Stamboom Coster » Henri Benjamin Hartog (1869-1904)

Persoonlijke gegevens Henri Benjamin Hartog 


Gezin van Henri Benjamin Hartog


Notities over Henri Benjamin Hartog

Henri Hartog werd geboren in Schiedam op 1 augustus 1869. Hij werd opgeleid tot onderwijzer en was reeds op 17-jarige leeftijd werkzaam aan een Schiedamse school. Hartog was een van de oprichters en de eerste secretaris van de Schiedamse afdeling van De Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Bovendien was hij lid van de SDAP. Als literator debuteerde hij in 1894 in het "Tweemaandelijksch Tijdschrift" van Verwey en Van Deyssel. Hij publiceerde verhalen en artikelen in "De Gids", "De Jonge Gids", "De Kroniek", "Het Volk" en "De Vrouw". De achtergrond van zijn verhalen wordt gevormd door de arme Rotterdamse en Schiedamse arbeidersbuurten. Zijn literaire werk werd posthuum gebundeld onder de titel 'Sjofelen'. Hartog stierf in 1904. gebundeld onder de titel 'Sjofelen'.

De schrijver Henri Hartog werd op 1 augustus 1869 in Schiedam geboren als derde kind van de koopman Salomon Hartog en Maria Koster. De leden van de familie Hartog waren lid van het Nederlands-Israëlitisch kerkgenootschap in Schiedam. In 1897 verhuisde het gezin naar Rotterdam. Henri hield echter ook een adres in Schiedam aan waar hij inmiddels onderwijzer was en inwoonde bij de koopman Maurits Hijman. Hoewel zijn ouders onbemiddeld waren, had Henri na een volksschool te hebben doorlopen een onderwijzersopleiding kunnen volgen en was op zeventienjarige leeftijd kwekeling geworden op de school van J.C. Sander aan de Schiedamse Broersvest. In 1888 werd hij onderwijzer derde klasse aan de eveneens door Sander geleide Eerste Tusschen-school. Tot aan zijn vroege dood in 1904 zou Hartog op de tussenschool van Sander blijven werken.

Sander was een belangrijke man in Schiedam. Niet alleen was hij schoolhoofd maar hij was ook actief in de Schiedamse politiek. Zo was hij de stuwende kracht achter de liberale kiesvereniging en bekleedde hij een hoge functie in de plaatselijke vrijmetselaarsloge. In "Eene bevalling" gaf Hartog verhuld een niet al te positief beeld van deze Schiedamse bovenmeester. Hartog zou Sander in een brief aan Albert Verwey omschrijven als een 'ploertig schoolhoofd'.

Naast zijn werk als onderwijzer was Henri Hartog actief in de socialistische vakbeweging. Zo behoorde hij tot de pioniers van de in januari 1891 opgerichte Schiedamse afdeling van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Enige tijd vervulde Hartog de functie van eerste secretaris. Vanaf 1893 verschenen er van zijn hand onder het pseudoniem J.P.E. en J.P. Eeraets verschillende artikelen die de emancipatie van de onderwijzer beoogden. Deze artikelen verschenen in "De Bode", het orgaan van de onderwijzersbond. In 1909 werd Hartog lid van de Bond van Sociaal-Democratische Onderwijzers. Ook was hij, op zijn laatst in 1899, lid geworden van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP).

Zijn carrière als literator begon in 1894. Op 3 december van dat jaar stuurde Hartog het bovengenoemde prozafragment "Eene bevalling" op aan de uit Albert Verwey en Lodewijk van Deyssel bestaande redactie van het "Twee-maandelijksch Tijdschrift voor Letteren, Kunst, Wetenschappen en Politiek". Aanvankelijk wees Van Deyssel het stuk af, maar in mei 1896 debuteerde Henri Hartog alsnog met een omgewerkte versie. Daarnaast verscheen er een verhaal van hem in "De Jonge Gids" en een in "De Nieuwe Gids". Over zijn literaire werkzaamheden en financiële perikelen correspondeerde Hartog met Verwey en Van Deyssel.

In december 1902 verschenen in de achtste jaargang van "De Twintigste Eeuw" de eerste vier hoofdstukken van wat een onvoltooide roman zou blijven; "Buurtleven". Het literaire werk van Hartog werd na zijn dood uitgegegeven onder de titel "Sjofelen". In de uitgave was een voorwoord opgenomen van Van Deyssel. De achtergrond van deze verhalen wordt gevormd door de volksbuurten van Rotterdam en Schiedam. Hartog kende de levensomstandigheden van het proletariaat uit eigen ervaring omdat hij in een Schiedamse volksbuurt tussen jeneverbranders en de arbeiders van een kaarsenfabriek woonde. Hartog wordt vanwege zijn realistische beschrijvingen van het arbeidersleven tot de school der naturalisten gerekend.

In december 1902 ontmoette Henri een 22-jarige Schiedamse onderwijzeres. Met het oog op een mogelijk huwelijk ging hij op zoek naar een extra bron van inkomsten. Na een gesprek met de redactrice mevrouw P. Bouten-Stronck, ging hij boekbesprekingen schrijven voor het tijdschrift "De Vrouw". In zijn eerste publikatie voor dit vrouwentijdschrift hekelde hij Anna de Savornin Lohman's "Over boeken en schrijvers. Subjektive opstellen". Een boek dat later werd uitgegeven onder de titel "Een eigenwijs schrijfster". De relatie met de onderwijzeres liep uiteindelijk op niets uit. Na het verbreken van de verloving zette Hartog zijn werkzaamheden als criticus echter voort. Niet alleen in "De Vrouw", maar ook in :"De Kroniek" en in het socialistische dagblad "Het Volk".

In 1898 publiceerde hij in "De Jonge Gids" het artikel 'Bourgeois-literatuur. Eene polemiek'. Dit was een reactie op het eveneens in "De Jonge Gids" verschenen 'Bedenkingen' van E.W. Thijssen. Achter het pseudoniem Thijssen ging de bekende toneelschrijver Herman Heijermans schuil. In Hartog's artikel komen twee van zijn belangrijkste thema's aan de orde. In de eerste plaats zijn waardering voor de Tachtigers en in de tweede plaats zijn aandacht voor het proletariaat en de mogelijkheid en noodzaak om de kunst voor haar toegankelijk te maken.

Zijn pogingen om de kunst bereikbaar te maken voor de minder bedeelden leidde in de zomer van 1902 tot de oprichting van de Rotterdamse vereniging "Voor de Kunst". De oprichting van deze vereniging is deels te beschouwen als een reactie op de meer traditionele Rotterdamse Kunstkring. In oktober 1902 telde de vereniging 2400 leden. Toen Henri Hartog twee jaar later op 25 februari 1904 op 34-jarige leeftijd aan longontsteking overleed, was het ledenaantal toegenomen tot 4000. Henri Hartog werd op zondag 28 februari begraven in wat hij ooit "dat hatelijk Schiedam" had genoemd.
Bron: http://www.jhm.nl/personen.aspx?naam=Hartog,%20Henri

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henri Benjamin Hartog?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Henri Benjamin Hartog

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Henri Benjamin Hartog

Voorouders (en nakomelingen) van Henri Benjamin Hartog


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Henri Benjamin Hartog



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. JHM

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 augustus 1869 lag rond de 20,4 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 75%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
      • 15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
      • 22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
      • 8 december » Paus Pius IX opent het Eerste Vaticaans Concilie.
      • 10 december » Vrouwenkiesrecht ingevoerd in Wyoming.
      • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
    • De temperatuur op 25 februari 1904 lag tussen -2.2 °C en 1,9 °C en was gemiddeld -0.7 °C. Er was 3,4 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
      • 8 februari » Japan valt Rusland aan; begin van de Russisch-Japanse Oorlog.
      • 14 maart » Isabella Richaards, Surinaams politica († 1985)
      • 18 april » In Parijs verschijnt het socialistische dagblad L'Humanité voor het eerst.
      • 29 juni » In Drenthe worden twee prehistorische veenlijken gevonden: het paar van Weerdinge.
      • 31 oktober » Einde van de pogingen van de Japanners om Port Arthur te veroveren in de Russisch-Japanse Oorlog
      • 15 november » Gillette verwerft patent op het veiligheidsscheermes
    • De temperatuur op 28 februari 1904 lag tussen -5.6 °C en -1.3 °C en was gemiddeld -3.5 °C. Er was 2,6 uur zonneschijn (24%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
      • 23 januari » De Noorse plaats Ålesund wordt verwoest door een brand.
      • 7 februari » Een groot deel van de Amerikaanse stad Baltimore brandt af.
      • 17 februari » Première van de opera Madama Butterfly van Giacomo Puccini in het Teatro alla Scala in Milaan.
      • 14 maart » Isabella Richaards, Surinaams politica († 1985)
      • 5 november » De Engelse atleet Alfred Shrubb vestigt het werelduurrecord atletiek in Glasgow: in één uur tijd loopt hij 18742 m.
      • 6 november » In de haven van Moerdijk zinkt een houten aak nadat het schip lek is gestoten, 5 opvarenden verdrinken.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia

    • 1864 » Anna Harrison (88), first lady (echtgenote van Amerikaans president William Henry Harrison)
    • 1895 » Ignaz Lachner (87), Duits violist, organist, componist en dirigent
    • 1895 » Royal Earl House (80), Amerikaans ingenieur en uitvinder van de telex
    • 1899 » Paul Julius Reuter (82), Brits journalist en mediamagnaat, oprichter van het Reuters Newsbureau
    • 1944 » Julien Lehouck (47), Belgisch atleet, burgemeester en weerstander
    • 1957 » George "Bugs" Moran (63), Chicago-gangster

    Over de familienaam Hartog

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hartog.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hartog.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hartog (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Coster is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Frank Coster, "Stamboom Coster", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I4253.php : benaderd 11 mei 2024), "Henri Benjamin Hartog (1869-1904)".