Arbre généalogique Kroon en Telleman » Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck (1610-> 1660)

Données personnelles Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck 

  • Il a été baptisé le 8 août 1610 dans Barendrecht.
  • Entrée.Source 1
    Maerten Jacobss. Groenendijck, wonende aan den Hil onder de jurisdictie van Poortugaal, kocht op 2-4-1643 voor 2580 Car. gld. van de in Rhoon woonachtige Maartgen Ariensdr., weduwe van Gillis Jilliss. aen den Hil, een 'huys, erve, keet, barch, boomgaerden ende andere plantagie van boomen' aan den Hil onder Poortugaal, alsmede het over de 'Hilwech' in de polder Deyffel gelegen boomgaardje. Tevens nam hij de huur over van 4'A gemeten weiland in Deyffel en van 8 lijnen weiland in het Oudeland van Poortugaal. Er werd gestipuleerd dat de verkoopster kosteloos haar leven lang in het voorhuis zou mogen blijven wonen en indien beiden niet zouden 'accorderen' zou zij op haarzelf in de bij de hofstede behorende keet mogen wonen. Verder werden er nog afspraken gemaakt over een voor haar gebruik te houden koe in de stal van Groenendijck, alsmede over het houden van kippen op de werf en over de oogst van zes appel- en perenbomen. De transportakte werd op 7-11-1644 verleden. Dezelfde dag werd er een schuldbrief ten bedrage van 2080 Car. gld. opgemaakt, waarbij (de ooms van zijn vrouw) Leendert en Pieter Corneliss. Couwenhoven zich als zijn borgen stelden.
    Vermoedelijk was Groenendijck rond die tijd in het huwelijk getreden; in elk geval voor 12-8-1647 toen hij als echtgenoot van Willemtje Gerrits Olen met zijn schoonmoeder en zijn zwagers accordeerde over de boedel van zijn schoonvader Gerrit Olen.
    In het testament van zijn schoonmoeder Commetje Cornelisse Kouwenhoven van 20-7-1650 kreeg de vrouw van Groenendijck 2 gemeten 22 roeden weiland in het Oudeland van Poortugaal toebedeeld en werd de 400 gld. kwijtgescholden, die Groenendijck aan zijn schoonmoeder schuldig was.
    In 1647 was Groenendijck gewikkeld in een proces met zijn buurman Cornelis Claess. Wey vanwege de pacht van land en het erop staande gewas.
    Op 29-1-1648 verkocht Groenendijck aan de kinderen van Gerreberghjen Leendertsdr., geinstitueerde erfgenamen van hun 'out moeye' Maartjen Ariensdr.,een losrente van jaarlijks 20 Car. gld. over een hoofdsom van 400 Car. gld. en vezekerd op zijn hofstede aan de Hil. De brief werd op 28-9-1654 afgelost en op 7 okt. geroyeerd verklaard.
    Bij akte van 10-6-1651 leende Groenendijck van de te Rotterdam wonende koopman Cornelis Janss. de Raedt 750 Car. gld., verzekerd op 2 gemeten 22 roeden weiland in de polder De Roon onder Poortugaal (erfgoed van zijn vrouw) en op zijn hofstede aan de Hil. De schuldbrief werd op 18-12-1653 door Groenendijck geroyeerd.
    Op 3-7-1658 verklaarde Commertje Cornelisse Couwenhoven, weduwe van Gerrit Olen, wonende op de Pernissersluis, aan haar zonen Huybrecht, Olof, Pieter en Jan Gerritsz. 1200 gld. schuldig te zijn; geld dat zij had geleend aan Maerten Jacobsz. Groenendijck, die geld schuldig was aan de voornoemde de Raedt.310 Zijn hofstede aan de Hil en het er tegenover liggende boomgaardje in Deyffel werden wederom op hypotheek gezet voor de lening van 1000 Car. gld. van de Rotterdamse burger Stoffel Stoffelss. Deynoot op 8-9-1654. Zolang als deze lening uitstond zou Groenendijck voor Deynoot 'met sijn volck ende geselschap' alle jaren een dag 'speelen rijden' met zijn wagen en paarden, een dubbele mand appelen beschikbaarstellen en de paarden kosteloos verzorgen met haver of ander voer.
    Ook op 29-11-1658 bezwaarde Groenendijck zijn hofstede met een hypotheek; ditmaal voor een lening van 200 Car. gld. van de op 't Schiedamse Hoofdt' wonende Pleun Pieterss. Visser. Op 7-3-1688 royeerde Cent Bastiaens (de Vette) deze schuldbrief.
    Op 8-4-1660 verkocht Groenendijck zijn hofstede aan de Hil 'op den Hildijcq' aan de mede te Poortugaal wonende Leendert Gerrits Vrijlant. De pacht van de bijbehorende 8 lijnen weiland in het Oudeland van Poortugaal kon Maerten Groenendijck evenwel niet op Vrijlant overgeboekt krijgen omdat de eigenaar hiervan onwillig was, zodat 200 gld. van de koopsom werd afgetrokken. Deze bedroeg 2500 Car. gld. met 2 rosenobels (=11 gld.) en 11 gld. tot speldegeld 'voor den vercoopers kinderen'. De twee hypotheekbrieven van 1000 en 200 Car. gld. werden in mindering van de koopsom gebracht. Het transport vond op 12-5-1660 plaats.
    Mogelijk had deze verkoop te maken met de schuld van maar liefst 1912 gld. die
    Groenendijck aan de boedel van zijn inmiddels gestorven schoonmoeder schuldig was. Uit deze op 26-7-1660 opgemaakte akte blijkt dat zijn vrouw niet meer in leven was. Haar niet bij name genoemde kinderen hadden aan de boedel een schuld van 956 gld. De dopen van de kinderen van Maerten werden te Poortugaal niet gevonden. Mogelijk werden zij te Pernis ten doop gehouden omdat de hofstede van Maerten veel dichter bij de kerk aldaar was gesitueerd. De doopregisters van Pernis zijn pas vanaf 1668 bewaard gebleven. Het mocht mij niet gelukken om nadere gegevens over zijn kinderen te achterhalen
  • Entrée.Source 1
    Maerten Jacobsz. Groenendijck, ged. Barendrecht 8-8-1610, boer aan de Hil
    onder Poortugaal, overl. na 26-7-1660, tr. voor 12-8-1647 (ca. 1643?) Willemtje
    Gerrits Olen (Keyser), overl. tussen 20-7-1650 en 26-7-1660, dochter van Gerrit
    Olen Keyser, woonde op de Pernissersluis, en Commertje Cornelisdr. Couwenhoven.
  • Entrée à partir du 1643: Maerten koopt een huis.Source 2
    fol. 8. 07-11-1643:
    comp. Maartje Ariens, weduwe van Gillis Jillisz. aan de Hill, wonende Rhoon, geassisteert met Aart Andriesz., haar zwager, en geeft gifte aan Maarten Jacobsz. Groenendijk van een huis, berg en erf, gelegen aan de Hill onder Poortugaal tussen het huis van Claas Claasz. Weij en Neeltje Pieters, laatst weduwe van Jacob Jansz. Mastenbroek.

    fol. 10v. 07-11-1643:
    bijbehorende schuldbrief.
    (doorgehaald) in marge: comp. Maarten Jacobsz. Groenendijk en vertoonde de schuldbrief op welker rug stond: Wij erfgenamen van Maartje Ariens hebben ontvangen het restant van de koopsom. wg. Daam Cornelisz. en Aaltje, van wegen haar kinderen gewonnen bij zal. Gillis Jillisz. dd. 01-10-1653.
  • Entrée à partir du 29 janvier 1648.Source 2
    fol. 129v. 29-01-1648:
    rentebrief, verleden door Maarten Jacobsz. Groenendijk, wonende aan de Hill onder Poortugaal op de kinderen van zal. Gerbregje Leenderts, erfgenamen van hun grootmoeder Maartje Ariens, van een jaarlijkse rente van ƒ 20. op de rug stond: Wij Cornelis Cornelisz. Geldtelder op minderinge van de verlopen rente. (geroyeerd 07-10-1654.)
  • Entrée à partir du 10 juin 1651.Source 2
    fol. 227. 10-06-1651:
    comp. Maarten Jacobsz. Groenendijk, wonende aan de Hill onder Poortugaal en bekende schuldig te zijn aan Cornelis Jansz. de Raadt, koopman, wonende Rotterdam, de som van ƒ 750. (in marge: 18-12-1653 comp. Maarten Jacobsz. Groenendijk en verklaarde dat de schuld was afgelost).
  • Il est décédé apres 26 juillet 1660.
  • Un enfant de Jacob Crijnsz (Quirijnsz) Klootwijk et Geertje Ellaerts (Geertruij Geertje)
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 6 juillet 2022.

Famille de Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck

Il est marié avec Willemtje Gerrits (Willemtge) Keijser (Keijzer).

Ils se sont mariés à l'église avant le 12 août 1647.Source 3


Notes par Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck

Kinderen (tenminste twee):
1. N.N., onmondig 26-6-1663.
2. N.N., onmondig 26-6-1663.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck

Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck
1610-> 1660

< 1647

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEEL II door K.J. Slijkerman
    2. Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 1 door J.J. Vervloet via Hogenda
    3. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz, DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEEL II door K.J. Slijkerman

    Événements historiques

    • En l'an 1610: Source: Wikipedia
      • 2 février » le roi de France Henri IV signe une alliance avec l'Union protestante allemande.
      • 14 mai » Louis XIII devient roi de France, à la suite de l’assassinat de Henri IV.
      • 14 juillet » une première messe est célébrée, en la toute neuve chapelle Saint-Louis, de l'actuel hôpital éponyme et adjacent lui-même tout juste sortant de terre, dans un écart proche de Paris (de l'actuel Xè arrondissement). L'office est dédié à la mémoire du feu roi de France Henri IV, assassiné deux mois auparavant jour pour jour, qui avait posé la première pierre de l'édifice le 13 juillet 1607.
      • 27 juillet » Le tsar Vassili IV est renversé.
      • 17 octobre » Louis XIII est sacré roi de France en la cathédrale de Reims.

    Sur le nom de famille Klootwijk alias Groenendijck


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I18535.php : consultée 22 juin 2024), "Maerten Jacobs Klootwijk alias Groenendijck (1610-> 1660)".