BROBOL Genealogie » MARIA MARGARETHA van de POL (1889-1969)

Données personnelles MARIA MARGARETHA van de POL 


Famille de MARIA MARGARETHA van de POL

Elle est mariée avec CORNELIS BROEKHUIS.

Op zijn dertiende ging Cornelis bij boer Kees van de Driftakker aan de Koedijk werken voor zeven gulden per jaar. Hij was daar voor nacht en dag.
Door het zeer zware werk kreeg hij een liesbreuk die "uitging", hetwelk een nogal pijnlijke zaak voor hem was. Hij liet zich er nooit aan opereren en op latere leeftijd droeg hij dan ook een breukband.
Anderhalf jaar hield hij het bij deze boer uit.
Toen hij 21 jaar was kreeg hij een ziekte aan zijn ogen en verbleef 8 weken in het ooglijdersgasthuis. Daar onderging hij een kuur die catastrofale invloed had op zijn gebit en die nauwelijks verbetering van zijn gezichtsvermogen gaf.
Na zijn huwelijk ging hij wonen aan het Dijkje in Zwartebroek, waarna hij verhuisde naar het Horstpad in Hoevelaken. Hier zou hij zijn hele verdere leven blijven wonen. Het huis aan het Horstpad kocht hij op een publieke veiling te Hoevelaken van ene Meerveld. Toen Cornelis op die veiling een bepaald bod deed en meende dat hij de koper was, sloeg Meerveld het bod, als zijnde te laag, af. Cornelis kwam toen overeen het huis aan te kopen via een onderhandse koop en hij werd het met Meerveld eens over de prijs. Toen de notaris de prijs publiekelijk drie maal herhaald had en de koop daardoor definitief was, zei deze tegen Meerveld dat de kosten voor rekening waren van de verkoper. Hierdoor beurde Meerveld uiteindelijk nog minder dan het aanvankelijke bod van Cornelis bij de publieke verkoop (want bij publieke verkoop waren de kosten voor de koper).
In de dertiger jaren ging Cornelis venten met koffie, thee, borstels bezems etc. Hij deed dit met een kar die hij zelf voorttrok (of duwde).
Door zijn slechte gezichtsvermogen noemde men hem Blinde Kees. Ondanks deze handicap wist Kees zich aardig te redden; het rekenen deed hij uit zijn hoofd en de geldmunten onderscheidde hij op gevoel. Door zijn lidmaatschap van de Gereformeerde Gemeente te Barneveld had hij ook daar verschillende klanten, w.o. Ds. Fraanje, Willem van 't Land, Kees de Haan e.a. Ondanks dat de reis met de handkar naar Barneveld 2 uur duurde, maakte hij die trip toch iedere maand eenmaal.
Cornelis hield ook nog een paar koeien. In de bezettingstijd (40-45) kreeg hij daarmee wat problemen. De bezetters wilden nl. dat de dieren geschetst (= uitgetekend) werden en Kees vond dat maar niks. Op slinkse wijze wist hij hieronder uit te komen.
Dat hij in de oorlog betrouwbaar was, bleek uit het "V" teken bij zijn naam op zijn persoonsbewijs.
Kerkelijk was Hoevelaken een onderafdeling van Barneveld, dus geen zelfstandige gemeente, zonder eigen kerkgebouw. De Dominee (Fraanje) uit Barneveld kwam dan in schuren van de leden zijn preken houden.
Later ontstond er een eigen kerkgebouwtje in Hoevelaken. In dat kerkje waren twee rijen banken, een voor de vrouwen en een voor de mannen. Er preekten o.a. de dominees Fraanje, Malan en Rogus van Oordt.
Meestal echter waren er z.g. leesdiensten, d.w.z. er werd dan een preek voorgelezen. Aangezien Kees niet meer kon lezen, deed hij echter wel vaak het gebed. Later toen Ds.v.d.Woestijne in Barneveld stond, werd Kees ouderling. Toen in 1953 de scheuring kwam en Ds.v.d.Woestijne zijn kerk van de Ger.Gem.in Nederland stichtte, werd het kerkje in Hoevelaken opgeheven en uiteindelijk afgebroken. Ene Jan de Groot heeft toen verdere leesdiensten gehouden bij Kees thuis.
Nog een aardige annekdote uit die tijd was de volgende;
Kees had zijn huis aan het Horstpad indertijd gekocht met deels geleend geld van ene Hein van Maanen. Dit was een voor Hoevelakense begrippen welgesteld man, wiens dochter met het schoolhoofd van de openbare lagere school getrouwd was. Toen zoon Willem dan ook naar school moest, deelde van Maanen Kees mede dat hij het op prijs stelde, dat zoon Willen naar de openbare school ging. Kees ging hiermee niet akkoord en stuurde Willem naar de Christelijke school, met gevolg dat van Maanen zijn geld terug eiste.
Driekus Doornekamp, een kippenkoper, hielp hem tijdelijk uit de narigheid. Later heeft ene Jan Gerritsen hem geld geleend.
Boertjes hoeve, zoals de boerderij heette, staat er omgeven door nieuwbouw, nog steeds. De buurtbewoners vinden dat boerengedoetje zo mooi, dat ze gezamenlijk een handtekeningenaktie hielden en dit aanboden bij het gemeentehuis, om te bewerkstelligen dat de oude boerenhoeve zou blijven staan.

Ils se sont mariés le 18 décembre 1925 à Barneveld, elle avait 36 ans.


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. GERHARDA BROEKHUIS  1933-1992

  • Le couple a des ancêtres communs.
  • Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant MARIA MARGARETHA van de POL?
    L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


    Barre chronologique MARIA MARGARETHA van de POL

      Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
    Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de MARIA MARGARETHA van de POL

AART BOS
± 1817-????
GERHARDA BOS
1846-1925

MARIA MARGARETHA van de POL
1889-1969

1925

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté MARIA MARGARETHA van de POL



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van de POL


La publication BROBOL Genealogie a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
G.J. Broekhuis, "BROBOL Genealogie", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/brobol-genealogie/I406.php : consultée 14 mai 2024), "MARIA MARGARETHA van de POL (1889-1969)".