Family tree Coster » Henri Benjamin Hartog (1869-1904)

Personal data Henri Benjamin Hartog 


Household of Henri Benjamin Hartog


Notes about Henri Benjamin Hartog

Henri Hartog werd geboren in Schiedam op 1 augustus 1869. Hij werd opgeleid tot onderwijzer en was reeds op 17-jarige leeftijd werkzaam aan een Schiedamse school. Hartog was een van de oprichters en de eerste secretaris van de Schiedamse afdeling van De Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Bovendien was hij lid van de SDAP. Als literator debuteerde hij in 1894 in het "Tweemaandelijksch Tijdschrift" van Verwey en Van Deyssel. Hij publiceerde verhalen en artikelen in "De Gids", "De Jonge Gids", "De Kroniek", "Het Volk" en "De Vrouw". De achtergrond van zijn verhalen wordt gevormd door de arme Rotterdamse en Schiedamse arbeidersbuurten. Zijn literaire werk werd posthuum gebundeld onder de titel 'Sjofelen'. Hartog stierf in 1904. gebundeld onder de titel 'Sjofelen'.

De schrijver Henri Hartog werd op 1 augustus 1869 in Schiedam geboren als derde kind van de koopman Salomon Hartog en Maria Koster. De leden van de familie Hartog waren lid van het Nederlands-Israëlitisch kerkgenootschap in Schiedam. In 1897 verhuisde het gezin naar Rotterdam. Henri hield echter ook een adres in Schiedam aan waar hij inmiddels onderwijzer was en inwoonde bij de koopman Maurits Hijman. Hoewel zijn ouders onbemiddeld waren, had Henri na een volksschool te hebben doorlopen een onderwijzersopleiding kunnen volgen en was op zeventienjarige leeftijd kwekeling geworden op de school van J.C. Sander aan de Schiedamse Broersvest. In 1888 werd hij onderwijzer derde klasse aan de eveneens door Sander geleide Eerste Tusschen-school. Tot aan zijn vroege dood in 1904 zou Hartog op de tussenschool van Sander blijven werken.

Sander was een belangrijke man in Schiedam. Niet alleen was hij schoolhoofd maar hij was ook actief in de Schiedamse politiek. Zo was hij de stuwende kracht achter de liberale kiesvereniging en bekleedde hij een hoge functie in de plaatselijke vrijmetselaarsloge. In "Eene bevalling" gaf Hartog verhuld een niet al te positief beeld van deze Schiedamse bovenmeester. Hartog zou Sander in een brief aan Albert Verwey omschrijven als een 'ploertig schoolhoofd'.

Naast zijn werk als onderwijzer was Henri Hartog actief in de socialistische vakbeweging. Zo behoorde hij tot de pioniers van de in januari 1891 opgerichte Schiedamse afdeling van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Enige tijd vervulde Hartog de functie van eerste secretaris. Vanaf 1893 verschenen er van zijn hand onder het pseudoniem J.P.E. en J.P. Eeraets verschillende artikelen die de emancipatie van de onderwijzer beoogden. Deze artikelen verschenen in "De Bode", het orgaan van de onderwijzersbond. In 1909 werd Hartog lid van de Bond van Sociaal-Democratische Onderwijzers. Ook was hij, op zijn laatst in 1899, lid geworden van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP).

Zijn carrière als literator begon in 1894. Op 3 december van dat jaar stuurde Hartog het bovengenoemde prozafragment "Eene bevalling" op aan de uit Albert Verwey en Lodewijk van Deyssel bestaande redactie van het "Twee-maandelijksch Tijdschrift voor Letteren, Kunst, Wetenschappen en Politiek". Aanvankelijk wees Van Deyssel het stuk af, maar in mei 1896 debuteerde Henri Hartog alsnog met een omgewerkte versie. Daarnaast verscheen er een verhaal van hem in "De Jonge Gids" en een in "De Nieuwe Gids". Over zijn literaire werkzaamheden en financiële perikelen correspondeerde Hartog met Verwey en Van Deyssel.

In december 1902 verschenen in de achtste jaargang van "De Twintigste Eeuw" de eerste vier hoofdstukken van wat een onvoltooide roman zou blijven; "Buurtleven". Het literaire werk van Hartog werd na zijn dood uitgegegeven onder de titel "Sjofelen". In de uitgave was een voorwoord opgenomen van Van Deyssel. De achtergrond van deze verhalen wordt gevormd door de volksbuurten van Rotterdam en Schiedam. Hartog kende de levensomstandigheden van het proletariaat uit eigen ervaring omdat hij in een Schiedamse volksbuurt tussen jeneverbranders en de arbeiders van een kaarsenfabriek woonde. Hartog wordt vanwege zijn realistische beschrijvingen van het arbeidersleven tot de school der naturalisten gerekend.

In december 1902 ontmoette Henri een 22-jarige Schiedamse onderwijzeres. Met het oog op een mogelijk huwelijk ging hij op zoek naar een extra bron van inkomsten. Na een gesprek met de redactrice mevrouw P. Bouten-Stronck, ging hij boekbesprekingen schrijven voor het tijdschrift "De Vrouw". In zijn eerste publikatie voor dit vrouwentijdschrift hekelde hij Anna de Savornin Lohman's "Over boeken en schrijvers. Subjektive opstellen". Een boek dat later werd uitgegeven onder de titel "Een eigenwijs schrijfster". De relatie met de onderwijzeres liep uiteindelijk op niets uit. Na het verbreken van de verloving zette Hartog zijn werkzaamheden als criticus echter voort. Niet alleen in "De Vrouw", maar ook in :"De Kroniek" en in het socialistische dagblad "Het Volk".

In 1898 publiceerde hij in "De Jonge Gids" het artikel 'Bourgeois-literatuur. Eene polemiek'. Dit was een reactie op het eveneens in "De Jonge Gids" verschenen 'Bedenkingen' van E.W. Thijssen. Achter het pseudoniem Thijssen ging de bekende toneelschrijver Herman Heijermans schuil. In Hartog's artikel komen twee van zijn belangrijkste thema's aan de orde. In de eerste plaats zijn waardering voor de Tachtigers en in de tweede plaats zijn aandacht voor het proletariaat en de mogelijkheid en noodzaak om de kunst voor haar toegankelijk te maken.

Zijn pogingen om de kunst bereikbaar te maken voor de minder bedeelden leidde in de zomer van 1902 tot de oprichting van de Rotterdamse vereniging "Voor de Kunst". De oprichting van deze vereniging is deels te beschouwen als een reactie op de meer traditionele Rotterdamse Kunstkring. In oktober 1902 telde de vereniging 2400 leden. Toen Henri Hartog twee jaar later op 25 februari 1904 op 34-jarige leeftijd aan longontsteking overleed, was het ledenaantal toegenomen tot 4000. Henri Hartog werd op zondag 28 februari begraven in wat hij ooit "dat hatelijk Schiedam" had genoemd.
Bron: http://www.jhm.nl/personen.aspx?naam=Hartog,%20Henri

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Henri Benjamin Hartog?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Henri Benjamin Hartog

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Henri Benjamin Hartog

Ancestors (and descendant) of Henri Benjamin Hartog


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Henri Benjamin Hartog



    Visualize another relationship

    Sources

    1. JHM

    Historical events

    • The temperature on August 1, 1869 was about 20.4 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 2 kgf/m2 and came mainly from the west-southwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 75%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From June 4, 1868 till January 4, 1871 the Netherlands had a cabinet Van Bosse - Fock with the prime ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) and Mr. C. Fock (liberaal).
    • In the year 1869: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
      • January 27 » Boshin War: Tokugawa rebels establish the Ezo Republic in Hokkaidō.
      • May 10 » The First Transcontinental Railroad, linking the eastern and western United States, is completed at Promontory Summit, Utah with the golden spike.
      • July 25 » The Japanese daimyōs begin returning their land holdings to the emperor as part of the Meiji Restoration reforms. (Traditional Japanese Date: June 17, 1869).
      • August 2 » Japan's Edo society class system is abolished as part of the Meiji Restoration reforms.
      • November 6 » In New Brunswick, New Jersey, Rutgers College defeats Princeton University (then known as the College of New Jersey), 6–4, in the first official intercollegiate American football game.
      • November 17 » In Egypt, the Suez Canal, linking the Mediterranean Sea with the Red Sea, is inaugurated.
    • The temperature on February 25, 1904 was between -2.2 °C and 1.9 °C and averaged -0.7 °C. There was 3.4 hours of sunshine (32%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-northeast. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
    • In the year 1904: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.4 million citizens.
      • January 7 » The distress signal "CQD" is established only to be replaced two years later by "SOS".
      • February 8 » Aceh War: Dutch Colonial Army's Marechaussee regiment led by General G.C.E. van Daalen launch military campaign to capture Gayo Highland, Alas Highland, and Batak Highland in Dutch East Indies' Northern Sumatra region, which ends with genocide to Acehnese and Bataks people.
      • February 8 » Battle of Port Arthur: A surprise torpedo attack by the Japanese at Port Arthur, China starts the Russo-Japanese War.
      • May 10 » The Horch & Cir. Motorwagenwerke AG is founded. It would eventually become the Audi company.
      • May 21 » The Fédération Internationale de Football Association (FIFA) is founded in Paris.
      • December 6 » Theodore Roosevelt articulated his "Corollary" to the Monroe Doctrine, stating that the U.S. would intervene in the Western Hemisphere should Latin American governments prove incapable or unstable.
    • The temperature on February 28, 1904 was between -5.6 °C and -1.3 °C and averaged -3.5 °C. There was 2.6 hours of sunshine (24%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northeast. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
    • In the year 1904: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.4 million citizens.
      • January 8 » The Blackstone Library is dedicated, marking the beginning of the Chicago Public Library system.
      • January 17 » Anton Chekhov's The Cherry Orchard receives its premiere performance at the Moscow Art Theatre.
      • February 8 » Aceh War: Dutch Colonial Army's Marechaussee regiment led by General G.C.E. van Daalen launch military campaign to capture Gayo Highland, Alas Highland, and Batak Highland in Dutch East Indies' Northern Sumatra region, which ends with genocide to Acehnese and Bataks people.
      • May 9 » The steam locomotive City of Truro becomes the first steam engine in Europe to exceed 100mph (160km/h).
      • May 21 » The Fédération Internationale de Football Association (FIFA) is founded in Paris.
      • December 3 » The Jovian moon Himalia is discovered by Charles Dillon Perrine at California's Lick Observatory.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Hartog

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Hartog.
    • Check the information Open Archives has about Hartog.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hartog.

    The Family tree Coster publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Frank Coster, "Family tree Coster", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I4253.php : accessed April 30, 2024), "Henri Benjamin Hartog (1869-1904)".