Family tree Smit, Zimmermann » Pier Gerlofs (± 1480-1520)

Personal data Pier Gerlofs 


Household of Pier Gerlofs

He is married to Rintze Syrtsema.

They got married in the year 1495.Source 1


Child(ren):



Notes about Pier Gerlofs


1480 † 18-10-1520 te Sneek
Grote Pier (1480? - 28 oktober 1520) is de naam waaronder Pier Gerlofs Donia als Fries vrijheidsstrijder (Schieringer) bekendheid heeft gekregen. Rond zijn figuur heeft zich een uitgebreide legendevorming voorgedaan en het is moeilijk tezeggen wat er van de verhalen over Grote Pier op waarheid berust en wat niet.
Donia werd in de tweede helft van de 15e eeuw geboren. In 1498 kwam Friesland in handen van Albrecht van Saksen en een paar jaar later probeerden de graven van Holland rechten op Friesland te laten gelden en ze vielen Friesland diversemalen aan, wat onder andere in de bezetting van Stavoren resulteerde.
Donia was aanvankelijk boer te Kimswerd. Toen zijn boerderij (de Donia-state te Kimswerd) in 1515 door Saksische troepen (de Zwarte Hoop) werd platgebrand, ontwikkelde hij zich tot een fel bestrijder van de Saksische en Hollandse bezetters.Onder zijn leiding opereerde een kapervloot op de Zuiderzee die Hollandse schepen en steden plunderde. Aan Donia worden een reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht toegeschreven (zie de anekdote aan het einde van dit artikel).Donia wordt ook als bedenker van het schibbolet "Bûter, brea en griene stiis, hwa dat net sizze kin is gjin oprjuchte Fries." gezien. Hij zou dat hebben gebruikt om na te gaan of de opvarenden van schepen op de Zuiderzee wel Fries waren.Was dat niet het geval, dan zouden ze onverbiddelijk gekielhaald zijn, en werd hun schip geplunderd.
Volgens de legende droegen Donia en zijn mannen de buit van de geplunderde schepen af aan hertog Karel van Gelre, die steun in de strijd tegen de Hollanders had toegezegd. Een belofte van Karel was "Vrij en Fries zonder schatting enaccijns". Toen bleek dat Karel in 1517 zelf een machtspositie in Friesland probeerde te verwerven, was Donia zo teleurgesteld, dat hij zich uit de strijd terugtrok. Zijn laatste jaren bracht hij door in Sneek, waar hij in 1520 in zijn bedoverleed.
Sterke verhalen
Eens kwamen vijf sterke mannen hem opzoeken om met hem te vechten, omdat ze van hem hadden gehoord en wilden weten of hij echt zo sterk was. Dus vroegen ze aan een boer die aan het ploegen was, of hij wist waar Grote Pier woonde. De boerpakte de ploeg bij het handvat, tilde hem op en wees naar een boerderij. "Daar woont hij, en hier staat hij", want het was Grote Pier zelf die daar ploegde. De vijf sterke mannen waren zo verbaasd, dat Pier de ploegstok pakte en ze tegen degrond sloeg. Tegen iedere man zei hij: "Val" en daarom heet deze plek nog steeds: Fivefal (vijfval).
Een vergelijkbaar verhaal wordt in Groningen verteld van Dubbele Arend van Meden. Ook zou Greate Pier veldslagen domineren met zijn reusachtige zwaard. Dit stalen slagzwaard, waar recentelijk een exacte replica van is gemaakt, was 2,15meter lang enwoog ruim 6 kilo. Volgens de overlevering kon hij met dit zwaard de hoofden van meerdere vijanden tegelijkertijd afhakken. De meeste andere strijders waren in theorie "slechts" in staat per slag √©âˆš©n hoofd te scheiden van deromp. In de praktijk lag deze score waarschijnlijk nog lager en moesten minder getalenteerde strijders meerdere hakbeweginen maken alvorens het gewenste resultaat was bereikt. De hoge mate van effici√´ntie die Grutte Pier tijdens veldslagenkon tentoonspreiden, verschafte hemeen tactisch voordeel ten opzichte van zijn tegenstanders.
Achtergrond van de strijd van Greate Pier is de machtstrijd om Friesland. George van Saksen oefende de macht uit over Friesland. Zijn 'Zwarte Hoop' trok plunderend door Friesland en verwoestte de boerderij van Pier (Donia-state, Kimswerd,dus niet te verwarren met de Doniastate bij St. Nicolaasga). Pier zwoer wraak op de Saksers en de Bourgondiërs (aan wie George van Saksen later Friesland had verkocht - Karel V). Hij vertrouwde op uitspraken van Karel van Gelre (Vrij enFries zonder schattingen accijns). Toen bleek, dat Karel slechts uit eigenbelang handelde, trok hij zich terug in Sneek, waar hij kort daarna overleed.
Vermelding:
Onder den naam Grote Pier (Fries: Grutte Pier, ook wel Lange Pier) (1480? - 28 oktober 1520) maakte Pier Gerlofs Donia, een boer uit Kimswerd grote bekendheid als piraat en Fries vrijheidsstrijder bekendheid. Over grote Pier werden velesterke verhalen verteld en heeft zich een uitgebreide legendevorming voorgedaan. Het is moeilijk te zeggen wat er van al die verhalen over op waarheid berust en wat niet. Grote Pier bedeelde zich allerlei titels toe als Koning vanFriesland, hertog van Sneek, graaf van Sloten, vrijheer van Hindelopen en kapitein-generaal van de Zuiderzee had een enorme haat tegen alles wat Hollands was. Onder zijn leiding opereerde een kapervloot op de Zuiderzee die Hollandse schepenen steden plunderde. Aan Pier worden een reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht toegeschreven. Zo word van hem gezegd dat hij o.a. munten tussen duim en wijsvinger kon buigen. Ook kon hij een paard van ongeveer 1000 pond (500kg) op de schouders nemen. Bronnen schrijvenhem veelal een lengte van zeven voet (2 meter 15) toe.
Hij bleek het vooral te hebben voorzien op het stadje Medemblik, omdat de Medemblikkers verschrikkelijk te keer waren gegaan toen Hollandse troepen van Karel V zijn geboortedorp hadden verwoest. Op 24 juni 1517 voerde Grote Pier met zijnbende "De Zwarte Hoop", een ongeregelde bende van 4000 Gelderse en Friese soldaten naar West-Friesland, om bij Wervershoop aan land te gaan In een mum van tijd werd Medemblik overrompeld. Vele inwoners werden gedood en enkele gevangengenomen en weer tegen een hoge losprijs vrijgelaten. Een gedeelte van de inwoners zocht een veilig toevlucht in het kasteel van Medemblik: kasteel Radboud. Slotvoogd Joost van Buren wist de overvallers buiten de poort en de muren van hetkasteel te houden, maar kon niet verhinderen dat Piers bende de stad plunderderden en daarna in brand staken. Omdat de meeste huizen van hout waren, brandde het stadje als een fakkel. kerk, kloosters en raadhuis gingen in vlammen op,inclusief het stadsarchief.
Grote Pier en zijn mannen zouden volgens de legende hun buit hebben afgedragen aan hertog Karel van Gelre, die steun in de strijd tegen de Hollanders had toegezegd. Toen bleek dat Karel in 1517 zelf een machtspositie in Friesland probeerdete verwerven, was Grote Pier zo teleurgesteld, dat hij zich uit de strijd terugtrok. Zijn laatste jaren bracht hij door in Sneek, waar hij op 28 oktober 1520 overleed en werd begraven in de Martini Kerk.
Vermelding:
Grutte Pier
Grote Pier (Fries: Grutte Pier, ook wel Lange Pier) (1480? – 28 oktober 1520) is de naam waaronder Pier Gerlofs Donia als Fries krijgsheer en vrijheidsstrijder bekendheid heeft gekregen. Rond zijn figuur heeft zich een uitgebreidelegendevorming voorgedaan en het is moeilijk te zeggen wat er van de verhalen over Grote Pier op waarheid berust en wat niet.
Leven
Pier Gerlofs werd in de tweede helft van de 15e eeuw geboren. In 1498 werd Albrecht van Saksen gouverneur van Friesland en een paar jaar later probeerden de graven van Holland rechten op Friesland te laten gelden. Ze vielen Frieslanddiverse malen aan, wat onder andere in de bezetting van Stavoren resulteerde.
Gerlofs was aanvankelijk boer te Kimswerd. Toen zijn boerderij in 1515 door Saksische troepen werd platgebrand, ontwikkelde hij zich tot een fel bestrijder van de Saksische en Hollandse bezetters. Onder zijn leiding opereerde een kapervlootop de Zuiderzee die Hollandse schepen en steden plunderde. Aan Pier worden een reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht toegeschreven (zie de anekdote aan het einde van dit artikel). Zo wordt van hem gezegd dat hij o.a. muntentussen duim en wijsvinger kon buigen. Ook kon hij een paard van ongeveer 1000 pond (500 kg) op de schouders nemen. Bronnen schrijven hem veelal een lengte van zeven voet (2 meter 15) toe. Donia wordt ook als bedenker van het sjibboletBûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries gezien. Hij zou dat hebben gebruikt om na te gaan of de opvarenden van schepen op de Zuiderzee wel Fries waren. Was dat niet het geval, dan zouden zeonverbiddelijk door Pier onthoofd zijn en werd hun schip geplunderd.
Volgens de legende droegen Grutte Pier en zijn mannen de buit van de geplunderde schepen af aan hertog Karel van Gelre, die steun in de strijd tegen de Hollanders had toegezegd. Toen bleek dat Karel in 1517 zelf een machtspositie inFriesland probeerde te verwerven, was Donia zo teleurgesteld, dat hij zich in 1518 uit de strijd terugtrok. Zijn laatste jaren bracht hij door in Sneek, waar hij op 28 oktober 1520 in zijn bed overleed. Hij werd in Sneek in de Grote Kerkbegraven. Door Petrus Thaborita, een stads- en tijdgenoot van "Pyer" is een necrologie geschreven, waarbij de dood van Pier door hemzelf voorspeld zou zijn. Toen de graaf van Nychlenborch, zijn oude vijand, hem vlak voor zijn dood vroegwaar hij heen wilde. Pier zei toen: "Nae Myn Heer ta"
Historische context
Aan het eind van 15de en het begin van de 16de eeuw probeerden de Bourgondiërs (onder andere Karel de Stoute) en hun opvolgers de Habsburgers (keizer Maximilian van Duitsland en zijn opvolger Keizer Karel V) hun (erf)grondgebied in deNederlanden uit te breiden. Zij hadden in de noordelijke Nederlanden reeds Brabant, Holland en Zeeland onder controle, maar trachtten ook de rest van dit gebied te veroveren. Dat leverde strijd op met de Bisschop van Utrecht, die heersteover het Sticht (Utrecht)en het Oversticht (Overijssel, Drenthe en Groningen), de hertog van Gelre (Gelderland) en het min of meer "vrije" Friesland. Om de handel van de Friezen en de rijke Hanzesteden aan de IJssel (Gelre en Oversticht) tedwarsbomen werden aan de Hollandse en Zeeuwse koopvaarders door het in Brussel gevestigde Habsburgse bestuur kaperbrieven uitgegeven. Ook werden geregeld militaire campagnes in deze gebieden ondernomen, wat weer reacties op riep van metname de Geldersen (onder aanvoering van Maarten van Rossum) en de Friezen. De gebieden die zich tegen Karel V verzetten sloten daarbij een alliantie met de Franse koning, die in die tijd ook in oorlog was met de hem omringende(Spanje/Italië/Duitsland/Bourgondië met de (nu Belgische) Nederlanden) Habsburgse macht. Friesland, Groningen, Drenthe, het Sticht (Utrecht) en het Oversticht (Overijssel) kwamen in 1528 onder Habsburgs gezag te staan. De noordoostelijkegewesten kregen een aparte stadhouder die zijn zetel kreeg in Leeuwarden. Vanaf 1581 bezette een (van Oranje-)Nassau dit ambt in dienst van de Republiek. Utrecht werd gevoegd onder het gezag van de stadhouder die al vanaf 1498 (?!) zijnzetel had in Den Haag aan het voormalig hof van de graaf van Holland. Gelre leek in 1528 ook onderworpen, maar de hertog pleegde "verraad" in 1532. Uiteindelijk werd Gelre definitief in 1548 onderworpen aan het Habsburgse gezag, en werdgesteld onder het gezag van de stadhouder in Leeuwarden. In 1549 werd de zgn. Bourgondische Kreits opgericht. Daarmee werden alle Zeventien Provinciën onder het "Landsheerlijk" gezag van Karel V (en voor hem dus 2 stadhouders en eenlandvoogd(es) die boven de stadhouders stond en resideerde in Brussel) gesteld.
Overlevering
Fivefal
De Grote Pier was een hele sterke kerel. Een keer was hij aan het ploegen. Het was een oude ploeg met houten balken. Eens kwamen vijf sterke mannen hem opzoeken om met hem te vechten, omdat ze van hem hadden gehoord en wilden weten of hijecht zo sterk was. Dus vroegen ze aan een boer die aan het ploegen was, of hij wist waar Grote Pier woonde. De boer maakte het paard dat de ploeg trok los, pakte de ploeg bij het handvat, tilde hem op en wees er mee naar een boerderij."Daar woont hij ", zei hij. Daarna wees hij op zichzelf en zei: " en hier staat hij", want het was Grote Pier zelf die daar ploegde. De vijf sterke mannen waren zo verbaasd, dat Pier de ploegstok pakte en ze tegen de grond sloeg. Tegeniedere man zei hij: "Val" en daarom heet deze plek nogsteeds: Fivefal (vijfval).
Friese versie
Een Friese versie van het DOC Volksverhaal (Meertens Instituut) luidt:
Greate Pier wie in hiele sterke keardel. Op in kear wied er us oan 't ploeijen. Hy hie 't hynder foar de ploege spand. 't Wie noch in √¢lderwetske ploege mei in houten balke. Doe kom der in fremde man op him ta en dy frege: "Wite jo hwer'tgreate Pier wennet?" Doe sloech Pier it hynder foar de ploege wei. En hy naem de ploege yn 'e rjochterh√¢n en tilde him in ein fan 'e groun en doe wiisde er mei de ploege op in h√ªs. En hy sei: "Sjoch, dêr wennet er." Mei de oare f√ªst sloecher himsels op it boarst en sei: "En hjir stiet er."
Een vergelijkbaar verhaal wordt in Groningen verteld van Dubbele Arend van Meden.
Voorzegging
Al was Grote Pier van oorsprong een landman, zijn hart ging steeds meer uit naar de zee. Maar op een dag zei een waarzegster hem dat de zee zijn dood zou worden. Met pijn in zijn hart stopte Pier met zijn strijd op de Zuiderzee, en hij gingin Sneekwonen. Maar hij kon niet aarden in de stad; hij werd langzaam verteerd door zijn verlangen naar de zee, en drie jaar later stierf hij. De zee was toch zijn dood geworden.
Zwaard
Ook zou Grutte Pier veldslagen domineren met zijn reusachtige zwaard. Dit stalen slagzwaard, waar recentelijk een exacte replica van is gemaakt, was 2,15 meter lang en woog 6,6 kilo. Volgens de overlevering kon hij met dit zwaard de hoofdenvan meerdere vijanden tegelijkertijd afhakken. De meeste andere strijders waren in theorie "slechts" in staat per slag √©âˆš©n hoofd te scheiden van de romp. In de praktijk lag deze score waarschijnlijk nog lager en moesten minder getalenteerdestrijders meerdere hakbewegingen maken alvorens het gewenste resultaat was bereikt. De hoge mate van effici√´ntie die Grutte Pier tijdens veldslagen kon tentoonspreiden, verschafte hem een tactisch voordeel ten opzichte van zijntegenstanders. Na Pier's dood nam zijnneef Wijard Sybrans Donia het bevel over zijn troepen over en ook het zwaard van zijn oom kreeg Wijard in zijn bezit. Niet lang hierna overleed echter Wijard Sybrans zelf aan de gevolgen van een ongelukmet het zwaard. Dit vermeende zwaard van Grutte Pier hangt tegenwoordig (anno 2008) in het Fries Museum te Leeuwarden. Ook in de ontmoetingsruimte van Pier Stee, het dorpshuis in zijn geboortedorp Kimswerd hangt 'het enige echte zwaard vanGreate Pier'. Zijn helm wordt bewaard in het stadhuis van Sneek.
Vermelding:
Grote Pier heette eigenlijk Pier Gerlofs Donia en is geboren in het dorpje Kimswerd in Friesland. Zijn Friese bijnaam, "Grutte Pier" of "Greate Pyr" betekent net als in het Nederlands: Grote Pier (Grote Peter). Pier was een rijke,hardwerkende Friese boer in het dorpje Kimswerd in Friesland. Een reus van een man, werd geboren in 1480 en overleed in het jaar 1520. Zijn neef was de beroemde piraat en krijgsheer Wijerd Jelckama. Hij was de leider van het beruchterebellenleger de Arumer Zwarte Hoop.
Familie
Grote Pier kwam uit een interessante familie. Zijn moeder was van adel, en stamde af van ridders. Zijn vader was een rijke boer. Omdat Pier's vader boer was, hoorde Pier zelf ook boer te worden. Zo ging dat in die tijd: beroepen werden vanvader op zoon overgedragen en bleven vaak eeuwenlang in dezelfde familie.
GP op een afbeelding uit de 17e eeuw. Let op de 17e eeuwse kledingIn het jaar 1506 was het zo ver, en kreeg hij zijn eigen boerderij. In 1506 trouwde hij ook, met Rintze Syrtsema. Samen kregen ze twee kinderen: een meisje, Wobble en eenjongen Gerloff (die was vernoemd naar Grote Pier).
Oorlog
In het jaar 1515 zat Friesland en de rest van Nederland vol met soldaten van de Zwarte Band, Duitse landsknechten in dienst van de Saksen. Het waren gemene soldaten en de mensen waren er bang voor. Grote Pier niet, die was een reus van eenman. In 1515 kwamen ze naar zijn dorp, Kimswerd en brandden het plat. Grote Pier's boerderij brandde af en zijn vrouw en zoon kwamen om.
Piraat
Grote Pier was erg verdrietig maar ook erg boos! Hij had altijd hard gewerkt, en nu was hij zijn boerderij en zijn familie kwijt! Zijn moeder ging ook dood toen, van ouderdom. Ze schreef in haar testament dat haar broer, Grote Pier's oom,voor GrotePier's dochter moest zorgen.
Grote Pier verzamelde toen allemaal boze boeren en arme mensen van adel om zich heen. De meeste uit Arum en Kimswerd, maar ook veel Gelderse huur soldaten. De meeste kwamen uit Arum, dus noemden ze dit leger de "Arumer Zwarte Hoop". Zewaren eerst met weinig, en stalen een boot. Daarmee overvielen ze steeds meer schepen, waar ze dan in gingen varen. De bemanning kreeg een Fries rijmpje; als ze dat konden uitspreken mochten ze als piraat aan boord blijven, anders gooideGrote Pier ze van boord af. Dat deed Grote Pier omdat hij een hekel had gekregen aan Hollanders en Saksen en alles wat niet Fries was. Omdat ze hem alles hadden afgenomen waar hij van hield.
Langzamerhand kregen Pier en zijn piraten van de Arumer Zwarte Hoop steeds meer schepen in handen. Totdat ze een hele piratenvloot hadden van wel 15 schepen. (Een vloot zijn een heleboel schepen bij elkaar).
Eerst hadden de piraten steeds alleen maar een paar schepen tegelijkertijd aangevallen, maar nu Pier zo veel schepen had kon hij ook veel schepen tegelijk aanvallen. Het ging van kwaad tot erger. Overal in de Zuiderzee doken zijn piraten op- de Hollanders noemden hem de "Schrik van de Zuiderzee" (nu het IJsselmeer) en waren doodsbenauwd voor hem. Uiteindelijk besloten de Nederlandse mensen dat het zo niet langer kon. Ze verzamelden een grote vloot van 28 schepen om af terekenen met Pier Gerlofs Donia voor de Friese kust, het was inmiddels het jaar 1517. Tot ieders verassing, misschien was zelfs Grote Pier verrast, won hij de zeeslag! 28 schepen gingen in vlammen op Pier liet alle bemanningsleden over boordgooien...
Aan land
Het was het jaar 1517. Grote Pier's leger de Arumer Zwarte Hoop telde nu bijna 4000 leden en geen schip waagde zich nog aan de Friese kust. Pier begon toen Gelderse soldaten met zijn schepen aan de kust af te zetten. Vandaar ging hij, enzijn neef Wijerd Jelckama, naar Medemblik. Deze Wijerd was al net zo'n reus als Pier en had ook een enorm groot zwaard. Ze kwamen langs Enkhuizen en Wervershoof en kwamen aan bij Medemblik. Al snel hadden ze Medemblik ingenomen en namen zerijke burgers van de stad gevangen. Deze lieten ze dan vrij, maar niet voordat ze er een hoge prijs voor hadden gekregen. Een dappere man in Medemblik, Joost van Buren, sloot zich met wat mensen op in het kasteel van Medemblik en wist hetgrote piratenleger buiten de deur te houden. Grote Pier had al gauw door dat hij zo het kasteel niet kon innemen: hij was woedend!
Jelckama en Donia vechtend tegen de HollandersDe Friese piraten en Gelderse huur soldaten plunderden (stalen alles) toen de stad Medemblik en de kleine dorpjes die er oom heen lagen. Daarna liet Pier Medemblik in de brand steken - dat washeel gemeen van hem want bijna alle huisjes en zelfs de kerk waren toen nog van hout. Alles ging dus in vlammen op, behalve het kasteel want steen brand niet.
Ze trokken verder door het land en veroverden de stad Asperen. Ze bouwden er een muur omheen en plunderden allemaal dorpjes eromheen, daarna gingen ze weer terug naar de stad, die gebruikten ze als basis (plek waar ze steeds heen konden).
In 1518 viel een vloot van elf Hollandse schepen de schepen van Grote Pier aan. Deze werd geleid door Antonius van Houte, de "Admiraal van de Zuiderzee" en Heer van Vleteren. Ze werden voor de kust van Hoorn verslagen door de Friesepiraten. Kort nadeze overwinning versloeg Pier een leger van 300 Hollanders bij Hindeloopen.
Wat Grote Pier allemaal kon
Grote Pier was zo sterk dat hij munten tussen zijn duim en wijsvinger kon ombuigen! Hij kon een paard van duizend pond optillen en op zijn schouders nemen! Dat is wel 500 kilo's. Grote Pier was wel 7 voet lang, dat is 2 meter 13 centimeteren hij had een zwaard dat nog langer was dan hemzelf. Ook is bekend van Grote Pier dat hij eens vijf sterke mannen heeft verslagen die hem kwamen op zoeken. Toen hij, over zijn ploeg gebogen, op het land stond, vroegen ze hem waar GrotePier van Kimswerd woonde. Grote Pier stond toen op, pakte de ploeg met √©âˆš©n hand op (en die was heel zwaar!) en wees naar zijn boerderij - "Daar woont hij", sprak Grote Pier, en sloeg zichzelf met zijn enorme vuist op de borst: "en hierstaat hij!" Grote Pier had veel indruk op zijn tijdgenoten gemaakt: "Een grote zwarte man met gloeiend ogen, gruwelijk op te zien!", bibberden ze!
Laatste jaren en dood
In 1519, droevig en alleen zonder zijn familie, ging Grote Pier in Sneek wonen. Hij stierf daar in het jaar 1520, hij was pas 40 jaar oud.
Na zijn dood
Ook nu, na zijn dood, zijn veel mensen Grote Pier nog niet vergeten. Vooral in Friesland kennen de mensen hem goed. Hij werd in zijn tijd vooral gezien als een slechte man waar mensen erg bang voor waren, maar tegenwoordig wordt hij meer enmeer alseen held gezien die voor de vrijheid van zijn land vocht. In de serie Floris speelt hij een belangrijke rol als √©âˆš©n van de belangrijkste slechteriken. Veel Friese skutsje zeilboten worden naar hem vernoemd en Friese sportclubs ofFriese scoutingclubs. Zoals bijvoorbeeld de Leeuwarder Rugby club Greate Pier. Ook in het buitenland is hij bekend. In het Latijn heet hij "Pierius Magnus", in het Portugees "Grande Pedro", en in het Duits "Grosse Peter".

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Pier Gerlofs?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Pier Gerlofs

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Pier Gerlofs

Pier Popckes Donia
± 1420-????
Sybren Bonga
± 1418-????
Wilsck
± 1430-????
Gerlof Piers Donia
± 1448-± 1505

Pier Gerlofs
± 1480-1520

1495

Rintze Syrtsema
± 1470-1515


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Stamboom Richold 1

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1520: Source: Wikipedia
    • April 16 » The Revolt of the Comuneros begins in Spain against the rule of Charles V.
    • June 15 » Pope Leo X threatens to excommunicate Martin Luther in Exsurge Domine.
    • September 30 » Suleiman the Magnificent is proclaimed sultan of the Ottoman Empire.
    • October 21 » João Álvares Fagundes discovers the islands of Saint Pierre and Miquelon, bestowing them their original name of "Islands of the 11,000 Virgins".
    • November 8 » Stockholm Bloodbath begins: A successful invasion of Sweden by Danish forces results in the execution of around 100 people mostly noblemen.
    • November 9 » More than 50 people are sentenced and executed in the Stockholm Bloodbath


Same birth/death day

Source: Wikipedia



When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Erik Smit, "Family tree Smit, Zimmermann", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I96805893.php : accessed May 27, 2024), "Pier Gerlofs (± 1480-1520)".