Family tree Spapens-Luijpen en Michielsen-van Loosdrecht » Gradus Johannes "Grad" Luijpen (1869-1968)

Personal data Gradus Johannes "Grad" Luijpen 


Household of Gradus Johannes "Grad" Luijpen

He is married to Johanna Maria Lagarde.

They got married on September 30, 1902 at Dreumel, he was 33 years old.


Child(ren):

  1. Johanna Maria Luijpen  1906-1992 
  2. Cornelia Maria Luijpen  1909-1999 
  3. Maria Anna Luijpen  1916-1999


Notes about Gradus Johannes "Grad" Luijpen

Op dezelfde dag gehuwd als zus en broer Johanna en Petrus Lagarde
Beroep 1905: planter, 1923: Steenkolenhandelaar
Hieronder een artikel uit De Gelderlandpers 30-01-1967.
Ook gepubliceerd in De Luij-Pen ter gelegenheid van de neven en nichtendag op 8-4-2000
GEHEIMEN VAN HET UITSTERVEND MANDENVLECHTERSAMBACHT

Opa Gradus Luypen (97 jaar) maakt nog "slaojbenne"!
(Van onze correspondent)
Dreumel, januari
De teenhoutcultuur die in Nederland nog ruim 1000 ha beslaat en welks oogst van november tot maart duurt, geeft veel kleur aan het kale winterlandschap. Vandaar, dat men bij aanleg van nieuwe recreatie­ gebieden steeds meer belangstelling voor wilgenhout gaat tonen. Hoe prachtig zijn sommige landgoederen en polders niet gestoffeerd met de teen van het zgn. Belgisch rood, Frans geel, de groene Rijsenburger kat, het Oostenrijks grauw, het Amerikaans rood of de Zwarte driebast. De wilgenvariëteiten worden voor veel doeleinden gebruikt, zoals voor de manden­ vlechterij, als bindmateriaal voor de wijnbouw, enz. Het vertakte hout van de 3- en 4-jarige grienden, ook van veel betekenis ter bescherming van de wildstand, doet dienst bij onze bedijking.

Aldus ir. WD.J. Tuinzing te Wageningen, rijkslandbouwconsulent voor onze griend­ en rietcultuur, die we eens bezochten om wat meer aan de weet te komen over het interessante hoofdstuk van de rechtop­ gaande tenen, die aan de haren van een reusachtige borstel doen denken. En natuurlijk ook wat meer over de huidge stand van de mandenvlechtenj, welk ambacht, waarmede de stukwerkers eeuwenlang in sociaal donkere dagen een karig loon ver­ dienden, tot de dertiger jaren (toen de ver­ pakkingstechniek en de houtbewerking nieuwe impulsen kregen) in ons land enorm floreerde. Eens ging immers alles in manden van aangepaste vormen van wasgoed tot biggen toe.

Na ons gesprek met de heer Tuinzing doken we ook nog in de praktijk en vonden ih Dreumel (het land van Maas en Waal staat bekend als het gebied voor de vervaardiging van flessenmanden) de oudste mandenvlechter van ons land, de 97-jarige opa Gradus Luypen. Als 13-jarige maakte hij in 1882 - toen wijlen Prinses Wilhemina dus 2 jaar was - zijn eerste werkstuk en thans kan hij het af en toe nog niet laten om voor eigen genoegen nog een mandje "op te zet­ ten."
In het naburige Alphen spraken wij met de 39-jarige Henk Jagtenberg, (wiens vader in de crisisjaren van '21 zijn boerderijtje opgaf en met zijn drie zoons pak- en jles­ mandjes ging maken), die vorig jaar zijn huidig mandenbedrijf uitbreidde met de vervaardiging van plastic containers, zoals jerrycans, vaten en flessen.

Terug naar de heer Tuinzing: Het is een kapitaalsintensieve teelt, die de boeren niet begapen konden en dus meer herenwerk is. De gesneden bossen brengen thans betere
prijzen op dan ooit, nl f 3 à 4000,- per ha.
De roeden tenen kunnen, mits het onderhoud niet vergeten wordt, 20 à 30 jaar blijven liggen.
In de mandenmakerijen van vandaag - en mede door de thuiswerkers - wordt letterlijk van alles van teen gemaakt. Ik denk aan aardappel-, papier-, groente-, fruit-, bloemen-, naai-, boodschappen- en hondenmanden; ook aan hoepels voor graf­ kransen en op de palen geplante kor/bakens bij onze grote rivieren. Nog steeds worden er pickingbaskets, plukmandjes dus, naar Engeland geleverd, welk land eens een enorme afnemer was van het Hollandse mandwerk.
In deze gemechaniseerde tijd , nu handen­ arbeid meer dan ooit een eigen charme krijgt, heeft ook het kleine gilde der artistieke mandvlechters goed zijn brood. Ze toveren, net als de pottenbakker, iedere gewenste vorm met hun handen te voor­ schijn. Teveel om op te noemen - hondendivans, vogelkooien, artistieke lam­ penkappen, surprisemandjes enz. Ik denk dat we in totaal nog zo'n 200 mandenmakers hebben. Er is nog steeds enige concentratie in de Langstraat, bijv in Vlijmen. Haarsteeg en Ammerzoden, waar voor '40 het ambacht ontzaglijk met 7 à 800 man bloeide. In Ameide heeft het ook stand gehouden; hier was vroeger het centrum voor het "luchtige" vlechtwerk, bedoeld als sla- peen- en gistmandjes. In Alblasser-waard en enkele andere streken leeft het ambacht nog.

Curieus is, dat uit alle mogelijke hoeken van de wereld flessenmanden worden geïm­ porteerd; o.a. uit de Ooststaten en zelfs uit Argentinië. Wagonladingen komen er bij ons binnen - dit is warenhuiswerk , dat onze duurdere arbeidsintensieve produkten aanvult.

MANNETJESPUTTER

Opa Luypen, die in juni 98 wordt en in Dreumel als een mannetjesputter bekend staat (hij was de eerste fietser, de eerste motorrijder en de eerste automobilist van het dorp, terwijl hij tot zijn 95ste op een zelf geconstrueerde brom-driewieler reed, waarna geen enkele WA-verzekering hem meer wilde hebben), troffen wij in het milieu van een van zijn kinderen. Hij is een verwoed lezer van cowboy- en liefdes­ romans (één boek per dag is voor hem niets), maar op een gegeven moment be­ ginnen zijn vingers te '"tintelen" en moet een bos teen gehaald worden. Dan schept hij een conisch gebouwde groentenmand of het standaardtype van een slamandje ("sloajbenne" zei men vroeger algemeen in het land van Maas en Waal).
Opa die nog helder van geest is vertelt graag en veel, maar is niet steeds goed te verstaan. We tekenden uit zijn mond aan, dat hij als leerlingmandenmaker f 1 per dag verdiende en tenslotte een eigen mandenmakerij met liefst 80 knechten had. Van de opbrengst kocht hij o.a. koeien; ook werd hij een der medeoprichters van de plaatselijke melkfabriek. Ja, wat deed hij allemaal niet meer? Hij stichtte een eigen busonder­ neming tussen Nijmegen en Den Bosch om de boeren naar de markt te pendelen ("ze betaalden te beroerd en daarom ben ik er maar mee opgehouden") en kan veel vertellen over zijn teen-handelstochten (''ik fietste makkelijk 100 km per dag) en zijn aankomst per trekschuit in Dreumel.
"Het mandenmaken is een prachtig vak. Je blijft er jong bij en daarom doe ik het nu nog zo graag", zo zei hij ons lachend.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Gradus Johannes "Grad" Luijpen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Gradus Johannes "Grad" Luijpen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Gradus Johannes "Grad" Luijpen


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Gradus Johannes "Grad" Luijpen



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on June 23, 1869 was about 10.5 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 2 kgf/m2 and came mainly from the west-northwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 88%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From June 4, 1868 till January 4, 1871 the Netherlands had a cabinet Van Bosse - Fock with the prime ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) and Mr. C. Fock (liberaal).
  • In the year 1869: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
    • March 6 » Dmitri Mendeleev presents the first periodic table to the Russian Chemical Society.
    • August 16 » Battle of Acosta Ñu: A Paraguayan battalion made up of children is massacred by the Brazilian Army during the Paraguayan War.
    • August 29 » The Mount Washington Cog Railway opens, making it the world's first mountain-climbing rack railway.
    • September 24 » Gold prices plummet after President Grant orders the Treasury to sell large quantities of gold after Jay Gould and James Fisk plot to control the market.
    • October 5 » The Saxby Gale devastates the Bay of Fundy region in Canada.
    • November 11 » The Victorian Aboriginal Protection Act is enacted in Australia, giving the government control of indigenous people's wages, their terms of employment, where they could live, and of their children, effectively leading to the Stolen Generations.
  • The temperature on September 30, 1902 was between 3.5 °C and 16.1 °C and averaged 10.4 °C. There was 9.1 hours of sunshine (78%). Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
  • In the year 1902: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.2 million citizens.
    • May 8 » In Martinique, Mount Pelée erupts, destroying the town of Saint-Pierre and killing over 30,000 people. Only a handful of residents survive the blast.
    • May 20 » Cuba gains independence from the United States. Tomás Estrada Palma becomes the country's first President.
    • May 31 » Second Boer War: The Treaty of Vereeniging ends the war and ensures British control of South Africa.
    • August 22 » Cadillac Motor Company is founded.
    • December 14 » The Commercial Pacific Cable Company lays the first Pacific telegraph cable, from San Francisco to Honolulu.
    • December 28 » The Syracuse Athletic Club defeated the New York Philadelphians, 5–0, in the first indoor professional football game, which was held at Madison Square Garden.
  • The temperature on October 13, 1968 was between 11.8 °C and 16.4 °C and averaged 13.6 °C. There was 1.5 hours of sunshine (14%). The partly or heavily clouded was. The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet De Jong, with P.J.S. de Jong (KVP) as prime minister.
  • In the year 1968: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 12.7 million citizens.
    • January 5 » Alexander Dubček comes to power in Czechoslovakia, effectively beginning the "Prague Spring".
    • January 21 » Vietnam War: Battle of Khe Sanh: One of the most publicized and controversial battles of the war begins.
    • October 1 » Guyana nationalizes the British Guiana Broadcasting Service, which would eventually become part of the National Communications Network, Guyana.
    • November 8 » The Vienna Convention on Road Traffic is signed to facilitate international road traffic and to increase road safety by standardising the uniform traffic rules among the signatories.
    • December 22 » Cultural Revolution: People's Daily posted the instructions of Mao Zedong that "The intellectual youth must go to the country, and will be educated from living in rural poverty."
    • December 24 » Apollo program: The crew of Apollo 8 enters into orbit around the Moon, becoming the first humans to do so. They performed ten lunar orbits and broadcast live TV pictures.


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Gerard Spapens, "Family tree Spapens-Luijpen en Michielsen-van Loosdrecht", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-spapens-luijpen-en-michielsen-van-loosdrecht/I5303.php : accessed June 24, 2024), "Gradus Johannes "Grad" Luijpen (1869-1968)".