genealogieonline

BROBOL Genealogie » Maria Margaretha van de Pol

Persoonlijke gegevens Maria Margaretha van de Pol Vrouwelijk


Verwantschap Maria Margaretha van de Pol


Aanknopingspunten in andere publicaties

Aanknopingspunten tussen stambomenDeze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Maria Margaretha van de Pol


StamboomStamboomStamboomStamboom
Jacob van de Pol
1815-1872
Johanna Hendrika van den Brink
1817-1896
Aart Bos
± 1817-????
Hendrica van Diemen
± 1809-????
StamboomStamboom
Gerharda Bos
1846-1925
Stamboom
Maria Margaretha van de Pol
1889-1969
x
1925
Cornelis Broekhuis
1885-1975
Stamboom
Willem Gerrit Broekhuis
1928-2000
(Niet openbaar)(Niet openbaar)Gerharda Broekhuis
1933-1992


Gezin van Maria Margaretha van de Pol

Zij is getrouwd met Cornelis Broekhuis op 18 december 1925 te Barneveld, zij was toen 36 jaar oud.

Op zijn dertiende ging Cornelis bij boer Kees van de Driftakker aan de Koedijk werken voor zeven gulden per jaar. Hij was daar voor nacht en dag.
Door het zeer zware werk kreeg hij een liesbreuk die "uitging", hetwelk een nogal pijnlijke zaak voor hem was. Hij liet zich er nooit aan opereren en op latere leeftijd droeg hij dan ook een breukband.
Anderhalf jaar hield hij het bij deze boer uit.
Toen hij 21 jaar was kreeg hij een ziekte aan zijn ogen en verbleef 8 weken in het ooglijdersgasthuis. Daar onderging hij een kuur die catastrofale invloed had op zijn gebit en die nauwelijks verbetering van zijn gezichtsvermogen gaf.
Na zijn huwelijk ging hij wonen aan het Dijkje in Zwartebroek, waarna hij verhuisde naar het Horstpad in Hoevelaken. Hier zou hij zijn hele verdere leven blijven wonen. Het huis aan het Horstpad kocht hij op een publieke veiling te Hoevelaken van ene Meerveld. Toen Cornelis op die veiling een bepaald bod deed en meende dat hij de koper was, sloeg Meerveld het bod, als zijnde te laag, af. Cornelis kwam toen overeen het huis aan te kopen via een onderhandse koop en hij werd het met Meerveld eens over de prijs. Toen de notaris de prijs publiekelijk drie maal herhaald had en de koop daardoor definitief was, zei deze tegen Meerveld dat de kosten voor rekening waren van de verkoper. Hierdoor beurde Meerveld uiteindelijk nog minder dan het aanvankelijke bod van Cornelis bij de publieke verkoop (want bij publieke verkoop waren de kosten voor de koper).
In de dertiger jaren ging Cornelis venten met koffie, thee, borstels bezems etc. Hij deed dit met een kar die hij zelf voorttrok (of duwde).
Door zijn slechte gezichtsvermogen noemde men hem Blinde Kees. Ondanks deze handicap wist Kees zich aardig te redden; het rekenen deed hij uit zijn hoofd en de geldmunten onderscheidde hij op gevoel. Door zijn lidmaatschap van de Gereformeerde Gemeente te Barneveld had hij ook daar verschillende klanten, w.o. Ds. Fraanje, Willem van 't Land, Kees de Haan e.a. Ondanks dat de reis met de handkar naar Barneveld 2 uur duurde, maakte hij die trip toch iedere maand eenmaal.
Cornelis hield ook nog een paar koeien. In de bezettingstijd (40-45) kreeg hij daarmee wat problemen. De bezetters wilden nl. dat de dieren geschetst (= uitgetekend) werden en Kees vond dat maar niks. Op slinkse wijze wist hij hieronder uit te komen.
Dat hij in de oorlog betrouwbaar was, bleek uit het "V" teken bij zijn naam op zijn persoonsbewijs.
Kerkelijk was Hoevelaken een onderafdeling van Barneveld, dus geen zelfstandige gemeente, zonder eigen kerkgebouw. De Dominee (Fraanje) uit Barneveld kwam dan in schuren van de leden zijn preken houden.
Later ontstond er een eigen kerkgebouwtje in Hoevelaken. In dat kerkje waren twee rijen banken, een voor de vrouwen en een voor de mannen. Er preekten o.a. de dominees Fraanje, Malan en Rogus van Oordt.
Meestal echter waren er z.g. leesdiensten, d.w.z. er werd dan een preek voorgelezen. Aangezien Kees niet meer kon lezen, deed hij echter wel vaak het gebed. Later toen Ds.v.d.Woestijne in Barneveld stond, werd Kees ouderling. Toen in 1953 de scheuring kwam en Ds.v.d.Woestijne zijn kerk van de Ger.Gem.in Nederland stichtte, werd het kerkje in Hoevelaken opgeheven en uiteindelijk afgebroken. Ene Jan de Groot heeft toen verdere leesdiensten gehouden bij Kees thuis.
Nog een aardige annekdote uit die tijd was de volgende;
Kees had zijn huis aan het Horstpad indertijd gekocht met deels geleend geld van ene Hein van Maanen. Dit was een voor Hoevelakense begrippen welgesteld man, wiens dochter met het schoolhoofd van de openbare lagere school getrouwd was. Toen zoon Willem dan ook naar school moest, deelde van Maanen Kees mede dat hij het op prijs stelde, dat zoon Willen naar de openbare school ging. Kees ging hiermee niet akkoord en stuurde Willem naar de Christelijke school, met gevolg dat van Maanen zijn geld terug eiste.
Driekus Doornekamp, een kippenkoper, hielp hem tijdelijk uit de narigheid. Later heeft ene Jan Gerritsen hem geld geleend.
Boertjes hoeve, zoals de boerderij heette, staat er omgeven door nieuwbouw, nog steeds. De buurtbewoners vinden dat boerengedoetje zo mooi, dat ze gezamenlijk een handtekeningenaktie hielden en dit aanboden bij het gemeentehuis, om te bewerkstelligen dat de oude boerenhoeve zou blijven staan.

Kind(eren):

  1. Willem Gerrit Broekhuis  1928-2000
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. Gerharda Broekhuis  1933-1992


Tijdbalk Maria Margaretha van de Pol

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van de Pol


Historische context (op basis van trouwdag 18 december 1925)


    ?


De publicatie BROBOL Genealogie is samengesteld door (neem contact op).