Familienstammbaum Boissevain » Gerrit Aelbertsz. van Riet (1690-1784)

Persönliche Daten Gerrit Aelbertsz. van Riet 


Familie von Gerrit Aelbertsz. van Riet

Er ist verheiratet mit Anna Willems Vervooren.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 6. November 1717 in Claeswael erhalten.


Kind(er):

  1. Wilhelm van Riet  1719-????
  2. Alexander van Riet  1723-????
  3. Michaël van Riet  1725-1726
  4. Johannes van Riet  1727-????
  5. Helena van Riet  1729-????
  6. Gerardus van Riet  1733-???? 
  7. Leendert van Riet  1735-????
  8. Heijltje van Riet  1737-1814


Notizen bei Gerrit Aelbertsz. van Riet

Hij werd geboren te Son omstreeks 1690. Op 11 0ktober 1737 werd hij ingeschreven als lidmaat van de Gereformeerde Gemeente van Asten en Ommel. Hij is overleden op 1 oktober 1784 te Asten. Op 5 januari 1718 heeft hij de eed afgelegd als subsistuut Vorster en was vanaf 3 mei 1720 Vorster alsmede Collecteur van de gemene middelen, Commies van den Tolle en gerichtsbode van Someren en Asten. Zijn jaarsalaris bedroeg 16.- Daarvoor stond hij in dienst van 't Schepengerecht, uitvoerder van opgelegde straffen, politieman, en deur­waarder. Op 6 november 1717 ging hij te Claeswael in ondertrouw met: Anna Willems Vervooren. In het N.H.-huwelijksregister van Klaaswaal staat vermeld: "Na het tonen van een acte (pro Deo) aan beiden verleend, bij ons in ondertrouw aangenomen. Sijn getrout tot Son." Waar en wanneer zij geboren is, noch wie hare ouders waren is bekend. Zij werd ingeschreven in het lidmatenboek der Gereformeerde Kerk- gemeente te Asten op 3 oktober 1719, met de aantekening: "Huis­vrouw van de Vorster Gerrit van Riet". Zij overleed te Asten op 24 januari 1781.

De moordaanslag op Gerrit van Riet, Vorster te Someren.

Uit de gerechtelijke stukken dd 17 jan. 1732.

.........."Dat eenige weken geleden, na dat enige schapen van Nederweert door den Vorster van Riet op den 17.Oktober 1731 tot Someren waaren gearresteerd ende gebracht ter bewaringe in het huys van Peter Jan Miggiels, woonende omtrent de Roomsche Kerk aldaar, bij hem is gecoomen Gerrit Pauls Miggiels inwoonder tot Someren. Voorts vraegende: Wat sal dat sijn dat er soo veel volk naar Den Bosche gedaaagt werdt over de affaire van de schaap Waarop hij deponent tegen hem seijde: Dat moet gij weeten, want dat ik was als gij, ik sou een ander gat uytgaan. Dit met een vragende -of seggende-: Hoe hebt gij die schaapen soo kunnen weg- krijgen of weghalen.

Waarop de voorschreven Gerrit Pauls Miggiels tegen hem antwoor­dende: "Sijde dat had ik goet te doen, want den schutter sat te slapen en hep toen sijn snaphaen stillekens weggenomen en is kort daarna(ar) Gerrit van Riet voor den deure gecoomen, die ik voor sijnen kop schoot".

Als wanneer geroepen weerdt: Gerrit van Riet is doot of swaer gequetst, sodat niemant meer naar de schapen omsag en gemamakke­lijck konden wegnemen, te beeter omdat ick enige uren tevooren de deuren uyt den haac hadde gelight.

Verclaerende weijders,: Dat Jan Bruygsten van Stork, inwoonder tot Someren en derselfe huysvrouwe, enige tijt geleden tegen hem, opponent hebbe gesseyt, dat Gerrit Paul Miggiels, voornoemd als hij de schaapen hadden weggebragt tegen haer hadde geseyt:

"Ik had het goet doen die schaapen weg te halen, want ik schoot den Vorster eers voor sijn kop". Eindigde hij, deponent hiermede sijn waeraghtigen verclae­ringen en heeft na gedaene voorlesingen daerbij gepersisteert gevende voor redenen van welweetentheit 't gene voorschrevene alsoo gehoort en nog een goede geheugenis hebbende en heeft 't selve bevestigt met de woorden: "Soo waerlijck helpe mij Godt almaghtig". Aldus gedaan en gepasseert op heden binnen Son den negentiende Januari 1732.

Welke straf de aanslagpleger heeft gekregen vermeldt de historie niet. Wel is zeker dat Gerrit het overleefd heeft en talloos zijn de keren dat de chirurgijn er aan te pas moest komen om onze dap-pere Vorster weer op te lappen.

De zg. Dingrollen brengen ook veel wetenswaardige dingen aan het licht. Wij lezen, dat Gerrit van Riet eens flink de bloemetjes buiten heeft gezet, want de wed. van Philp Verduyseldonck eist niet minder dan zeven gulden en tien stuyvers voor de verteringen als andersints gedaan in 1727.

Het moet de familie maatschappelijk goed gegaan zijn, want de Vorster kocht en verkocht vele malen stukken land. In 1772 verkocht hij twee perceelen Zayland. vermeldenswaard is dat een van die percelen gelegen was 'nevens de erven, d'eene zijde Jan van Riet en tevens gelegen aan de wintmolen'.

Soms waren er ook 'meevallertjes', zoals in 1764 als zijn vrouw Anna Willem Vervooren 1/7 deel erft uit de nalatenschap van haar broer Leendert, in leven wonende in Klaaswaal.

Hij -Gerrit-, machtigt Cornelis Arienszn.Vervooren, wonende te Westmaes en Jan van Wingeren uit Maarzerland, om voor hem in 't sterfhuis van Leendert alles te inventariseren.

Kort voor zijn dood "testeerde" Gerrit van Riet, gerechtsbode, wonende 'Aan de Mart' te Asten, ziek zijnde en echtgenoot van Anna Willems Vervooren: Hun zoon Leendert kreeg voor 1.000 het huis. Verder werd genoemd hun dochter Pieternella Maria, overle­den evenals haar man Huyber Kouw. Dit laatst genoemde echtpaar had twee kinderen te weten Alida en Anna. Dat Gerrit kort voor 2 februari 1773 stierf kunnen we opmaken uit een akte, waarbij geïnse­reerd (ingeschreven) een beschikking van de Staten Generaal die Johannes Meyssen tot Vorster van Someren benoemd in de plaats van de overleden Gerrit van Riet.

Zowel de weduwe als de kinderen liet hij bepaald niet onverzorgd achter. Op 29 maart 1777 compareert zij - Anna Willems Vervooren - voor Schepenen te Asten. Zij costitueert haar zoon Leendert, president Schepen aldaar, om voor haar waar te nemen de vergadering der leden van de 'Weduwenbeurs', in de jaren 1750 opgerigt, die op woensdag de 2. april binnen Eindhoven in't "Hoff van Holland" gehouden zal worden, ten eynde met de andere leden op te nemen de rekeninge van de verkogte capitaele der selve weduwenbeurs en te ontvangen het aandeel van de comparante als treckende weduwe, daarin competerende daarvoor te quiteere en deselve soisiteit te houden voor ontbonden en gedisselveert en te voorts te doen naar vereijsch van saeke.

Kort na het overlijden van Anna verkopen de erfgenamen onder meer een tiende deel van een tiend voor eene somme van negen hondert vijf en seventig guldens. Verder nog een 'Heyvelt', gelegen aan de 'Somerse brug', sijnde alloidaal, los en vrij, gereserveert de 'sLants en gemeentes Lasten', voor eene somme van een hondert en seventig Gulden met de (toe)slagen. Later nog een stuk 'Teel­lant' en een stuk Zaylant de "Leenacker" geheten.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerrit Aelbertsz. van Riet?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerrit Aelbertsz. van Riet

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Gerrit Aelbertsz. van Riet


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 1. Oktober 1784 war um die 10,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1784: Quelle: Wikipedia
    • 14. Januar » Der amerikanische Kontinentalkongress ratifiziert den mit Großbritannien ausgehandelten Frieden von Paris, welcher den Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg beendet.
    • 25. Februar » Die erste Fahrt in einem Heißluftballon außerhalb Frankreichs unternehmen Paolo Andreani und die Brüder Agostino und Carlo Gerli. Sie starten in Moncucco bei Mailand. Die Nachricht über die erfolgreiche Auffahrt der Gebrüder Montgolfier in Frankreich hat sich Wochen zuvor auch in die Lombardei verbreitet.
    • 21. März » Der hannoversch-britische Astronom Wilhelm Herschel entdeckt im Sternbild Coma Berenices die Galaxie NGC4379. Ferner stößt er bei seinen Beobachtungen auf eine weitere bisher unbekannte Galaxie im Sternbild Löwe, die heutige NGC3370.
    • 12. April » Wolfgang Amadeus Mozart vollendet sein 17.Klavierkonzert in G-Dur, Köchelverzeichnis 453.
    • 17. August » Eine Verordnung Kaiser Josephs II. erlaubt jedermann, selbst hergestellte Lebensmittel, Wein und Obstmost zu allen Zeiten zu verkaufen und auszuschenken. Der Heurige erlebt damit in Österreich die offizielle Geburt.
    • 26. November » In den Vereinigten Staaten entsteht eine Apostolische Präfektur unter der Leitung des vom Heiligen Stuhl ernannten Jesuiten John Carroll.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Riet

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Riet.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Riet.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Riet (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Willem Boissevain, "Familienstammbaum Boissevain", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boissevain/I2892.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Gerrit Aelbertsz. van Riet (1690-1784)".