Familienstammbaum Voorhaar » Hendrik Voorhaar (1829-1897)

Persönliche Daten Hendrik Voorhaar 


Familie von Hendrik Voorhaar

Er ist verheiratet mit Geertruida Lam.

Sie haben geheiratet am 4. Juli 1860 in Hilversum, er war 31 Jahre alt.Quelle 7


Kind(er):

  1. Willem Voorhaar  ± 1860-1867
  2. Hendrik Voorhaar  1863-1863
  3. Maria Voorhaar  ± 1864-1923 
  4. N N Voorhaar  1868
  5. Trijntje Voorhaar  1870-1871
  6. Heintje Voorhaar  1872-1969 
  7. Willem Voorhaar  1875-< 1910 


Notizen bei Hendrik Voorhaar

Uit een familiebericht ter gelegenheid van hun 25 jarig huwelijk blijkt dat Hendrik en Geertruida ook een pleegdochter hebben (bron advertentie verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie).
=
Hendrik Voorhaar betuigt in 1880 adhesie in een ingezonden brief in de Gooi- en Eemlander ten behoeve van een vishandelaar die vindt dat hij door een anonieme briefschrijver ten onrechte is beschuldigd van de verkoop van bedorven vis (zie bijgaand)
=
Hendrik Voorhaar is tien keer veroordeeld door de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Sommige vonnissen zijn online beschikbaar. Deze worden onderstaand vermeld. Een paar vonnissen betreft ook zijn vrouw Geertruida Lam. De jongste zoon van Hendrik, Willem Voorhaar (geboren 1875), is overigens nog vaker veroordeeld: zeker 20 keer, vaak voor stroperij maar ook voor belediging van een ambtenaar en bedreiging.
=
Op 20 juni 1860 wordt in 's-Graveland een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 16 juli 1860 aan Hendrik Voorhaar wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Hij wordt schuldig verklaard inzake het 'onwillig aan iemand toebrengen van kwetsende aanstooten, uit gebrek aan voorzorg'. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van acht dagen en het betalen van een boete van acht gulden en de kosten van het rechtsgeding. Uit de overwegingen bij het vonnis blijkt uit getuigenverklaringen en een bekentenis dat Hendrik in de namiddag van 20 juni 1860 op een blind paard zonder hoofdstel of bit heeft gezeten. Voorzien van een stok waarmee hij het paard voortdurend aanzette heeft hij in volle ren gereden en dat op hoogst onachtzame en onvoorzichtige wijze. Dit op de straatweg in 's-Graveland, komende van de Kerkbrug in de richting van de Smidsbrug. Dat tijdens de paardenmarkt waardoor er veel volk op de been was. Bij de Smidsbrug is hij tegen een bejaarde aangereden die daardoor op de grond is gevallen, aan het hoofd boven het linkeroog is verwond en aan de linkerbil en de rechterzijde van de onderbuik is gekneusd. De celstraf valt hoger uit dan gevraagd door de officier: acht in plaats van vijf dagen.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 17 augustus 1863 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. De beklaagden zijn Hendrik Voorhaar, Geertruida Lam, Wilhelmina Lam en Hermanus Andriessen. Wilhelmina Lam verschijnt niet ter zitting. Volgens de officier is sprake van het moedwillig toebrengen van slagen en kwetsuren, gepleegd onder verzachtende omstandigheden. Maar de officier stelt dat alleen Geertruida Lam schuldig is. Hij eist een boete van drie gulden voor Geertruida en vrijspraak voor de overige beklaagden. Uit het vonnis blijkt dat Geertruida Lam moedwillig Wilhelmina Lam in het aangezicht heeft gekrabd en geslagen. Echter, zo wordt gesteld dat 'de voorafgaande twist het wanbedrijf verkleint'. Ondanks de verzachtende omstandigheden luidt het op 30 september 1863 gewezen vonnis: een celstraf van drie dagen.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 9 januari 1865 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt. Dat leidt tot een dagvaarding die op 28 februari 1865 aan Hendrik Voorhaar, 37 jaar oud en koopman in kalveren, en zijn vrouw Geertruida Lam, 29 jaar oud, beiden wonende in Hilversum wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Geertruida Lam is niet ter terechtzitting verschenen. Zij worden verdacht van het toebrengen van slagen en kwetsuren. Rekening houdend met verzachtende omstandigheden eist de officier tegen Hendrik Voorhaar acht dagen, tegen Geertruida Lam drie weken en tegen beiden een boete van acht gulden. Uit de overwegingen blijkt dat het voorval op 4 januari 1865 omstreeks 7 uur 's avonds heeft plaatsgehad. In hun woning hebben zij een vrouw moedwillig aangegrepen, getrapt, geslagen en buiten de deur op de grond geworpen. En daar heeft Geertruida Lam haar met een klomp op hoofd en armen geslagen en met een voet in de linkerzij getrapt. De vrouw werd verwond aan de linkerhand en heeft bloed verloren. Als verzachtende omstandigheden wordt de voorafgaande woordenwisseling aangemerkt. Op 14 maart 1865 veroordeelt de rechtbank Hendrik Voorhaar tot vijf en Geertruida Lam tot tien dagen gevangenisstraf.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 30 augustus 1877 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 12 november 1877 aan Hendrik Voorhaar wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Hij wordt schuldig verklaard aan het 'moedwillig toebrengen van slaagen en stooten aan een persoon'. Hij wordt veroordeeld tot acht dagen cel en een boete van acht gulden. Uit de overwegingen bij het vonnis blijkt dat Hendrik op 29 augustus 1877 op de openbare weg in Hilversum Evert Perck op de grond heeft geduwd en ettelijke slagen met de vuist heeft toegebracht. Hendrik heeft dit bekend en getuigen bevestigen het verhaal. In de overwegingen wordt ook gesproken over een 'ongunstig verleden' van de verdachte. De celstraf valt hoger uit dan gevraagd door de officier: acht in plaats van drie dagen.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 29 februari 1880 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 23 maart 1880 aan Hendrik Voorhaar én zijn vrouw Geertruida Lam wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Beiden worden schuldig verklaard aan het 'moedwillig te zamen en in vereeniging met elkander toebrengen van slagen, ieder aan een persoon'. Zowel Hendrik als Geertruida worden veroordeeld tot het betalen van een boete van drie gulden. Uit de overwegingen blijkt dat zij op de middag van 29 februari 1880 in vereniging met elkaar en gelijktijdig Wouter Drummer en Johanna van Donkelaar (weduwe Polhoud) moedwillig mishandeld hebben. Geertruida door Wouter een klap in het aangezicht te geven. Hendrik door Johanna met een stok op de linkerarm te slaan. Ter terechtzitting hebben zowel Hendrik als Geertruida ontkend schuldig te zijn. De getuigenverklaringen van de slachtoffers worden echter als wettig en overtuigend bewijs gezien. De boete valt lager uit dan door de officier gevraagd: drie in plaats van tien gulden per persoon.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 26 februari 1881 is Hendrik Voorhaar het slachtoffer van lasteren en schelden. Dit blijkt uit het indexregister bekeurden 1878-1890. De dader is Aaltje Does, vrouw van P. Melis, oud 31 jaar en wonende aan het Naardereinde. Als getuige treedt J. Sukkel op. Tegen haar wordt een boete van fl. 2,50 of 3 dagen cel geëist. Ze wordt veroordeeld tot een boete van fl. 0,50 of 1 dag cel.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Op 13 maart 1884 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 21 maart 1884 aan Hendrik Voorhaar én zijn vrouw Geertruida Lam wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Beiden worden schuldig verklaard aan 'beleediging (en waar het Hendrik betreft ook met dreigementen) aan een bedienend beambte in de waarneming zijner bediening gedaan te zamen en in vereeniging gepleegd'. Tegen zowel Hendrik als Geertrui wordt een boete van tien gulden geëist. Uit de overwegingen blijkt dat zij op de middag van 13 maart 1884 op de Hertenstraat in Hilversum omstreeks half zes de dienstdoende gemeenteveldwachter Evert van der Veer die Geertrui Lam, vanwege een politieovertreding had bekeurd, hebben beledigd. Geertrui zei tegen hem 'wil je soms een bittertje hebben want daar is het je toch om te doen'. Hendrik maakte zich druk over het geven van zijn naam en zei 'als je me naam hebben wil, dat is achter aan me klooten kom hier godverdomme als je schrijven wilt' en dat met gebalde vuist en in dreigende houding. Dit alles gebeurde bij Hendrik en Geertrui voor de deur. Hendrik kwam naar buiten toen de veldwachter Geertrui aansprak. Meerdere getuigenverklaringen worden als wettig en overtuigend bewijs gezien. De straf valt vijf gulden lager uit dan door de officier geëist.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 30 april 1884 komt Hendrik Voorhaar voor in de index bekeurden 1878-1890. Hij is in zijn hoedanigheid als tapper mishandeld. De (niet met name genoemde) dader krijgt 10 dagen gevangenisstraf.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Op 3 juli 1884 komt Hendrik Voorhaar weer voor in de index bekeurden 1878-1890. Nu vanwege dronkenschap. Hij wordt veroordeeld tot een boete van fl. 0,50 of 1 dag gevangenisstraf.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
In 1884 gaat het echtpaar nog een keer in de fout. Op 29 november 1884 wordt in Hilversum een proces verbaal opgemaakt, dat leidt tot een dagvaarding die op 3 december 1884 aan Hendrik Voorhaar én zijn vrouw Geertruida Lam wordt betekend. De zaak komt voor bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Beiden worden schuldig verklaard aan het 'moedwillig toebrengen van slaagen en stooten aan een persoon te zamen en in vereeniging gepleegd'. Hendrik wordt veroordeeld tot 14 dagen cel en Geertrui tot 7 dagen cel. Overwogen wordt dat zij in de middag van 28 november 1884 in of nabij de Naarderstraat te Hilversum Sophia de Jong, melkverkoopster hebben mishandeld. Bij Hendrik gaat het om het moedwillig toebrengen van slagen in het aangezicht en schoppen tegen het lichaam. Geertrui heeft Sophia de Jong moedwillig en gewelddadig aangegrepen en aan de keel en de borst vastgehouden terwijl Hendrik het slachtoffer sloeg. Deze laatste was op in de straat om melk te verkopen aan de buren van Hendrik en Geertrui. Hoewel de beklaagden de beschuldigingen ontkennen worden zij op basis van getuigenverklaringen veroordeeld. De aanleiding voor dit alles is dat Sophia de Jong zich op een publieke dam begeeft waarvan Hendrik en Geertrui beweren dat deze voor hun privégebruik is. De eis van de officier was aanmerkelijk hoger: 45 dagen cel en acht gulden boete voor Hendrik en een maand cel en acht gulden boete voor Geertruida.
(bron: www.archieven.nl)
=
Op 29 augustus 1885 komt Hendrik Voorhaar voor in het indexregister bekeurden 1878-1890. Ditmaal als slachtoffer. De 19-jarige Salomon de Jong heeft moedwillig schade veroorzaakt door de voordeur van het huis van Hendrik Voorhaar te vernielen. De Jong wordt veroordeeld tot 14 dagen gevangenisstraf.
(bron: indexregister bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Op 18 april 1887 komt Hendrik Voorhaar weer voor in de index bekeurden 1878-1890. Dit vanwege dronkenschap. Over een eventuele straf wordt niets vermeld. In het register staat een aantekening dat hij thans stratenmaker is.
(bron: index register bekeurden via Streekarchief Gooi- en Vechtstreek)
=
Hendrik Voorhaar komt voor in het personeelsregister van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-maatschappij. Zijn geboortejaar staat daarin fout vermeld (1835 i.p.v. 1829, maar dat komt in dit register vaker voor - jv). Hij treedt op 11 oktober 18 1877 in dienst als koetsier. Zijn dagloon bij indiensttreding bedroeg fl. 1,10. Hij wordt op 18 november 1880 ontslagen.
(bron: Het Utrechts Archief)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik Voorhaar?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik Voorhaar

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Hendrik Voorhaar


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Hendrik Voorhaar



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Genealogie Hilversum
  2. Noord-Hollands Archief - www.archieven.nl
  3. www.archieven.nl
  4. Het Utrechts Archief
  5. Noord-Hollands Archief - overlijdensakte
  6. www.archieven.nl - Het Utrechts Archief
  7. Noord-Hollands Archief
  8. overlijdensakte Willem Voorhaar
  9. overlijdensakte

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 19. April 1829 war um die 10,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt bui. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1829: Quelle: Wikipedia
    • 19. Januar » Eine gegenüber dem Originaltext radikal veränderte und redigierte Fassung von Johann Wolfgang von Goethes Drama Faust. Eine Tragödie. wird am Hof-Theater in Braunschweig von Ernst August Friedrich Klingemann uraufgeführt. Die Titelrolle wird von Eduard Schütz gespielt.
    • 9. Februar » An der Opéra-Comique in Paris wird die komische Oper Pierre et Catérine von Adolphe Adam uraufgeführt.
    • 16. Mai » Am Teatro Ducale in Parma findet die Uraufführung der Oper Zaira von Vincenzo Bellini statt.
    • 3. August » An der Grand Opéra Paris wird die Oper Guillaume Tell (Wilhelm Tell) von Gioachino Rossini uraufgeführt. Der Text stammt von Victor-Joseph Étienne de Jouy und Hippolyte Bis nach Friedrich Schillers Schauspiel Wilhelm Tell.
    • 6. Oktober » Das Rennen von Rainhill beginnt, in dem die bestgeeignete Lokomotive für die geplante Strecke zwischen Liverpool und Manchester ermittelt werden soll.
    • 9. Oktober » Einer Bergsteigergruppe, die von Friedrich Parrot angeführt wird, gelingt die Erstbesteigung des Berges Ararat im Osten der Türkei.
  • Die Temperatur am 4. Juli 1860 war um die 15,5 °C. Der Winddruck war 11 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 85%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Von 23. Februar 1860 bis 14. März 1861 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Van Heemstra mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Im Jahr 1860: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 18. September » Die piemontesische Armee siegt in der Schlacht von Castelfidardo über die päpstlichen Truppen, was eine Annexion großer Teile des Kirchenstaates nach sich zieht. Der Sieg ebnet den Weg für eine Vereinigung des Königreiches Sardinien-Piemont mit dem Königreich Neapel unter Viktor Emanuel II. von Savoyen im Risorgimento.
    • 24. September » Aufständische Truppen unter Gabriel García Moreno und Juan José Flores nehmen die ecuadorianische Provinzhauptstadt Guayaquil ein. Mit der Flucht von Präsident Guillermo Franco nach Peru endet die Nationale Krise. Moreno errichtet in der Folge ein autoritär-klerikales Regime.
    • 26. September » Im Zweiten Opiumkrieg erreichen alliierte Truppen Peking und beginnen mit der Eroberung der chinesischen Hauptstadt.
    • 29. September » Im Zuge des Risorgimento ergeben sich in Ancona die letzten Truppen des Kirchenstaats unter dem Kommando des französischen Generals Louis Juchault de Lamoricière den eingerückten sardinischen Streitkräften Königs Viktor Emanuel II.; dem Papst verbleibt fortan einzig das alte Kerngebiet Latium des Patrimonium Petri als Besitz.
    • 6. Oktober » Felice Beato, fotografiert nach der Einnahme Pekings im Zweiten Opiumkrieg durch die Briten und Franzosen bis zum 18. Oktober den Alten und den Neuen Sommerpalast und dokumentiert damit vor der Zerstörung beider Bauwerke deren Kulturschätze für die Nachwelt.
    • 26. Oktober » Giuseppe Garibaldi akzeptiert bei einem Treffen in Teano bei Neapel Viktor Emanuel II. als König von Italien und verzichtet im Rahmen des Risorgimento auf die Macht im eroberten Königreich beider Sizilien.
  • Die Temperatur am 20. Februar 1897 war um die 6,0 °C. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 84%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. Mai 1894 bis 27. Juli 1897 regierte in den Niederlanden das Kabinett Roëll mit Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) als ersten Minister.
  • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1897: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 28. Februar » Die letzte madagassische Königin Ranavalona III. wird vom französischen General Joseph Gallieni abgesetzt und ins Exil verbannt.
    • 12. Juni » Das Schweizer Taschenmesser wird als Handelsmarke geschützt.
    • 26. Juni » Bei einer Flottenparade demonstriert die Turbinia, das erste Dampfturbinenschiff der Welt, in spektakulärer Weise seine Überlegenheit als schnellstes Schiff der damaligen Zeit.
    • 31. August » Einweihung des Kaiser-Wilhelm-I.-Denkmals am Deutschen Eck in Koblenz.
    • 30. September » Im Berliner Hotel Bristol findet eine kleine Autoschau statt, die als Vorläufer der ersten internationalen Automobil-Ausstellung gilt. Es sind acht Motorwagen zu sehen.
    • 3. November » Das erste Starrluftschiff des ein paar Monate zuvor verstorbenen Konstrukteurs David Schwarz erhebt sich auf dem Tempelhofer Feld in die Lüfte. Die Fahrt endet nach dem Ausfall der Steuerung mit einer Bruchlandung des ersten auch mit Aluminiumteilen gefertigten Luftschiffs. Der unter den Zuschauern weilende Graf Zeppelin erwirbt wenig später die Rechte.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Voorhaar

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Voorhaar.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Voorhaar.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Voorhaar (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Voorhaar-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Voorhaar, "Familienstammbaum Voorhaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I560.php : abgerufen 17. Mai 2024), "Hendrik Voorhaar (1829-1897)".