Arbre généalogique Boissevain » Gerrit Aelbertsz. van Riet (1690-1784)

Données personnelles Gerrit Aelbertsz. van Riet 


Famille de Gerrit Aelbertsz. van Riet

Il est marié avec Anna Willems Vervooren.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 6 novembre 1717 à Claeswael.


Enfant(s):

  1. Wilhelm van Riet  1719-????
  2. Alexander van Riet  1723-????
  3. Michaël van Riet  1725-1726
  4. Johannes van Riet  1727-????
  5. Helena van Riet  1729-????
  6. Gerardus van Riet  1733-???? 
  7. Leendert van Riet  1735-????
  8. Heijltje van Riet  1737-1814


Notes par Gerrit Aelbertsz. van Riet

Hij werd geboren te Son omstreeks 1690. Op 11 0ktober 1737 werd hij ingeschreven als lidmaat van de Gereformeerde Gemeente van Asten en Ommel. Hij is overleden op 1 oktober 1784 te Asten. Op 5 januari 1718 heeft hij de eed afgelegd als subsistuut Vorster en was vanaf 3 mei 1720 Vorster alsmede Collecteur van de gemene middelen, Commies van den Tolle en gerichtsbode van Someren en Asten. Zijn jaarsalaris bedroeg 16.- Daarvoor stond hij in dienst van 't Schepengerecht, uitvoerder van opgelegde straffen, politieman, en deur­waarder. Op 6 november 1717 ging hij te Claeswael in ondertrouw met: Anna Willems Vervooren. In het N.H.-huwelijksregister van Klaaswaal staat vermeld: "Na het tonen van een acte (pro Deo) aan beiden verleend, bij ons in ondertrouw aangenomen. Sijn getrout tot Son." Waar en wanneer zij geboren is, noch wie hare ouders waren is bekend. Zij werd ingeschreven in het lidmatenboek der Gereformeerde Kerk- gemeente te Asten op 3 oktober 1719, met de aantekening: "Huis­vrouw van de Vorster Gerrit van Riet". Zij overleed te Asten op 24 januari 1781.

De moordaanslag op Gerrit van Riet, Vorster te Someren.

Uit de gerechtelijke stukken dd 17 jan. 1732.

.........."Dat eenige weken geleden, na dat enige schapen van Nederweert door den Vorster van Riet op den 17.Oktober 1731 tot Someren waaren gearresteerd ende gebracht ter bewaringe in het huys van Peter Jan Miggiels, woonende omtrent de Roomsche Kerk aldaar, bij hem is gecoomen Gerrit Pauls Miggiels inwoonder tot Someren. Voorts vraegende: Wat sal dat sijn dat er soo veel volk naar Den Bosche gedaaagt werdt over de affaire van de schaap Waarop hij deponent tegen hem seijde: Dat moet gij weeten, want dat ik was als gij, ik sou een ander gat uytgaan. Dit met een vragende -of seggende-: Hoe hebt gij die schaapen soo kunnen weg- krijgen of weghalen.

Waarop de voorschreven Gerrit Pauls Miggiels tegen hem antwoor­dende: "Sijde dat had ik goet te doen, want den schutter sat te slapen en hep toen sijn snaphaen stillekens weggenomen en is kort daarna(ar) Gerrit van Riet voor den deure gecoomen, die ik voor sijnen kop schoot".

Als wanneer geroepen weerdt: Gerrit van Riet is doot of swaer gequetst, sodat niemant meer naar de schapen omsag en gemamakke­lijck konden wegnemen, te beeter omdat ick enige uren tevooren de deuren uyt den haac hadde gelight.

Verclaerende weijders,: Dat Jan Bruygsten van Stork, inwoonder tot Someren en derselfe huysvrouwe, enige tijt geleden tegen hem, opponent hebbe gesseyt, dat Gerrit Paul Miggiels, voornoemd als hij de schaapen hadden weggebragt tegen haer hadde geseyt:

"Ik had het goet doen die schaapen weg te halen, want ik schoot den Vorster eers voor sijn kop". Eindigde hij, deponent hiermede sijn waeraghtigen verclae­ringen en heeft na gedaene voorlesingen daerbij gepersisteert gevende voor redenen van welweetentheit 't gene voorschrevene alsoo gehoort en nog een goede geheugenis hebbende en heeft 't selve bevestigt met de woorden: "Soo waerlijck helpe mij Godt almaghtig". Aldus gedaan en gepasseert op heden binnen Son den negentiende Januari 1732.

Welke straf de aanslagpleger heeft gekregen vermeldt de historie niet. Wel is zeker dat Gerrit het overleefd heeft en talloos zijn de keren dat de chirurgijn er aan te pas moest komen om onze dap-pere Vorster weer op te lappen.

De zg. Dingrollen brengen ook veel wetenswaardige dingen aan het licht. Wij lezen, dat Gerrit van Riet eens flink de bloemetjes buiten heeft gezet, want de wed. van Philp Verduyseldonck eist niet minder dan zeven gulden en tien stuyvers voor de verteringen als andersints gedaan in 1727.

Het moet de familie maatschappelijk goed gegaan zijn, want de Vorster kocht en verkocht vele malen stukken land. In 1772 verkocht hij twee perceelen Zayland. vermeldenswaard is dat een van die percelen gelegen was 'nevens de erven, d'eene zijde Jan van Riet en tevens gelegen aan de wintmolen'.

Soms waren er ook 'meevallertjes', zoals in 1764 als zijn vrouw Anna Willem Vervooren 1/7 deel erft uit de nalatenschap van haar broer Leendert, in leven wonende in Klaaswaal.

Hij -Gerrit-, machtigt Cornelis Arienszn.Vervooren, wonende te Westmaes en Jan van Wingeren uit Maarzerland, om voor hem in 't sterfhuis van Leendert alles te inventariseren.

Kort voor zijn dood "testeerde" Gerrit van Riet, gerechtsbode, wonende 'Aan de Mart' te Asten, ziek zijnde en echtgenoot van Anna Willems Vervooren: Hun zoon Leendert kreeg voor 1.000 het huis. Verder werd genoemd hun dochter Pieternella Maria, overle­den evenals haar man Huyber Kouw. Dit laatst genoemde echtpaar had twee kinderen te weten Alida en Anna. Dat Gerrit kort voor 2 februari 1773 stierf kunnen we opmaken uit een akte, waarbij geïnse­reerd (ingeschreven) een beschikking van de Staten Generaal die Johannes Meyssen tot Vorster van Someren benoemd in de plaats van de overleden Gerrit van Riet.

Zowel de weduwe als de kinderen liet hij bepaald niet onverzorgd achter. Op 29 maart 1777 compareert zij - Anna Willems Vervooren - voor Schepenen te Asten. Zij costitueert haar zoon Leendert, president Schepen aldaar, om voor haar waar te nemen de vergadering der leden van de 'Weduwenbeurs', in de jaren 1750 opgerigt, die op woensdag de 2. april binnen Eindhoven in't "Hoff van Holland" gehouden zal worden, ten eynde met de andere leden op te nemen de rekeninge van de verkogte capitaele der selve weduwenbeurs en te ontvangen het aandeel van de comparante als treckende weduwe, daarin competerende daarvoor te quiteere en deselve soisiteit te houden voor ontbonden en gedisselveert en te voorts te doen naar vereijsch van saeke.

Kort na het overlijden van Anna verkopen de erfgenamen onder meer een tiende deel van een tiend voor eene somme van negen hondert vijf en seventig guldens. Verder nog een 'Heyvelt', gelegen aan de 'Somerse brug', sijnde alloidaal, los en vrij, gereserveert de 'sLants en gemeentes Lasten', voor eene somme van een hondert en seventig Gulden met de (toe)slagen. Later nog een stuk 'Teel­lant' en een stuk Zaylant de "Leenacker" geheten.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit Aelbertsz. van Riet?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit Aelbertsz. van Riet

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Gerrit Aelbertsz. van Riet


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 1 octobre 1784 était d'environ 10,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1784: Source: Wikipedia
    • 8 janvier » cession de la Crimée par les Ottomans à la Russie.
    • 14 janvier » ratification par le Congrès des États-Unis du traité de Paris.
    • 28 août » Tremblement de terre en Haïti.
    • 11 décembre » tremblement de terre en Haïti.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Riet

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Van Riet.
  • Afficher des informations sur Van Riet sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Van Riet.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jan Willem Boissevain, "Arbre généalogique Boissevain", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boissevain/I2892.php : consultée 25 mai 2024), "Gerrit Aelbertsz. van Riet (1690-1784)".