Généalogie Meeldijk » Egbert Hendriks van WENDEL (1845-1930)

Données personnelles Egbert Hendriks van WENDEL 


Famille de Egbert Hendriks van WENDEL

Il est marié avec Jentje Jansje SCHEER.

Ils se sont mariés le 29 octobre 1869 à Blokzijl, il avait 24 ans.Source 3


Enfant(s):

  1. Hendrik van WENDEL  1868-1948 
  2. Johanna van WENDEL  1870-1943 
  3. Cornelis van WENDEL  1873-1874
  4. Cornelis van WENDEL  1876-1961 
  5. Alberdina van WENDEL  1881-1962 


Notes par Egbert Hendriks van WENDEL

NATI Nederlandse
--
Is omstreeks 1869 vertrokken vanuit de Leeuwte naar Blokzijl. Egbert is toen waarschijnlijk als houtzager gaan werken bij waarschijnlijk bij de fa. Loos te Blokzijl die in 1925 na een langdurige staking van 2 1/2 jaarfailliet is gegaan. Ook zijn zoon Hendrik werkte hier waarschijnlijk ook als houtzager.
.
Opm.
Jan Loos. Geboren Ambt Vollenhove 1824-10-23 Overleden Blokzijl (Brederwiede) 1898-02-27. Functie Eigenaar Stoomhoutzagerij Fa. B. Loos te Blokzijl. Jan was gehuwd met Johanna Cornelia van Gelder.
--
Bij het huwelijk 1 kind gewettigd.
In 1870 bij de geboorte van Johanna wonende in de Steenwijkerkolk te Blokzijl.
In 1876 bij de geboorte van Cornelis wonende in de Zuiderstraat te Blokzijl.
In 1881 bij de geboorte van Alberdina wonende in de Zuiderstraat te Blokzijl.
--
Volgens het Bevolkingsregister wonende aan de Zuiderstraat wijk IV nr. 332. Jentje is vertrokken op 18-10-1930 naar Meppel.
--
De Zoagemeulen 1850
Grootste werkgever van Blokzijl
.
Tijd van burgers en stoommachines
Blokzijl heeft in z'n ontwikkeling meerdere hoogtepunten gekend. Steeds kwam een tak van ambacht of handel op, waarmee men geld kon verdienen, een periode van bloei volgde, en na verloop van tijd trad de malaise in. In de 17de eeuw kende Blokzijl liefst vijf brouwerijen en een kalkbranderij en zoutziederij. Tegen het eind van deze eeuw brak er een tijd aan van verval, achteruitgang en armoede. In de 18de eeuw herstelde de economie zich weer enigszins. De zoutziederij was volop in bedrijf en de mattenschipperij kwam op gang. Ook werd een houtzaagmolen gebouwd, de oorsprong van de grote houtzagerij die later zo belangrijk zou worden voor de werkgelegenheid in Blokzijl.
.
De zaagmolen
In 1737 was er al sprake van een zaagmolen. Deze stond aan de gracht aan de zuidzijde van Blokzijl. In het midden van de 18de eeuw was deze molen eigendom van houthandelaar Jacob Mastenbroek, lid van een bekende doopsgezinde familie in Blokzijl. Zijn schoonzoon Yntje Eindhoven en kleinzoon Lambert waren vervolgens eigenaar van de zaagmolen. Helaas brandde deze in 1824 helemaal af. Lambert Eindhoven vertrok toen naar Zwolle, waar hij later een houthandel en een houtzagerij aan het Zwartewater had.
.
De familie Loos
De molen en de werf werden aangekocht en weer opgebouwd door Willem Loos. Hiermee werd de grondslag gelegd voor één van de grootste houthandels van Europa. In 1858 werd de houtzaagmolen uitgerust met een stoomaandrijving. Daarna breidde het bedrijf zich steeds verder uit, tot in het begin van de 20ste eeuw.
Het hout voor de zagerij werd aangevoerd vanuit Zweden. Rond de eeuwwisseling lagen de kolk, de grachten, het Noorder- en Zuiderdiep, en de trekgaten bij Muggenbeet, ook wel Balkengaten genoemd, vol met balken en stammen, die bestemd waren voor de houtzagerij. Zo'n 150 mensen in Blokzijl leefden rond 1920 van de "Zoagemeulen".
In 1924 kwam er echter een einde aan de eens zo royale werkgelegenheid bij de houtzagerij. In dat jaar wilden de arbeiders zich aansluiten bij een vakbond, maar de directie stond dit niet toe. Ontslagen volgden, en degenen die dit trof waren de mannen die lid waren geworden van de vakbond. Men gaf als reden slapte in het bedrijf op. Mannen die jarenlang trouw hun werkgever hadden gediend, werden weggestuurd met het volgende getuigschrift:
.
Ondergeteekenden verklaren, dat N.N. 30 jaar bij hen in dienst is geweest.

P. Loos en Zonen.
.
De staking
Op 22 december 1924 brak er een staking uit. De firma Loos trok arbeiders aan uit Ambt-Vollenhove. Er werd strijd geleverd tussen stakers en "onderkruipers" en in de krant verscheen de volgende oproep aan de burgers van Blokzijl en omstreken: "Wij strijden een rechtvaardigen strijd en vragen daarin Uwe sympathie. Helpt ons en maakt het ons niet onmogelijk door onze plaatsen in te nemen. In Blokzijl wordt aangetast door de Firma LOOS de vakorganisatie in heel Nederland, Christelijke zowel als moderne." Beide partijen hielden voet bij stuk. Pas eind april 1927 besloten de stakers in overleg met de vakbonden hun staking te beëindigen. Ze probeerden daarna elders aan de slag te komen. Veel stakers hadden overigens al buiten Blokzijl werk gevonden. Diegenen die dat niet lukte werden ondersteund door de bonden. Al deze strubbelingen hadden wel tot gevolg dat in het begin van de jaren dertig er voorgoed een einde kwam aan de eens zo bloeiende houtzagerij.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Egbert Hendriks van WENDEL?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Egbert Hendriks van WENDEL

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Egbert Hendriks van WENDEL

Ancêtres (et descendants) de Egbert Hendriks van WENDEL


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Egbert Hendriks van WENDEL

Les sources

  1. Aktenummer 18 Ambt Vollenhove, Historisch Centrum Overijssel.
  2. Akte burgerlijke stand aktenummer 11 Blokzijl
  3. Akte burgerlijke stand nummer 12 Blokzijl

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 22 mars 1845 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud. Caractérisation du temps: betrokken dampig regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1845: Source: Wikipedia
  • La température au 14 octobre 1930 était entre 5,4 et 17,2 °C et était d'une moyenne de 10,8 °C. Il y avait 0,1 mm de précipitation. Il y avait 5,4 heures de soleil (50%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-est. Source: KNMI
  • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1930: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,8 millions d'habitants.
    • 3 février » le Parti communiste vietnamien est fondé.
    • 3 mars » inondations du Tarn dans le sud-ouest de la France, qui tuèrent des centaines de personnes.
    • 6 mars » les premiers aliments congelés sont mis en vente à Springfield, dans le Massachusetts.
    • 17 août » accord de Saint-Sébastien.
    • 29 août » évacuation des habitants de Saint-Kilda.
    • 6 septembre » coup d'État en Argentine. Instauration du régime civico-militaire dit Décennie infâme.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van WENDEL


La publication Généalogie Meeldijk a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. Meeldijk, "Généalogie Meeldijk", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I55240.php : consultée 29 avril 2024), "Egbert Hendriks van WENDEL (1845-1930)".