Family tree Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Johannes Antonius Snoeij (1927-1945)

Personal data Johannes Antonius Snoeij 

  • He was born on May 6, 1927 in Gouda.
  • Occupations:
    • Bakker.
    • from 1940 till 1945 Lid N.B.S..
      Verzet
  • Fact: (vermelding) from 1940 till 1945 Erelijst van gevallenen.Source 1
    Tweede Kamer der Staten-Generaal te Den Haag, Erelijst
    Erelijst van gevallenen 1940 - 1945, Den Haag, folio 696
  • He died on March 1, 1945 in Gouda, he was 17 years old.Source 2
    Oorlogsslachtoffer

    R.K. Begraafplaats te Gouda
    Locatie van het graf 2e kl.
    Vak/rij/nummer K 11
  • Death registration on March 2, 1945.Source 3
  • He is buried in Gouda.
  • A child of Marinus Snoeij and Helena Johanna de Jong
  • This information was last updated on June 2, 2022.

Household of Johannes Antonius Snoeij


Notes about Johannes Antonius Snoeij

Gouda in de Tweede Wereldorlog
De gewelddadige dood van Jan Snoeij is te meer tragisch, omdat hij slechts 17 jaar was en bovendien niet diegene was die de Duitsers zochten. In maart 1945 woonde aan de Hoge Gouwe 15, recht tegenover het water van de Turfmarkt, de familie Snoeij. In dit pand had de vader een brood- en banketbakkerij. Achter de winkel bevonden zich twee kamers, gescheiden door een klein tussenkamertje. Daarachter was een open binnenplaatsje, vervolgens een woonkeuken en de bakkerij, die uitkwam op een tuin met een poort naar de Raam. Langs de verschillende vertrekken bevond zich een lange gang en in het midden daarvan een trap naar boven.

Het gezin Snoeij bestond uit vader, moeder, de ongeveer 21 jaar oude broer Louis (Loep), Jan, de zusters Trees en Riet en de jongste telg Rinus, die toen ongeveer 10 jaar oud was. Via een ladder en een “platje” in de tuin achter het huis konden Loep en Jan bij de familie Van Dijk aan het Nonnenwater komen. Deze familie beheerde daar enige kaaspakhuizen, waarin de beide oudste broers bij gevaar voor razzia’s een uitstekende schuilplaats hadden.
Begin maart 1945 hadden de Duitsers een lijst in handen gekregen met namen van degenen die om een of andere reden waren ondergedoken. Op Deze lijst stond ook de naam van Louis Snoeij. ’s Middags 4 maart 1945 was vader Snoeij het schaarse en slechte brood aan het bezorgen bij zijn klanten. In de kamer achter de winkel zaten de overige familieleden - met uitzondering van Rinus, die in de tuin aan het spelen was- te luisteren naar de Engelse zender. De winkeldeur die de laatste tijd op slot zat, omdat er toch niets meer te verkopen viel, was bij toeval op dat moment niet afgesloten. Plotseling verscheen een overvalwagen voor het huis. De winkeldeur vloog open. Een Duitser en twee Nederlandse handlangers renden naar binnen; een vierde Nederlander bleef op wacht bij de winkeldeur. Jan vluchtte onmiddellijk door de gang naar de tuin, gevolgd door Loep die echter ter hoogte van de trapdeur werd staande gehouden. Onderweg naar zijn schuilplaats was Jan inmiddels op het platje aangeland en stond daar de komst van Loep af te wachten. In plaats van zijn broer kwam plotseling de Duitser de bakkerij uithollen en schreeuwde: “Stehen bleiben!“. Zonder het resultaat van zijn bevel af te wachten begon hij meteen op Jan te schieten, Deze werd door drie kogels in de borst getroffen. Dit geschiedde in aanwezigheid van broertje Rinus, de enige ooggetuige, die als aan de grond genageld toekeek. Jan wist zich nog om te draaien om weg te komen waardoor hem ook nog twee kogels in de rug troffen. Toen viel hij rochelend neer. Achter de Duitser verscheen een van zijn Nederlandse trawanten, die riep: “Er is er een aangeschoten!” Op dat moment liet de derde Nederlander Loep alleen in de gang staan om ook naar de tuin te rennen. Loep aarzelde geen moment en vluchtte via de trap naar boven; nog een trap en hij was op de zolder. Via een dakraam vluchtte hij het dak op,
De Duitse schutter was inmiddels bij Jan op wacht gaan staan en wilde geen van de familieleden toelaten. Echter na een scheldkanonnade (in het Duits) van de inmiddels gearriveerde buurvrouw Van Dijk mocht moeder Snoeij bij haar zwaargewonde zoon komen.
Nadat zij bij de Duitser had bevestigd dat het, slachtoffer Louis (!) ‘was, mocht Jan vervoerd worden. Onderweg naar het ziekenhuis “De Wijk” heeft moeder Snoeij in de ziekenwagen nog met Jan, die toen nog volledig bij kennis was, kunnen spreken; In “De Wijk” werd Jan op een andere brancard gelegd. Zijn moeder hoorde het plassen van het bloed. In de operatiekamer stonden de artsen er hoofdschuddend omheen. . . er was geen redden aan. Na de schietpartij heeft Jan Snoeij nog ongeveer drie kwartier geleefd.

Keren we terug naar het huis aan de Hoge Gouwe: Zus Trees had een schort over de radio gegooid en het toestel via de voordeur naar de buren, de familie’ Mimpen, gebracht. Dit kon, omdat, de wacht bij de voordeur ook zijn post had verlaten, waardoor de voorkant van het huis onbewaakt was. Tegelijkertijd griste zus Riet alle illegale krantjes en blaadjes van onder het tafelkleed en verdween ermee, eveneens via de voordeur. Onwetend wat er in de tuin achter het huis gebeurd was, vluchtte zij naar een tante en een oom in de Prins Hendrikstraat. Op het veerpontje bij de Vlamingstraat hoorde zij van onbekenden, dat haar broer was neergeschoten. Na het voorval in de tuin doorzochten de overvallers ook het hele huis. Zij vonden er een rood wit blauwe vlieger, die kapot werd getrapt en een boksbeugel, die zij meenamen. Verder troffen zij kennelijk niets belangrijks aan. Inmiddels was Loep via de daken van de buren Van Duin, Galama, Rijp en Gerritsen op de zolder van bakker Hogendoom terechtgekomen. ‘s Avonds is hij (voor spertijd), verkleed als vrouw, tussen zijn twee zussen in naar de St. Jozefkerk aan de Hoge Gouwe gelopen, voorafgegaan door pater Pompe, die zich bij onraad om zou draaien. Zonder problemen is Loep in genoemde kerk aangekomen; hij heeft tot het einde van de bezetting met nog meer mensen onder het altaar van de St. Jozefkerk ondergedoken gezeten.

Het lichaam van Jan werd pas na vijf dagen vrijgegeven. Het is in een kist naar de St. Jozefkerk gebracht, waardoor Loep, die daar immers zat ondergedoken toch nog de laatste eer aan zijn zo tragisch omgekomen broer kon bewijzen. Jan Snoeij werd begraven in een familiegraf op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Graaf Florisweg te Gouda.

Bron: Familie Snoeij

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 18 september 2018


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes Antonius Snoeij?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes Antonius Snoeij

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Johannes Antonius Snoeij

Ancestors (and descendant) of Johannes Antonius Snoeij


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Openarchieven.nl
    2. Gouda 1945-185
    3. www.wiewaswie.nl

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on May 6, 1927 was between 11.5 °C and 24.1 °C and averaged 17.0 °C. There was 9.3 hours of sunshine (61%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northeast. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
    • In the year 1927: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.5 million citizens.
      • April 12 » Rocksprings, Texas was hit by an F5 tornado that destroyed 235 of the 247 buildings in the town and killed 72 townspeople and injured 205; third deadliest tornado in Texas history.
      • April 14 » The first Volvo car premieres in Gothenburg, Sweden.
      • April 27 » Carabineros de Chile (Chilean national police force and gendarmerie) are created.
      • May 18 » After being founded for 20 years, the Government of the Republic of China approves Tongji University to be among the first national universities of the Republic of China.
      • May 20 » Treaty of Jeddah: The United Kingdom recognizes the sovereignty of King Ibn Saud in the Kingdoms of Hejaz and Nejd, which later merge to become the Kingdom of Saudi Arabia.
      • December 8 » The Brookings Institution, one of the United States' oldest think tanks, is founded through the merger of three organizations that had been created by philanthropist Robert S. Brookings.
    • The temperature on March 1, 1945 was between 2.5 °C and 8.8 °C and averaged 5.9 °C. There was 1.8 mm of rain during 1.7 hours. There was 2.2 hours of sunshine (20%). The average windspeed was 5 Bft (very strong wind) and was prevailing from the west. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from February 23, 1945 to June 24, 1945 the cabinet Gerbrandy III, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • From June 24, 1945 till July 3, 1946 the Netherlands had a cabinet Schermerhorn - Drees with the prime ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) and W. Drees (PvdA).
    • In the year 1945: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.2 million citizens.
      • March 15 » World War II: Soviet forces begin an offensive to push Germans from Upper Silesia.
      • May 4 » World War II: The German surrender at Lüneburg Heath is signed, coming into effect the following day. It encompasses all Wehrmacht units in the Netherlands, Denmark and northwest Germany.
      • May 15 » World War II: The Battle of Poljana, the final skirmish in Europe is fought near Prevalje, Slovenia.
      • July 26 » World War II: The USSIndianapolis arrives at Tinian with components and enriched uranium for the Little Boy nuclear bomb.
      • August 9 » World War II: Nagasaki is devastated when an atomic bomb, Fat Man, is dropped by the United States B-29 Bockscar. Thirty-five thousand people are killed outright, including 23,200–28,200 Japanese war workers, 2,000 Korean forced workers, and 150 Japanese soldiers.
      • October 17 » A massive demonstration in Buenos Aires, Argentina, demands Juan Perón's release.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Snoeij

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Snoeij.
    • Check the information Open Archives has about Snoeij.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Snoeij.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Paul Snoeij, "Family tree Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I27500.php : accessed May 6, 2024), "Johannes Antonius Snoeij (1927-1945)".