Rosier  1822-1910 
  5. Elisabeth Rozier  1826-1921


Notes par Gerardus (Gerrit) Rosier

In de 18e eeuw kwijnde de lakenindustrie in Leiden weg. Wel werkten er toen nog Rosiers in de lakenindustrie, zoals greinwerker (zijn vader Theodorus) en dekenstrijker (Gerardus zelf). In 1803, voor zijn trouwen, getuigde de dekenstrijker Gerardus Rosier met Wilhelmina Beek bij de doop van Gerardus Petrus, een kleinzoon van zijn oom Petrus. Deze Gerardus Petrus ging op zijn 17de met zijn ouders Maria en Johannis Franken (en hun andere kinderen) naar Frederiksoord.


De eerste drie kinderen van Gerardus en Wilhelmina werden in de Appelkerk gedoopt. In 1807 ontplofte midden in de stad, aan het Steenschuur een kruitschip. De hele omgeving lag in puin, ook de schuilkerk van de Rosiers aan de Appelmarkt, waar Gerards eerste zoontje Petrus gedoopt was. Twee jaar later nam men de voormalige kapel van het Sint-Jacobsgasthuis, die na de Reformatie als Saaihal (waar de lakens werden gekeurd) in gebruik was geweest, als kerk in gebruik; het orgel met 17de-eeuwse pijpen verhuisde mee. Deze kerk werd aan de Heilige Lodewijk gewijd (nu heet deze nog steeds Lodewijkskerk) in 1809. Dat jaar werd hier de tweede dochter van Gerardus, Wilhelmina, gedoopt. Uit de huwelijksakten blijkt dat ik elk geval twee van de vijf zoons van Gerardus, dus mogelijk alle kinderen, niet hadden leren schrijven. Nadat voorgaande generaties Rosier in Leiden waren gebleven, valt het op dat de zoons hun blik buiten Leiden richtten: zowel Petrus als zijn zes jaar jongere broer Theodorus trokken naar Den Bosch, waar ze trouwden (in 1833 resp 1840) en kinderen kregen. Anthonie Franciscus trouwde in Hazerswoude, maar kreeg daarna kinderen in Leiden; Johannes Jacobus ging, nadat hij aanvankelijk kuiper was geweest en een zoontje Gerrit had gekregen in Leiden, met zijn vrouw naar Veenhuizen om in de fabriek te werken; Michel Jacobus ging naar Den Haag en trouwde daar. Hij kreeg kinderen in Den Haag en Haarlem (onder wie zijn eerste zoon Gerardus). Van hem zijn de beroepen bediende, timmerman en steenhouwer bekend.


Ook dochter Wilhelmina bleef niet in Leiden Zij trouwde, pas op 36-jarige leeftijd de 31-jarige Geert Mulder. Zijn beroep, schipper, kan verklaren hoe het kan dat Wilhelmina in Delft stierf.


Hoewel de afstanden in die tijd het contact tussen verschillende woonplaatsen moeilijk maakten, zullen er wel onderlinge familiecontacten zijn geweest: ruim zes jaar nadat Wilhelmina gestorven was, trouwde Geert Mulder met de weduwe van zoon Petrus in Den Bosch. Dat Geert Mulder schipper was, zou dat onderlinge contact kunnen verklaren. Opmerkelijk is dat de familienaam van de jongste kinderen van Gerardus ook geschreven werd ..


Rosier ooit naar Leiden was gekomen op zoek naar een beter bestaan, valt op dat toen het er economisch slecht ging, een aantal Rosiers de stad verlieten, mogelijk om de armoede te ontvluchtten. Toen ik zag dat een zoon van Gerardus in Veenhuizen terecht was gekomen, moest ik denken aan het boek van Suzanna Jansen, Het pauperparadijs. Hierin gaat zij op zoek naar de geschiedenis van haar voorouders, van wie een deel ook in Veenhuizen terecht bleek te zijn gekomen. Ze beschrijft hoe ontluisterend de toestanden hier waren: vanaf 1823 probeerde men er tienduizenden arme stadsgezinnen tot nuttige burgers te drillen.


 


Waarschijnlijk hetzelfde verhaal:


In de 18de eeuw kwijnde de lakenindustrie in Leiden weg. Wel werkten er toen nog Rosiers in de lakenindustrie, zoals greinwerker (zijn vader Theodorus) en dekenstrijker, Gerrit zelf.


 






Gerardus (Gerrit), geb. 1781, en zijn kinderen



Gerrit Rosier, ook wel gespeld als Rozier, de oudste van de vier kinderen in het gezin, werd ‘droogscheerder’.  In 1803, een half jaar vóór hun trouwen, getuigden hij met de naaister Wilhelmina(Hermina) Beek  bij de doop van Gerardus Petrus, een kleinzoon van Gerrits oom Petrus. (Later, op zijn 17de, zou deze Gerardus Petrus met zijn ouders Maria en Johannis Franken en hun andere kinderen naar Frederiksoord gaan).






 



huwelijk van Gerrit ‘Rosie’ en Hermina Beek in Schepentrouwboek C-080:



t 1 gebod de 11 feb: 1804         Gerrit Rosie droogschrJongm



t 2 -------- 18 ----------                 van Leijden wonende op de oran-



t 3-------- 25 ----------                  jegragt vergeselschapt met Catha-



getr                                             rina Biestraten zijn moeder



                                                   wonende als voren



                                                                          met



                                                   Hermina Beek Jongedr



                                                   van Leijden wonende op de



                                                   middelstegragt vergeselschapt



                                                   met Engeltje Jonkers haar



                                                   moeder wonende als voren



 



huwelijk van Gerrit en Hermina en hun kerk



Bij het huwelijk van Gerrit en Hermina getuigden hun beide moeders. Hun eerste drie kinderen werden gedoopt in de Appelkerk (aan de Nieuwe Rijn tussen Hooigracht en Middelstegracht). Deze kerk is overigens door de Rosiers in de verschillende generaties weinig gebruikt.



 



de kruitramp en hun kerk



 


In januari 1807 ontplofte midden in de stad, aan het Steenschuureen kruitschip. Zo kwam in de winter kwam de hele omgeving in puin te liggen, ook de kerk van de Rosiers aan de Appelmarkt, waar Gerrits ;eerste dochtertje Catharina in 1804 en zijn eerste zoontje Petrus in 1806 gedoopt waren. Twee jaar na de rampnam men de voormalige kapel van het Sint-Jacobsgasthuis, die na de Reformatie als Saaihal (waar de lakens werden gekeurd) in gebruik was geweest, als kerk in gebruik; het orgel met 17de-eeuwse pijpen verhuisde mee. Deze kerk werd aan de Heilige Lodewijk gewijd (en heet ook nu nog steeds Lodewijkskerk) in 1809. Dat jaar werd hier Gerrits tweede dochter, Wilhelmina, gedoopt.


 



 






Gerrits werk en zijn adres



Na de Oranjegracht werd het adres van dekenstrijker, arbeider, sjouwer, wever en droogscheerder Gerrit deMiddelstegracht. Of dit iets met de ramp met het kruitschip te maken heeft gehad of met het ouderlijk adres van Hermina aan de Middelstegracht, is moeilijk na te gaan. Op latere documenten zien we weer de Oranjegracht, en nog weer later de Sint Jacobsgracht.






Hermina stierf in 1834 en werd ongeveer 50 jaar. De jongste kinderen, Elisabeth en Michel Jacobus, waren toen 8 en 12 jaar. Gerrit werd ouder dan 61, maar minder dan 65 jaar, want bij het huwelijk van zijn dochter Wilhelmina in 1846 leefde hij niet meer.


 


 






de kinderen van Gerrit en Hermina



Bij het opmaken van akten konden Gerrit en zijn kinderen niet ;ondertekenen: ze konden dus zeker nietschrijven. De meeste van zijn kinderen richtten hun blik buiten Leiden Gerrits drie dochters en vijf zoons: 






    le="font-size: 11pt; font-family: Arial, sans-serif; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">Catharina was Gerrits eerste dochter. Ze werd vernoemd naar moeders moeder, die ook bij de doop getuigde. Ze overleed in juni van het jaar dat ze 22 zou worden. Gerrits broer Johannes en zijn zwager Jan Heijmans deden aangifte.1pt; font-family: Arial, sans-serif; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">Petrus, Gerrits eerste zoon, genoemd naar Gerrits broer (óf zwager?), kreeg een zoontje Gerard (Gerrit) in Leiden, en ging naar Den Bosch, waar hij met Adriana Pompe uit Den Boschtrouwde en met haar tien kinderen kreeg.-size: 12px; margin: 0px; display: list-item; border: 0px; padding: 0px;">Wilhelmina Rosier werd dienstbode. Op36-jarige leeftijd trouwde ze  de 31-jarige schipperszoon, en zelf ook schipper, Gerrit Rinderts (Geert) Mulder, die uit Friesland (Drachten) afkomstig was. Na 7½ jaar stierfWilhelmina, op 44-jarige leeftijd. Geerts beroep (schipper) kan verklaren hoe het kan dat ze in Delft stierf. Vier maanden hierna trouwde Geert met Sara Siebes, die na drie jaar stierf. Geerts derde huwelijk was metAdriana Pompe, zijn schoonzus in Den Bosch, die toen ruim zes jaar weduwe was van Petrus Rosier.  0px;">Theodorus Franciscus Rozier ging, evenals zijn zes jaar oudere broer Petrus, naar Den Bosch. Daar trouwde hij  met de weduwe Engelina en kreeg twee dochters.an>Anthonius Franciscus Rosier was het eerste kind dat geboren werd na de Franse tijd. Hij werd koopman en zeepzieder; hij trouwde in Hazerswoude enkreeg een dochtertje en een zoon in Leiden;: 0px; padding: 0px;">Johannes Jacobus Rozier werd geboren op eerste kerstdag. Hij werd sjouwer en kreeg drie zoontjes in Leiden, onder wie twee keer een Gerrit. Op zijn 32ste ging hij met zijn vrouw en kind naar Veenhuizen, en kwam daar in de fabriek te werken.margin: 0px; display: list-item; border: 0px; padding: 0px;">Michel Jacobus Rosier (waarschijnlijk genoemd naar Gerrits “behuwdvader” Michel Klaassen) trouwde in Den Haag en ging 1½ jaar erna naar Haarlem. Hij kreeg vijf dochters en vijf zoons. Van hem zijn de beroepen bediende en timmerman (maar later ook steenhouwer) bekend. 0px;">Elisabeth Rosier werd naaister en trouwde een kleermaker, Nicolaas Dekker. Hun zoon Gerardus werd ook kleermaker.  ite-space: normal; text-transform: none; word-spacing: 0px; color: #105a83; text-align: left; font: 11pt/18px Arial, sans-serif; margin: 0px; letter-spacing: normal; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; border: 0px; padding: 0px;">


     



    namen van de kinderen



    Na 1810 gaf Gerrit zijn zoons dubbele namen. De familienaam van zijn kinderen die tussen 1810 en 1820 zijn geboren, werd meestal geschreven als Rozier. Deze inconsequente schrijfwijze zal te maken hebben gehad met het niet kunnen lezen en schrijven van de Rosiers.



     



     



    hun laatste jaren



    Hermina stierf in 1834; ze werd ongeveer 50 jaar. De jongste kinderen, Elisabeth en Michel Jacobus, waren toen 8 en 12 jaar. Gerrit werd ouder dan 61, maar minder dan 65 jaar, want bij het huwelijk van zijn dochter Wilhelmina in 1846 leefde hij niet meer.



     



    de afstanden



     


    Hoewel de afstanden in die tijd het contact tussen verschillende woonplaatsen moeilijk maakten, zullen er wel onderlinge familiecontacten zijngeweest: Geert Mulder trouwde in Den Bosch met de weduwe van Petrus. Dat Geert Mulder schipper was, zou dat onderlinge contact kunnen verklaren.  


     


     


     


     


     


     


     






     



     



    Terwijl Servaes Rosier in de 17de eeuw naar Leiden was gekomen op zoek naar een beter bestaan, valt op dat toen het economisch slecht ging, een aantal nazaten de stad Leiden verlieten, kennelijk om de armoede te ontvluchten.



    De nasleep van de kruitramp kan hierbij ook een rol hebben gespeeld.



     





Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerardus (Gerrit) Rosier?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerardus (Gerrit) Rosier

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Website v.d. familie Degen, Jan Degen, Rosier, Onbekend, 22 février 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Website v.d. familie Degen
    Stamboom: Degen
  2. Huwelijk
    Bruidegom Gerrit Rosie
    Beroep droogscheerder
    Geboorteplaats Leyden
    Woonplaats Oranjegragt
    Bruid Hermina Beek
    Geboorteplaats Leyden
    Woonplaats Middelstegragt

    Gebeurtenis Trouwen
    Datum 25-02-1804
    Gebeurtenisplaats Leiden
    huwelijksacte
    / Gemeentearchief Den Haag

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 7 avril 1781 était d'environ 6,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1781: Source: Wikipedia
    • 1 mars » les articles de la Confédération prennent effet.
    • 13 mars » découverte d'Uranus par William Herschel.
    • 21 juillet » Bataille de Louisbourg.
    • 8 septembre » bataille de Eutaw Springs (guerre d'indépendance des États-Unis).
    • 17 octobre » fin de la bataille de Yorktown, entre les troupes coalisées franco-américaines dirigées par Rochambeau et George Washington, et les Anglais de Cornwallis.
    • 12 décembre » victoire britannique à la bataille d'Ouessant pendant la Guerre franco-anglaise de 1778-1783.
  • La température le 25 février 1804 était d'environ 0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1804: Source: Wikipedia
    • 16 février » des fusiliers-marins américains pénètrent dans le port de Tripoli et incendient la frégate américaine Philadelphia, qui avait été capturée par la Régence de Tripoli.
    • 17 mars » à Weimar, le poète et dramaturge Friedrich von Schiller fait représenter Guillaume Tell, drame en cinq actes, inspiré de la Chronique suisse de Gilg Tschudi.
    • 21 mars » |exécution du duc d'Enghien dans les fossés du château de Vincennes.
    • 18 mai » Constitution de l'an XII, en France.
    • 11 juillet » duel Hamilton-Burr.
    • 2 décembre » en la cathédrale Notre-Dame de Paris, en présence du pape Pie VII, du corps diplomatique et de sa famille, a lieu le sacre du Premier consul Napoléon Bonaparte — proclamé empereur des Français par le senatus-consulte du 18 mai précédent — et de son épouse Joséphine de Beauharnais.
  • La température le 26 août 1847 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1847: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 13 janvier » signature du Traité de Cahuenga qui met fin aux combats de la guerre américano-mexicaine.
    • 30 janvier » |le Britannique James Bruce, lord Elgin, entre en fonction comme gouverneur général du Canada.
    • 18 avril » victoire de Winfield Scott, à la bataille de Cerro Gordo, pendant la guerre américano-mexicaine.
    • 19 juin » signature de la convention de Jarnac entre la France et le Royaume-Uni.
    • 26 juillet » le Liberia est la première colonie africaine à déclarer son indépendance.
    • 12 septembre » début de la bataille de Chapultepec (guerre américano-mexicaine).


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Rosier

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Rosier.
  • Afficher des informations sur Rosier sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Rosier.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Aad Tinnenbroek, "Arbre généalogique Tinnenbroek", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tinnenbroek/I793.php : consultée 14 juin 2024), "Gerardus (Gerrit) Rosier (1781-1847)".