Familie Ven-Kansen » Cornelis "Cor" Bennema (1898-1945)

Persönliche Daten Cornelis "Cor" Bennema 


Familie von Cornelis "Cor" Bennema

Er ist verheiratet mit Aafke Strikwerda.

Sie haben geheiratet am 8. Januar 1929 in Dokkum, er war 30 Jahre alt.

Aafke heeft met haar kinderen in het Jappenkamp in N.I. gezeten.

Kind(er):

  1. Pieter Bennema  1932-2016
  2. (Nicht öffentlich)
  3. Jetske Bennema  < 1945-1997


Notizen bei Cornelis "Cor" Bennema

Cornelis woonde in 1928 te Spaarndam. Op 6-10-1928 verloofde hij met Aaf. Na hun huwelijk vertrekken zij per S.S. Johan de Witt ( op 11-01-1929 in Genua) naar Java waar hij ambtenaar was. Hij is in de 2e wereldoorlog door de Jappen gevangen genomen. Dat heeft hij niet overleefd. Zijn vrouw heeft met de 2 zoons en 1 dochter in een Jappenkamp gezeten. Ze is na de oorlog met de kinderen naar Nederland teruggekeerd en is in Zeist gaan wonen.
Er is een foto van het gezin in Kali Oerang met de familie Kort.

Op de website van de Politieacademie is het onderstaande artkel over Cornelis Bennema gepubliceerd:

"Cornelis Bennema 1898 - 1945
Cornelis Bennema was niet de eerste in zijn familie die zijn heil zocht buiten de landsgrenzen en naar Indië vertrok. Hij werd in IJsselmonde geboren in 1898, als tweede zoon van een baggeraar, die vaak op zee was, maar nooit genoeg geld inbracht. Bittere armoede trof het gezin toen vader Bennema overleed. Cornelis’ oudere broer Gerrit greep zo snel hij kon de kans om deze wereld achter zich te laten door bij de marine in Surabaya te gaan werken. Hij stuurde af en toe geld naar huis, maar ook brieven waarin hij het aantrekkelijke leven in de tropen beschreef.

Er was geen geld voor een opleiding voor Cornelis en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakte er het vinden van een baan er niet gemakkelijker op. Uitkomst bracht het Binnenlands Bestuur in Batavia dat na de Eerste Wereldoorlog veel jonge ambtenaren zocht. Een kleine Europese bovenlaag van ongeveer 200.000 mensen - merendeels Nederlanders - beheerste de hele archipel bewoond door 60 miljoen inlanders. De bureaucratie van het koloniaal regime in Nederlands-Indië breidde zich snel uit en ook het Nederland-Indische politieapparaat werd gereorganiseerd. Doel was het te transformeren tot een professionele kwalitatief hoogstaand apparaat dat rust en orde bracht in de hele archipel. Het was georganiseerd als een piramide. Een kleine witte top bestaande uit ongeveer 1.500 inspecteurs en commandanten. Deze zouden leunen op een corps van ongeveer 54.000 Indonesische manschappen. Die laatsten leefden met hun gezinnen in kazernes onder het toeziend oog van de Nederlandse inspecteurs. De Nederlanders woonden met hun gezinnen in villa’s die eveneens op het kazerneterrein gevestigd waren.
Batavia betaalde alle kosten van de kersverse ambtenaren voor Indië: overtocht, scholing en verblijf. Cornelis Bennema, serieus, gelovig en zeer gedisciplineerd, passeerde de selectie en vertrok in 1918. Cornelis’ opleiding besloeg een jaar aan de eerste politieschool in Nederlands-Indië die in 1914 in Batavia was opgericht. Hij kreeg les in volkenkunde, Maleis en Javaans, Nederlands staats- en strafrecht, speciale politietaken zoals het opmaken van processen verbaal en opsporingstechnieken. Fysieke training maakte ook een belangrijk deel van de lessen uit, daaronder viel ook het omgaan met wapens, zoals sabels, karabijnen en revolvers.

Midden in een roerige periode arriveerde Cornelis op zijn post in Surabaya als inspecteur van politie, tweede klasse. Surabaya behoorde, samen met Semarang en Batavia, tot de drie snelst groeiende steden op Java die extra versterking kregen bij de jongste politiereorganisatie. De multiculturele stad telde 200.000 inwoners, van wie een deel werkzaam was rond de pas aangelegde haven. Er waren veel rellen en de in 1914 opgerichte islamitische nationalistische partij Sarekat Islam, wilde zelfbestuur voor Indonesië. Het moederland stond dit niet toe en de revolutie werd neergeslagen. De opstand maakte zo’n indruk op de kersverse inspecteur, dat hij de rest van zijn leven fel gekant was tegen het Indonesisch nationalisme.
Zijn volgende post was als opziener eerste klasse in Surakarta. In 1926 en 1927 culmineerden de protesten op Java en Sumatra in - vooral - communistische stakingen. Opstandelingen deden zelfs een couppoging. Cornelis ervoer het als een persoonlijke aanval, want een Nederlandse beambte in Bandung werd gelyncht en acht Indonesische agenten kwamen om. De Nederlanders hielden zich met grote moeite staande tegen de rebellen.

Een rustiger plaatsing naar het op Sumatra gelegen Tarutung zou in 1929 volgen. Er werd een nieuw kazerneterrein aangelegd en Cornelis wachtte op zijn nieuwe huis. Hij mocht in 1928 ook voor het eerst op verlof, dat vond eens in de 7 à 8 jaar plaats. Negen maanden zou hij wegblijven. Hij had zichzelf de opdracht gegeven om tijdens zijn verblijf in Nederland uit te zien naar een geschikte echtgenote. Een Indonesische vrouw was geen thema want dat verboden de toenmalige koloniale conventies. Op het nippertje vond hij haar, een onberispelijke gereformeerde Friezin, uit een onderwijzersgezin, Aafke Strikwerda. Ze trouwden meteen, keerden samen terug en vestigden zich in het nieuwe huis.

Cornelis gaf nu leiding aan een corps van twintig agenten. Het waren rustige jaren op het platteland, waar hij aan de zogeheten veldpolitie was toegevoegd. Zijn territorium besloeg honderden vierkante kilometers. Zijn hoofdtaken waren het beheer van de verkeerpolitie en het opsporen van strafbare feiten. Zijn functie vergde veel administratie zodat het er lange tijd niet van kwam om met zijn mannen mee op patrouille te gaan.

Zijn huwelijk, dat zeer gelukkig was maar slechts relatief kort zou duren, werd bekroond met een zoon, Pieter. Twee jaar na de geboorte verhuisde het gezin in 1934 naar Cornelis’ laatste post. Dit was Kalasan bij Djokjakarta waar hij de rang van hoofdinspecteur kreeg. Hier voerde hij het bevel over veertig agenten. Ook deze post was vergeleken met de grote steden rustig, Cornelis kreeg vooral te maken met ruzies van Indonesiërs, sabotage (in brand steken van suikerriet, de Indonesiërs verbouwden liever rijst) en diefstal. Wel beklaagde hij zich met de andere inspecteurs in het vakbondsblad De Politie over het enorme terrein dat ieder van hen onmogelijk kon bewaken.

De bezetting door de Japanners begin 1942 maakte zowel een eind aan het weelderige leven van het gezin, als aan het politiecorps, dat implodeerde nadat het gemilitariseerd was. Cornelis moest nog twee maanden de orde handhaven onder Japanse bestuur (opdracht van het Binnenlands Bestuur) en kreeg een pet met een rode bol. In april werd hij gearresteerd en met alle andere ambtenaren geïnterneerd. Cornelis’ gezin werd gescheiden van de vader in Ambarawa vastgehouden. Verhuizing naar diverse kampen en ontberingen volgden. Na de bevrijding belandde hij in een ziekenhuis in Batavia waar hij moest aansterken van de gevolgen van ondervoeding. Tot hun wederzijds geluk vonden hij en zijn gezin elkaar terug. Helaas was hen vrijwel geen gemeenschappelijke tijd meer gegund aangezien Cornelis plotseling overleed. Zijn laatste rustplaats bevindt zich op het Nederlandse ereveld Menteng Pulo bij Jakarta.

Tineke Bennema

Bronnen:

Tineke Bennema - Een Nederlandse politie-inspecteur verindischt nooit. Uitgeverij Aspekt 2015
Marieke Bloembergen – De geschiedenis van de Nederland-Indische politie. Uitgeverij Boom
Archieven: ANRI Jakarta
Koninklijke Bibliotheek Den Haag
Universiteits Bibliotheek Leiden (bondsblad De Politie)"

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis "Cor" Bennema?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis "Cor" Bennema

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Cornelis "Cor" Bennema

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Bennema

Jantje Halma
1868-1944

Cornelis Bennema
1898-1945

Cornelis Bennema

1929
Jetske Bennema
< 1945-1997

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Cornelis "Cor" Bennema



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Advertenties verloving en ondertrouw

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 22. August 1898 war um die 23,8 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 84%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1898: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 29. Januar » In Berlin erfolgt die Gründung der Deutschen Sportbehörde für Athletik.
      • 7. Februar » Émile Zola wird aufgrund seines offenen Briefes vom 13. Januar an den französischen Präsidenten Félix Faure, in dem er der Justiz Irrtümer bei der Verurteilung von Alfred Dreyfus vorgeworfen und die Dreyfus-Affäre ins Rollen gebracht hat, wegen Verleumdung angeklagt.
      • 27. April » Die am 6. März von China gepachtete Bucht Kiautschou wird offiziell unter deutschen „Schutz“ gestellt. Aufgrund seiner Hauptfunktion als Flottenstützpunkt für die kaiserliche Marine wird das Schutzgebiet nicht vom Reichskolonialamt, sondern vom Reichsmarineamt verwaltet.
      • 3. Juli » In der Seeschlacht vor Santiago de Cuba im Spanisch-Amerikanischen Krieg vernichtet die technisch überlegene US-Marine die gesamte spanische Atlantikflotte.
      • 20. Oktober » In Frankfurt am Main wird die Musikalische Komödie Die Abreise von Eugen d’Albert nach der gleichnamigen literarischen Vorlage von August Ernst von Steigentesch uraufgeführt.
      • 10. Dezember » Der Frieden von Paris beendet den Spanisch-Amerikanischen Krieg. Die USA erhalten von Spanien Kuba, Puerto Rico, Guam und die Philippinen, müssen aber im Gegenzug 20 Millionen US-Dollar zahlen.
    • Die Temperatur am 8. Januar 1929 lag zwischen -4.6 °C und 1,2 °C und war durchschnittlich -1.3 °C. Es gab 1,0 Stunden Sonnenschein (13%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1929: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,7 Millionen Einwohner.
      • 5. Januar » Die zweite Hans-Heinz-Schanze wird in Johanngeorgenstadt als im Eröffnungszeitpunkt größte Skisprungschanze in Deutschland eingeweiht.
      • 31. Januar » Der in der Sowjetunion von Josef Stalin entmachtete Leo Trotzki wird gemeinsam mit anderen Oppositionellen nach Alma-Ata in die Verbannung geschickt.
      • 17. März » Wilhelm von Opel und sein Bruder Friedrich Opel verkaufen die Mehrheit der Aktien ihrer Automobilfirma Opel an den amerikanischen Automobilkonzern General Motors.
      • 11. April » Das Kino Babylon in Berlin wird als Stummfilmkino eröffnet.
      • 1. August » Das preußische Gesetz zur kommunalen Neuordnung tritt in Kraft. Durch Stadtzusammenlegungen werden unter anderem die Städte Barmen-Elberfeld, das spätere Wuppertal, und Duisburg-Hamborn, das spätere Duisburg, gegründet.
      • 7. Oktober » Die Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg (DPSG) wird in Altenberg gegründet.
    • Die Temperatur am 30. September 1945 lag zwischen 5,6 °C und 17,3 °C und war durchschnittlich 11,4 °C. Es gab 1,1 Stunden Sonnenschein (9%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
    • Von 23. Februar 1945 bis 24. Juni 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy III mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
    • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
    • Im Jahr 1945: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 9,2 Millionen Einwohner.
      • 14. März » Bei einem Luftangriff auf das Eisenbahn-Viadukt von Schildesche bei Bielefeld setzen die Briten erstmals die in ihrer Sprengkraft schwerste konventionelle Bombe Grand Slam ein.
      • 12. April » Nach dem Tod Franklin D. Roosevelts wird Harry S. Truman als 33. US-Präsident vereidigt.
      • 18. August » Der japanische Marionettenstaat Mandschukuo wird aufgelöst
      • 20. September » In Berlin hält der Alliierte Kontrollrat seine sechste Sitzung ab, u.a. wird eine gemeinsame Politik zur Gleichbehandlung aller Deutschen (in allen Zonen bzw. Sektoren) beschlossen. Gesetze usw. sollten für alle gleichermaßen zugänglich gemacht werden.
      • 17. Oktober » Gewerkschaftlich organisierte Massenproteste in Argentinien erzwingen die Freilassung des am 9. Oktober verhafteten Juan Perón. Die Versammlung seiner Anhänger auf der Plaza de Mayo in Buenos Aires gilt als Geburtsstunde des Peronismus.
      • 26. Dezember » In mehreren französischen Kolonien in Afrika wird der CFA-Franc als Währung eingeführt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Bennema

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Bennema.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Bennema.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Bennema (unter)sucht.

    Die Familie Ven-Kansen-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Gerard Ven, "Familie Ven-Kansen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-ven-kansen/I1067184961.php : abgerufen 10. Mai 2024), "Cornelis "Cor" Bennema (1898-1945)".