Arbre généalogique Coster » Kaatje Coster (1880-1943)

Données personnelles Kaatje Coster 


Famille de Kaatje Coster

Elle est mariée avec Levie Marcus Cohen.

Ils se sont mariés le 3 juillet 1901 à Rotterdam, elle avait 21 ans.

Jêhoedah Jêrocham hakohen en Chajah Jitschak halevi

Dat moet verraad geweest zijn
Door: Redactie Joods Monument
Delen

Op een late avond in augustus 1942 zitten de 10-jarige Gerrit Jan Stam en de 9-jarige Jansje Stam in huis en wordt er bij hen op de deur geklopt. Gerrit Jan: “Daar staat ome Piet met enkele Joden. Hij zegt tegen onze vader Niek Stam: ’Dit zijn Joden uit Rotterdam, ik heb ze net van de boot gehaald.’ We woonden namelijk aan de Rijnbandijk 42 in Kesteren, onder de rook van de Grebbeberg, ongeveer een kilometer van de Rijn. Naast ons woonde onze 80-jarige opoe Stam. Ome Piet zei: “Wij moeten deze mensen helpen, ze worden door de Moffen vervolgd. Als jij er twee in huis neemt….” en hij wees op twee oude mensen: Levie Cohen en Kaatje Cohen-Coster. “En Anna, onze zuster, neemt de dochter, Margaretha Fainleeb-Cohen, haar man Leivy Fainleeb en hun zoon Witia. Dan neem ik de drie zoons van Levie en Kaatje.”

Vader antwoordde: “Ja maar, Piet, hoe kun je daar zo mee aankomen zonder het eerst te vragen?” Oom Piet reageerde: “Moeten we ze dan door de Moffen naar een kamp laten brengen?!” “Nee, dat niet!” riep vader. En zo kwamen Levie en Kaatje Cohen bij ons, het gezin van Niek Stam en Janna Stam-van Zoelen, in huis.

Levie en Kaatje waren beide in 1880 in Rotterdam geboren. In die stad hadden ze enkele kledingwinkels.
Schuilplaats
We besloten dat ze overdag in het tweede kamertje achter de schuifdeuren zouden wonen en ’s nachts in de slaapkamer achter de keuken zouden slapen. In het kamertje werd een gat in de vloer gemaakt, daarin konden ze zich bij onraad schuilhouden: het luik ging dicht, er werd een kleed overgelegd en een tafel op geplaatst. Niemand zou ze ooit vinden. Ons kinderen, Gerrit Jan en Jansje, werd duidelijk gemaakt dat wij nooit in de voorkamer mochten komen en met niemand mochten spreken over de mensen die bij ons in huis waren. Dat was veel te gevaarlijk. Dus hielden wij onze mond. Ook buurman Marinus Roelofsen, die twee keer in de week ’s avonds kwam koffie drinken, heeft nooit iets gemerkt. De enige die wist dat wij Joden in huis hadden, was onze opoe Stam, die naast ons woonde.

Onze moeder bracht ze ’s avonds te eten en te drinken. Soms gingen ze, als het donker was, even naar buiten.
Huiszoeking
Na ongeveer twee maanden kwam ome Piet Stam bij ons en zei tegen vader: “Niek, ik heb huiszoeking gehad, gelukkig konden ze ontsnappen, maar ze kunnen bij mij niet blijven, dat gaat verkeerd, jij moet die jongens erbij nemen, bij jou zijn ze veilig!”

Er werd in Kesteren gezegd: de politie ging bij Piet Stam achterom het huis binnen terwijl de drie Joodse jongens door de voordeur naar buiten liepen…

Vader zei: “Maar Piet, ik heb geen slaapplaatsen genoeg, twee zou nog gaan, maar drie kunnen bij ons niet slapen. Dan moet er maar een naar onze zuster Anna van de Pol-Stam en haar man Jan van de Pol. Daar zijn er al drie, maar een meer of minder maakt ook niet uit.” Zo gebeurde het: vier personen bij ons en vier bij tante Anna van de Pol-Stam.
Perenbomen

Het werd herfst en vader zei: “Ik wil naast het huis een stuk of vier perenbomen planten.” De heer Cohen zei: “Die krijg je van mij, Stam, dan heb je altijd nog een herinnering aan ons.” Zo is het gebeurd en deze perenbomen staan er tot op de dag van vandaag.
Verraad

Op een dag in februari 1943 verscheen er een overvalwagen met soldaten op de dijk. Nog voordat de soldaten binnen waren, zaten de Joden onder de vloer, luik dicht, kleed erover, tafel erop. Niemand zou ze vinden. Overste Feenstra rende met zijn soldaten de dijk af en stoof de voorkamer binnen. “In deze kamer, niet in de volgende kamer….ja, hier is het”, riepen de overvallers. “Eruit!” Ze werden hardhandig aangepakt. Allemaal moesten ze mee in de overvalwagen. Onze vader en moeder, Levie en Kaatje Cohen en hun twee zoons. Overste Feenstra wilde de kleine Jansje ook meenemen, maar een soldaat zei: “Och, dat is nog een kind, laat ze toch hier blijven.” Ze werd bij de familie van de Berg gebracht aan de overkant van de dijk. Daarvoor kreeg ze nog geld mee van moeder uit een geldkistje op de vliering. Toen ze vertrokken waren, werd het huis verzegeld. Later bleek dat al het resterende geld en de papieren uit het geldkistje waren verdwenen.
Opgehaald

De tienjarige zoon Gerrit Jan Stam had alles op een afstand zien gebeuren. Zo snel als zijn benen hem konden dragen, is hij naar tante Anna gehold om ze te waarschuwen: ze komen de Joden halen! Deze mensen zijn de boomkwekerij in gevlucht. Maar twee weken later zijn ze door de gemeentepolitie opgehaald. Leivy Fainleeb heeft nog gesmeekt om vrijlating, maar het mocht niet baten. Ze werden afgevoerd.
Kamp Vught
Onze moeder werd in de koepelgevangenis in Arnhem opgesloten. Na tien dagen werd ze vrijgelaten. Vader en ome Jan van de Pol kwamen in kamp Vught terecht. Hier werden de mensen geslagen, om het minste geringste gestraft, honden beten hen, ze moesten zinloos grond verplaatsen van A naar B en omgekeerd. Een keer zag vader een Joodse man, die zo’n dorst had, dat hij uit een greppel dronk. Een SS’er nam zijn geweer en schoot hem dood, hij viel voorover in de greppel. “Vijfentwintig gulden verdiend en een dag verlof”, reageerde de SS’er.

Vader kwam na een half jaar gebroken en sterk vermagerd thuis, oom Jan van de Pol kwam na vier maanden thuis.
Laatste groet
Nog een keer hebben wij bericht gehad van de familie Cohen, een kaart die ze uit de trein hebben gegooid: “Wij zijn op weg naar het grote onbekende”.

Het onbekende was de dood. Vader en moeder Cohen zijn vermoord in Auschwitz, de rest van de familie in Sobibor.

Dit verslag is opgeschreven door Jan Zaaijer, schoonzoon van Niek Stam. Hij heeft dit gedaan in opdracht van zijn zwager Gerrit Jan Stam en van zijn eigen vrouw, Jansje Stam.
Ils se sont mariés à l'église le 3 juillet 1901 à Rotterdam, elle avait 21 ans.


Enfant(s):

  1. Betje Cohen  1902- 
  2. Margaretha Cohen  1903-1943 
  3. Isaac Cohen  ± 1906-1906
  4. Joachim Cohen  1907-1942 
  5. Isaac Cohen  1911-1943
  6. Leon Cohen  1913-1943
  7. Lena Cohen  ± 1915-1918
  8. Emil Cohen  1923-1943

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Kaatje Coster?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Kaatje Coster

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Kaatje Coster

Ancêtres (et descendants) de Kaatje Coster

Lena van Emde
± 1831-> 1899
Isaac Coster
1853-1910

Kaatje Coster
1880-1943

1901
Betje Cohen
1902-????
Isaac Cohen
± 1906-1906
Joachim Cohen
1907-1942
Isaac Cohen
1911-1943
Leon Cohen
1913-1943
Lena Cohen
± 1915-1918
Emil Cohen
1923-1943

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Kaatje Coster



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Coster

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Coster.
    • Afficher des informations sur Coster sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Coster.

    La publication Arbre généalogique Coster a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Frank Coster, "Arbre généalogique Coster", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I6258.php : consultée 21 mai 2024), "Kaatje Coster (1880-1943)".