Family tree Coster » Kaatje Coster (1880-1943)

Personal data Kaatje Coster 


Household of Kaatje Coster

She is married to Levie Marcus Cohen.

They got married on July 3, 1901 at Rotterdam, she was 21 years old.

Jêhoedah Jêrocham hakohen en Chajah Jitschak halevi

Dat moet verraad geweest zijn
Door: Redactie Joods Monument
Delen

Op een late avond in augustus 1942 zitten de 10-jarige Gerrit Jan Stam en de 9-jarige Jansje Stam in huis en wordt er bij hen op de deur geklopt. Gerrit Jan: “Daar staat ome Piet met enkele Joden. Hij zegt tegen onze vader Niek Stam: ’Dit zijn Joden uit Rotterdam, ik heb ze net van de boot gehaald.’ We woonden namelijk aan de Rijnbandijk 42 in Kesteren, onder de rook van de Grebbeberg, ongeveer een kilometer van de Rijn. Naast ons woonde onze 80-jarige opoe Stam. Ome Piet zei: “Wij moeten deze mensen helpen, ze worden door de Moffen vervolgd. Als jij er twee in huis neemt….” en hij wees op twee oude mensen: Levie Cohen en Kaatje Cohen-Coster. “En Anna, onze zuster, neemt de dochter, Margaretha Fainleeb-Cohen, haar man Leivy Fainleeb en hun zoon Witia. Dan neem ik de drie zoons van Levie en Kaatje.”

Vader antwoordde: “Ja maar, Piet, hoe kun je daar zo mee aankomen zonder het eerst te vragen?” Oom Piet reageerde: “Moeten we ze dan door de Moffen naar een kamp laten brengen?!” “Nee, dat niet!” riep vader. En zo kwamen Levie en Kaatje Cohen bij ons, het gezin van Niek Stam en Janna Stam-van Zoelen, in huis.

Levie en Kaatje waren beide in 1880 in Rotterdam geboren. In die stad hadden ze enkele kledingwinkels.
Schuilplaats
We besloten dat ze overdag in het tweede kamertje achter de schuifdeuren zouden wonen en ’s nachts in de slaapkamer achter de keuken zouden slapen. In het kamertje werd een gat in de vloer gemaakt, daarin konden ze zich bij onraad schuilhouden: het luik ging dicht, er werd een kleed overgelegd en een tafel op geplaatst. Niemand zou ze ooit vinden. Ons kinderen, Gerrit Jan en Jansje, werd duidelijk gemaakt dat wij nooit in de voorkamer mochten komen en met niemand mochten spreken over de mensen die bij ons in huis waren. Dat was veel te gevaarlijk. Dus hielden wij onze mond. Ook buurman Marinus Roelofsen, die twee keer in de week ’s avonds kwam koffie drinken, heeft nooit iets gemerkt. De enige die wist dat wij Joden in huis hadden, was onze opoe Stam, die naast ons woonde.

Onze moeder bracht ze ’s avonds te eten en te drinken. Soms gingen ze, als het donker was, even naar buiten.
Huiszoeking
Na ongeveer twee maanden kwam ome Piet Stam bij ons en zei tegen vader: “Niek, ik heb huiszoeking gehad, gelukkig konden ze ontsnappen, maar ze kunnen bij mij niet blijven, dat gaat verkeerd, jij moet die jongens erbij nemen, bij jou zijn ze veilig!”

Er werd in Kesteren gezegd: de politie ging bij Piet Stam achterom het huis binnen terwijl de drie Joodse jongens door de voordeur naar buiten liepen…

Vader zei: “Maar Piet, ik heb geen slaapplaatsen genoeg, twee zou nog gaan, maar drie kunnen bij ons niet slapen. Dan moet er maar een naar onze zuster Anna van de Pol-Stam en haar man Jan van de Pol. Daar zijn er al drie, maar een meer of minder maakt ook niet uit.” Zo gebeurde het: vier personen bij ons en vier bij tante Anna van de Pol-Stam.
Perenbomen

Het werd herfst en vader zei: “Ik wil naast het huis een stuk of vier perenbomen planten.” De heer Cohen zei: “Die krijg je van mij, Stam, dan heb je altijd nog een herinnering aan ons.” Zo is het gebeurd en deze perenbomen staan er tot op de dag van vandaag.
Verraad

Op een dag in februari 1943 verscheen er een overvalwagen met soldaten op de dijk. Nog voordat de soldaten binnen waren, zaten de Joden onder de vloer, luik dicht, kleed erover, tafel erop. Niemand zou ze vinden. Overste Feenstra rende met zijn soldaten de dijk af en stoof de voorkamer binnen. “In deze kamer, niet in de volgende kamer….ja, hier is het”, riepen de overvallers. “Eruit!” Ze werden hardhandig aangepakt. Allemaal moesten ze mee in de overvalwagen. Onze vader en moeder, Levie en Kaatje Cohen en hun twee zoons. Overste Feenstra wilde de kleine Jansje ook meenemen, maar een soldaat zei: “Och, dat is nog een kind, laat ze toch hier blijven.” Ze werd bij de familie van de Berg gebracht aan de overkant van de dijk. Daarvoor kreeg ze nog geld mee van moeder uit een geldkistje op de vliering. Toen ze vertrokken waren, werd het huis verzegeld. Later bleek dat al het resterende geld en de papieren uit het geldkistje waren verdwenen.
Opgehaald

De tienjarige zoon Gerrit Jan Stam had alles op een afstand zien gebeuren. Zo snel als zijn benen hem konden dragen, is hij naar tante Anna gehold om ze te waarschuwen: ze komen de Joden halen! Deze mensen zijn de boomkwekerij in gevlucht. Maar twee weken later zijn ze door de gemeentepolitie opgehaald. Leivy Fainleeb heeft nog gesmeekt om vrijlating, maar het mocht niet baten. Ze werden afgevoerd.
Kamp Vught
Onze moeder werd in de koepelgevangenis in Arnhem opgesloten. Na tien dagen werd ze vrijgelaten. Vader en ome Jan van de Pol kwamen in kamp Vught terecht. Hier werden de mensen geslagen, om het minste geringste gestraft, honden beten hen, ze moesten zinloos grond verplaatsen van A naar B en omgekeerd. Een keer zag vader een Joodse man, die zo’n dorst had, dat hij uit een greppel dronk. Een SS’er nam zijn geweer en schoot hem dood, hij viel voorover in de greppel. “Vijfentwintig gulden verdiend en een dag verlof”, reageerde de SS’er.

Vader kwam na een half jaar gebroken en sterk vermagerd thuis, oom Jan van de Pol kwam na vier maanden thuis.
Laatste groet
Nog een keer hebben wij bericht gehad van de familie Cohen, een kaart die ze uit de trein hebben gegooid: “Wij zijn op weg naar het grote onbekende”.

Het onbekende was de dood. Vader en moeder Cohen zijn vermoord in Auschwitz, de rest van de familie in Sobibor.

Dit verslag is opgeschreven door Jan Zaaijer, schoonzoon van Niek Stam. Hij heeft dit gedaan in opdracht van zijn zwager Gerrit Jan Stam en van zijn eigen vrouw, Jansje Stam.
They were married in church on July 3, 1901 at Rotterdam, she was 21 years old.


Child(ren):

  1. Betje Cohen  1902- 
  2. Margaretha Cohen  1903-1943 
  3. Isaac Cohen  ± 1906-1906
  4. Joachim Cohen  1907-1942 
  5. Isaac Cohen  1911-1943
  6. Leon Cohen  1913-1943
  7. Lena Cohen  ± 1915-1918
  8. Emil Cohen  1923-1943

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Kaatje Coster?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Kaatje Coster

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Kaatje Coster

Ancestors (and descendant) of Kaatje Coster

Lena van Emde
± 1831-> 1899
Isaac Coster
1853-1910

Kaatje Coster
1880-1943

1901
Betje Cohen
1902-????
Isaac Cohen
± 1906-1906
Joachim Cohen
1907-1942
Isaac Cohen
1911-1943
Leon Cohen
1913-1943
Lena Cohen
± 1915-1918
Emil Cohen
1923-1943

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Kaatje Coster



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Historical events

    • The temperature on June 14, 1880 was about 20.0 °C. The air pressure was 3 kgf/m2 and came mainly from the west-northwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 58%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 20, 1879 to April 23, 1883 the cabinet Van Lijnden van Sandenburg, with Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) as prime minister.
    • In the year 1880: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • January 27 » Thomas Edison receives a patent for his incandescent lamp.
      • May 11 » Seven people are killed in the Mussel Slough Tragedy, a gun battle in California.
      • May 13 » In Menlo Park, New Jersey, Thomas Edison performs the first test of his electric railway.
      • June 29 » France annexes Tahiti, renaming the independent Kingdom of Tahiti as "Etablissements de français de l'Océanie".
      • July 27 » Second Anglo-Afghan War: Battle of Maiwand: Afghan forces led by Mohammad Ayub Khan defeat the British Army in battle near Maiwand, Afghanistan.
      • November 11 » Australian bushranger Ned Kelly is hanged at Melbourne Gaol.
    • The temperature on July 3, 1901 was between 12.0 °C and 22.0 °C and averaged 16.4 °C. There was 1.5 hours of sunshine (9%). Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
    • In the year 1901: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.2 million citizens.
      • June 17 » The College Board introduces its first standardized test, the forerunner to the SAT.
      • July 4 » William Howard Taft becomes American governor of the Philippines.
      • August 28 » Silliman University is founded in the Philippines. It is the first American private school in the country.
      • September 7 » The Boxer Rebellion in Qing dynasty (modern-day China) officially ends with the signing of the Boxer Protocol.
      • November 1 » Sigma Phi Epsilon, the largest national male collegiate fraternity, is established at Richmond College, in Richmond, Virginia.
      • November 27 » The U.S. Army War College is established.
    • The temperature on February 26, 1943 was between -1.1 °C and 9.9 °C and averaged 4.5 °C. There was 7.6 hours of sunshine (71%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1943: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • January 11 » Italian-American anarchist Carlo Tresca is assassinated in New York City.
      • June 1 » BOAC Flight 777 is shot down over the Bay of Biscay by German Junkers Ju 88s, killing British actor Leslie Howard and leading to speculation that it was actually an attempt to kill British Prime Minister Winston Churchill.
      • August 29 » World War II: German-occupied Denmark scuttles most of its navy; Germany dissolves the Danish government.
      • September 18 » World War II: Adolf Hitler orders the deportation of Danish Jews.
      • September 23 » World War II: The Nazi puppet state known as the Italian Social Republic is founded.
      • November 24 » World War II: At the battle of Makin the USSLiscome Bay is torpedoed near Tarawa and sinks, killing 650 men.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Coster

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Coster.
    • Check the information Open Archives has about Coster.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Coster.

    The Family tree Coster publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Frank Coster, "Family tree Coster", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I6258.php : accessed May 21, 2024), "Kaatje Coster (1880-1943)".