Family tree Smit, Zimmermann » Koning Attila De Hun (????-± 453)

Personal data Koning Attila De Hun 

  • He died about 453.Source 1
  • This information was last updated on March 27, 2017.

Household of Koning Attila De Hun

He is married to Gudrun.

They got married


Child(ren):

  1. Eitil  
  2. Erp  


Notes about Koning Attila De Hun


Attila was koning van de Hunnen van 434 tot 453. Vanaf zijn machtsbasis op de Pannonische Vlakte beheerste hij grote delen van Oost- en Midden-Europa en leidde vele rooftochten in het afbrokkelende Romeinse Rijk. Het West-Romeinse Rijk zouzijn aanvallen nooit meer te boven komen, het sterkere en stabielere Oost-Romeinse Rijk kon hem na twee grote invallen in de Balkan afkopen met grote hoeveelheden goud. Attila geldt als een van de meest gevreesde veroveraars uit de Europesegeschiedenis.

Leven van de 'Gesel Gods':
Een van de bekendste verwijzingen naar Attila is het gezegde: Waar Attila is langsgekomen groeit geen gras meer. Ook werd hij beeldend bijgenaamd Gesel Gods. Dat geeft een indicatie van de grote angst die er toen heerste voor de Hunnen enAttila in het bijzonder. Rua, oom van Attila, verenigde twee stammen onder zijn koningschap in 432. In 434 kreeg Attila de leiding over alle Hunnen samen met zijn broer Bleda, die hij vermoordde in 445. Overigens sloten behalve de Hunnenook veel Germaanse stamleden zich bij hem aan en versterkten zo zijn gelederen nog meer. Dat waren voornamelijk Ostrogoten en Gepiden.

Attila in Gallië:
In het voorjaar van 451 stak Attila de Rijn over, bij Koblenz. De Franken lieten de geweldenaar zonder meer door, ze waren niet sterk genoeg georganiseerd om de Hunnen en hun bondgenoten tegen te houden. De Hunnen volgden de Moezel naar hetwesten. In 1996 werden nabij Ettelbrück in het Groothertogdom Luxemburg, opgravingen verricht. Men vond er resten van Gallo-Romeinse villa's en het wees erop, na onderzoek, dat Attila er 'op bezoek' geweest was en de streek in april 451,grondig had verwoest.
Aarlen werd daarna ook ernstig bedreigd, maar zeker is dat op 7 april 451, de stad Metz werd verwoest. De Hunnen plunderden Picardië en kwamen aan de Seine. Daar lag Parijs. Het was nog maar een versterkte nederzetting op het huidige Ile dela Cité, waar nu de kathedraal de Notre Dame staat. De inwoners wilden wegvluchten, maar een jonge vrouw, Genoveva of Geneviève, de latere patroonheilige van Parijs, riep de inwoners op om in de stad te blijven. Op het platteland was het tegevaarlijk. Ze stelde voor om alle platbodemschepen te laten zinken en de bruggen naar de vaste oevers te vernielen. Dit werd gedaan en Attila had het inderdaad zeer moeilijk, om bij de houten ommuringen te geraken. De Parisii verdedigdenzich met veel moed. Attila ontstak in woede, omdat zijn aanvallen mislukten en dat een vrouw hém, de Gesel Gods, durfde te weerstaan. Maar hij bewonderde toch de inwoners en droop af naar het zuiden. Daarna moest Orléans het zwaarontgelden.
Na verdere succesvolle rooftochten door West-Europa versloeg ten slotte de Romeinse generaal Aetius hem in 451. Flavius Aetius vroeg in Toulouse, de Visigotische hoofdstad, aan koning Theoderik I een alliantie met de Romeinen te vormen. Hijbenaderde ook de Salische Franken onder koning Merovech om met hem tegen Attila te strijden. Op 20 september 451 stonden de Hunnen en hun Gepidische en Ostrogotische huurlingen tegenover de Romeinen, Visigoten en een kleinere Frankischelegergroep. De strijd vond plaats op de Campus Mauriacus of beter bekend als de Catalaunische Velden tussen Troyes en Ch√¢lons-sur-Marne. De strijd was hevig. Koning Theoderik I sneuvelde, maar zijn Visigotische strijders voerden fellesuccesvolle wraakcharges uit tegen de Hunnen. 's Avonds was de strijd nog niet beslist. Het leek wel dat Attila zeer veel strijders had verloren, maar hij dacht niet aan terugtrekken. Attila vroeg wel een orakel aan zijn priesters en dievoorspelden hem dat hij 's anderendaags de strijd zou verliezen. Die nacht nog trok Attila met zijn overgebleven leger terug naar het oosten en stak korte tijd later weer de Rijn over.

Attila in Italië:
Attila trok toen naar Italië met het doel Rome in te nemen. Hij sloeg zijn bivak op nabij het Gardameer in 452. De toenmalige paus Leo de Grote voorzag zijn bedoelingen en met een gevolg van bisschoppen en priesters trok hij naar Attila'slegerkamp. Wat er in de hoofdmanstent werd besproken, weet men niet precies, maar de Hunnen trokken zich terug naar het noordoosten van Italië. Misschien had de paus hem gezegd dat Italië en Rome al genoeg geplunderd waren en er niet veelmeer te plunderen was. Waarschijnlijk moest Attila zich echter terugtrekken wegens een dodelijke epidemie onder zijn troepen.

Dood van Attila:
In 453, ergens bij de Hongaarse rivier de Tisza zou Attila gestikt zijn in zijn eigen bloed door een halsslagaderbreuk tijdens een drankorgie, mogelijk ter gelegenheid van een bruiloft met een nieuwe vrouw. Andere bronnen vermelden dat hijuit jaloezie door √©âˆš©n van zijn haremvrouwen vermoord zou zijn. Korte tijd later kwamen de onderworpen volken in het Hunnenrijk in opstand en viel hun rijk uiteen. Veel Hunnen trokken zich terug naar Azi√´ of gingen op in de bevolking vanEuropa.

Attila in de latere cultuur:
Tegenwoordig zijn de namen van Attila en Ildiko, zijn vrouw, nog steeds populair in Turkije en Hongarije, dat Attila's machtscentrum was vanwaaruit hij zijn strooptochten begon. De naam Attila is overigens niet zijn eigen naam, maar eenbijnaam gegeven door de Goten. Een mogelijke betekenis van Attila is "vadertje" van het in het Gotisch overgenomen Oudturks woord "atta" dat "vader" betekent en de Latijnse verkleinvorm. Een andere betekenis kan een combinatie van hetOudturks "ata" (vader) en "il" (land, gebied) zijn, daarbij zou Attila "Vader van het land" betekenen.
Attila was ook de oorsprong van de figuur Etzel in het middeleeuwse Nibelungenlied en de Thidrekssaga en Atli in de Völsunga-saga.

Bron: Wikipedia

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Koning Attila De Hun?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Attila De Hun

Attila De Hun
????-± 453



With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Wikipedia

About the surname De Hun

  • View the information that Genealogie Online has about the surname De Hun.
  • Check the information Open Archives has about De Hun.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De Hun.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Erik Smit, "Family tree Smit, Zimmermann", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I79535863.php : accessed June 5, 2024), "Koning Attila De Hun (????-± 453)".