Généalogie Ploegman » Pieter Ploegman (1827-1850)

Données personnelles Pieter Ploegman 


Famille de Pieter Ploegman


Notes par Pieter Ploegman

Kanonier

uit www.groningerarchiefnet.nl: gemeente Eemsmond, geschiedenis:
Een slagtoffer van zijn ellende
Op 6 januari 1839 tussen drie en vier uur in de middag loopt jonkheer Theodorus van Swinderen, burgemeester van de gemeente Uithuizermeeden, over het voetpad door het dorp. Zijn aandacht wordt getrokken door een jongen in een stuk groenland langs het pad die omringd wordt door een menigte andere jongens. Bij navraag wordt hij gewaar dat de jongen Pieter Ploegman is, een zoon van Klaas Freerks Ploegman, dagloner te Uithuizermeeden. Pieter was een uur daarvoor in een sloot gevallen en durfde met zijn natte pak niet naar huis terug te keren uit vrees geslagen te worden. Bijna verstijfd van de kou, het was midden in de winter, zat hij al geruime tijd in elkaar gezakt tegen een boom geleund.

Burgemeester Van Swinderen trok zich het lot van de jongen aan. Hij bracht hem in het huis van de kuiper Klaas Boelkens die daar in de buurt woonde. Daar werd hij van zijn natte lompen ontdaan en verder verzorgd. Vervolgens zendt Van Swinderen bericht aan de vader van Pieter, die hoewel hij al op de hoogte was gebracht, nog niet was komen opdagen. Ook nu kwam vader niet opdagen maar liet in de plaats daarvan weten “dat hij niet verkoos te komen, het mogt met zijn zoon zijn hoe het wilde, men moest hem maar houden waar hij was en als hij stierf was het ook goed”. Klaas Ploegman was duidelijk niet de ideale liefhebbende vader. Pieters moeder, Grietje Pieters, was al sinds 1829 overleden. Pieter was toen twee jaar oud en heeft zijn moeder dus nooit echt gekend. Op 11 september 1830 trouwt Klaas Ploegman opnieuw met de uit Zandeweer afkomstige Aaltje Nannes of Nanning. Volgens het volkstellingsregister van 1840 woont Aaltje samen met vader en zoon Ploegman in huis nummer 88 te Uithuizermeeden, maar in de stukken rond het verhaal van Pieter wordt zij geen enkele keer genoemd. Welke rol zij speelt in de opvoeding van Pieter, of wat daarvoor door moet gaan, blijft zodoende in het ongewisse.

Van Swinderen, nog steeds in het huis van Klaas Boelkens, overlegt met de diakenen, de armverzorgers van de kerk, welke maatregelen genomen moeten worden om het ongelukkige kind te helpen. Pieter is nu 12 jaar, is geheel aan zichzelf overgelaten en het enige wat hij ooit heeft geleerd is te bedelen bij de landbouwers en burgers om rogge of gerst. Op dat moment meldt vader Ploegman zich bij het huis van kuiper Boelkens, hij komt zijn zoon halen. Aanvankelijk krijgt hij hem niet mee maar nadat Pieter een goede maaltijd heeft gehad, blijft geen andere keus dan de jongen aan zijn vader mee te geven. Diaken Bakker begeleidt ze naar huis.

Van Swinderen wil het hier niet bij laten en de volgende dag schrijft hij een brief aan de officier van justitie te Appingedam waarin hij hem het hele geval uit de doeken doet en hem vraagt hem te autoriseren om de jongen aan de vaderlijke macht te onttrekken. Volgens de burgemeester kan de jongen voor 50 cent per week een zeer goed kosthuis krijgen. Hij vreest dat Pieter, als hij niet zeer spoedig aan het opzicht van zijn vader wordt onttrokken, binnenkort “een slagtoffer van zijn ellende wordt”.

Tegenwoordig ziet de Raad voor de Kinderbescherming er scherp op toe dat geen kind een haar wordt gekrenkt, en weliswaar kan het nog steeds verschrikkelijk mis gaan, zoals we uit de actualiteit weten, maar de situatie is toch wezenlijk anders dan in de 19de eeuw. Nu is het mogelijk om kinderen die verwaarloosd of mishandeld worden bij de ouders weg te halen maar de wetten die dit mogelijk maken werden pas aan het begin van de 20ste eeuw ingevoerd.

De arme Pieter Ploegman kon van deze mooie voorzieningen nog niet profiteren, zoals ook blijkt uit het antwoord van de officier van justitie op de brief van Van Swinderen: “Ik haast mij op UEAchtb. missive te antwoorden dat het geheel buiten mijne magt is UEAchtb. de daarbij bedoelde autorisatie te mogen verstrekken, welke ook geheel zoude inloopen tegen de in art. 353 van het Burgerlijk Wetboek verleende vaderlijke magt”. Volgens het Burgerlijk wetboek had vader Ploegman het volste recht zijn zoon te slaan en te verwaarlozen. Burgemeester van Swinderen stond machteloos.

Hoe het Pieter verder vergaat, kunnen we uit diverse bronnen gewaar worden. Als hij 17 jaar is in 1844, overlijdt zijn vader. In 1846 wordt hij onder de wapenen geroepen en volgens de militieregisters van de gemeente Uithuizermeeden wordt hij ingedeeld bij de 18de afdeling infanterie en gaat hij in 1848 vrijwillig over naar de “staande armee van het eerste regiment veldartillerie”. De landbouwer Kornelis W. Smit staat als zijn voogd vermeld. Ook kunnen we in deze registers gewaar worden hoe Pieter er ongeveer uitzag: hij had een lang aangezicht met hoog voorhoofd, blond haar, blonde wenkbrauwen, blauwe ogen, dikke neus, kleine mond en spitse kin.

Pieter heeft zijn diensttijd niet overleefd. Hij overlijdt op 25 juli 1850 in het garnizoenshospitaal te Nijmegen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Ploegman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Ploegman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pieter Ploegman


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Pieter Ploegman



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 7 septembre 1827 était d'environ 16,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1827: Source: Wikipedia
      • 30 avril » à Alger, le consul de France Pierre Deval est outragé par le dey, qui le soufflette avec son éventail, pour une dette que Pierre Deval a omis de payer encore à ce jour.
      • 5 juin » prise d'Athènes par les troupes ottomanes, dans le cadre de la guerre d'indépendance grecque.
      • 30 juin » arrivée à Paris de la girafe de Charles X, offerte par le pacha d'Égypte Méhémet Ali, première girafe vivante à entrer en France.
      • 6 juillet » signature du traité de Londres, pour la pacification de la Grèce.
      • 1 octobre » l'armée russe sous Ivan Paskevitch prend d'assaut Erevan, mettant fin à un millénaire de domination musulmane en Arménie (guerre russo-persane).
      • 20 octobre » bataille de Navarin. Les coalisés britannico-franco-russes écrasent la flotte ottomane dans la baie de Navarin.
    • La température le 25 juillet 1850 était d'environ 18,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: betrokken regen. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Du 1 novembre 1849 au 19 avril 1853 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke I avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1850: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
      • 6 février » en Prusse, la Constitution de 1848 est révisée, par l'introduction du système électoral des «trois classes», fondamentalement antidémocratique.
      • 15 mars » vote de la loi Falloux, loi française sur l'instruction publique.
      • 20 mars » début de l'Union d'Erfurt visant à mettre en place la solution petite-allemande pour l'unification de ce pays.
      • 19 mai » inauguration de la prison Mazas.
      • 19 juin » mariage de Charles XV et Louise des Pays-Bas.
      • 9 septembre » la Californie devient le 31 État des États-Unis.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Ploegman

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Ploegman.
    • Afficher des informations sur Ploegman sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Ploegman.

    La publication Généalogie Ploegman a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jan Ploegman, "Généalogie Ploegman ", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-ploegman/I318.php : consultée 4 juin 2024), "Pieter Ploegman (1827-1850)".