Family tree Stroo Van der Leeuw » Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)

Personal data Florus Jacobus "Floor" Stroo 

  • Nickname is Floor.
  • He was born on July 15, 1923 in Vlissingen.Source 1
  • Profession: from 1939 till around 1978 Electricien..Source 2
    Zijn hele werkzame leven is Florus J. Stroo werkzaam geweest als elektricien. Na de oorlog heeft hij in elk geval een aantal jaren bij de firma van Rietschoten gewerkt. Deze firma verzorgde elektrische installaties op schepen. Vanaf midden jaren vijftig werkte F.J. Stroo bij de firma Meulmeester te Vlissingen. In eerste instantie voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsinstallaties, maar later meer en meer voor het plaatsen van TV antennes, waarvoor hij de daken op moest en soms met een mast over de nok van het dak liep. Zie foto onder het kopje “Afbeeldingen”.
  • Education: from September 1, 1936 till June 30, 1938 ambachtsschool te Middelburg.Source 2
    Studierichting electrotechniek.
    In september 1938 is gevierd dat Koningin Wilhelmina 40 jaar koningin van Nederland was. Daaraan werd in vele Nederlandse Steden en dorpen aandacht besteed. Zo ook in Middelburg. De ambachtsschool waaraan Florus J. Stroo studeerde heeft meegewerkt aan de illuminatie van de stad. Dit door de ingang van de school te voorzien van een verlichtte poort. Zie foto's van de verlichting en van de makers onder het kopje "Afbeeldingen".
  • Resident:
    • from July 15, 1923 till March 4, 1943: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • from March 9, 1943 till November 24, 1943: Brandenburg, Duitsland.Source 3
      Te werkgesteld als onderhoudsmonteur in de Opel fabrieken te Brandenburg. Na zijn verlofperiode in november 1943 is hij niet terug gekeerd naar Duitsland. Na herhaalde oproepen van het arbeidsbureau is hij met hulp van de ondergrondse ondergedoken in Vianen. Zie onderstaande afbeelding van opdracht tot afreizen naar Duitsland.
    • from November 25, 1943 till March 1944: Nieuwstraat 53, Vlissingen, Nederland..
    • from March 1944 till June 11, 1945: Valkenstraat 12, Vianen, Nederland.
      Onderduik adres van F.J. Stroo onder de naam J. Struijk, bij de famlie van Veggelen. Er waren regelmatig meer onderduikers in huis. F.J. Stroo werkte als onderhoudsmonteur in de buitendienst van het Povinciale energiebedrijf. Op 6 mei 1945 kwamen de geallieerden in Vianen. Na de nodige formaliteiten is F.J. Stroo op 11 juni 1945 per fiets, trein en liftend in twee dagen naar zijn geboorte plaats Vlissingen terug gereisd. Zie foto van de school in Vianen waarin J. Struijk ondergedoken zat.
    • from June 12, 1945 till March 19, 1948: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • from March 19, 1948 till September 18, 1949: Bouwen Ewoutstraat 32, Vlissingen, Nederland.
    • from September 17, 1949 till 1951: Calandstraat 51, Vlissingen, Nederland.
      Na hun trouwen woonden Floor Stroo en zijn echtgenote Riet van der Leeuw eerst in de Bouwen Ewoutstraat aan de rand van de binnenstad. In 1949 konden zij een nieuwbouw woning in de Calandstraat betrekken. Deze woning stond in de nieuwe wijk Bonedijke, die werd gebouwd om de naoorlogse woningnood op te lossen. Op onderstaande foto poseert Floor in hun nieuwe woonkamer.
    • from 1951 till 1977: Calandstraat 17, Vlissingen, Nederland.
    • from 1977 till October 1993: V.d. Bossestraat 34, Vlissingen, Nederland.
    • from November 1, 1993 till November 15, 2014: Colijnstraat 6, Vlissingen, Nederland.
  • He died on November 15, 2014 in Vlissingen, he was 91 years old.Source 2
  • A child of Florus Stroo and Maria Kroon
  • This information was last updated on March 16, 2022.

Household of Florus Jacobus "Floor" Stroo

He is married to Maria Klazina van der Leeuw.

Permission for the marriage has been obtained in Vlissingen on October 11, 1947.Source 4

They got married on March 19, 1948 at Vlissingen, he was 24 years old.Source 5

In de maanden nadat Florus J. (Floor) Stroo in juni 1945 in zijn woonplaats Vlissingen was gearriveerd, ging hij op bezoek bij zijn oude vrienden. Zo kwam hij op een gegeven moment ook bij Jan Versteeg. Daar zag hij een foto van een jonge vrouw, waarop hij opslagverliefd werd. Op zaterdag 4 augustus kwam zij naar Vlissingen en op zondag de vijfde leerde hij Maria Klazina (Riet) van der Leeuw kennen. De rest is geschiedenis. Met kerst 1945 zijn zij verloofd en op 19 maart 1948 getrouwd. Zie foto op pagina van Florus Jacobus Stroo.

De aanwezigheid in Vlissingen van de Haagse Riet van der Leeuw was gelegen in het feit dat na de hongerwinter veel kinderen en jongeren uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht naar familie gestuurd zijn. Onderandere om weer aan te sterken bij familie die al wel over voldoende voedsel beschikte. Zo ook Riet van der Leeuw. Zij ging logeren bij oom en tante Versteeg in Vlissingen. (De tante Helena Apolonia Versteeg - van de Leeuw was een zuster van de vader van Riet.) Daar arriveerde zij op zaterdag 4 augustus. Al de volgende dag kwam een vriend van haar neef Jan Versteeg langs. Floor Stroo meldde zich, om niet meer weg te gaan.

Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)
  3. (Not public)


Notes about Florus Jacobus "Floor" Stroo

VOD
Op 21 juni 1941 richtte een groep van 5 of 6 jongeren van 17 à 20 jaar een club op met de naam VOD. Nu stond OD in de oorlog voor Orde Dienst, een verzetsorganisatie. Maar het is onwaarschijnlijk dat de VOD staat voor de Vlissingse Orde Dienst. Daarvoor waren de activiteiten te opzichtig. Zo hadden de leden een lidmaatschapskaart met pasfoto en naam (Zie bovenstaande foto) . De groep hielp bijvoorbeeld wel bij het ruimen van puin na een bombardement.
Florus J. Stroo was één van de leden. Verder waren lid Jan Brinkhous (in januari 1946 verongelukt) en Jan Versteeg. Jan Brinkhous was de voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD. (Zie bovenstaande foto) Jan Versteeg was een volle neef van Maria K. van der Leeuw, de latere echtgenote van Florus J. Stroo.

Werken in Duitsland.
In de loop van de 2e wereldoorlog had Duitsland meer en meer soldaten nodig. De in Duitsland vrijgekomen arbeidsplaatsen werden enerzijds ingevuld door Duitse vrouwen en anderzijds door buitenlandse (dwang)arbeiders. In Nederland werd per 23 maart 1942 de ”dienstverplichting voor mannen van 18 tot 40 jaar” ingevoerd. Onder die regeling konden mannen verplicht worden in Duitsland te werken.
In het voorjaar van 1943 werd Florus J. Stroo in het kader van die regeling opgeroepen door het arbeidsbureau, het uitvoeringsorgaan van de regeling werken in Duitsland. (Zie afbeelding oproep.) Hij moest zich op 2 maart 1943 om kwart over één melden op het station Vlissingen. Vandaar ging het per trein naar Brandenburg, nabij Berlijn. Hij werd tewerkgesteld als elektromonteur bij de Opel fabrieken.
In november 1943 kreeg Florus J. Stroo verlof en ging naar huis. Hij keerde niet terug naar Duitsland.
(De boven genoemde regeling leverde niet voldoende arbeidskrachten op. Daarom ging de bezetter er in 1944 toe over razzia's in de grote steden te houden. Daarbij werden alle mannen tussen 18 en 40 opgepakt en afgevoerd naar Duitsland.)

Ondergedoken.
In februari 1944 ontving Florus J. Stroo een oproep van het arbeidsbureau Middelburg. Hij moest zich op 22 februari melden. Verplicht!. Het was dus bekend dat hij niet naar Duitsland was afgereisd. Op het arbeidsbureau kreeg hij te horen dat hij zo spoedig mogelijk weer naar Duitsland moest afreizen.
Had hij al eerder plannen om onder te duiken, of is dat plan na die datum is ontstaan? Dit is niet bekend. In elk geval zat hij vanaf april 1944 ondergedoken in Vianen.
De reis naar Vianen ging via Breda vertelde Florus J. Stroo. Daarbij vertelde hij ook, dat het eerste contact met een verzetsman op het station in Breda op niets was uitgelopen. De man bleek later opgepakt te zijn. De tweede keer is het wel goed gegaan.
Het onderduikadres in Vianen was de “bewaarschool” dominee Steenbeer aan de Valkerstraat 10 te Vianen, cq het naastgelegen woonhuis van de familie van Veggelen (zie afbeelding) op nr. 12. Op dat adres verbleef Florus J. Stroo onder de naam Jack Struijk. Overdag werkte hij als elektromonteur voor het elektriciteitsbedrijf.

Ansichtkaart.
Op 14 maart 1944 stuurt Jan Versteeg een kaart naar Wed. Stroo in de Nieuwstraat 52 te Vlissingen. Zij is de moeder van mede VOD lid Florus J. Stroo. In de linker bovenhoek staat met potlood "FS verwacht". In de periode waarin de kaart is verstuurd kreeg F.J. Stroo een oproep om opnieuw naar Duitsland te gaan om er te werken. Dat heeft hij niet gedaan en hij is kort daarna ondergedoken. Niet bekend is wat de reden was dat Jan Versteeg in Breda verbleef, noch waarom hij de kaart stuurde. (Zie foto bovenstaande foto van de adreszijde van de ansichtkaart.)

Toeval bestaat.
F.J. Stroo zat vanaf maart 1944 ondergedoken in Vianen. Na de bevrijding van Vianen op 8 mei 1945 mocht en kon hij niet gelijk naar huis, naar Vlissingen. In de eerste plaats had hij toestemming nodig van de autoriteiten. Dat wil zeggen, keuring op besmettelijke ziektes en een politieke (goed)keuring. Verder waren er de eerste maanden na de bevrijding geen of nauwelijks middelen van vervoer voor burgers. Op 11 juni mocht hij dan toch vertrekken. Hierdoor kon het gebeuren dat hij op 3 juni zijn Vlissingse vriend Jan Brinkhaus (voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD, zie hier boven) in Vianen tegen het lijf liep. Jan was (als militair) in Vianen als tolk / verbindingsman ingedeeld bij de Canadese troepen die Vianen bevrijd hebben. Mogelijk had Jan zich bij de bevrijding van Vlissingen in november 1944 gemeld bij het leger. In elk geval moet het voor beide een bijzondere ontmoeting geweest zijn. Zie foto hier boven.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Florus Jacobus "Floor" Stroo?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Florus Jacobus "Floor" Stroo

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Florus Jacobus "Floor" Stroo

Ancestors (and descendant) of Florus Jacobus Stroo

Johanna Maas
1865-1953
Florus Stroo
1895-1941
Florus Stroo
Maria Kroon
1896-1984
Maria Kroon

Florus Jacobus Stroo
1923-2014

Florus Jacobus Stroo

1948

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Zeeuws archief Toegangsnr. 25; inventarisnr. VLI-G-1923; aktenr. 247
  2. Frans Stroo
  3. Brieven en documenten van F.J. Stroo
  4. Trouwboekje van F.J. Stroo en M.K. van der Leeuw.
  5. Gemeente Archief Vlissingen

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on July 15, 1923 was between 15.0 °C and 26.3 °C and averaged 19.1 °C. There was 10.2 mm of rain. There was 5.2 hours of sunshine (32%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from September 19, 1922 to August 4, 1925 the cabinet Ruys de Beerenbrouck II, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1923: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.1 million citizens.
    • January 9 » Juan de la Cierva makes the first autogyro flight.
    • February 10 » Texas Tech University is founded as Texas Technological College in Lubbock, Texas
    • August 18 » First British Track and Field championships for women, London.
    • September 13 » Following a military coup in Spain, Miguel Primo de Rivera takes over, setting up a dictatorship.
    • October 22 » The royalist Leonardopoulos–Gargalidis coup d'état attempt fails in Greece, discrediting the monarchy and paving the way for the establishment of the Second Hellenic Republic.
    • November 9 » In Munich, Germany, police and government troops crush the Beer Hall Putsch in Bavaria. The failed coup is the work of the Nazis.
  • The temperature on March 19, 1948 was between 0.1 °C and 8.3 °C and averaged 5.3 °C. There was 2.4 mm of rain during 3.8 hours. The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till September 4, 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 3, 1946 to August 7, 1948 the cabinet Beel I, with Dr. L.J.M. Beel (KVP) as prime minister.
  • From August 7, 1948 till March 15, 1951 the Netherlands had a cabinet Drees - Van Schaik with the prime ministers Dr. W. Drees (PvdA) and Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In the year 1948: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 9.7 million citizens.
    • January 7 » Kentucky Air National Guard pilot Thomas Mantell crashes while in pursuit of a supposed UFO.
    • April 1 » Faroe Islands gain autonomy from Denmark.
    • May 14 » Israel is declared to be an independent state and a provisional government is established. Immediately after the declaration, Israel is attacked by the neighboring Arab states, triggering the 1948 Arab–Israeli War.
    • May 24 » Arab–Israeli War: Egypt captures the Israeli kibbutz of Yad Mordechai, but the five-day effort gives Israeli forces time to prepare enough to stop the Egyptian advance a week later.
    • September 9 » Kim Il-sung declares the establishment of the Democratic People's Republic of Korea (North Korea).
    • September 22 » Gail Halvorsen officially starts parachuting candy to children as part of the Berlin Airlift.
  • The temperature on November 15, 2014 was between 7.5 °C and 11.0 °C and averaged 9.7 °C. There was 8.0 mm of rain during 7.6 hours. The almost completely overcast was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south east. Source: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 2013 up to present prince from the Netherlands (also called Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from Monday, November 5, 2012 to Thursday, October 26, 2017 the cabinet Rutte II, with Mark Rutte (VVD) as prime minister.
  • In the year 2014: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 16.8 million citizens.
    • March 18 » The parliaments of Russia and Crimea sign an accession treaty.
    • April 9 » A student stabs 20 people at Franklin Regional High School in Murrysville, Pennsylvania.
    • May 5 » Eleven people are missing after a Chinese cargo ship collides with a Marshall Islands registered container ship off the coast of Hong Kong.
    • July 17 » A French regional train on the Pau-Bayonne line crashes into a high-speed train near the town of Denguin, resulting in at least 25 injuries.
    • September 16 » The Islamic State of Iraq and the Levant launches its Kobani offensive against Syrian–Kurdish forces.
    • December 15 » A gunman takes 18 hostages inside a café in Martin Place for 16 hours in Sydney. Monis and two hostages are killed when police raid the café the following morning.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Stroo

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Stroo.
  • Check the information Open Archives has about Stroo.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Stroo.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Frans Stroo, "Family tree Stroo Van der Leeuw", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stroo-van-der-leeuw/I858.php : accessed May 17, 2024), "Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)".