Arbre généalogique de Nijborg » Pieter (Pedro) Nijborg (1862-1921)

Données personnelles Pieter (Pedro) Nijborg 


Famille de Pieter (Pedro) Nijborg

Il est marié avec Jantien Kuipers.

Ils se sont mariés le 19 juillet 1884 à Zuidlaren, Tynaarlo, Drenthe, Nederland, il avait 22 ans.Source 3


Enfant(s):

  1. Geert Nijborg  1889-????
  2. Harm Nijborg  1891-????
  3. Maria Nijborg  1894-1971
  4. Eligien Nijborg  1897-????
  5. Elisa Nijborg  1898-1967


Notes par Pieter (Pedro) Nijborg

In de nacht van 18 op 19-9-1885 is brand ontstaan in het huis bewoond door Pieter Nijborg, arbeider te Annen. Het huis was eigendom van Hindrik Tjarks, landbouwer te Zuidlaren. Het huis is met de gehele inboedel en twee geiten met uitzondering van een enkel meubelstuk verloren gegaan. Huis en inboedel waren verzekerd, behalve 17 voet hooi en 5 of 6 voet haver. De brand schijnt ontstaan te zijn op zolder, doch de oorzaak is onbekend. (Brief burgemeester T. Braamse Anloo d.d. 20-9-1885, nr.255).
Later heeft zijn broer Arend Nijborg voornoemde Henderikus Tjarks mishandeld. Hiervan is door rijksveldwachter Hendrik Klaucke proces-verbaal opgemaakt, waarvan burgemeester G.H. Krull van Anloo op 25 februari 1896 melding maakt aan de Officier van Justitie te Assen. De aanleiding van dit conflict is onduidelijk evenals de gang van zaken bij de Asser rechtbank.

Pieter (Pedro) ging in de herfst van 1896 als kolonist samen met zijn vrouw en kinderen naar Chili. Er gaan ook verhalen dat Pieter iets op zijn kerfstok had en daarom naar Chili vertrok.
In Chili werd nog een paar kinderen geboren.. De reis ging per schip naar het uiterste puntje , in de nabijheid van Vuurland. Toen zij per boot reisden van Valdivia naar Punta Arenas verging het schip, waarbij alle eigendommen verloren gingen. Het hele gezin werd gered. Het gezin vestigde zich in Punta Arenas. In 1920 of 1921 ging Pieter alleen terug naar Nederland. Zijn vrouw liet hij achter in Chili, samen met zijn kinderen. Pieter is op 26 mei 1921 op de Annerstreek overleden. Hij ligt begraven op het kerkhof in Zuidlaren. (tegenover de voormalige kazerne)
Jantien is niet weer in Nederland teruggeweest en is in Chili gestorven en daar ook begraven. De zoon van Pieter, Aaldert, krijgt een zoon Alberto en die krijgt ook weer een zoon Alberto.
Aaldert woonde in 1918 in Puenta Arenas en was herder op een landgoed in Pechet. Later was hij handwerksman "smeedwerk" (=gietijzer) op de werkplaats Minerva.
Daarna ging hij naar Los Angelos in 1939, waar hij een varkensfokkerij had. Vervolgens is hij naar Talca verhuisd en heeft daar als "herderchef" tot in 1944 gewerkt. Hij heeft een tijdje in St. Barnard gewoond en tenslotte tot zijn dood in 1958 in Santiago gewoond. Aaldert bezat in 1958 de nederlandse nationaliteit. Hij was een vrolijke, opgewekte en intelligente man.

In Chili bedrogen uitgekomen.

Een paar jaar geleden werd druk gewerkt voor landverhuizing naar Chili. Een tiental arbeidersgezinnen uit Groningen en Friesland hebben, uitgelokt door de schoone voorspiegelingen, de verre,verre reis ondernomen, doch zijn bitter bedrogen uitgekomen. Dat is niet de schuld van de Chiloensehe regeering, die hare toezeggingen gestand heeft gedaan, maar van hare agenten en ingenieurs, die de vruchtbaarheid van den te ontginnen bodem veel te hoog hebben opgegeven. De landverhuizers kregen van de Chileensche regeering: vrije reiskosten vanaf Antwerpen, een jaar lang een maandgeld van f 30, een huisje, een bunder bouwgrond en 70 bunder bosch.
In de eerste brieven der vooruittrekkende kolonisten werd de toestand opzettelijk (op wiens aansporing, wordt niet gezegd) veel te rooskleurig voorgesteld. Daardoor werden meerdere gezinnen overgehaald, de reis te ondernemen
en zich in het ongeluk te storten. De zoogenaamde "vruchtbare" grond bestond uit een dun laagje bladaarde en daaronder harde rots. De woning was een houten schaaphok en lag uren ver van de beschaafde maatschappij verwijderd. Enkele kolonisten vluchtten, maar anderen zijn door gebrek gedwongen te blijven. Over een paar maanden houdt de rijksuitkeering op en dan zijn de menschen aan den hongerdood prijsgegeven.
De heer D. R. Mansholt publiceert in het "Friesch Vbl." een brief, door hem van den arbeider Jan Luit ontvangen,die verleden jaar met vrouw en vijf kinderen naar Chili is vertrokken.
Luit schrijft o.a.: Toen wij hier aankwamen, dachten wij, dat voor ons een bunder land klaar zou liggen, maar jawel, daar lag een bunder met omgekapte boomen, zoo hoog,
dat wij verbaasd waren om daar land van te moeten maken. Een hut stond er midden op. Geen voet goede grond zit er op de rots. Als wij de boomen verb.i.iidr.n, dan brandt alles op wat op de rots zit en waaien er boomen om, wat
dikwijls gebeurt met regen en harden wind, dan scheidt het heele katje (teellaag?) zich bij de rots af. Nu, Mijnheer M., wij zijn hier allen slim bedrogen.
De eerste twee maanden bracht men ons eten aan huis met ossenkarren, en zoon kar was daarvoor twee dagen onderweg. De wegen zijn zoo slecht, ge kunt het niet gelooven ; allemaal bergen.
Toen kregen wij allen een paard om het eten zelf te halen. Daar zagen wij tegen op, want we wisten nooit, of het paard niet dood aan den weg zou vallen. Die stomme dieren, evenals de koeien, gaan zoo maar dood. Wij kregen ook een koe met een kalf en onze vrouwen dachten reeds, nu krijgen wij ook wat melk, maar om melk te krijgen, moest het kalf eerst opzuigen en dan kregen we nog niet eens genoeg voor onze koffie. Gras is hier onbekend. De koeien gingen daags in het wilde bosch, den kalveren konden wij niets anders te eten geven dan wat kielbamboes. Ze gingen gauw dood en toen zijn de koeien ook niet weer gekomen.
Haver en boonen zijn hier een klein beetje. Als de Staat ons geen geld meer geeft, wat moeten wij dan beginnen? Nog tweemaal heb ik wat te beuren? Hier zijn 28 Hollanders. Centen hebben we niet en te verdienen valt hier ook niets. Nu
wilden wij, U heer M. wel verzoeken of gij er ook wat aan doen kunt: naar Holland terug of ander land van de regeering hier. Kleeren en schoenen kunnen we niet meer koopen en de oude zijn niet veel meer.
Onderwijs voor de kinderen hebben we hier ook niet in het bosch. die moeten wij ook maar in 't wilde bosch opgroeien laten."

De brief is mede ondertekend door P. Nijborg, K. Heeren, Bouke Kingina, R. Gerding, K. Rijks en K. Pennema.
De heer Mansholt schrijft er o.a. bij:
Er moet geholpen worden en wel zoo spoedig mogelijk. Uit brieven, aan de familie gericht, merk ik, dat eene som van pl.m. f 650 voldoende zou zijn, om deze misleide kolonisten te verlossen.
Zou het "rijke" Nederland niet in staat zijn. om deze som bijeen te brengen ?

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter (Pedro) Nijborg?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter (Pedro) Nijborg

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Pieter (Pedro) Nijborg

Ancêtres (et descendants) de Pieter (Pedro) Nijborg

Arend Nijborg
1837-1916
Maria Jukwert
1832-1913

Pieter (Pedro) Nijborg
1862-1921

Pieter (Pedro) Nijborg

1884
Geert Nijborg
1889-????
Harm Nijborg
1891-????
Maria Nijborg
1894-1971
Elisa Nijborg
1898-1967

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Pieter (Pedro) Nijborg



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Zuidlaren, geboorteakte
    2. Anlo, overlijdensakte, aktedatum 27 mei 1921, aktenr. 32
    3. Zuidlaren, huwelijksakte

    Événements historiques

    • La température le 27 mai 1862 était d'environ 14,6 °C. Il y avait 1 mm de précipitation. La pression du vent était de 13 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 85%. Source: KNMI
    • Du 14 mars 1861 au 31 janvier 1862 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon avec comme premiers ministres Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) et Mr. J. Loudon (liberaal).
    • Du 1 février 1862 au 10 février 1866 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke II avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1862: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 12 avril » raid d'Andrews, pendant la guerre de Sécession.
      • 28 avril » bataille de Las Cumbres.
      • 31 mai » bataille de Seven Pines pendant la guerre de Sécession.
      • 8 juin » bataille de Cross Keys, lors de la guerre de Sécession. Les troupes confédérées du général Jackson sauvent l'armée de Virginie du Nord de l'assaut des troupes unionistes du général McClellan, dans la péninsule de Virginie.
      • 1 juillet » fin de la bataille de Sept Jours, défaite des nordistes face au sudistes.
      • 17 septembre » bataille d'Antietam (Guerre de Sécession). Victoires des unionistes.
    • La température le 19 juillet 1884 était d'environ 11,7 °C. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-nord-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 73%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1884: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 18 février » les forces du général Gordon atteignent Khartoum (Soudan) pendant la guerre des mahdistes.
      • 13 mars » début du siège de Khartoum pendant la guerre des Mahdistes.
      • 21 mars » promulgation de la loi Waldeck-Rousseau, autorisant les syndicats en France.
      • 5 juillet » protectorat allemand sur le Togo et sur le Cameroun.
      • 27 juillet » le divorce est rétabli en France.
      • 5 août » pose de la première pierre de la statue de la Liberté, à l’entrée du port de New York.
    • La température au 26 mai 1921 était entre 14,4 et 27,9 °C et était d'une moyenne de 18,9 °C. Il y avait 5,0 mm de précipitation. Il y avait 7,6 heures de soleil (47%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1921: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
      • 21 février » coup d'État à Téhéran, conduisant Reza Chah au pouvoir.
      • 28 février » les marins de Kronstadt se soulèvent contre le régime bolchevik. Leur révolte sera violemment réprimée.
      • 1 avril » Adrienne Bolland réussit la première traversée en avion de la Cordillère des Andes sur un Caudron G3.
      • 1 juillet » fondation du Parti communiste chinois.
      • 11 juillet » une trêve met fin à la guerre d'indépendance irlandaise.
      • 14 juillet » condamnation à mort prononcée, à l'encontre de Sacco et Vanzetti.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    • 1855 » Augusto Miranda y Godoy(es), militaire, homme politique et écrivain espagnol († 28 avril 1920).
    • 1860 » Manuel Teixeira Gomes, homme politique portugais, 7président du Portugal, de 1923 à 1927 († 18 octobre 1941).
    • 1863 » Arthur Mold(en), joueur anglais de cricket († 29 avril 1921).
    • 1867 » Arnold Bennett, écrivain, journaliste et dramaturge anglais († 27 mars 1931).
    • 1868 » Aleksa Šantić(en), poète serbe († 2 février 1924).
    • 1870 » Adolf Schulten, archéologue, historien et philosophe allemand († 19 mars 1960).

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Nijborg

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Nijborg.
    • Afficher des informations sur Nijborg sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Nijborg.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Dick Nijborg, "Arbre généalogique de Nijborg", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-nijborg/I30.php : consultée 3 juin 2024), "Pieter (Pedro) Nijborg (1862-1921)".