Family tree Voorhaar » Hendrik Voorhaar (1829-1897)

Personal data Hendrik Voorhaar 


Household of Hendrik Voorhaar

He is married to Geertruida Lam.

They got married on July 4, 1860 at Hilversum, he was 31 years old.Source 7


Child(ren):

  1. Willem Voorhaar  ± 1860-1867
  2. Hendrik Voorhaar  1863-1863
  3. Maria Voorhaar  ± 1864-1923 
  4. N N Voorhaar  1868
  5. Trijntje Voorhaar  1870-1871
  6. Heintje Voorhaar  1872-1969 
  7. Willem Voorhaar  1875-< 1910 


Notes about Hendrik Voorhaar

Uit een familiebericht ter gelegenheid van hun 25 jarig huwelijk blijkt dat Hendrik en Geertruida ook een pleegdochter hebben (bron advertentie verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie).
=
Hendrik Voorhaar betuigt in 1880 adhesie in een ingezonden brief in de Gooi- en Eemlander ten behoeve van een vishandelaar die vindt dat hij door een anonieme briefschrijver ten onrechte is beschuldigd van de verkoop van bedorven vis (zie bijgaand)
=
Hendrik Voorhaar is tien keer veroordeeld door de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Sommige vonnissen zijn online beschikbaar. Deze worden onderstaand vermeld. Een paar vonnissen betreft ook zijn vrouw Geertruida Lam. De jongste zoon van Hendrik, Willem Voorhaar (geboren 1875), is overigens nog vaker veroordeeld: zeker 20 keer, vaak voor stroperij maar ook voor belediging van een ambtenaar en bedreiging.
=
Op 20 juni 1860 wordt in 's-Graveland een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 16 juli 1860 aan Hendrik Voorhaar wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Hij wordt schuldig verklaard inzake het 'onwillig aan iemand toebrengen van kwetsende aanstooten, uit gebrek aan voorzorg'. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van acht dagen en het betalen van een boete van acht gulden en de kosten van het rechtsgeding. Uit de overwegingen bij het vonnis blijkt uit getuigenverklaringen en een bekentenis dat Hendrik in de namiddag van 20 juni 1860 op een blind paard zonder hoofdstel of bit heeft gezeten. Voorzien van een stok waarmee hij het paard voortdurend aanzette heeft hij in volle ren gereden en dat op hoogst onachtzame en onvoorzichtige wijze. Dit op de straatweg in 's-Graveland, komende van de Kerkbrug in de richting van de Smidsbrug. Dat tijdens de paardenmarkt waardoor er veel volk op de been was. Bij de Smidsbrug is hij tegen een bejaarde aangereden die daardoor op de grond is gevallen, aan het hoofd boven het linkeroog is verwond en aan de linkerbil en de rechterzijde van de onderbuik is gekneusd. De celstraf valt hoger uit dan gevraagd door de officier: acht in plaats van vijf dagen.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 17 augustus 1863 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. De beklaagden zijn Hendrik Voorhaar, Geertruida Lam, Wilhelmina Lam en Hermanus Andriessen. Wilhelmina Lam verschijnt niet ter zitting. Volgens de officier is sprake van het moedwillig toebrengen van slagen en kwetsuren, gepleegd onder verzachtende omstandigheden. Maar de officier stelt dat alleen Geertruida Lam schuldig is. Hij eist een boete van drie gulden voor Geertruida en vrijspraak voor de overige beklaagden. Uit het vonnis blijkt dat Geertruida Lam moedwillig Wilhelmina Lam in het aangezicht heeft gekrabd en geslagen. Echter, zo wordt gesteld dat 'de voorafgaande twist het wanbedrijf verkleint'. Ondanks de verzachtende omstandigheden luidt het op 30 september 1863 gewezen vonnis: een celstraf van drie dagen.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 9 januari 1865 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt. Dat leidt tot een dagvaarding die op 28 februari 1865 aan Hendrik Voorhaar, 37 jaar oud en koopman in kalveren, en zijn vrouw Geertruida Lam, 29 jaar oud, beiden wonende in Hilversum wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Geertruida Lam is niet ter terechtzitting verschenen. Zij worden verdacht van het toebrengen van slagen en kwetsuren. Rekening houdend met verzachtende omstandigheden eist de officier tegen Hendrik Voorhaar acht dagen, tegen Geertruida Lam drie weken en tegen beiden een boete van acht gulden. Uit de overwegingen blijkt dat het voorval op 4 januari 1865 omstreeks 7 uur 's avonds heeft plaatsgehad. In hun woning hebben zij een vrouw moedwillig aangegrepen, getrapt, geslagen en buiten de deur op de grond geworpen. En daar heeft Geertruida Lam haar met een klomp op hoofd en armen geslagen en met een voet in de linkerzij getrapt. De vrouw werd verwond aan de linkerhand en heeft bloed verloren. Als verzachtende omstandigheden wordt de voorafgaande woordenwisseling aangemerkt. Op 14 maart 1865 veroordeelt de rechtbank Hendrik Voorhaar tot vijf en Geertruida Lam tot tien dagen gevangenisstraf.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 30 augustus 1877 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 12 november 1877 aan Hendrik Voorhaar wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Hij wordt schuldig verklaard aan het 'moedwillig toebrengen van slaagen en stooten aan een persoon'. Hij wordt veroordeeld tot acht dagen cel en een boete van acht gulden. Uit de overwegingen bij het vonnis blijkt dat Hendrik op 29 augustus 1877 op de openbare weg in Hilversum Evert Perck op de grond heeft geduwd en ettelijke slagen met de vuist heeft toegebracht. Hendrik heeft dit bekend en getuigen bevestigen het verhaal. In de overwegingen wordt ook gesproken over een 'ongunstig verleden' van de verdachte. De celstraf valt hoger uit dan gevraagd door de officier: acht in plaats van drie dagen.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 29 februari 1880 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 23 maart 1880 aan Hendrik Voorhaar én zijn vrouw Geertruida Lam wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Beiden worden schuldig verklaard aan het 'moedwillig te zamen en in vereeniging met elkander toebrengen van slagen, ieder aan een persoon'. Zowel Hendrik als Geertruida worden veroordeeld tot het betalen van een boete van drie gulden. Uit de overwegingen blijkt dat zij op de middag van 29 februari 1880 in vereniging met elkaar en gelijktijdig Wouter Drummer en Johanna van Donkelaar (weduwe Polhoud) moedwillig mishandeld hebben. Geertruida door Wouter een klap in het aangezicht te geven. Hendrik door Johanna met een stok op de linkerarm te slaan. Ter terechtzitting hebben zowel Hendrik als Geertruida ontkend schuldig te zijn. De getuigenverklaringen van de slachtoffers worden echter als wettig en overtuigend bewijs gezien. De boete valt lager uit dan door de officier gevraagd: drie in plaats van tien gulden per persoon.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 26 februari 1881 is Hendrik Voorhaar het slachtoffer van lasteren en schelden. Dit blijkt uit het indexregister bekeurden 1878-1890. De dader is Aaltje Does, vrouw van P. Melis, oud 31 jaar en wonende aan het Naardereinde. Als getuige treedt J. Sukkel op. Tegen haar wordt een boete van fl. 2,50 of 3 dagen cel geëist. Ze wordt veroordeeld tot een boete van fl. 0,50 of 1 dag cel.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Op 13 maart 1884 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 21 maart 1884 aan Hendrik Voorhaar én zijn vrouw Geertruida Lam wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Beiden worden schuldig verklaard aan 'beleediging (en waar het Hendrik betreft ook met dreigementen) aan een bedienend beambte in de waarneming zijner bediening gedaan te zamen en in vereeniging gepleegd'. Tegen zowel Hendrik als Geertrui wordt een boete van tien gulden geëist. Uit de overwegingen blijkt dat zij op de middag van 13 maart 1884 op de Hertenstraat in Hilversum omstreeks half zes de dienstdoende gemeenteveldwachter Evert van der Veer die Geertrui Lam, vanwege een politieovertreding had bekeurd, hebben beledigd. Geertrui zei tegen hem 'wil je soms een bittertje hebben want daar is het je toch om te doen'. Hendrik maakte zich druk over het geven van zijn naam en zei 'als je me naam hebben wil, dat is achter aan me klooten kom hier godverdomme als je schrijven wilt' en dat met gebalde vuist en in dreigende houding. Dit alles gebeurde bij Hendrik en Geertrui voor de deur. Hendrik kwam naar buiten toen de veldwachter Geertrui aansprak. Meerdere getuigenverklaringen worden als wettig en overtuigend bewijs gezien. De straf valt vijf gulden lager uit dan door de officier geëist.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 30 april 1884 komt Hendrik Voorhaar voor in de index bekeurden 1878-1890. Hij is in zijn hoedanigheid als tapper mishandeld. De (niet met name genoemde) dader krijgt 10 dagen gevangenisstraf.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Op 3 juli 1884 komt Hendrik Voorhaar weer voor in de index bekeurden 1878-1890. Nu vanwege dronkenschap. Hij wordt veroordeeld tot een boete van fl. 0,50 of 1 dag gevangenisstraf.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
In 1884 gaat het echtpaar nog een keer in de fout. Op 29 november 1884 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 3 december 1884 aan Hendrik Voorhaar én zijn vrouw Geertruida Lam wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Beiden worden schuldig verklaard aan het 'moedwillig toebrengen van slaagen en stooten aan een persoon te zamen en in vereeniging gepleegd'. Hendrik wordt veroordeeld tot 14 dagen cel en Geertrui tot 7 dagen cel. Overwogen wordt dat zij in de middag van 28 november 1884 in of nabij de Naarderstraat te Hilversum Sophia de Jong, melkverkoopster hebben mishandeld. Bij Hendrik gaat het om het moedwillig toebrengen van slagen in het aangezicht en schoppen tegen het lichaam. Geertrui heeft Sophia de Jong moedwillig en gewelddadig aangegrepen en aan de keel en de borst vastgehouden terwijl Hendrik het slachtoffer sloeg. Deze laatste was op in de straat om melk te verkopen aan de buren van Hendrik en Geertrui. Hoewel de beklaagden de beschuldigingen ontkennen worden zij op basis van getuigenverklaringen veroordeeld. De aanleiding voor dit alles is dat Sophia de Jong zich op een publieke dam begeeft waarvan Hendrik en Geertrui beweren dat deze voor hun privégebruik is. De eis van de officier was aanmerkelijk hoger: 45 dagen cel en acht gulden boete voor Hendrik en een maand cel en acht gulden boete voor Geertruida.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 29 augustus 1885 komt Hendrik Voorhaar voor in het indexregister bekeurden 1878-1890. Ditmaal als slachtoffer. De 19-jarige Salomon de Jong heeft moedwillig schade veroorzaakt door de voordeur van het huis van Hendrik Voorhaar te vernielen. De Jong wordt veroordeeld tot 14 dagen gevangenisstraf.
(bron: indexregister bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Op 18 april 1887 komt Hendrik Voorhaar weer voor in de index bekeurden 1878-1890. Dit vanwege dronkenschap. Over een eventuele straf wordt niets vermeld. In het register staat een aantekening dat hij thans stratenmaker is.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Hendrik Voorhaar komt voor in het personeelsregister van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-maatschappij. Zijn geboortejaar staat daarin fout vermeld (1835 i.p.v. 1829, maar dat komt in dit register vaker voor - jv). Hij treedt op 11 oktober 18 1877 in dienst als koetsier. Zijn dagloon bij indiensttreding bedroeg fl. 1,10. Hij wordt op 18 november 1880 ontslagen.
(bron: Het Utrechts Archief)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrik Voorhaar?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrik Voorhaar

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Hendrik Voorhaar


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Hendrik Voorhaar



Visualize another relationship

Sources

  1. Genealogie Hilversum
  2. Noord-Hollands Archief - www.archieven.nl
  3. www.archieven.nl
  4. Het Utrechts Archief
  5. Noord-Hollands Archief - overlijdensakte
  6. www.archieven.nl - Het Utrechts Archief
  7. Noord-Hollands Archief
  8. overlijdensakte Willem Voorhaar
  9. overlijdensakte

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on April 19, 1829 was about 10.0 °C. Wind direction mainly west-southwest. Weather type: half bewolkt bui. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1829: Source: Wikipedia
    • January 19 » Johann Wolfgang von Goethe's Faust: The First Part of the Tragedy receives its premiere performance.
    • March 24 » The Parliament of the United Kingdom passes the Roman Catholic Relief Act 1829, allowing Catholics to serve in Parliament.
    • April 7 » Joseph Smith, founder of the Latter Day Saint movement, commences translation of the Book of Mormon, with Oliver Cowdery as his scribe.
    • July 23 » In the United States, William Austin Burt patents the typographer, a precursor to the typewriter.
    • September 11 » Surrender of the expedition led by Isidro Barradas at Tampico, sent by the Spanish crown to retake Mexico. This was the consummation of Mexico's campaign for independence.
    • November 30 » First Welland Canal opens for a trial run, five years to the day from the ground breaking.
  • The temperature on July 4, 1860 was about 15.5 °C. The air pressure was 11 kgf/m2 and came mainly from the northwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 85%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From March 18, 1858 till February 23, 1860 the Netherlands had a cabinet Rochussen - Van Bosse with the prime ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) and Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • From February 23, 1860 till March 14, 1861 the Netherlands had a cabinet Van Hall - Van Heemstra with the prime ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) and Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • In the year 1860: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
    • January 1 » The first Polish stamp is issued, replacing the Russian stamps previously in use.
    • May 5 » Giuseppe Garibaldi sets sail from Genoa, leading the expedition of the Thousand to conquer the Kingdom of the Two Sicilies and giving birth to the Kingdom of Italy.
    • May 27 » Giuseppe Garibaldi begins his attack on Palermo, Sicily, as part of the Italian unification.
    • September 20 » The future King Edward VII of the United Kingdom begins the first visit to North America by a Prince of Wales.
    • October 26 » The Expedition of the Thousand ends when Giuseppe Garibaldi presents his conquests to King Victor Emmanuel of Sardinia.
    • December 26 » The first ever inter-club English association football match takes place between Hallam and Sheffield football clubs in Sheffield.
  • The temperature on February 20, 1897 was about 6.0 °C. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 84%. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1898 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from May 9, 1894 to July 27, 1897 the cabinet Roëll, with Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
  • In the year 1897: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
    • February 1 » Shinhan Bank, the oldest bank in South Korea, opens in Seoul.
    • April 30 » J. J. Thomson of the Cavendish Laboratory announces his discovery of the electron as a subatomic particle, over 1,800 times smaller than a proton (in the atomic nucleus), at a lecture at the Royal Institution in London.
    • June 16 » A treaty annexing the Republic of Hawaii to the United States is signed; the Republic would not be dissolved until a year later.
    • July 11 » Salomon August Andrée leaves Spitsbergen to attempt to reach the North Pole by balloon. He later crashes and dies.
    • September 10 » Lattimer massacre: A sheriff's posse kills 19 unarmed striking immigrant miners in Lattimer, Pennsylvania, United States.
    • September 12 » Tirah Campaign: In the Battle of Saragarhi, ten thousand Pashtun tribesmen suffer several hundred casualties while attacking 21 Sikh soldiers in British service.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Voorhaar

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Voorhaar.
  • Check the information Open Archives has about Voorhaar.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Voorhaar.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jan Voorhaar, "Family tree Voorhaar", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I560.php : accessed May 28, 2024), "Hendrik Voorhaar (1829-1897)".