Stamboom Honcoop/Honkoop » Cornelis Mzn HONCOOP (1927-1974)

Persoonlijke gegevens Cornelis Mzn HONCOOP 


Gezin van Cornelis Mzn HONCOOP

Hij is getrouwd met Judina Jozina van HERPEN,.

Zij zijn getrouwd op 20 augustus 1952 te Rijswijk, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 25 jaar oud.

de dankbetuigingsadvertentie voor de belangstelling bij het huwelijk is in het familie-archief onder nummer 01738-H13B

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. Pieter HONCOOP  1965-2004 


Notities over Cornelis Mzn HONCOOP

Opmerking:
Kees gaat in 1933 naar de Openbare Lagere School te Veen, Hoofd der school is meester Van Donk.
In 1941 gaat hij naar de Ambachtsschool te Gorinchem, om het timmervak te leren, dit gaat hem bijzonder goed af. Door weer en wind fietst hij dagelijks de 13 km lange weg naar Woudrichem om vandaar met de veerboot naar Gorinchem te varen. Als er in deze oorlogstijs op een gegeven ogenblik geen fietsbanden meer te krijgen zijn, wordt door Piet Mansfelder uit de timmerwinkel de fiets voozien van houten banden en zo ratelt Kees over de dijk, bestraat met klinkerkeien, naar school.

Na het behalen van zijn diploma komt hij thuis in de zaak. In de oorlogstijd is het moeilijk om aan normaal timmerwerk te komen en wordt er druk gezocht naar alternatieven. Die worden gevonden door het maken van houten schoenzolen en sandalen voor de schoenfabrieken te Waalwijk. Duizenden paren worden er wekelijks afgeleverd. Ook worden er in het laatste oorlogsjaar klompen verzoold. Als er in de
laatste oorlogsmaanden geen stroom meer is, wordt de lintzaag omgebouwd tot handkracht. Geen pretje voor diegene die de zaagdraaiende moet houden.

In 1947 wordt Kees gekeurd voor de Militaire Dienst en wordt gelegerd in Bergen op Zoom. Ondanks dat hij in eerste instantie de medeling krijgt dat hij niet uitgezonden zal worden naar Nederlands-Indie, krijgt hij op het laatste moment alsnog een oproep voor uitzending.

Op 4 december 1947 vertrekt hij vanuit Rotterdam met het m.s. "Sloterdijk" naar de Oost. Kees komt met zijn onderdeel terecht op Sumatra en wordt gelegerd in de stad Palembang. Hij krijgt al snel last van malaria en wordt daardoor vrijgesteld van velddienst. Hij wordt tewerkgesteld in de kantine en wordt
later oppasser van Majoor Berlijn. Genoemde Majoor heeft veel voor Kees betekend, vooral bij zijn latere ziekte.

De malaria zet echter door en wordt zo erg dat op zeker moment zijn milt scheurt. Met spoed wordt hij opgenomen in het Militaire Hospitaal van Palembang en direkt geopereerd. Zeer zorgelijke tijden breken aan, want de verbindingen tussen Nederland en Indië zijn zeer slecht. Het duurt dagen voordat er meer berichten doorkomen en die blijken dan achteraf nog niet juist te zijn. Het is Majoor Berlijn, die uit Palembang laat weten dat geprobeerd moet worden om in Nederland het initiatief te nemen om Kees naar Nederland over te laten brengen, want vanuit Nederlands-Indië is van de Militaire zijde geen medewerking te verwachten om de ernstig zieke Kees naar Nederland over te brengen. Het is vooral Ds. Harkema uit Wijk en Aalburg en consulent in Veen, die ervoor gezorgd heeft dat Kees naar Holland terug
kan. Op 7 September 1949 komt hij met het m.s. "Johan van Oldenbarnevelt" in Holland aan.

Voor het ouderlijk huis is door leden van de jongelingsvereniging een boog geplaatst met "Welkom thuis" erop. Van de buurt krijgt hij een polshorloge aangeboden. Bijzonder tragisch is het dat twee uur voordat Kees thuiskomt, zijn grootmoeder Clasina Honcoop-Lankhaar op 87-jarige leeftijd overlijdt.
De overbuurman Hubertus Schreuders, spreekt dan de wijze woorden; "de boog blijft staan tot Kees thuis is, want de vreugde is hier groter dan het verdriet. Ik zal er persoonlijk op toezien dat straks alle versierselen worden verwijderd."

Kees krijgt het niet gemakkelijk met het Ministerie van Defensie. Na diverse keuringen wil men hem voor de Militaire dienst afkeuren. Tussen neus en lippen door vertellen ze hem dat er een vlekje op een van de longen zit, maar dat zou er al vanaf zijn jeugd zitten, dus dat is geen oorzaak van zijn ziekte. Er wordt gevraagd of hij het daarmee eens is en of hij een formulier wil tekenen dat hij met deze verklaring
akkoord gaat. Het bevreemdt Kees dat hij iets moet tekenen, waarover hem nooit iets verteld is. Toch is hij ziek en wil men hem afkeuren. Hij weigert te tekenen.

Nader onderzoek brengt aan het licht dat Kees tbc heeft en dat hij dat in Nederlands-Indië moet hebben opgelopen. Aanvankelijk weigeren de Militaire Artsen de keuringsrapporten van 1947 af te geven. Na lang aandringen van zijn behandelend longarts van het sanatorium "Zonnegloren", waar Kees verpleegd wordt, en van dokter J. Schmitz te Amsterdam, lukt het deze gegevens te krijgen en dan blijkt dat er voor zijn vertrek naar Indië nog geen sprake was van deze ziekte en Kees toen kerngezond was. Hij is dan inmiddels geopereerd en verblijft meer dan een jaar in "Zonnegloren".

De kosten van de verpleging en de operatie worden, na jaren van touwtrekken, door het Rijk vergoed. Mede door deze ziekte en door het verwijderen van zijn milt wordt hij voor 50% afgekeurd.

Kees trouwt op 20 Augustus 1952 in Rijswijk (N-Br) met Judina Jozina van Herpen. Er worden 4 kinderen geboren.

Na eerst een poosje te hebben ingewoond bij zijn schoonouders in Rijswijk, betrekt hij het zuidelijk gedeelte van de dubbele woning aan de Grotestraat in Veen. In 1959 koopt hij een stuk grond naast de bestaande woning en bouwt daar een nieuw huis op. Hoewel het aannemersbedrijf annex timmerfabriek een familiebedrijf is, waar zowel vader Maarten en zijn broers Dick en Piet in werken, heeft Kees de leiding over de timmerfabriek. Hij werkt daar met veel enthousiasme.

Naast zijn dagelijks werk heeft Kees nog liefhebberijen. Zo is hij in de vijftiger jaren voorzitter van de plaatselijke voetbalclub "Achilles" en jarenlang bestuurslid van de gymnastiek- en wandelvereniging "Lios".

Begin jaren zeventig worden de lichamelijke klachten steeds ernstiger en gaan over in een ernstig slepende ziekte. Na veel lichamelijk lijden, maar verzekerd dat hij zich geborgen mag weten bij zijn Heere en Heiland, overlijdt Kees op zondag 10 november 1974 op 47 jarige leeftijd. Vrijdag 15 november wordt hij vanuit de Ned. Herv. kerk te Veen begraven op de Algemene Begraafplaats te Veen. De rouwdienst wordt geleid door zijn vriend ds. J.L. Ravesloot en door de plaatselijke predikant ds. W. Westland.
[...] h

Bron(nen):
Naam, geb, huw en ovl:Persoonskaart overlijden 10-11-1974, van Cornelis zelf.
naam, geb en huw: Persoonskaart overlijden 02-05-1984, van zijn vader Maarten Honcoop.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Mzn HONCOOP?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Mzn HONCOOP

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Mzn HONCOOP


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorte akte, gemeente Veen, 1927, aktenummer 19
    2. Persoonskaart
    3. Overlijdensadvertentie
    4. Rouwkaart
    5. Steen op begraafplaats

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 juni 1927 lag tussen 7,1 °C en 14,8 °C en was gemiddeld 10,8 °C. Er was 7,5 mm neerslag. Er was 1,6 uur zonneschijn (10%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1927: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,5 miljoen inwoners.
      • 13 februari » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub América de Cali.
      • 14 maart » Joop Wolff, Nederlands verzetsstrijder, journalist en communistisch politicus († 2007)
      • 11 mei » De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de "Academy" die de Oscars uitreikt, wordt opgericht.
      • 29 juli » Ingebruikname eerste ijzeren long, in New York.
      • 5 september » In Delft wordt het Waterloopkundig Laboratorium geopend.
      • 2 december » De Ford Motor Company presenteert de Ford Model A.
    • De temperatuur op 20 augustus 1952 lag tussen 11,7 °C en 17,8 °C en was gemiddeld 15,1 °C. Er was 14,3 mm neerslag gedurende 8,3 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1952: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,3 miljoen inwoners.
      • 31 mei » Het sprookjesbos de Efteling in Kaatsheuvel wordt geopend.
      • 4 juni » Juan Perón wordt voor de tweede keer president van Argentinië.
      • 2 september » Het kabinet-Drees II volgt het kabinet-Drees I op.
      • 20 september » Alfred Hershey en Martha Chase tonen aan dat DNA erfelijk materiaal bevat.
      • 23 september » Richard Nixon houdt zijn "Checkers"-toespraak (genoemd naar zijn cockerspaniël Checkers)
      • 4 december » Door een combinatie van rook (smoke) en mist (fog) vallen in Londen veel doden. Het woord smog, een samentrekking van smoke en fog is geboren.
    • De temperatuur op 10 november 1974 lag tussen 5,4 °C en 11,5 °C en was gemiddeld 8,4 °C. Er was 1,1 mm neerslag gedurende 0,9 uur. Er was 2,9 uur zonneschijn (32%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • In het jaar 1974: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,5 miljoen inwoners.
      • 13 februari » Twee monorailvoertuigen van de Walt Disney World Monorail botsen op elkaar.
      • 6 mei » Aftreden van Willy Brandt als bondskanselier van West-Duitsland.
      • 26 mei » Het Nederlands voetbalelftal wint in Amsterdam met 4-1 van Argentinië in de aanloop naar het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Verdediger Pleun Strik scoort twee keer, waaronder een eigen doelpunt.
      • 26 juni » Het Nederlands voetbalelftal verslaat ook Argentinië bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Het groepsduel in Gelsenkirchen eindigt in 4-0, onder meer door twee doelpunten van Johan Cruijff.
      • 10 juli » Arabische landen heffen hun olieboycot tegen Nederland op.
      • 12 december » Oprichting van de Rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in Soedan met twee aartsbisdommen en vijf bisdommen.
    • De temperatuur op 15 november 1974 lag tussen 8,8 °C en 12,7 °C en was gemiddeld 10,7 °C. Er was 9,1 mm neerslag gedurende 7,8 uur. Er was 0,5 uur zonneschijn (6%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • In het jaar 1974: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,5 miljoen inwoners.
      • 23 juni » Het Nederlands voetbalelftal zet Bulgarije met 4-1 opzij in de derde groepswedstrijd bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Johan Neeskens benut twee strafschoppen.
      • 12 augustus » De directie van Radio Veronica moet via de pers vernemen dat het station op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moet staken.
      • 30 augustus » Lancering van de eerste Nederlandse satelliet ANS.
      • 30 november » President Mathieu Kérékou van Dahomey verklaart het marxisme-leninisme tot de officiële staatsideologie, waarbij een groot aantal vestigingen van westerse bedrijven wordt genationaliseerd.
      • 12 december » Oprichting van de Rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in Soedan met twee aartsbisdommen en vijf bisdommen.
      • 19 december » De microcomputer Altair 8800 komt op de markt, de eerste computer gericht op de particuliere markt.

    Over de familienaam HONCOOP

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam HONCOOP.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over HONCOOP.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam HONCOOP (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Chris Honcoop, "Stamboom Honcoop/Honkoop", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I3691.php : benaderd 5 juni 2024), "Cornelis Mzn HONCOOP (1927-1974)".