Arbre généalogique Honcoop/Honkoop » Cornelis Mzn HONCOOP (1927-1974)

Données personnelles Cornelis Mzn HONCOOP 


Famille de Cornelis Mzn HONCOOP

Il est marié avec Judina Jozina van HERPEN,.

Ils se sont mariés le 20 août 1952 à Rijswijk, Noord-Brabant, Nederland, il avait 25 ans.

de dankbetuigingsadvertentie voor de belangstelling bij het huwelijk is in het familie-archief onder nummer 01738-H13B

Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)
  3. (Ne pas publique)
  4. Pieter HONCOOP  1965-2004 


Notes par Cornelis Mzn HONCOOP

Opmerking:
Kees gaat in 1933 naar de Openbare Lagere School te Veen, Hoofd der school is meester Van Donk.
In 1941 gaat hij naar de Ambachtsschool te Gorinchem, om het timmervak te leren, dit gaat hem bijzonder goed af. Door weer en wind fietst hij dagelijks de 13 km lange weg naar Woudrichem om vandaar met de veerboot naar Gorinchem te varen. Als er in deze oorlogstijs op een gegeven ogenblik geen fietsbanden meer te krijgen zijn, wordt door Piet Mansfelder uit de timmerwinkel de fiets voozien van houten banden en zo ratelt Kees over de dijk, bestraat met klinkerkeien, naar school.

Na het behalen van zijn diploma komt hij thuis in de zaak. In de oorlogstijd is het moeilijk om aan normaal timmerwerk te komen en wordt er druk gezocht naar alternatieven. Die worden gevonden door het maken van houten schoenzolen en sandalen voor de schoenfabrieken te Waalwijk. Duizenden paren worden er wekelijks afgeleverd. Ook worden er in het laatste oorlogsjaar klompen verzoold. Als er in de
laatste oorlogsmaanden geen stroom meer is, wordt de lintzaag omgebouwd tot handkracht. Geen pretje voor diegene die de zaagdraaiende moet houden.

In 1947 wordt Kees gekeurd voor de Militaire Dienst en wordt gelegerd in Bergen op Zoom. Ondanks dat hij in eerste instantie de medeling krijgt dat hij niet uitgezonden zal worden naar Nederlands-Indie, krijgt hij op het laatste moment alsnog een oproep voor uitzending.

Op 4 december 1947 vertrekt hij vanuit Rotterdam met het m.s. "Sloterdijk" naar de Oost. Kees komt met zijn onderdeel terecht op Sumatra en wordt gelegerd in de stad Palembang. Hij krijgt al snel last van malaria en wordt daardoor vrijgesteld van velddienst. Hij wordt tewerkgesteld in de kantine en wordt
later oppasser van Majoor Berlijn. Genoemde Majoor heeft veel voor Kees betekend, vooral bij zijn latere ziekte.

De malaria zet echter door en wordt zo erg dat op zeker moment zijn milt scheurt. Met spoed wordt hij opgenomen in het Militaire Hospitaal van Palembang en direkt geopereerd. Zeer zorgelijke tijden breken aan, want de verbindingen tussen Nederland en Indië zijn zeer slecht. Het duurt dagen voordat er meer berichten doorkomen en die blijken dan achteraf nog niet juist te zijn. Het is Majoor Berlijn, die uit Palembang laat weten dat geprobeerd moet worden om in Nederland het initiatief te nemen om Kees naar Nederland over te laten brengen, want vanuit Nederlands-Indië is van de Militaire zijde geen medewerking te verwachten om de ernstig zieke Kees naar Nederland over te brengen. Het is vooral Ds. Harkema uit Wijk en Aalburg en consulent in Veen, die ervoor gezorgd heeft dat Kees naar Holland terug
kan. Op 7 September 1949 komt hij met het m.s. "Johan van Oldenbarnevelt" in Holland aan.

Voor het ouderlijk huis is door leden van de jongelingsvereniging een boog geplaatst met "Welkom thuis" erop. Van de buurt krijgt hij een polshorloge aangeboden. Bijzonder tragisch is het dat twee uur voordat Kees thuiskomt, zijn grootmoeder Clasina Honcoop-Lankhaar op 87-jarige leeftijd overlijdt.
De overbuurman Hubertus Schreuders, spreekt dan de wijze woorden; "de boog blijft staan tot Kees thuis is, want de vreugde is hier groter dan het verdriet. Ik zal er persoonlijk op toezien dat straks alle versierselen worden verwijderd."

Kees krijgt het niet gemakkelijk met het Ministerie van Defensie. Na diverse keuringen wil men hem voor de Militaire dienst afkeuren. Tussen neus en lippen door vertellen ze hem dat er een vlekje op een van de longen zit, maar dat zou er al vanaf zijn jeugd zitten, dus dat is geen oorzaak van zijn ziekte. Er wordt gevraagd of hij het daarmee eens is en of hij een formulier wil tekenen dat hij met deze verklaring
akkoord gaat. Het bevreemdt Kees dat hij iets moet tekenen, waarover hem nooit iets verteld is. Toch is hij ziek en wil men hem afkeuren. Hij weigert te tekenen.

Nader onderzoek brengt aan het licht dat Kees tbc heeft en dat hij dat in Nederlands-Indië moet hebben opgelopen. Aanvankelijk weigeren de Militaire Artsen de keuringsrapporten van 1947 af te geven. Na lang aandringen van zijn behandelend longarts van het sanatorium "Zonnegloren", waar Kees verpleegd wordt, en van dokter J. Schmitz te Amsterdam, lukt het deze gegevens te krijgen en dan blijkt dat er voor zijn vertrek naar Indië nog geen sprake was van deze ziekte en Kees toen kerngezond was. Hij is dan inmiddels geopereerd en verblijft meer dan een jaar in "Zonnegloren".

De kosten van de verpleging en de operatie worden, na jaren van touwtrekken, door het Rijk vergoed. Mede door deze ziekte en door het verwijderen van zijn milt wordt hij voor 50% afgekeurd.

Kees trouwt op 20 Augustus 1952 in Rijswijk (N-Br) met Judina Jozina van Herpen. Er worden 4 kinderen geboren.

Na eerst een poosje te hebben ingewoond bij zijn schoonouders in Rijswijk, betrekt hij het zuidelijk gedeelte van de dubbele woning aan de Grotestraat in Veen. In 1959 koopt hij een stuk grond naast de bestaande woning en bouwt daar een nieuw huis op. Hoewel het aannemersbedrijf annex timmerfabriek een familiebedrijf is, waar zowel vader Maarten en zijn broers Dick en Piet in werken, heeft Kees de leiding over de timmerfabriek. Hij werkt daar met veel enthousiasme.

Naast zijn dagelijks werk heeft Kees nog liefhebberijen. Zo is hij in de vijftiger jaren voorzitter van de plaatselijke voetbalclub "Achilles" en jarenlang bestuurslid van de gymnastiek- en wandelvereniging "Lios".

Begin jaren zeventig worden de lichamelijke klachten steeds ernstiger en gaan over in een ernstig slepende ziekte. Na veel lichamelijk lijden, maar verzekerd dat hij zich geborgen mag weten bij zijn Heere en Heiland, overlijdt Kees op zondag 10 november 1974 op 47 jarige leeftijd. Vrijdag 15 november wordt hij vanuit de Ned. Herv. kerk te Veen begraven op de Algemene Begraafplaats te Veen. De rouwdienst wordt geleid door zijn vriend ds. J.L. Ravesloot en door de plaatselijke predikant ds. W. Westland.
[...] h

Bron(nen):
Naam, geb, huw en ovl:Persoonskaart overlijden 10-11-1974, van Cornelis zelf.
naam, geb en huw: Persoonskaart overlijden 02-05-1984, van zijn vader Maarten Honcoop.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis Mzn HONCOOP?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis Mzn HONCOOP

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Cornelis Mzn HONCOOP


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Geboorte akte, gemeente Veen, 1927, aktenummer 19
    2. Persoonskaart
    3. Overlijdensadvertentie
    4. Rouwkaart
    5. Steen op begraafplaats

    Événements historiques

    • La température au 28 juin 1927 était entre 6,4 et 14,9 °C et était d'une moyenne de 10,8 °C. Il y avait 7,5 mm de précipitation. Il y avait 1,6 heures de soleil (10%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 8 mars 1926 au 10 août 1929 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Geer I avec comme premier ministre Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • En l'an 1927: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 7,5 millions d'habitants.
      • 1 janvier » |installation d'un gouvernement nationaliste à Hankou (Chine).
      • 3 février » une révolte éclate au Portugal contre le régime du Général Carmona.
      • 12 avril » massacre de Shanghai.
      • 14 avril » Création de la marque de véhicules à moteur suédoise Volvo, avec l’aide de la société SKF.
      • 12 novembre » exclusion de Léon Trotski du Parti communiste de l'Union soviétique.
      • 27 décembre » la faction de Staline l'emporte en Union soviétique et Léon Trotski est exclu du Parti communiste.
    • La température au 20 août 1952 était entre 11,7 et 17,8 °C et était d'une moyenne de 15,1 °C. Il y avait une précipitation de 14,3 mm pendant 8,3 heure(s). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du au nord. Source: KNMI
    • Du 15 mars 1951 au 2 septembre 1952 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees I avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
    • Du 2 septembre 1952 au 13 octobre 1956 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees II avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
    • En l'an 1952: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 10,3 millions d'habitants.
      • 30 janvier » résolution n97 du Conseil de sécurité des Nations unies relative aux armements, leurs réglementation et réduction.
      • 28 avril » |fin de l’occupation militaire alliée du Japon, par application du traité de San Francisco.
      • 26 juillet » le roi Farouk d'Égypte abdique en faveur de son fils, Fouad.
      • 14 octobre » début de la bataille de Triangle Hill pendant la guerre de Corée.
      • 1 novembre » les États-Unis font exploser Ivy Mike, leur première bombe H, à Eniwetok dans les îles Marshall.
      • 2 décembre » au Venezuela, Marcos Pérez Jiménez, commandant de l'armée, ne reconnaît pas les résultats des élections, commettant ainsi un coup d'État et instaurant une dictature militaire.
    • La température au 10 novembre 1974 était entre 5,4 et 11,5 °C et était d'une moyenne de 8,4 °C. Il y avait une précipitation de 1,1 mm pendant 0,9 heure(s). Il y avait 2,9 heures de soleil (32%). Il faisait nuageux. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du vendredi, mai 11, 1973 au lundi, décembre 19, 1977 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Den Uyl avec comme premier ministre Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • En l'an 1974: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 13,5 millions d'habitants.
      • 7 février » indépendance de l'île de la Grenade.
      • 5 mars » Israël retire ses troupes à l'ouest du canal de Suez à la suite de la guerre du Kippour.
      • 13 mars » les pays arabes producteurs de pétrole lèvent l'embargo sur les livraisons de brut aux États-Unis.
      • 1 avril » entrée en vigueur du Local Government Act 1972 réformant le gouvernement local de l'Angleterre et du pays de Galles.
      • 17 mai » attentats de Dublin et Monaghan pendant le conflit nord-irlandais.
      • 9 août » démission de Richard Nixon comme président des États-Unis.
    • La température au 15 novembre 1974 était entre 8,8 et 12,7 °C et était d'une moyenne de 10,7 °C. Il y avait une précipitation de 9,1 mm pendant 7,8 heure(s). Il y avait 0,5 heures de soleil (6%). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud. Source: KNMI
    • Du vendredi, mai 11, 1973 au lundi, décembre 19, 1977 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Den Uyl avec comme premier ministre Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • En l'an 1974: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 13,5 millions d'habitants.
      • 12 février » l'écrivain soviétique Alexandre Soljenitsyne, prix Nobel de littérature, est arrêté dans son appartement de Moscou.
      • 17 février » aux États-Unis, les auteurs de l'enlèvement de Patricia Hearst, veulent que la rançon soit utilisée à l'achat de denrées alimentaires pour les vieux et les nécessiteux de Californie.
      • 5 mars » Israël retire ses troupes à l'ouest du canal de Suez à la suite de la guerre du Kippour.
      • 10 mars » la Roumanie devient championne du monde de handball pour la quatrième fois en battant la R.D.A. 14 à 12.
      • 27 avril » écrasement d'un avion soviétique Iliouchine Il-18, au décollage à Leningrad (Russie alors soviétique).
      • 19 octobre » autonomie de Niue vis-à-vis de la Nouvelle-Zélande à la suite d’un référendum.

    Sur le nom de famille HONCOOP

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme HONCOOP.
    • Afficher des informations sur HONCOOP sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille HONCOOP.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Chris Honcoop, "Arbre généalogique Honcoop/Honkoop", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I3691.php : consultée 16 mai 2024), "Cornelis Mzn HONCOOP (1927-1974)".