Généalogie Bakkum en Blankendaal » Jacob Dirksz Krom (1700-1766)

Données personnelles Jacob Dirksz Krom 


Famille de Jacob Dirksz Krom

Il est marié avec Trijntje Jans Groen alias Butter.

Ils se sont mariés le 11 janvier 1728 à Akersloot, il avait 27 ans.


Enfant(s):

  1. Maartje Jacobs Krom  1729-????
  2. Jan Jacobsz Krom  1730-1783 
  3. Neeltje Jacobs Krom  1732-1735
  4. Dirk Jacobsz Krom  1733-1815
  5. Klaas Jacobsz Krom  1736-1796
  6. Neeltje Jacobs Krom  1736-1741
  7. Pieter Jacobsz Krom  1739-1794
  8. Jacob Jacobsz Krom  1742-1800
  9. Sijmen Jacobsz Krom  1743-1781
  10. Thijs Jacobsz Krom  1745-< 1748
  11. Thijs Jacobsz Krom  1748-1785


Notes par Jacob Dirksz Krom

[Bron: De geschiedenis van de Akerslootse familie KROM, http://members.chello.nl/krom1/index.html - Gerard Krom]
Jacob Dirkse (1700-1766; hij wordt ook wel Jap of Japik genoemd) trouwt op 11 januari 1728 met Trijntje Jans Groen (ook de achternaam Butter wordt bij haar gebruikt). Op dezelfde dag trouwt met de “totale gemeenschap” als getuige Cornelis Dirkse met Maria Arians. (Is deze Cornelis misschien een broer van Jacob? Het zou best eens kunnen, maar er zijn geen bewijzen voor terug te vinden. Overigens komt omstreeks deze tijd ook een Cornelis Claas Crom in de boeken van Akersloot voor.)

Jacob en Trijntje krijgen samen 15 kinderen, 6 ervan sterven op jonge leeftijd, de negen andere (2 dochters en 7 zonen) trouwen allen en zullen later voor vele nakomelingen zorgen.

Op 7 mei 1728 koopt Jacob "een huys en erve staande en gelegen aan de Watersij belent ten noorden Gerrit Stadegaart ten suyden het dorp van Akersloot voor ƒ 192,-". Op 20 mei 1729 verkoopt hij namens zijn moeder het ouderlijk huis op de Molenbuurt en koopt tegelijkertijd "de hofstee van Pieter Kuyper groot 100 roeden gelegen voor Gerrit Staedegaert voor een en zestig gulden". Misschien kocht hij dit huis voor zijn moeder, zodat zij vlak naast hem kon wonen.

In 1735 koopt hij nog "een huys en erf staande en gelegen aan de Watersy belent de kooper ten noorden voor ƒ 18,-", en in 1736 "een huijs en erf 't erf groot 20 roede staande en gelegen op Starting voor ƒ 200,-". In 1756 koopt hij opnieuw een huis, nu "een huijs en erf staande en gelegen op Starting het erf groot 80 roede belent de koper ten westen voor de somma van ƒ 215,-". Jacob woont dus vanaf 1736 op Starting en bezit daar vanaf 1756 twee naast elkaar gelegen huizen (na zijn dood worden deze huizen het eigendom van zijn zonen Dirk en Jacob).

In die tijd werden regelmatig publieke veilingen gehouden, meestal in herberg "De Groene Valck". Op deze veilingen werden regelmatig huizen en/of stukken land te koop of te huur aangeboden. Jacob, en later ook zijn zonen, moeten hier vaak bij aanwezig geweest zijn. Zo huurt Jacob bijvoorbeeld "een scharlaken groot 1165 roeden", "het stuk agter Starting groot 1218 roede", "een akker voor Kerkgeest groot 38 voet", "een braak akker voor de Hoorne", "een akker voor Lamoor groot 15 voet", "de kroft voor de hooge weyd groot 65 voet", en "twee akkers op hoogenrijp groot 35 voet". Vanaf 1753 koopt hij ook vaak stukken land, zoals "een stukje land gelegen in 't groote polder 1532 roede voor ƒ 80,-", "twee akkers zaadland gelegen in 't kijfpolder groot 26 voet voor ƒ 75,-", "een kroft saat­lant gelegen bij Starting groot 411 roede nogs 150 roede in de verponding en 396½ roede afsleet in de Woude voor ƒ 82,-" ,"een kroftie voors huijs groot 86 roed belent ten suijden de gemene weg en ten noorden de koper voor de somma van 52 gulden", en "'t ventje aan de westdijk groot 515 roede".

Gezien de benamingen van bovengenoemde stukken land zal Jacob vooral aan akkerbouw (en/of tuinbouw) gedaan hebben. Van veeteelt is waarschijnlijk weinig sprake geweest.

In de periode 1693 tot 1814 hield de schout van Akersloot op de zogenaamde regentenlijst bij welke Akersloters in die periode een (bestuurs)functie hadden bij de gemeente. De functionarissen die op deze lijst voorkomen, werden steeds aangesteld voor de periode van één jaar. De aanstelling ging in op pasen van het ene jaar en eindigde op pasen van het daaropvolgende jaar.

Naast de functie van schout was die van schepen van Akersloot het belangrijkste. Het aantal schepenen was meestal vijf. De functie van schepen is te vergelijken met de huidige functie van wethouder. De andere functies op de lijst van regenten zijn die van pontvangers of verpondinggaarders (een soort belastinginners), kerckmeesters, armenvoogden, broodtwegers, poldermeesters, schoolvoogden, stetmeesters, en die van hooijschatter en hooijsteker.

Op de regentenlijst komt de naam Krom ook voor, echter niet bij de belangrijkste functies van schout of schepen. Een aantal Krommen heeft desondanks een redelijk belangrijke functie binnen de (agrarische) gemeenschap vervuld.

De eerste Krom op de regentenlijst is Jap Krom. Met Jap wordt bedoeld: Jacob Dirkse (1700-1766). Jacob, waarschijnlijk Jaap genoemd, was boer en woonde aan de Waterzij en later op Starting. Jap werd in de periode 1743-1744 aangesteld als hooijschatter en hooijsteker op de Sluijsbuurt, Hougeest en Starting. Hij was in die periode dus niet de enige in die functie. Er werden ook hooijschatters en hooijstekers aangesteld voor de gebieden Waterzij, Kerkgeest, Kerkbuurt, Kerkdijk en Vierhuijzen, voor Moolenbuurt en 't Noord end uijt, en voor Over water.

Wat was nu precies de taak van een hooijschatter en hooijsteker? Hooi schatten hield in dat bij de boeren die hooi opgeslagen hadden, geschat moest worden hoe groot die hoeveelheid hooi was. Hoe meer hooi een boer had, des te meer belasting moest hij daarvoor betalen. Het woord hooisteker komt nog in de dikke Van Dale voor. Het wordt daarin uitgelegd als een ambtenaar die het hooi op broeiing moet onderzoeken door er met het hooiijzer in te steken. In een gemeenteverordening uit 1852 wordt deze functie nog wat nader omschreven. Daarin staat dat hooistekers van 1 juli tot 1 september iedere acht dagen minstens twee maal bij de hooibouwers moeten rondgaan voorzien van hun gereedschapspen om toezicht te houden op het broeien van het hooi. Bij constatering van een brandgevaarlijke situatie moet de hooisteker de eigenaar maatregelen laten treffen om brand te voorkomen. Wordt dit niet binnen 24 uur gedaan, dan moet de hooisteker de schout inschakelen. In 1852 kregen de hooistekers van Akersloot een vergoeding van ƒ 15,-.

Jap Krom vervulde de functie van hooijschatter en hooijsteker op Sluijsbuurt, Hougeest en Starting ook in de periodes 1747-1748, 1751-1752, en 1755-1756.

Eén keer komt Jap Krom ook in een andere functie voor, namelijk in 1752-1753. Hij was toen samen met Pieter Kappeteijn poldermeester van de Binnengeesterpolder.

Vooral in de tweede helft van de 18e eeuw komt de naam Krom regelmatig op de regentenlijst voor. Het betreft dan steeds zonen van de hierboven genoemde Jacob Dirkse. Jacob had immers 9 zonen. Drie van zijn zonen volgden zijn voetspoor.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacob Dirksz Krom?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacob Dirksz Krom

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jacob Dirksz Krom



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. RAA, DTB Akersloot, inv.nr. 07, RK Dopen 1631-1645, 1670-1719, 1724-1757 (kopie)
  2. RAA, DTB Akersloot, inv.nr. 11, RK Overlijden 1747-1775, 1781-1798 (kopie)

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1700: Source: Wikipedia
    • 27 février » William Dampier découvre l'île de Nouvelle-Bretagne.
    • 2 octobre » Succession de Charles II d'Espagne: le roi d'Espagne Charles II rédige un testament attribuant la couronne d'Espagne au duc d'Anjou, petit-fils de Louis XIV.
    • 1 novembre » mort du roi Charles II d'Espagne, dernier roi d'Espagne de la Maison de Habsbourg. Selon le testament du roi défunt, son petit-neveu Philippe de France, duc d'Anjou (petit-fils de Louis XIV et de Marie-Thérèse d'Espagne), lui succède, et devient le premier roi Bourbon d'Espagne. Il se trouve confronté à la candidature concurrente de l'archiduc Charles d'Autriche, autre neveu du souverain défunt, fils cadet de l'empereur, et membre de la branche autrichienne de la Maison de Habsbourg. Une guerre dite de Succession d'Espagne s'ensuit, qui durera 13 ans jusqu'à l'avènement définitif de Philippe de Bourbon/Borbon sur le trône ibérique.
    • 30 novembre » bataille de Narva.
  • La température le 11 janvier 1728 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: nevel. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1728: Source: Wikipedia
    • 25 septembre » Jean-Baptiste Chardin est admis à l’Académie royale de peinture et de sculpture en tant que peintre de natures mortes.
  • La température le 6 juin 1766 était d'environ 25,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-quart-nord-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken omtrent helder. Source: KNMI
  • En l'an 1766: Source: Wikipedia
    • 23 février » annexion du Duché de Bar et du Duché de Lorraine par la France à la mort du duc Stanislas Leszczyński.
    • 18 mars » abrogation du Stamp Act, pendant la révolution américaine.
    • 26 mars » fin de la Révolte contre Esquilache, menée contre Leopoldo de Gregorio.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Krom

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Krom.
  • Afficher des informations sur Krom sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Krom.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frank Bakkum, "Généalogie Bakkum en Blankendaal", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bakkum/I9340.php : consultée 5 juin 2024), "Jacob Dirksz Krom (1700-1766)".