Familie Ven-Kansen » Cornelis "Cor" Bennema (1898-1945)

Persoonlijke gegevens Cornelis "Cor" Bennema 


Gezin van Cornelis "Cor" Bennema

Hij is getrouwd met Aafke Strikwerda.

Zij zijn getrouwd op 8 januari 1929 te Dokkum, hij was toen 30 jaar oud.

Aafke heeft met haar kinderen in het Jappenkamp in N.I. gezeten.

Kind(eren):

  1. Pieter Bennema  1932-2016
  2. (Niet openbaar)
  3. Jetske Bennema  < 1945-1997


Notities over Cornelis "Cor" Bennema

Cornelis woonde in 1928 te Spaarndam. Op 6-10-1928 verloofde hij met Aaf. Na hun huwelijk vertrekken zij per S.S. Johan de Witt ( op 11-01-1929 in Genua) naar Java waar hij ambtenaar was. Hij is in de 2e wereldoorlog door de Jappen gevangen genomen. Dat heeft hij niet overleefd. Zijn vrouw heeft met de 2 zoons en 1 dochter in een Jappenkamp gezeten. Ze is na de oorlog met de kinderen naar Nederland teruggekeerd en is in Zeist gaan wonen.
Er is een foto van het gezin in Kali Oerang met de familie Kort.

Op de website van de Politieacademie is het onderstaande artkel over Cornelis Bennema gepubliceerd:

"Cornelis Bennema 1898 - 1945
Cornelis Bennema was niet de eerste in zijn familie die zijn heil zocht buiten de landsgrenzen en naar Indië vertrok. Hij werd in IJsselmonde geboren in 1898, als tweede zoon van een baggeraar, die vaak op zee was, maar nooit genoeg geld inbracht. Bittere armoede trof het gezin toen vader Bennema overleed. Cornelis’ oudere broer Gerrit greep zo snel hij kon de kans om deze wereld achter zich te laten door bij de marine in Surabaya te gaan werken. Hij stuurde af en toe geld naar huis, maar ook brieven waarin hij het aantrekkelijke leven in de tropen beschreef.

Er was geen geld voor een opleiding voor Cornelis en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakte er het vinden van een baan er niet gemakkelijker op. Uitkomst bracht het Binnenlands Bestuur in Batavia dat na de Eerste Wereldoorlog veel jonge ambtenaren zocht. Een kleine Europese bovenlaag van ongeveer 200.000 mensen - merendeels Nederlanders - beheerste de hele archipel bewoond door 60 miljoen inlanders. De bureaucratie van het koloniaal regime in Nederlands-Indië breidde zich snel uit en ook het Nederland-Indische politieapparaat werd gereorganiseerd. Doel was het te transformeren tot een professionele kwalitatief hoogstaand apparaat dat rust en orde bracht in de hele archipel. Het was georganiseerd als een piramide. Een kleine witte top bestaande uit ongeveer 1.500 inspecteurs en commandanten. Deze zouden leunen op een corps van ongeveer 54.000 Indonesische manschappen. Die laatsten leefden met hun gezinnen in kazernes onder het toeziend oog van de Nederlandse inspecteurs. De Nederlanders woonden met hun gezinnen in villa’s die eveneens op het kazerneterrein gevestigd waren.
Batavia betaalde alle kosten van de kersverse ambtenaren voor Indië: overtocht, scholing en verblijf. Cornelis Bennema, serieus, gelovig en zeer gedisciplineerd, passeerde de selectie en vertrok in 1918. Cornelis’ opleiding besloeg een jaar aan de eerste politieschool in Nederlands-Indië die in 1914 in Batavia was opgericht. Hij kreeg les in volkenkunde, Maleis en Javaans, Nederlands staats- en strafrecht, speciale politietaken zoals het opmaken van processen verbaal en opsporingstechnieken. Fysieke training maakte ook een belangrijk deel van de lessen uit, daaronder viel ook het omgaan met wapens, zoals sabels, karabijnen en revolvers.

Midden in een roerige periode arriveerde Cornelis op zijn post in Surabaya als inspecteur van politie, tweede klasse. Surabaya behoorde, samen met Semarang en Batavia, tot de drie snelst groeiende steden op Java die extra versterking kregen bij de jongste politiereorganisatie. De multiculturele stad telde 200.000 inwoners, van wie een deel werkzaam was rond de pas aangelegde haven. Er waren veel rellen en de in 1914 opgerichte islamitische nationalistische partij Sarekat Islam, wilde zelfbestuur voor Indonesië. Het moederland stond dit niet toe en de revolutie werd neergeslagen. De opstand maakte zo’n indruk op de kersverse inspecteur, dat hij de rest van zijn leven fel gekant was tegen het Indonesisch nationalisme.
Zijn volgende post was als opziener eerste klasse in Surakarta. In 1926 en 1927 culmineerden de protesten op Java en Sumatra in - vooral - communistische stakingen. Opstandelingen deden zelfs een couppoging. Cornelis ervoer het als een persoonlijke aanval, want een Nederlandse beambte in Bandung werd gelyncht en acht Indonesische agenten kwamen om. De Nederlanders hielden zich met grote moeite staande tegen de rebellen.

Een rustiger plaatsing naar het op Sumatra gelegen Tarutung zou in 1929 volgen. Er werd een nieuw kazerneterrein aangelegd en Cornelis wachtte op zijn nieuwe huis. Hij mocht in 1928 ook voor het eerst op verlof, dat vond eens in de 7 à 8 jaar plaats. Negen maanden zou hij wegblijven. Hij had zichzelf de opdracht gegeven om tijdens zijn verblijf in Nederland uit te zien naar een geschikte echtgenote. Een Indonesische vrouw was geen thema want dat verboden de toenmalige koloniale conventies. Op het nippertje vond hij haar, een onberispelijke gereformeerde Friezin, uit een onderwijzersgezin, Aafke Strikwerda. Ze trouwden meteen, keerden samen terug en vestigden zich in het nieuwe huis.

Cornelis gaf nu leiding aan een corps van twintig agenten. Het waren rustige jaren op het platteland, waar hij aan de zogeheten veldpolitie was toegevoegd. Zijn territorium besloeg honderden vierkante kilometers. Zijn hoofdtaken waren het beheer van de verkeerpolitie en het opsporen van strafbare feiten. Zijn functie vergde veel administratie zodat het er lange tijd niet van kwam om met zijn mannen mee op patrouille te gaan.

Zijn huwelijk, dat zeer gelukkig was maar slechts relatief kort zou duren, werd bekroond met een zoon, Pieter. Twee jaar na de geboorte verhuisde het gezin in 1934 naar Cornelis’ laatste post. Dit was Kalasan bij Djokjakarta waar hij de rang van hoofdinspecteur kreeg. Hier voerde hij het bevel over veertig agenten. Ook deze post was vergeleken met de grote steden rustig, Cornelis kreeg vooral te maken met ruzies van Indonesiërs, sabotage (in brand steken van suikerriet, de Indonesiërs verbouwden liever rijst) en diefstal. Wel beklaagde hij zich met de andere inspecteurs in het vakbondsblad De Politie over het enorme terrein dat ieder van hen onmogelijk kon bewaken.

De bezetting door de Japanners begin 1942 maakte zowel een eind aan het weelderige leven van het gezin, als aan het politiecorps, dat implodeerde nadat het gemilitariseerd was. Cornelis moest nog twee maanden de orde handhaven onder Japanse bestuur (opdracht van het Binnenlands Bestuur) en kreeg een pet met een rode bol. In april werd hij gearresteerd en met alle andere ambtenaren geïnterneerd. Cornelis’ gezin werd gescheiden van de vader in Ambarawa vastgehouden. Verhuizing naar diverse kampen en ontberingen volgden. Na de bevrijding belandde hij in een ziekenhuis in Batavia waar hij moest aansterken van de gevolgen van ondervoeding. Tot hun wederzijds geluk vonden hij en zijn gezin elkaar terug. Helaas was hen vrijwel geen gemeenschappelijke tijd meer gegund aangezien Cornelis plotseling overleed. Zijn laatste rustplaats bevindt zich op het Nederlandse ereveld Menteng Pulo bij Jakarta.

Tineke Bennema

Bronnen:

Tineke Bennema - Een Nederlandse politie-inspecteur verindischt nooit. Uitgeverij Aspekt 2015
Marieke Bloembergen – De geschiedenis van de Nederland-Indische politie. Uitgeverij Boom
Archieven: ANRI Jakarta
Koninklijke Bibliotheek Den Haag
Universiteits Bibliotheek Leiden (bondsblad De Politie)"

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis "Cor" Bennema?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis "Cor" Bennema

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Cornelis "Cor" Bennema

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Bennema

Jantje Halma
1868-1944

Cornelis Bennema
1898-1945

Cornelis Bennema

1929
Jetske Bennema
< 1945-1997

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Cornelis "Cor" Bennema



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Advertenties verloving en ondertrouw

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 22 augustus 1898 lag rond de 23,8 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1898: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 15 februari » Het slagschip Maine wordt tot zinken gebracht in de haven van Havana. Begin van de Spaans-Amerikaanse Oorlog
      • 1 mei » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Thun.
      • 7 juni » Oprichting van de Slowaakse voetbalclub FC Petržalka 1898 als Pozsonyi Torna Egyesület.
      • 6 september » Koningin Wilhelmina wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
      • 10 september » Opening van het stadion Roker Park in de Engelse stad Sunderland.
      • 25 oktober » Johanna ter Meulen en suikerraffinadeur Willem Spakler richten in Amsterdam de filantropische Woningmaatschappij Oud-Amsterdam NV op.
    • De temperatuur op 8 januari 1929 lag tussen -4.6 °C en 1,2 °C en was gemiddeld -1.3 °C. Er was 1,0 uur zonneschijn (13%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1929: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,7 miljoen inwoners.
      • 14 februari » In Chicago worden zeven mannen door een rivaliserende bende doodgeschoten tijdens het Valentijnsdag Bloedbad.
      • 4 maart » Herbert Hoover wordt beëdigd als 31e president van de Verenigde Staten
      • 16 maart » "Compromis des Belges", eerste aanzet tot taalwetgeving in België.
      • 24 oktober » Zwarte Donderdag: een beurskrach in New York vormt het begin van de Grote Depressie.
      • 17 november » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de vierde keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 2-0 te winnen van Uruguay.
      • 29 november » De Amerikaanse admiraal Richard Byrd vliegt als eerste over de Zuidpool.
    • De temperatuur op 30 september 1945 lag tussen 6,4 °C en 17,4 °C en was gemiddeld 11,4 °C. Er was 1,1 uur zonneschijn (9%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 5 februari » Oprichting van de Ecuadoraanse voetbalclub Sociedad Deportiva Aucas.
      • 19 maart » Tweede Wereldoorlog: voor de kust van Japan wordt het Amerikaanse vliegdekschip USS Franklin geraakt door een bom. Achthonderd man personeel komt om, en het schip is zwaar beschadigd.
      • 30 maart » In De Nieuwe Standaard verschijnt de eerste aflevering van de strip Rikki en Wiske (voorloper van Suske en Wiske).
      • 16 november » In Londen wordt de UNESCO opgericht
      • 10 december » Nederland wordt lid van de Verenigde Naties
      • 27 december » Het eiland Schiermonnikoog wordt als "vijandelijk vermogen" officieel onteigend door de Nederlandse staat.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bennema

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bennema.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bennema.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bennema (onder)zoekt.

    De publicatie Familie Ven-Kansen is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerard Ven, "Familie Ven-Kansen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-ven-kansen/I1067184961.php : benaderd 27 april 2024), "Cornelis "Cor" Bennema (1898-1945)".