Familienstammbaum Stroo Van der Leeuw » Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)

Persönliche Daten Florus Jacobus "Floor" Stroo 

  • Spitzname ist Floor.
  • Er wurde geboren am 15. Juli 1923 in Vlissingen.Quelle 1
  • Beruf: von 1939 bis um 1978 Electricien..Quelle 2
    Zijn hele werkzame leven is Florus J. Stroo werkzaam geweest als elektricien. Na de oorlog heeft hij in elk geval een aantal jaren bij de firma van Rietschoten gewerkt. Deze firma verzorgde elektrische installaties op schepen. Vanaf midden jaren vijftig werkte F.J. Stroo bij de firma Meulmeester te Vlissingen. In eerste instantie voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsinstallaties, maar later meer en meer voor het plaatsen van TV antennes, waarvoor hij de daken op moest en soms met een mast over de nok van het dak liep. Zie foto onder het kopje “Afbeeldingen”.
  • Ausbildung: von 1. September 1936 bis 30. Juni 1938 ambachtsschool te Middelburg.Quelle 2
    Studierichting electrotechniek.
    In september 1938 is gevierd dat Koningin Wilhelmina 40 jaar koningin van Nederland was. Daaraan werd in vele Nederlandse Steden en dorpen aandacht besteed. Zo ook in Middelburg. De ambachtsschool waaraan Florus J. Stroo studeerde heeft meegewerkt aan de illuminatie van de stad. Dit door de ingang van de school te voorzien van een verlichtte poort. Zie foto's van de verlichting en van de makers onder het kopje "Afbeeldingen".
  • Wohnhaft:
    • von 15. Juli 1923 bis 4. März 1943: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • von 9. März 1943 bis 24. November 1943: Brandenburg, Duitsland.Quelle 3
      Te werkgesteld als onderhoudsmonteur in de Opel fabrieken te Brandenburg. Na zijn verlofperiode in november 1943 is hij niet terug gekeerd naar Duitsland. Na herhaalde oproepen van het arbeidsbureau is hij met hulp van de ondergrondse ondergedoken in Vianen. Zie onderstaande afbeelding van opdracht tot afreizen naar Duitsland.
    • von 25. November 1943 bis März 1944: Nieuwstraat 53, Vlissingen, Nederland..
    • von März 1944 bis 11. Juni 1945: Valkenstraat 12, Vianen, Nederland.
      Onderduik adres van F.J. Stroo onder de naam J. Struijk, bij de famlie van Veggelen. Er waren regelmatig meer onderduikers in huis. F.J. Stroo werkte als onderhoudsmonteur in de buitendienst van het Povinciale energiebedrijf. Op 6 mei 1945 kwamen de geallieerden in Vianen. Na de nodige formaliteiten is F.J. Stroo op 11 juni 1945 per fiets, trein en liftend in twee dagen naar zijn geboorte plaats Vlissingen terug gereisd. Zie foto van de school in Vianen waarin J. Struijk ondergedoken zat.
    • von 12. Juni 1945 bis 19. März 1948: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • von 19. März 1948 bis 18. September 1949: Bouwen Ewoutstraat 32, Vlissingen, Nederland.
    • von 17. September 1949 bis 1951: Calandstraat 51, Vlissingen, Nederland.
      Na hun trouwen woonden Floor Stroo en zijn echtgenote Riet van der Leeuw eerst in de Bouwen Ewoutstraat aan de rand van de binnenstad. In 1949 konden zij een nieuwbouw woning in de Calandstraat betrekken. Deze woning stond in de nieuwe wijk Bonedijke, die werd gebouwd om de naoorlogse woningnood op te lossen. Op onderstaande foto poseert Floor in hun nieuwe woonkamer.
    • von 1951 bis 1977: Calandstraat 17, Vlissingen, Nederland.
    • von 1977 bis Oktober 1993: V.d. Bossestraat 34, Vlissingen, Nederland.
    • von 1. November 1993 bis 15. November 2014: Colijnstraat 6, Vlissingen, Nederland.
  • Er ist verstorben am 15. November 2014 in Vlissingen, er war 91 Jahre alt.Quelle 2
  • Ein Kind von Florus Stroo und Maria Kroon
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 16. März 2022.

Familie von Florus Jacobus "Floor" Stroo

Er ist verheiratet mit Maria Klazina van der Leeuw.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 11. Oktober 1947 in Vlissingen erhalten.Quelle 4

Sie haben geheiratet am 19. März 1948 in Vlissingen, er war 24 Jahre alt.Quelle 5

In de maanden nadat Florus J. (Floor) Stroo in juni 1945 in zijn woonplaats Vlissingen was gearriveerd, ging hij op bezoek bij zijn oude vrienden. Zo kwam hij op een gegeven moment ook bij Jan Versteeg. Daar zag hij een foto van een jonge vrouw, waarop hij opslagverliefd werd. Op zaterdag 4 augustus kwam zij naar Vlissingen en op zondag de vijfde leerde hij Maria Klazina (Riet) van der Leeuw kennen. De rest is geschiedenis. Met kerst 1945 zijn zij verloofd en op 19 maart 1948 getrouwd. Zie foto op pagina van Florus Jacobus Stroo.

De aanwezigheid in Vlissingen van de Haagse Riet van der Leeuw was gelegen in het feit dat na de hongerwinter veel kinderen en jongeren uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht naar familie gestuurd zijn. Onderandere om weer aan te sterken bij familie die al wel over voldoende voedsel beschikte. Zo ook Riet van der Leeuw. Zij ging logeren bij oom en tante Versteeg in Vlissingen. (De tante Helena Apolonia Versteeg - van de Leeuw was een zuster van de vader van Riet.) Daar arriveerde zij op zaterdag 4 augustus. Al de volgende dag kwam een vriend van haar neef Jan Versteeg langs. Floor Stroo meldde zich, om niet meer weg te gaan.

Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)
  3. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Florus Jacobus "Floor" Stroo

VOD
Op 21 juni 1941 richtte een groep van 5 of 6 jongeren van 17 à 20 jaar een club op met de naam VOD. Nu stond OD in de oorlog voor Orde Dienst, een verzetsorganisatie. Maar het is onwaarschijnlijk dat de VOD staat voor de Vlissingse Orde Dienst. Daarvoor waren de activiteiten te opzichtig. Zo hadden de leden een lidmaatschapskaart met pasfoto en naam (Zie bovenstaande foto) . De groep hielp bijvoorbeeld wel bij het ruimen van puin na een bombardement.
Florus J. Stroo was één van de leden. Verder waren lid Jan Brinkhous (in januari 1946 verongelukt) en Jan Versteeg. Jan Brinkhous was de voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD. (Zie bovenstaande foto) Jan Versteeg was een volle neef van Maria K. van der Leeuw, de latere echtgenote van Florus J. Stroo.

Werken in Duitsland.
In de loop van de 2e wereldoorlog had Duitsland meer en meer soldaten nodig. De in Duitsland vrijgekomen arbeidsplaatsen werden enerzijds ingevuld door Duitse vrouwen en anderzijds door buitenlandse (dwang)arbeiders. In Nederland werd per 23 maart 1942 de ”dienstverplichting voor mannen van 18 tot 40 jaar” ingevoerd. Onder die regeling konden mannen verplicht worden in Duitsland te werken.
In het voorjaar van 1943 werd Florus J. Stroo in het kader van die regeling opgeroepen door het arbeidsbureau, het uitvoeringsorgaan van de regeling werken in Duitsland. (Zie afbeelding oproep.) Hij moest zich op 2 maart 1943 om kwart over één melden op het station Vlissingen. Vandaar ging het per trein naar Brandenburg, nabij Berlijn. Hij werd tewerkgesteld als elektromonteur bij de Opel fabrieken.
In november 1943 kreeg Florus J. Stroo verlof en ging naar huis. Hij keerde niet terug naar Duitsland.
(De boven genoemde regeling leverde niet voldoende arbeidskrachten op. Daarom ging de bezetter er in 1944 toe over razzia's in de grote steden te houden. Daarbij werden alle mannen tussen 18 en 40 opgepakt en afgevoerd naar Duitsland.)

Ondergedoken.
In februari 1944 ontving Florus J. Stroo een oproep van het arbeidsbureau Middelburg. Hij moest zich op 22 februari melden. Verplicht!. Het was dus bekend dat hij niet naar Duitsland was afgereisd. Op het arbeidsbureau kreeg hij te horen dat hij zo spoedig mogelijk weer naar Duitsland moest afreizen.
Had hij al eerder plannen om onder te duiken, of is dat plan na die datum is ontstaan? Dit is niet bekend. In elk geval zat hij vanaf april 1944 ondergedoken in Vianen.
De reis naar Vianen ging via Breda vertelde Florus J. Stroo. Daarbij vertelde hij ook, dat het eerste contact met een verzetsman op het station in Breda op niets was uitgelopen. De man bleek later opgepakt te zijn. De tweede keer is het wel goed gegaan.
Het onderduikadres in Vianen was de “bewaarschool” dominee Steenbeer aan de Valkerstraat 10 te Vianen, cq het naastgelegen woonhuis van de familie van Veggelen (zie afbeelding) op nr. 12. Op dat adres verbleef Florus J. Stroo onder de naam Jack Struijk. Overdag werkte hij als elektromonteur voor het elektriciteitsbedrijf.

Ansichtkaart.
Op 14 maart 1944 stuurt Jan Versteeg een kaart naar Wed. Stroo in de Nieuwstraat 52 te Vlissingen. Zij is de moeder van mede VOD lid Florus J. Stroo. In de linker bovenhoek staat met potlood "FS verwacht". In de periode waarin de kaart is verstuurd kreeg F.J. Stroo een oproep om opnieuw naar Duitsland te gaan om er te werken. Dat heeft hij niet gedaan en hij is kort daarna ondergedoken. Niet bekend is wat de reden was dat Jan Versteeg in Breda verbleef, noch waarom hij de kaart stuurde. (Zie foto bovenstaande foto van de adreszijde van de ansichtkaart.)

Toeval bestaat.
F.J. Stroo zat vanaf maart 1944 ondergedoken in Vianen. Na de bevrijding van Vianen op 8 mei 1945 mocht en kon hij niet gelijk naar huis, naar Vlissingen. In de eerste plaats had hij toestemming nodig van de autoriteiten. Dat wil zeggen, keuring op besmettelijke ziektes en een politieke (goed)keuring. Verder waren er de eerste maanden na de bevrijding geen of nauwelijks middelen van vervoer voor burgers. Op 11 juni mocht hij dan toch vertrekken. Hierdoor kon het gebeuren dat hij op 3 juni zijn Vlissingse vriend Jan Brinkhaus (voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD, zie hier boven) in Vianen tegen het lijf liep. Jan was (als militair) in Vianen als tolk / verbindingsman ingedeeld bij de Canadese troepen die Vianen bevrijd hebben. Mogelijk had Jan zich bij de bevrijding van Vlissingen in november 1944 gemeld bij het leger. In elk geval moet het voor beide een bijzondere ontmoeting geweest zijn. Zie foto hier boven.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Florus Jacobus "Floor" Stroo?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Florus Jacobus "Floor" Stroo

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Florus Jacobus "Floor" Stroo

Vorfahren (und Nachkommen) von Florus Jacobus Stroo


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Zeeuws archief Toegangsnr. 25; inventarisnr. VLI-G-1923; aktenr. 247
  2. Frans Stroo
  3. Brieven en documenten van F.J. Stroo
  4. Trouwboekje van F.J. Stroo en M.K. van der Leeuw.
  5. Gemeente Archief Vlissingen

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 15. Juli 1923 lag zwischen 15,0 °C und 26,3 °C und war durchschnittlich 19,1 °C. Es gab 10,2 mm Niederschlag. Es gab 5,2 Stunden Sonnenschein (32%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 19. September 1922 bis 4. August 1925 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck II mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1923: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 7,1 Millionen Einwohner.
    • 25. Februar » Französische Truppen beenden die Existenz der Mikronation Freistaat Flaschenhals.
    • 1. April » Die Operette Mädi von Robert Stolz erlebt ihre Uraufführung im Berliner Theater in Berlin. Das Textbuch stammt von Alfred Grünwald und Leo Stein.
    • 26. Mai » Im französischen Le Mans beginnt das erste 24-Stunden-Rennen. Veranstalter ist der Automobile Club de l’Ouest.
    • 10. Juni » Der Hamburger SV besiegt im Endspiel um die Deutsche Fußballmeisterschaft 1922/23 den SC Union Oberschöneweide mit 3:0. Es ist der erste Meistertitel für den HamburgerSV.
    • 7. September » Der Internationale Polizeikongress in Wien beschließt, die Internationale Kriminalpolizeiliche Kommission zu gründen, eine Vorläuferorganisation der Interpol. Damit soll die Verbrechensbekämpfung über Grenzen hinweg verbessert werden.
    • 8. September » In der Schiffskatastrophe bei Honda Point verliert die United States Navy sieben von neun darin verwickelten Zerstörern. Bei dichtem Nebel läuft der Schiffspulk auf Felsen nahe dem Santa-Barbara-Kanal auf.
  • Die Temperatur am 19. März 1948 lag zwischen 0.1 °C und 8,3 °C und war durchschnittlich 5,3 °C. Es gab 2,4 mm Niederschlag während der letzten 3,8 Stunden. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 4. September 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Von 7. August 1948 bis 15. März 1951 regierte in den Niederlanden die Regierung Drees - Van Schaik mit als erste Minister Dr. W. Drees (PvdA) und Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • Im Jahr 1948: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,7 Millionen Einwohner.
    • 9. April » In Kolumbiens Hauptstadt Bogotá wird der populäre Politiker Jorge Eliécer Gaitán von dem vermutlich geistig verwirrten Juan Roa Sierra ermordet, was in der Folge zu La Violencia, jahrelangen bürgerkriegsähnlichen Unruhen im Land, führt.
    • 23. April » Berliner Studierende demonstrieren für eine Freie Universität Berlin und das Ende der politischen Einflussnahme auf die akademische Ausbildung an der Universität Berlin.
    • 24. September » Das Unternehmen Honda wird gegründet.
    • 30. November » Am Somerton Beach in Adelaide, Australien, taucht ein Mann auf, der am nächsten Tag an einem unbekannten Gift verstirbt. Der Somerton-Mann, dessen Identität und exakte Todesursache nie geklärt wird, gibt bis heute zahlreiche Rätsel auf.
    • 5. Dezember » Nur zwei Jahre nach der letzten Gesamtberliner Wahl werden auf Grund der Spaltung der Stadt in den Westsektoren Berlins erneut Wahlen zur Stadtverordnetenversammlung abgehalten. Dabei erzielt die SPD mit 64,5% der abgegebenen Stimmen das höchste je von einer Partei bei demokratischen Wahlen in Deutschland erreichte Ergebnis.
    • 30. Dezember » Das auf William Shakespeares Der Widerspenstigen Zähmung basierende Musical Kiss Me, Kate feiert am New Yorker Century Theatre seine Uraufführung. Es wird in der Folge Cole Porters erfolgreichstes Musical.
  • Die Temperatur am 15. November 2014 lag zwischen 7,5 °C und 11,0 °C und war durchschnittlich 9,7 °C. Es gab 8,0 mm Niederschlag während der letzten 7,6 Stunden. Es war fast komplett bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) ist seit 30. April 2013 bis jetzt Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Montag, 5 November, 2012 bis Donnerstag, 26 Oktober, 2017 regierte in den Niederlanden das Kabinett Rutte II mit Mark Rutte (VVD) als ersten Minister.
  • Im Jahr 2014: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 16,8 Millionen Einwohner.
    • 3. August » Der Islamische Staat verübt einen Völkermord an den Jesiden in Sindschar, Irak.
    • 20. September » Der 10. Bundesvision Song Contest (deutscher Musikwettbewerb) findet in Göttingen statt.
    • 22. September » Die NASA-Raumsonde MAVEN erreicht, nach zehnmonatigem Flug, den Orbit des Planeten Mars.
    • 26. September » In der mexikanischen Stadt Iguala werden 43 Studenten entführt und später ermordet. Das Ereignis führte zu massiven Protesten im ganzen Land.
    • 3. November » Der Wolkenkratzer One World Trade Center in New York City wird offiziell eröffnet.
    • 15. Dezember » Die Räumung von Causeway Bay durch die Polizei markiert das äußere Ende der Proteste in Hongkong 2014.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Stroo

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Stroo.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Stroo.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Stroo (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Frans Stroo, "Familienstammbaum Stroo Van der Leeuw", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stroo-van-der-leeuw/I858.php : abgerufen 26. April 2024), "Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)".