Familienstammbaum Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Johannes Antonius Snoeij (1927-1945)

Persönliche Daten Johannes Antonius Snoeij 

  • Er wurde geboren am 6. Mai 1927 in Gouda.
  • Berufe:
    • Bakker.
    • von 1940 bis 1945 Lid N.B.S..
      Verzet
  • Tatsache: (vermelding) von 1940 bis 1945 Erelijst van gevallenen.Quelle 1
    Tweede Kamer der Staten-Generaal te Den Haag, Erelijst
    Erelijst van gevallenen 1940 - 1945, Den Haag, folio 696
  • Er ist verstorben am 1. März 1945 in Gouda, er war 17 Jahre alt.Quelle 2
    Oorlogsslachtoffer

    R.K. Begraafplaats te Gouda
    Locatie van het graf 2e kl.
    Vak/rij/nummer K 11
  • Sterberegister am 2. März 1945.Quelle 3
  • Er wurde beerdigt in Gouda.
  • Ein Kind von Marinus Snoeij und Helena Johanna de Jong
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 2. Juni 2022.

Familie von Johannes Antonius Snoeij


Notizen bei Johannes Antonius Snoeij

Gouda in de Tweede Wereldorlog
De gewelddadige dood van Jan Snoeij is te meer tragisch, omdat hij slechts 17 jaar was en bovendien niet diegene was die de Duitsers zochten. In maart 1945 woonde aan de Hoge Gouwe 15, recht tegenover het water van de Turfmarkt, de familie Snoeij. In dit pand had de vader een brood- en banketbakkerij. Achter de winkel bevonden zich twee kamers, gescheiden door een klein tussenkamertje. Daarachter was een open binnenplaatsje, vervolgens een woonkeuken en de bakkerij, die uitkwam op een tuin met een poort naar de Raam. Langs de verschillende vertrekken bevond zich een lange gang en in het midden daarvan een trap naar boven.

Het gezin Snoeij bestond uit vader, moeder, de ongeveer 21 jaar oude broer Louis (Loep), Jan, de zusters Trees en Riet en de jongste telg Rinus, die toen ongeveer 10 jaar oud was. Via een ladder en een “platje” in de tuin achter het huis konden Loep en Jan bij de familie Van Dijk aan het Nonnenwater komen. Deze familie beheerde daar enige kaaspakhuizen, waarin de beide oudste broers bij gevaar voor razzia’s een uitstekende schuilplaats hadden.
Begin maart 1945 hadden de Duitsers een lijst in handen gekregen met namen van degenen die om een of andere reden waren ondergedoken. Op Deze lijst stond ook de naam van Louis Snoeij. ’s Middags 4 maart 1945 was vader Snoeij het schaarse en slechte brood aan het bezorgen bij zijn klanten. In de kamer achter de winkel zaten de overige familieleden - met uitzondering van Rinus, die in de tuin aan het spelen was- te luisteren naar de Engelse zender. De winkeldeur die de laatste tijd op slot zat, omdat er toch niets meer te verkopen viel, was bij toeval op dat moment niet afgesloten. Plotseling verscheen een overvalwagen voor het huis. De winkeldeur vloog open. Een Duitser en twee Nederlandse handlangers renden naar binnen; een vierde Nederlander bleef op wacht bij de winkeldeur. Jan vluchtte onmiddellijk door de gang naar de tuin, gevolgd door Loep die echter ter hoogte van de trapdeur werd staande gehouden. Onderweg naar zijn schuilplaats was Jan inmiddels op het platje aangeland en stond daar de komst van Loep af te wachten. In plaats van zijn broer kwam plotseling de Duitser de bakkerij uithollen en schreeuwde: “Stehen bleiben!“. Zonder het resultaat van zijn bevel af te wachten begon hij meteen op Jan te schieten, Deze werd door drie kogels in de borst getroffen. Dit geschiedde in aanwezigheid van broertje Rinus, de enige ooggetuige, die als aan de grond genageld toekeek. Jan wist zich nog om te draaien om weg te komen waardoor hem ook nog twee kogels in de rug troffen. Toen viel hij rochelend neer. Achter de Duitser verscheen een van zijn Nederlandse trawanten, die riep: “Er is er een aangeschoten!” Op dat moment liet de derde Nederlander Loep alleen in de gang staan om ook naar de tuin te rennen. Loep aarzelde geen moment en vluchtte via de trap naar boven; nog een trap en hij was op de zolder. Via een dakraam vluchtte hij het dak op,
De Duitse schutter was inmiddels bij Jan op wacht gaan staan en wilde geen van de familieleden toelaten. Echter na een scheldkanonnade (in het Duits) van de inmiddels gearriveerde buurvrouw Van Dijk mocht moeder Snoeij bij haar zwaargewonde zoon komen.
Nadat zij bij de Duitser had bevestigd dat het, slachtoffer Louis (!) ‘was, mocht Jan vervoerd worden. Onderweg naar het ziekenhuis “De Wijk” heeft moeder Snoeij in de ziekenwagen nog met Jan, die toen nog volledig bij kennis was, kunnen spreken; In “De Wijk” werd Jan op een andere brancard gelegd. Zijn moeder hoorde het plassen van het bloed. In de operatiekamer stonden de artsen er hoofdschuddend omheen. . . er was geen redden aan. Na de schietpartij heeft Jan Snoeij nog ongeveer drie kwartier geleefd.

Keren we terug naar het huis aan de Hoge Gouwe: Zus Trees had een schort over de radio gegooid en het toestel via de voordeur naar de buren, de familie’ Mimpen, gebracht. Dit kon, omdat, de wacht bij de voordeur ook zijn post had verlaten, waardoor de voorkant van het huis onbewaakt was. Tegelijkertijd griste zus Riet alle illegale krantjes en blaadjes van onder het tafelkleed en verdween ermee, eveneens via de voordeur. Onwetend wat er in de tuin achter het huis gebeurd was, vluchtte zij naar een tante en een oom in de Prins Hendrikstraat. Op het veerpontje bij de Vlamingstraat hoorde zij van onbekenden, dat haar broer was neergeschoten. Na het voorval in de tuin doorzochten de overvallers ook het hele huis. Zij vonden er een rood wit blauwe vlieger, die kapot werd getrapt en een boksbeugel, die zij meenamen. Verder troffen zij kennelijk niets belangrijks aan. Inmiddels was Loep via de daken van de buren Van Duin, Galama, Rijp en Gerritsen op de zolder van bakker Hogendoom terechtgekomen. ‘s Avonds is hij (voor spertijd), verkleed als vrouw, tussen zijn twee zussen in naar de St. Jozefkerk aan de Hoge Gouwe gelopen, voorafgegaan door pater Pompe, die zich bij onraad om zou draaien. Zonder problemen is Loep in genoemde kerk aangekomen; hij heeft tot het einde van de bezetting met nog meer mensen onder het altaar van de St. Jozefkerk ondergedoken gezeten.

Het lichaam van Jan werd pas na vijf dagen vrijgegeven. Het is in een kist naar de St. Jozefkerk gebracht, waardoor Loep, die daar immers zat ondergedoken toch nog de laatste eer aan zijn zo tragisch omgekomen broer kon bewijzen. Jan Snoeij werd begraven in een familiegraf op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Graaf Florisweg te Gouda.

Bron: Familie Snoeij

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 18 september 2018


Opfer des Zweiten Weltkriegs


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes Antonius Snoeij?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johannes Antonius Snoeij

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Johannes Antonius Snoeij

Vorfahren (und Nachkommen) von Johannes Antonius Snoeij


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Openarchieven.nl
    2. Gouda 1945-185
    3. www.wiewaswie.nl

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 6. Mai 1927 lag zwischen 11,5 °C und 24,1 °C und war durchschnittlich 17,0 °C. Es gab 9,3 Stunden Sonnenschein (61%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1927: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,5 Millionen Einwohner.
      • 8. Januar » An der Staatsoper in Dresden erfolgt die Uraufführung der einaktigen Oper Penthesilea von Othmar Schoeck nach dem gleichnamigen Bühnenstück von Heinrich von Kleist.
      • 28. März » Mit dem Musical Rufus LeMaire’s Affairs wird in New York City eines der bis heute größten Theater am Broadway eröffnet, das Majestic Theatre.
      • 19. April » Wegen „Obszönitäten“ in dem von ihr geschriebenen Broadwaystück Sex wird Mae West in New York City zu 10 Tagen Gefängnis verurteilt. Nach acht Tagen wird sie wegen guter Führung entlassen.
      • 21. Mai » Nach 33,5 Stunden Alleinflug über den Atlantik landet Charles Lindbergh mit seiner Spirit of St. Louis auf dem Flughafen Le Bourget in Frankreich.
      • 4. Oktober » Der als Schachspieler bekanntere Edward Lasker erhält ein Patent auf die von ihm erfundene Muttermilchpumpe.
      • 14. November » Das Musical Funny Face von George Gershwin wird am Alvin Theatre in New York City uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 1. März 1945 lag zwischen 2,5 °C und 8,8 °C und war durchschnittlich 5,9 °C. Es gab 1,8 mm Niederschlag während der letzten 1,7 Stunden. Es gab 2,2 Stunden Sonnenschein (20%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
    • Von 23. Februar 1945 bis 24. Juni 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy III mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
    • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
    • Im Jahr 1945: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 9,2 Millionen Einwohner.
      • 22. März » Die arabischen Staaten Ägypten, Irak, Transjordanien, Jemen, Libanon, Saudi-Arabien und Syrien gründen in Kairo die Arabische Liga zwecks außenpolitischer Zusammenarbeit und friedlicher Beilegung gegenseitiger Konflikte.
      • 13. April » In der Nähe der Stadt Gardelegen gelegenen Isenschnibber Feldscheune ermorden KZ-Wachmannschaften, Luftwaffensoldaten, Angehörige des Reichsarbeitsdienstes und KZ-Kapos über 1000 KZ-Häftlinge in den letzten Tagen des Zweiten Weltkriegs.
      • 11. Mai » Die deutsche Besatzung der Festung Saint-Nazaire ergibt sich den Alliierten erst drei Tage nach der bedingungslosen Kapitulation der deutschen Wehrmacht zum 8. Mai 1945.
      • 30. August » In Hongkong wird die japanische Besatzung durch britische Truppen beendet.
      • 13. Oktober » Die CSU wird in Würzburg gegründet.
      • 13. November » Mit dem Bayerischen Tag in Bamberg erscheint letztmals im besetzten Deutschland eine US-amerikanische Armeegruppenzeitung.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Snoeij

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Snoeij.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Snoeij.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Snoeij (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Paul Snoeij, "Familienstammbaum Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I27500.php : abgerufen 24. April 2024), "Johannes Antonius Snoeij (1927-1945)".