Familienstammbaum Tinnenbroek » Gerardus (Gerrit) Rosier (1781-1847)

Persönliche Daten Gerardus (Gerrit) Rosier 

Quelle 1

Familie von Gerardus (Gerrit) Rosier

Er ist verheiratet mit Wilhelmina (Hermina) Beek.Quelle 2

Sie haben geheiratet am 25. Februar 1804 in Leiden, Nederland, er war 22 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Catharina Rosier  1804-1826
  2. Petrus Rosier  1806-1853
  3. Wilhelmina Rosier  1809-1853
  4. Michel Jacobus Rosier  1822-1910 
  5. Elisabeth Rozier  1826-1921


Notizen bei Gerardus (Gerrit) Rosier

In de 18e eeuw kwijnde de lakenindustrie in Leiden weg. Wel werkten er toen nog Rosiers in de lakenindustrie, zoals greinwerker (zijn vader Theodorus) en dekenstrijker (Gerardus zelf). In 1803, voor zijn trouwen, getuigde de dekenstrijker Gerardus Rosier met Wilhelmina Beek bij de doop van Gerardus Petrus, een kleinzoon van zijn oom Petrus. Deze Gerardus Petrus ging op zijn 17de met zijn ouders Maria en Johannis Franken (en hun andere kinderen) naar Frederiksoord.


De eerste drie kinderen van Gerardus en Wilhelmina werden in de Appelkerk gedoopt. In 1807 ontplofte midden in de stad, aan het Steenschuur een kruitschip. De hele omgeving lag in puin, ook de schuilkerk van de Rosiers aan de Appelmarkt, waar Gerards eerste zoontje Petrus gedoopt was. Twee jaar later nam men de voormalige kapel van het Sint-Jacobsgasthuis, die na de Reformatie als Saaihal (waar de lakens werden gekeurd) in gebruik was geweest, als kerk in gebruik; het orgel met 17de-eeuwse pijpen verhuisde mee. Deze kerk werd aan de Heilige Lodewijk gewijd (nu heet deze nog steeds Lodewijkskerk) in 1809. Dat jaar werd hier de tweede dochter van Gerardus, Wilhelmina, gedoopt. Uit de huwelijksakten blijkt dat ik elk geval twee van de vijf zoons van Gerardus, dus mogelijk alle kinderen, niet hadden leren schrijven. Nadat voorgaande generaties Rosier in Leiden waren gebleven, valt het op dat de zoons hun blik buiten Leiden richtten: zowel Petrus als zijn zes jaar jongere broer Theodorus trokken naar Den Bosch, waar ze trouwden (in 1833 resp 1840) en kinderen kregen. Anthonie Franciscus trouwde in Hazerswoude, maar kreeg daarna kinderen in Leiden; Johannes Jacobus ging, nadat hij aanvankelijk kuiper was geweest en een zoontje Gerrit had gekregen in Leiden, met zijn vrouw naar Veenhuizen om in de fabriek te werken; Michel Jacobus ging naar Den Haag en trouwde daar. Hij kreeg kinderen in Den Haag en Haarlem (onder wie zijn eerste zoon Gerardus). Van hem zijn de beroepen bediende, timmerman en steenhouwer bekend.


Ook dochter Wilhelmina bleef niet in Leiden Zij trouwde, pas op 36-jarige leeftijd de 31-jarige Geert Mulder. Zijn beroep, schipper, kan verklaren hoe het kan dat Wilhelmina in Delft stierf.


Hoewel de afstanden in die tijd het contact tussen verschillende woonplaatsen moeilijk maakten, zullen er wel onderlinge familiecontacten zijn geweest: ruim zes jaar nadat Wilhelmina gestorven was, trouwde Geert Mulder met de weduwe van zoon Petrus in Den Bosch. Dat Geert Mulder schipper was, zou dat onderlinge contact kunnen verklaren. Opmerkelijk is dat de familienaam van de jongste kinderen van Gerardus ook geschreven werd ..


Rosier ooit naar Leiden was gekomen op zoek naar een beter bestaan, valt op dat toen het er economisch slecht ging, een aantal Rosiers de stad verlieten, mogelijk om de armoede te ontvluchtten. Toen ik zag dat een zoon van Gerardus in Veenhuizen terecht was gekomen, moest ik denken aan het boek van Suzanna Jansen, Het pauperparadijs. Hierin gaat zij op zoek naar de geschiedenis van haar voorouders, van wie een deel ook in Veenhuizen terecht bleek te zijn gekomen. Ze beschrijft hoe ontluisterend de toestanden hier waren: vanaf 1823 probeerde men er tienduizenden arme stadsgezinnen tot nuttige burgers te drillen.


 


Waarschijnlijk hetzelfde verhaal:


In de 18de eeuw kwijnde de lakenindustrie in Leiden weg. Wel werkten er toen nog Rosiers in de lakenindustrie, zoals greinwerker (zijn vader Theodorus) en dekenstrijker, Gerrit zelf.


 






Gerardus (Gerrit), geb. 1781, en zijn kinderen



Gerrit Rosier, ook wel gespeld als Rozier, de oudste van de vier kinderen in het gezin, werd ‘droogscheerder’.  In 1803, een half jaar vóór hun trouwen, getuigden hij met de naaister Wilhelmina(Hermina) Beek  bij de doop van Gerardus Petrus, een kleinzoon van Gerrits oom Petrus. (Later, op zijn 17de, zou deze Gerardus Petrus met zijn ouders Maria en Johannis Franken en hun andere kinderen naar Frederiksoord gaan).






 



huwelijk van Gerrit ‘Rosie’ en Hermina Beek in Schepentrouwboek C-080:



t 1 gebod de 11 feb: 1804         Gerrit Rosie droogschrJongm



t 2 -------- 18 ----------                 van Leijden wonende op de oran-



t 3-------- 25 ----------                  jegragt vergeselschapt met Catha-



getr                                             rina Biestraten zijn moeder



                                                   wonende als voren



                                                                          met



                                                   Hermina Beek Jongedr



                                                   van Leijden wonende op de



                                                   middelstegragt vergeselschapt



                                                   met Engeltje Jonkers haar



                                                   moeder wonende als voren



 



huwelijk van Gerrit en Hermina en hun kerk



Bij het huwelijk van Gerrit en Hermina getuigden hun beide moeders. Hun eerste drie kinderen werden gedoopt in de Appelkerk (aan de Nieuwe Rijn tussen Hooigracht en Middelstegracht). Deze kerk is overigens door de Rosiers in de verschillende generaties weinig gebruikt.



 



de kruitramp en hun kerk



 


In januari 1807 ontplofte midden in de stad, aan het Steenschuureen kruitschip. Zo kwam in de winter kwam de hele omgeving in puin te liggen, ook de kerk van de Rosiers aan de Appelmarkt, waar Gerrits ;eerste dochtertje Catharina in 1804 en zijn eerste zoontje Petrus in 1806 gedoopt waren. Twee jaar na de rampnam men de voormalige kapel van het Sint-Jacobsgasthuis, die na de Reformatie als Saaihal (waar de lakens werden gekeurd) in gebruik was geweest, als kerk in gebruik; het orgel met 17de-eeuwse pijpen verhuisde mee. Deze kerk werd aan de Heilige Lodewijk gewijd (en heet ook nu nog steeds Lodewijkskerk) in 1809. Dat jaar werd hier Gerrits tweede dochter, Wilhelmina, gedoopt.


 



 






Gerrits werk en zijn adres



Na de Oranjegracht werd het adres van dekenstrijker, arbeider, sjouwer, wever en droogscheerder Gerrit deMiddelstegracht. Of dit iets met de ramp met het kruitschip te maken heeft gehad of met het ouderlijk adres van Hermina aan de Middelstegracht, is moeilijk na te gaan. Op latere documenten zien we weer de Oranjegracht, en nog weer later de Sint Jacobsgracht.






Hermina stierf in 1834 en werd ongeveer 50 jaar. De jongste kinderen, Elisabeth en Michel Jacobus, waren toen 8 en 12 jaar. Gerrit werd ouder dan 61, maar minder dan 65 jaar, want bij het huwelijk van zijn dochter Wilhelmina in 1846 leefde hij niet meer.


 


 






de kinderen van Gerrit en Hermina



Bij het opmaken van akten konden Gerrit en zijn kinderen niet ;ondertekenen: ze konden dus zeker nietschrijven. De meeste van zijn kinderen richtten hun blik buiten Leiden Gerrits drie dochters en vijf zoons: 






    le="font-size: 11pt; font-family: Arial, sans-serif; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">Catharina was Gerrits eerste dochter. Ze werd vernoemd naar moeders moeder, die ook bij de doop getuigde. Ze overleed in juni van het jaar dat ze 22 zou worden. Gerrits broer Johannes en zijn zwager Jan Heijmans deden aangifte.1pt; font-family: Arial, sans-serif; margin: 0px; border: 0px; padding: 0px;">Petrus, Gerrits eerste zoon, genoemd naar Gerrits broer (óf zwager?), kreeg een zoontje Gerard (Gerrit) in Leiden, en ging naar Den Bosch, waar hij met Adriana Pompe uit Den Boschtrouwde en met haar tien kinderen kreeg.-size: 12px; margin: 0px; display: list-item; border: 0px; padding: 0px;">Wilhelmina Rosier werd dienstbode. Op36-jarige leeftijd trouwde ze  de 31-jarige schipperszoon, en zelf ook schipper, Gerrit Rinderts (Geert) Mulder, die uit Friesland (Drachten) afkomstig was. Na 7½ jaar stierfWilhelmina, op 44-jarige leeftijd. Geerts beroep (schipper) kan verklaren hoe het kan dat ze in Delft stierf. Vier maanden hierna trouwde Geert met Sara Siebes, die na drie jaar stierf. Geerts derde huwelijk was metAdriana Pompe, zijn schoonzus in Den Bosch, die toen ruim zes jaar weduwe was van Petrus Rosier.  0px;">Theodorus Franciscus Rozier ging, evenals zijn zes jaar oudere broer Petrus, naar Den Bosch. Daar trouwde hij  met de weduwe Engelina en kreeg twee dochters.an>Anthonius Franciscus Rosier was het eerste kind dat geboren werd na de Franse tijd. Hij werd koopman en zeepzieder; hij trouwde in Hazerswoude enkreeg een dochtertje en een zoon in Leiden;: 0px; padding: 0px;">Johannes Jacobus Rozier werd geboren op eerste kerstdag. Hij werd sjouwer en kreeg drie zoontjes in Leiden, onder wie twee keer een Gerrit. Op zijn 32ste ging hij met zijn vrouw en kind naar Veenhuizen, en kwam daar in de fabriek te werken.margin: 0px; display: list-item; border: 0px; padding: 0px;">Michel Jacobus Rosier (waarschijnlijk genoemd naar Gerrits “behuwdvader” Michel Klaassen) trouwde in Den Haag en ging 1½ jaar erna naar Haarlem. Hij kreeg vijf dochters en vijf zoons. Van hem zijn de beroepen bediende en timmerman (maar later ook steenhouwer) bekend. 0px;">Elisabeth Rosier werd naaister en trouwde een kleermaker, Nicolaas Dekker. Hun zoon Gerardus werd ook kleermaker.  ite-space: normal; text-transform: none; word-spacing: 0px; color: #105a83; text-align: left; font: 11pt/18px Arial, sans-serif; margin: 0px; letter-spacing: normal; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; border: 0px; padding: 0px;">


     



    namen van de kinderen



    Na 1810 gaf Gerrit zijn zoons dubbele namen. De familienaam van zijn kinderen die tussen 1810 en 1820 zijn geboren, werd meestal geschreven als Rozier. Deze inconsequente schrijfwijze zal te maken hebben gehad met het niet kunnen lezen en schrijven van de Rosiers.



     



     



    hun laatste jaren



    Hermina stierf in 1834; ze werd ongeveer 50 jaar. De jongste kinderen, Elisabeth en Michel Jacobus, waren toen 8 en 12 jaar. Gerrit werd ouder dan 61, maar minder dan 65 jaar, want bij het huwelijk van zijn dochter Wilhelmina in 1846 leefde hij niet meer.



     



    de afstanden



     


    Hoewel de afstanden in die tijd het contact tussen verschillende woonplaatsen moeilijk maakten, zullen er wel onderlinge familiecontacten zijngeweest: Geert Mulder trouwde in Den Bosch met de weduwe van Petrus. Dat Geert Mulder schipper was, zou dat onderlinge contact kunnen verklaren.  


     


     


     


     


     


     


     






     



     



    Terwijl Servaes Rosier in de 17de eeuw naar Leiden was gekomen op zoek naar een beter bestaan, valt op dat toen het economisch slecht ging, een aantal nazaten de stad Leiden verlieten, kennelijk om de armoede te ontvluchten.



    De nasleep van de kruitramp kan hierbij ook een rol hebben gespeeld.



     





Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerardus (Gerrit) Rosier?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerardus (Gerrit) Rosier

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerardus (Gerrit) Rosier


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Website v.d. familie Degen, Jan Degen, Rosier, Onbekend, 22. Februar 2011
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Website v.d. familie Degen
      Stamboom: Degen
    2. Huwelijk
      Bruidegom Gerrit Rosie
      Beroep droogscheerder
      Geboorteplaats Leyden
      Woonplaats Oranjegragt
      Bruid Hermina Beek
      Geboorteplaats Leyden
      Woonplaats Middelstegragt

      Gebeurtenis Trouwen
      Datum 25-02-1804
      Gebeurtenisplaats Leiden
      huwelijksacte
      / Gemeentearchief Den Haag

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 7. April 1781 war um die 6,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1781: Quelle: Wikipedia
      • 29. Januar » Am Münchner Residenztheater wird Wolfgang Amadeus Mozarts Oper Idomeneo mit Erfolg uraufgeführt. Der berühmte Tenor Anton Raaff singt hier seine letzte Titelpartie. Mozart bezeichnet die Oper zeitlebens als seine Beste.
      • 25. Februar » Die Oper La fedeltà premiata (Die belohnte Treue) von Joseph Haydn wird in Schloss Esterházy uraufgeführt.
      • 4. März » Pierre Méchain sieht als Erster bei Himmelsbeobachtungen im Sternbild Haar der Berenike die später als Messier 85 bezeichnete Galaxie.
      • 13. März » Der hannoversch-britische Amateurastronom Wilhelm Herschel entdeckt den Planeten Uranus.
      • 22. März » Pierre Méchain entdeckt die unter dem Namen Messier 94 bekannte Spiralgalaxie. Spätere Beobachtungen billigen ihr ferner den Status einer Starburstgalaxie zu.
      • 19. Mai » Der französische König LudwigXVI. entlässt überraschend seinen Generalfinanzdirektor Jacques Necker, der zuvor die Verschwendung am Hofe des Ancien Régime gerügt hat.
    • Die Temperatur am 25. Februar 1804 war um die 0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1804: Quelle: Wikipedia
      • 1. Januar » Saint Domingue, der französische Westteil der Insel Hispaniola unter dem Namen Haiti. Jean-Jacques Dessalines wird Generalgouverneur.
      • 18. Februar » Als American Western University wird die später in Ohio University umbenannte Hochschule gegründet.
      • 15. März » Auf Befehl Napoleon Bonapartes wird der französische Herzog Louis Antoine Henri de Bourbon-Condé, duc d’Enghien aus dem badischen Ettenheim in einem Kommandounternehmen nach Frankreich entführt. Um ein Exempel an den Bourbonen zu statuieren, wird der Herzog nach einem Schauprozess wegen angeblichen Hochverrats sechs Tage später hingerichtet.
      • 10. Juli » Joseph Fouché wird von Napoleon I. erneut zum Polizeiminister ernannt.
      • 7. August » In einer geheimen Note fordert Napoléon Bonaparte von Kaiser Franz II. die Anerkennung als Kaiser der Franzosen und stellt dafür im Gegenzug die Anerkennung eines österreichischen Erbkaisertums in Aussicht.
      • 11. August » Der Kaiser des Heiligen Römischen Reichs Franz II. begründet das Kaisertum Österreich, das er als Franz I. regiert. In seiner Kaiserproklamation legt er die offizielle Aufzählung der Kronen, Titel und Würden der österreichischen Herrscher fest.
    • Die Temperatur am 26. August 1847 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1847: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
      • 24. Juli » Mitglieder der Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage, einer Glaubensgemeinschaft der Mormonen, errichten die Stadt Salt Lake City und ihr eigenes Territorium am Großen Salzsee.
      • 21. September » Auf der Insel Mauritius, einer britischen Kronkolonie, werden zweierlei Briefmarken ausgegeben, die Rote und Blaue Mauritius.
      • 10. Oktober » Auf der Heppenheimer Tagung entwerfen die gemäßigten Liberalen ihr politisches Programm zur Einigung Deutschlands.
      • 15. November » An der Opéra-Comique in Paris findet die Uraufführung der komischen Oper Les Premiers Pas ou Les Deux Génies von Jacques Fromental Halévy statt.
      • 21. November » Das Märchenspiel Der Dudelsackpfeifer von Strakonice oder Das Fest der Waldfrauen von Josef Kajetán Tyl wird in Prag uraufgeführt.
      • 25. November » Martha oder Der Markt zu Richmond, eine romantisch-komische Oper in 4 Akten von Friedrich von Flotow und Friedrich Wilhelm Riese, wird im Theater an der Wien in Wien uraufgeführt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Rosier

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Rosier.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Rosier.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Rosier (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Tinnenbroek-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Aad Tinnenbroek, "Familienstammbaum Tinnenbroek", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tinnenbroek/I793.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Gerardus (Gerrit) Rosier (1781-1847)".