Arbre généalogique Stroo Van der Leeuw » Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)

Données personnelles Florus Jacobus "Floor" Stroo 

  • Le surnom est Floor.
  • Il est né le 15 juillet 1923 dans Vlissingen.Source 1
  • Profession: de 1939 à environ 1978 Electricien..Source 2
    Zijn hele werkzame leven is Florus J. Stroo werkzaam geweest als elektricien. Na de oorlog heeft hij in elk geval een aantal jaren bij de firma van Rietschoten gewerkt. Deze firma verzorgde elektrische installaties op schepen. Vanaf midden jaren vijftig werkte F.J. Stroo bij de firma Meulmeester te Vlissingen. In eerste instantie voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsinstallaties, maar later meer en meer voor het plaatsen van TV antennes, waarvoor hij de daken op moest en soms met een mast over de nok van het dak liep. Zie foto onder het kopje “Afbeeldingen”.
  • Éducation: de 1 septembre 1936 à 30 juin 1938 ambachtsschool te Middelburg.Source 2
    Studierichting electrotechniek.
    In september 1938 is gevierd dat Koningin Wilhelmina 40 jaar koningin van Nederland was. Daaraan werd in vele Nederlandse Steden en dorpen aandacht besteed. Zo ook in Middelburg. De ambachtsschool waaraan Florus J. Stroo studeerde heeft meegewerkt aan de illuminatie van de stad. Dit door de ingang van de school te voorzien van een verlichtte poort. Zie foto's van de verlichting en van de makers onder het kopje "Afbeeldingen".
  • Résidant:
    • de 15 juillet 1923 à 4 mars 1943: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • de 9 mars 1943 à 24 novembre 1943: Brandenburg, Duitsland.Source 3
      Te werkgesteld als onderhoudsmonteur in de Opel fabrieken te Brandenburg. Na zijn verlofperiode in november 1943 is hij niet terug gekeerd naar Duitsland. Na herhaalde oproepen van het arbeidsbureau is hij met hulp van de ondergrondse ondergedoken in Vianen. Zie onderstaande afbeelding van opdracht tot afreizen naar Duitsland.
    • de 25 novembre 1943 à mars 1944: Nieuwstraat 53, Vlissingen, Nederland..
    • de mars 1944 à 11 juin 1945: Valkenstraat 12, Vianen, Nederland.
      Onderduik adres van F.J. Stroo onder de naam J. Struijk, bij de famlie van Veggelen. Er waren regelmatig meer onderduikers in huis. F.J. Stroo werkte als onderhoudsmonteur in de buitendienst van het Povinciale energiebedrijf. Op 6 mei 1945 kwamen de geallieerden in Vianen. Na de nodige formaliteiten is F.J. Stroo op 11 juni 1945 per fiets, trein en liftend in twee dagen naar zijn geboorte plaats Vlissingen terug gereisd. Zie foto van de school in Vianen waarin J. Struijk ondergedoken zat.
    • de 12 juin 1945 à 19 mars 1948: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • de 19 mars 1948 à 18 septembre 1949: Bouwen Ewoutstraat 32, Vlissingen, Nederland.
    • de 17 septembre 1949 à 1951: Calandstraat 51, Vlissingen, Nederland.
      Na hun trouwen woonden Floor Stroo en zijn echtgenote Riet van der Leeuw eerst in de Bouwen Ewoutstraat aan de rand van de binnenstad. In 1949 konden zij een nieuwbouw woning in de Calandstraat betrekken. Deze woning stond in de nieuwe wijk Bonedijke, die werd gebouwd om de naoorlogse woningnood op te lossen. Op onderstaande foto poseert Floor in hun nieuwe woonkamer.
    • de 1951 à 1977: Calandstraat 17, Vlissingen, Nederland.
    • de 1977 à octobre 1993: V.d. Bossestraat 34, Vlissingen, Nederland.
    • de 1 novembre 1993 à 15 novembre 2014: Colijnstraat 6, Vlissingen, Nederland.
  • Il est décédé le 15 novembre 2014 dans Vlissingen, il avait 91 ans.Source 2
  • Un enfant de Florus Stroo et Maria Kroon
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 16 mars 2022.

Famille de Florus Jacobus "Floor" Stroo

Il est marié avec Maria Klazina van der Leeuw.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 11 octobre 1947 à Vlissingen.Source 4

Ils se sont mariés le 19 mars 1948 à Vlissingen, il avait 24 ans.Source 5

In de maanden nadat Florus J. (Floor) Stroo in juni 1945 in zijn woonplaats Vlissingen was gearriveerd, ging hij op bezoek bij zijn oude vrienden. Zo kwam hij op een gegeven moment ook bij Jan Versteeg. Daar zag hij een foto van een jonge vrouw, waarop hij opslagverliefd werd. Op zaterdag 4 augustus kwam zij naar Vlissingen en op zondag de vijfde leerde hij Maria Klazina (Riet) van der Leeuw kennen. De rest is geschiedenis. Met kerst 1945 zijn zij verloofd en op 19 maart 1948 getrouwd. Zie foto op pagina van Florus Jacobus Stroo.

De aanwezigheid in Vlissingen van de Haagse Riet van der Leeuw was gelegen in het feit dat na de hongerwinter veel kinderen en jongeren uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht naar familie gestuurd zijn. Onderandere om weer aan te sterken bij familie die al wel over voldoende voedsel beschikte. Zo ook Riet van der Leeuw. Zij ging logeren bij oom en tante Versteeg in Vlissingen. (De tante Helena Apolonia Versteeg - van de Leeuw was een zuster van de vader van Riet.) Daar arriveerde zij op zaterdag 4 augustus. Al de volgende dag kwam een vriend van haar neef Jan Versteeg langs. Floor Stroo meldde zich, om niet meer weg te gaan.

Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)
  3. (Ne pas publique)


Notes par Florus Jacobus "Floor" Stroo

VOD
Op 21 juni 1941 richtte een groep van 5 of 6 jongeren van 17 à 20 jaar een club op met de naam VOD. Nu stond OD in de oorlog voor Orde Dienst, een verzetsorganisatie. Maar het is onwaarschijnlijk dat de VOD staat voor de Vlissingse Orde Dienst. Daarvoor waren de activiteiten te opzichtig. Zo hadden de leden een lidmaatschapskaart met pasfoto en naam (Zie bovenstaande foto) . De groep hielp bijvoorbeeld wel bij het ruimen van puin na een bombardement.
Florus J. Stroo was één van de leden. Verder waren lid Jan Brinkhous (in januari 1946 verongelukt) en Jan Versteeg. Jan Brinkhous was de voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD. (Zie bovenstaande foto) Jan Versteeg was een volle neef van Maria K. van der Leeuw, de latere echtgenote van Florus J. Stroo.

Werken in Duitsland.
In de loop van de 2e wereldoorlog had Duitsland meer en meer soldaten nodig. De in Duitsland vrijgekomen arbeidsplaatsen werden enerzijds ingevuld door Duitse vrouwen en anderzijds door buitenlandse (dwang)arbeiders. In Nederland werd per 23 maart 1942 de ”dienstverplichting voor mannen van 18 tot 40 jaar” ingevoerd. Onder die regeling konden mannen verplicht worden in Duitsland te werken.
In het voorjaar van 1943 werd Florus J. Stroo in het kader van die regeling opgeroepen door het arbeidsbureau, het uitvoeringsorgaan van de regeling werken in Duitsland. (Zie afbeelding oproep.) Hij moest zich op 2 maart 1943 om kwart over één melden op het station Vlissingen. Vandaar ging het per trein naar Brandenburg, nabij Berlijn. Hij werd tewerkgesteld als elektromonteur bij de Opel fabrieken.
In november 1943 kreeg Florus J. Stroo verlof en ging naar huis. Hij keerde niet terug naar Duitsland.
(De boven genoemde regeling leverde niet voldoende arbeidskrachten op. Daarom ging de bezetter er in 1944 toe over razzia's in de grote steden te houden. Daarbij werden alle mannen tussen 18 en 40 opgepakt en afgevoerd naar Duitsland.)

Ondergedoken.
In februari 1944 ontving Florus J. Stroo een oproep van het arbeidsbureau Middelburg. Hij moest zich op 22 februari melden. Verplicht!. Het was dus bekend dat hij niet naar Duitsland was afgereisd. Op het arbeidsbureau kreeg hij te horen dat hij zo spoedig mogelijk weer naar Duitsland moest afreizen.
Had hij al eerder plannen om onder te duiken, of is dat plan na die datum is ontstaan? Dit is niet bekend. In elk geval zat hij vanaf april 1944 ondergedoken in Vianen.
De reis naar Vianen ging via Breda vertelde Florus J. Stroo. Daarbij vertelde hij ook, dat het eerste contact met een verzetsman op het station in Breda op niets was uitgelopen. De man bleek later opgepakt te zijn. De tweede keer is het wel goed gegaan.
Het onderduikadres in Vianen was de “bewaarschool” dominee Steenbeer aan de Valkerstraat 10 te Vianen, cq het naastgelegen woonhuis van de familie van Veggelen (zie afbeelding) op nr. 12. Op dat adres verbleef Florus J. Stroo onder de naam Jack Struijk. Overdag werkte hij als elektromonteur voor het elektriciteitsbedrijf.

Ansichtkaart.
Op 14 maart 1944 stuurt Jan Versteeg een kaart naar Wed. Stroo in de Nieuwstraat 52 te Vlissingen. Zij is de moeder van mede VOD lid Florus J. Stroo. In de linker bovenhoek staat met potlood "FS verwacht". In de periode waarin de kaart is verstuurd kreeg F.J. Stroo een oproep om opnieuw naar Duitsland te gaan om er te werken. Dat heeft hij niet gedaan en hij is kort daarna ondergedoken. Niet bekend is wat de reden was dat Jan Versteeg in Breda verbleef, noch waarom hij de kaart stuurde. (Zie foto bovenstaande foto van de adreszijde van de ansichtkaart.)

Toeval bestaat.
F.J. Stroo zat vanaf maart 1944 ondergedoken in Vianen. Na de bevrijding van Vianen op 8 mei 1945 mocht en kon hij niet gelijk naar huis, naar Vlissingen. In de eerste plaats had hij toestemming nodig van de autoriteiten. Dat wil zeggen, keuring op besmettelijke ziektes en een politieke (goed)keuring. Verder waren er de eerste maanden na de bevrijding geen of nauwelijks middelen van vervoer voor burgers. Op 11 juni mocht hij dan toch vertrekken. Hierdoor kon het gebeuren dat hij op 3 juni zijn Vlissingse vriend Jan Brinkhaus (voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD, zie hier boven) in Vianen tegen het lijf liep. Jan was (als militair) in Vianen als tolk / verbindingsman ingedeeld bij de Canadese troepen die Vianen bevrijd hebben. Mogelijk had Jan zich bij de bevrijding van Vlissingen in november 1944 gemeld bij het leger. In elk geval moet het voor beide een bijzondere ontmoeting geweest zijn. Zie foto hier boven.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Florus Jacobus "Floor" Stroo?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Florus Jacobus "Floor" Stroo

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Florus Jacobus "Floor" Stroo

Ancêtres (et descendants) de Florus Jacobus Stroo


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Zeeuws archief Toegangsnr. 25; inventarisnr. VLI-G-1923; aktenr. 247
  2. Frans Stroo
  3. Brieven en documenten van F.J. Stroo
  4. Trouwboekje van F.J. Stroo en M.K. van der Leeuw.
  5. Gemeente Archief Vlissingen

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 15 juillet 1923 était entre 15,0 et 26,3 °C et était d'une moyenne de 19,1 °C. Il y avait 10,2 mm de précipitation. Il y avait 5,2 heures de soleil (32%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 19 septembre 1922 au 4 août 1925 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck II avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1923: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,1 millions d'habitants.
    • 31 mars » cinquante mille ouvriers des usines Krupp manifestent à Essen (Allemagne), pour protester contre la réquisition de camions par l’armée française. Violente répression qui fait 13 morts et 32 blessés, tous allemands.
    • 1 avril » promulgation de la loi portant le service militaire en France à 18 mois.
    • 1 septembre » au Japon, un séisme de magnitude 7,9 détruit les villes de Tokyo et Yokohama, faisant plus de 142000 morts.
    • 13 septembre » instauration de la dictature de Primo de Rivera en Espagne.
    • 8 novembre » putsch de la brasserie — ou putsch de Munich —, tentative de prise du pouvoir par la force en Bavière, menée par Adolf Hitler.
    • 9 novembre » échec de la tentative de prise du pouvoir par la force en Bavière d'Adolf Hitler.
  • La température au 19 mars 1948 était entre 0.1 et 8,3 °C et était d'une moyenne de 5,3 °C. Il y avait une précipitation de 2,4 mm pendant 3,8 heure(s). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 3 juillet 1946 au 7 août 1948 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Beel I avec comme premier ministre Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • En l'an 1948: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,7 millions d'habitants.
    • 16 février » |proclamation de la République populaire de Corée du Nord, date correspondant a l'anniversaire de Kim Jong-il.
    • 21 mars » création de la Régie autonome des transports parisiens (RATP).
    • 23 avril » résolution n48 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à la question palestinienne.
    • 22 mai » résolution n49 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à la question palestinienne.
    • 19 août » résolution n56 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à la question de la Palestine.
    • 28 décembre » résolutions n64 et n65 du Conseil de sécurité des Nations unies, relatives à la question indonésienne.
  • La température au 15 novembre 2014 était entre 7,5 et 11,0 °C et était d'une moyenne de 9,7 °C. Il y avait une précipitation de 8,0 mm pendant 7,6 heure(s). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du lundi, novembre 5, 2012 au jeudi, octobre 26, 2017 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Rutte II avec comme premier ministre Mark Rutte (VVD).
  • En l'an 2014: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 16,8 millions d'habitants.
    • 22 février » le Parlement ukrainien vote la libération de Ioulia Tymochenko et la destitution du président Viktor Ianoukovytch pendant la Révolution ukrainienne de 2014.
    • 14 avril » 276 fillettes sont enlevées par Boko Haram au Nigéria, 57 d'entre elles vont réussir à s'échapper presque aussitôt, 21 seront libérées par échange le 14 octobre 2016, en laissant alors 198 toujours otages voire lavées de cerveaux...
    • 8 juillet » Israël lance l'opération Bordure protectrice contre Gaza, une semaine après le meurtre de trois adolescents israéliens en juin 2014.
    • 1 août » entrée en vigueur de la Convention du Conseil de l'Europe sur la prévention et la lutte contre la violence à l'égard des femmes et la violence domestique.
    • 18 septembre » le référendum sur l'indépendance de l'Écosse se conclut en faveur du maintien dans le Royaume-Uni.
    • 23 septembre » premières frappes de la coalition internationale contre organisation État islamique en Syrie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 2011 » Oba Chandler, violeur et meurtrier américain (° 11 octobre 1946).
  • 2012 » Théophile Abega, footballeur camerounais (° 9 juillet 1954).
  • 2013 » Sheila Matthews Allen(en), actrice américaine (° 2 février 1929).
  • 2014 » Jack Bridger Chalker(en), peintre anglais (° 10 octobre 1918).
  • 2015 » Dora Doll, actrice française (° 19 mai 1922).
  • 2016 » Mose Allison, pianiste, trompettiste et chanteur américain (° 11 novembre 1927).

Sur le nom de famille Stroo

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Stroo.
  • Afficher des informations sur Stroo sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Stroo.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frans Stroo, "Arbre généalogique Stroo Van der Leeuw", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stroo-van-der-leeuw/I858.php : consultée 14 mai 2024), "Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)".