Genealogie Ploegman » Pieter Ploegman (1827-1850)

Persönliche Daten Pieter Ploegman 


Familie von Pieter Ploegman


Notizen bei Pieter Ploegman

Kanonier

uit www.groningerarchiefnet.nl: gemeente Eemsmond, geschiedenis:
Een slagtoffer van zijn ellende
Op 6 januari 1839 tussen drie en vier uur in de middag loopt jonkheer Theodorus van Swinderen, burgemeester van de gemeente Uithuizermeeden, over het voetpad door het dorp. Zijn aandacht wordt getrokken door een jongen in een stuk groenland langs het pad die omringd wordt door een menigte andere jongens. Bij navraag wordt hij gewaar dat de jongen Pieter Ploegman is, een zoon van Klaas Freerks Ploegman, dagloner te Uithuizermeeden. Pieter was een uur daarvoor in een sloot gevallen en durfde met zijn natte pak niet naar huis terug te keren uit vrees geslagen te worden. Bijna verstijfd van de kou, het was midden in de winter, zat hij al geruime tijd in elkaar gezakt tegen een boom geleund.

Burgemeester Van Swinderen trok zich het lot van de jongen aan. Hij bracht hem in het huis van de kuiper Klaas Boelkens die daar in de buurt woonde. Daar werd hij van zijn natte lompen ontdaan en verder verzorgd. Vervolgens zendt Van Swinderen bericht aan de vader van Pieter, die hoewel hij al op de hoogte was gebracht, nog niet was komen opdagen. Ook nu kwam vader niet opdagen maar liet in de plaats daarvan weten “dat hij niet verkoos te komen, het mogt met zijn zoon zijn hoe het wilde, men moest hem maar houden waar hij was en als hij stierf was het ook goed”. Klaas Ploegman was duidelijk niet de ideale liefhebbende vader. Pieters moeder, Grietje Pieters, was al sinds 1829 overleden. Pieter was toen twee jaar oud en heeft zijn moeder dus nooit echt gekend. Op 11 september 1830 trouwt Klaas Ploegman opnieuw met de uit Zandeweer afkomstige Aaltje Nannes of Nanning. Volgens het volkstellingsregister van 1840 woont Aaltje samen met vader en zoon Ploegman in huis nummer 88 te Uithuizermeeden, maar in de stukken rond het verhaal van Pieter wordt zij geen enkele keer genoemd. Welke rol zij speelt in de opvoeding van Pieter, of wat daarvoor door moet gaan, blijft zodoende in het ongewisse.

Van Swinderen, nog steeds in het huis van Klaas Boelkens, overlegt met de diakenen, de armverzorgers van de kerk, welke maatregelen genomen moeten worden om het ongelukkige kind te helpen. Pieter is nu 12 jaar, is geheel aan zichzelf overgelaten en het enige wat hij ooit heeft geleerd is te bedelen bij de landbouwers en burgers om rogge of gerst. Op dat moment meldt vader Ploegman zich bij het huis van kuiper Boelkens, hij komt zijn zoon halen. Aanvankelijk krijgt hij hem niet mee maar nadat Pieter een goede maaltijd heeft gehad, blijft geen andere keus dan de jongen aan zijn vader mee te geven. Diaken Bakker begeleidt ze naar huis.

Van Swinderen wil het hier niet bij laten en de volgende dag schrijft hij een brief aan de officier van justitie te Appingedam waarin hij hem het hele geval uit de doeken doet en hem vraagt hem te autoriseren om de jongen aan de vaderlijke macht te onttrekken. Volgens de burgemeester kan de jongen voor 50 cent per week een zeer goed kosthuis krijgen. Hij vreest dat Pieter, als hij niet zeer spoedig aan het opzicht van zijn vader wordt onttrokken, binnenkort “een slagtoffer van zijn ellende wordt”.

Tegenwoordig ziet de Raad voor de Kinderbescherming er scherp op toe dat geen kind een haar wordt gekrenkt, en weliswaar kan het nog steeds verschrikkelijk mis gaan, zoals we uit de actualiteit weten, maar de situatie is toch wezenlijk anders dan in de 19de eeuw. Nu is het mogelijk om kinderen die verwaarloosd of mishandeld worden bij de ouders weg te halen maar de wetten die dit mogelijk maken werden pas aan het begin van de 20ste eeuw ingevoerd.

De arme Pieter Ploegman kon van deze mooie voorzieningen nog niet profiteren, zoals ook blijkt uit het antwoord van de officier van justitie op de brief van Van Swinderen: “Ik haast mij op UEAchtb. missive te antwoorden dat het geheel buiten mijne magt is UEAchtb. de daarbij bedoelde autorisatie te mogen verstrekken, welke ook geheel zoude inloopen tegen de in art. 353 van het Burgerlijk Wetboek verleende vaderlijke magt”. Volgens het Burgerlijk wetboek had vader Ploegman het volste recht zijn zoon te slaan en te verwaarlozen. Burgemeester van Swinderen stond machteloos.

Hoe het Pieter verder vergaat, kunnen we uit diverse bronnen gewaar worden. Als hij 17 jaar is in 1844, overlijdt zijn vader. In 1846 wordt hij onder de wapenen geroepen en volgens de militieregisters van de gemeente Uithuizermeeden wordt hij ingedeeld bij de 18de afdeling infanterie en gaat hij in 1848 vrijwillig over naar de “staande armee van het eerste regiment veldartillerie”. De landbouwer Kornelis W. Smit staat als zijn voogd vermeld. Ook kunnen we in deze registers gewaar worden hoe Pieter er ongeveer uitzag: hij had een lang aangezicht met hoog voorhoofd, blond haar, blonde wenkbrauwen, blauwe ogen, dikke neus, kleine mond en spitse kin.

Pieter heeft zijn diensttijd niet overleefd. Hij overlijdt op 25 juli 1850 in het garnizoenshospitaal te Nijmegen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Ploegman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Ploegman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Ploegman


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Pieter Ploegman



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 7. September 1827 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1827: Quelle: Wikipedia
      • 11. Januar » Die Stadt Bremen kauft vom Königreich Hannover Gelände nördlich der Geestemündung und legte in den Folgejahren dort einen Seehafen und die Stadt Bremerhaven an.
      • 26. Januar » Nach dem Ende der spanischen Herrschaft beendet in Peru ein Aufstand gegen den regierenden Diktator Simón Bolívar auch die von ihm angestrebte Vorherrschaft Großkolumbiens. Peru geht seinen eigenen Weg.
      • 13. Februar » In der Enzyklika Quanta laetitia strukturiert Papst Leo XII. die Römisch-katholische Kirche in Schottland neu.
      • 29. April » Wegen dessen Antwort zum Schuldenproblem verabreicht der algerische Herrscher Hussein Dey dem französischen Konsul Pierre Deval bei einem Empfang in Algier drei Schläge mit einem Fliegenwedel. Der Vorgang führt drei Jahre später zur Anlandung französischer Truppen und Besetzung Algeriens.
      • 5. Juni » Im griechischen Unabhängigkeitskampf muss die belagerte Besatzung auf der Athener Akropolis kapitulieren. Osmanische Truppen besetzen anschließend die Stadt.
      • 21. November » Die einaktige Farsa Viva la Mamma von Gaetano Donizetti wird im Teatro Nuovo in Neapel uraufgeführt. Vier Jahre später erweiterte sie Donizetti auf zwei Akte.
    • Die Temperatur am 25. Juli 1850 war um die 18,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1850: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
      • 2. September » Der deutsche Auswanderer und Apotheker Hermann Blumenau gründet in Brasilien den nach ihm benannten Ort Blumenau. Die Stadt entwickelt sich zu einem Zentrum deutscher Kolonisation im Land.
      • 1. Oktober » In Bern erscheint erstmals die Tageszeitung Der Bund.
      • 1. Oktober » Mit dem University of Sydney Act wird die Universität Sydney gegründet.
      • 9. Oktober » An der Theresienwiese in München wird die von Ludwig Schwanthaler gegossene Bavaria vor der in Bau befindlichen Ruhmeshalle feierlich enthüllt.
      • 19. November » In Madrid wird das Opernhaus Teatro Real eröffnet.
      • 1. Dezember » Im Königreich Hannover werden Briefmarken im Postverkehr eingeführt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Ploegman

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Ploegman.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Ploegman.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Ploegman (unter)sucht.

    Die Genealogie Ploegman -Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Ploegman, "Genealogie Ploegman ", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-ploegman/I318.php : abgerufen 21. Mai 2024), "Pieter Ploegman (1827-1850)".