Family tree Seelemeijer » Klaas Pander (1819-1897)

Personal data Klaas Pander 


Household of Klaas Pander

(1) He is married to Geertje Engelsman.

They got married on December 10, 1840 at Blokzijl, he was 21 years old.Source 1


Child(ren):

  1. Jantje Pander  1841-1843
  2. Hendrik Pander  1842-1893 
  3. Jan Pander  1846-1908 


(2) He is married to Marritjen Buis.

They got married on September 7, 1848 at Blokzijl, he was 29 years old.Source 2


Child(ren):

  1. Klaas Pander  1849-1850
  2. Klaas Pander  1851-????
  3. Jantje Pander  1853-1855
  4. Johanna Pander  1857-1922


(3) He is married to Anna Belt.

They got married on February 17, 1860 at Blokzijl, he was 40 years old.Source 3


Child(ren):



(4) He is married to Alberdina Keuter.

They got married on December 30, 1864 at Blokzijl, he was 45 years old.Source 4


Notes about Klaas Pander

Pander (1855-1985) was een Nederlandse meubelfabrikant en vliegtuigbouwer.

Geschiedenis

Pander maakte zowel meubels als vliegtuigen. Op het eerste oog misschien een vreemde combinatie, maar in de begintijd van de luchtvaart werden vliegtuigen ook van hout gemaakt.

Geschiedenis meubelfabriek

De geschiedenis van Pander begint bij Klaas Pander (1819 - 1897), die in Blokzijl woonde. In de wintermaanden maakten de vissers van Blokzijl biezen matten. Klaas Pander verkocht deze eerst in Gouda en later in Den Haag. Daar betrok hij het huis van zijn vader aan de Brouwersgracht, en zijn vader ging terug naar Blokzijl om het rustiger aan te gaan doen. Klaas Pander vervoerde de matten per schip naar de Brouwersgracht, en verkocht deze rechtstreeks vanaf dat schip. In een advertentie in de Haagsche Courant liet hij weten wanneer de nieuwe lading zou aankomen.
In 1878 verhuisde hij naar Wagenstraat 21, waar hij een winkel begon. De collectie werd, mede onder invloed van zijn zoon Hendrik, uitgebreid met gordijnen, linoleum, dekens en meubels. Op de gevel van Wagenstraat 21 staat nog de naam met de wapens van Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.
In 1885 werd er een filiaal geopend in Amsterdam, eerst in de Regulierbreestraat, enkele jaren later in de Kalverstraat. Directeur van de Amsterdamse vestiging werd Klaas Gerard (1866-1938), zoon van Hendrik.
In 1887 opende Hendrik Pander (1842-1893), de zoon van Klaas, in Den Haag de Pander Meubelfabriek aan de Zuid-Westsingelgracht (nu het Buitenom) met een grote meubelwerkplaats. Hier was voorheen de meelfabriek Hollandia gevestigd. Rond de eeuwwisseling maakte Pander ook matrassen met kapok en springveren. De naam van het bedrijf werd veranderd in H. Pander & Zonen. Na het overlijden van vader Klaas nam Hendrik de handel over. In 1893 volgde zijn zoon Klaas Gerard hem op.

In 1889 werd Pander een VOF (vennootschap onder firma) waar ook Harmen Pander (1871-?) deel van uit maakte. De zaken gingen voortvarend. Er kwam koninklijk bezoek en belangrijke opdrachten stroomden binnen, zoals de inrichting van het Vredespaleis in Den Haag en het Koloniaal Instituut in Amsterdam. In 1907 opende men een houtwerf in Rijswijk (ZH).

Na de Eerste Wereldoorlog werd er een vestiging in Rotterdam geopend en kreeg Pander goede naam voor wat betreft binnenhuisarchitectuur. Er waren vooraanstaande ontwerpers in dienst, zoals Paul Bromberg, Henk Wouda en later ook Fer Semey. Er kwamen ook vestigingen in Eindhoven, Leiden (Botermarkt) en Groningen. De meubelfabriek verhuisde naar Leidschendam.

Pander was ook bekend om de inrichting van schepen, waaronder de 'Johan van Oldenbarnevelt' en de 'Nieuw Amsterdam'. Daarnaast had het bedrijf veel klanten in de Arabische landen, waar veel ornamentaal maatwerk gevraagd werd
[bewerken] Jubilea

In 1913 werd het vijftigjarig bestaan gevierd. Het personeel bood de directie een marmeren zuil aan, waarin de beeltenis van Klaas Pander was aangebracht. Bovenop de zuil stond een bronzen beeld. Het geheel was gemaakt door Laurent Marqueste (1848-1920).
Het 75-jarig bestaan werd gevierd in 1938. Het personeel liet toen een tapijt maken waarin de wapens van Den Haag, Amsterdam en Rotterdam centraal stonden. In de hoeken waren beroepen uitgebeeld.

Aan de Grote Marktstraat in Den Haag was een ander bedrijf, dat ook aan woninginrichting deed: Mesker. Dat had behalve een winkel aan de korte kant van de Grote Marktstraat ook een grote opslag aan de Gedempte Gracht, naast het kerkhof van de Nieuwe Kerk, waar nu de Markthof is. Hier werden inboedels opgeslagen van families die voor enige tijd naar Indie gingen. Toen de Grote Marktstraat werd doorgebroken naar het Spui, moest de winkel van Mesker afgebroken worden en verhuisde het bedrijf naar Parkstraat 8. Rob Chaudron, die na de Tweede Wereldoorlog voor Pander in de Wagenstraat werkte, werd gevraagd directeur van Mesker te worden. Later werd Mesker door Pander overgenomen.

Tussen 1924 en 1934 had Pander ook een vliegtuigfabriek. Vliegtuigen waren in die tijd van hout gemaakt met dezelfde houtbewerkingstechnieken die Pander al kende van de meubelbouw. In 1937 werd Pander een NV.

Harmen Pander was getrouwd met Maria Houtman. Hij was oud-directeur van de Pander meubelfabriek en nam in 1924 de failliete inboedel van de Vliegtuig Industrie Holland (VIH) over, inclusief de constructeurs Theo Slot en Van der Kwast. Hij richtte de Nederlandse Fabriek van Vliegtuigen H. Pander & Zonen op, samen met zijn zoon Henk (Den Haag, 9 mei 1903 - Wassenaar, 6 april 1973), die getrouwd was met Suzanna Broese van Groenou uit Wassenaar.

Ze begonnen met de bouw van een verbeterde versie van de VIH Holland H.2. Dit werd de Pander D. Daarna kwam er nog een aantal toestellen, waaronder de redelijk succesvolle Pander E (17 exemplaren). Maar het bekendst is de fabriek, en ontwerper Theo Slot, geworden met de Pander S.4 "Postjager".

De bouw van dit toestel was in gang gezet door Dick Asjes, nadat er kritiek was geweest op de traagheid van de postvluchten. Hij bewoog Pander ertoe om een speciaal vliegtuig te maken voor de post. Dit werd de S.4 bekend als de Postjager of Panderjager (maar later ook als Pechjager). In oktober 1933 zou dit vliegtuig zijn recordvlucht hebben moeten maken naar Nederlands-Indie, maar het begon zijn vlucht pas in december van datzelfde jaar. Het moest een noodlanding maken in Italie. Uiteindelijk kwam het aan in Batavia na 72 uur en 20 minuten. Terug in Nederland vloog het vliegtuig in 1934 mee in de Melbournerace. Bij de tussenlanding in Allahabad (India) klapte een deel van het landingsgestel in elkaar. Nadat dit gerepareerd was, raakte het toestel bij de start een tractor, waarna het volledig uitbrandde. De inzittenden konden zich in veiligheid brengen.

Voor de zweefvliegerij was Pander ook van historisch belang. Nadat de Duitse zweefvliegtuigbouwer Alexander Lippisch in 1929 in Nederland de situatie op het gebied van de zweefvliegerij was komen bestuderen, was het Pander (Theo Slot) die in 1930 een van de eerste Nederlandse zweefvliegtuigen bouwde, de Pander P-1 Zogling, een kopie van de Stamer en Lippisch Z-12 Zogling. In 1960 werd op initiatief van de heer Oyens een replica van dit zweefvliegtuig gebouwd voor het Aviodome (het tegenwoordige Aviodrome). Dit exemplaar is daar nu nog te zien.

De Panderfabriek kwam het Postjagerfiasco niet te boven en moest in 1934 de deuren sluiten. De inboedel en constructeur Theo Slot vertrokken naar De Schelde Scheepswerf in Vlissingen.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Klaas Pander?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Klaas Pander

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Klaas Pander

Klaas Pander
1819-1897

(1) 1840
Jantje Pander
1841-1843
Jan Pander
1846-1908
(2) 1848
Klaas Pander
1849-1850
Klaas Pander
1851-????
Jantje Pander
1853-1855
(3) 1860

Anna Belt
1838-????

(4) 1864

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Aktenummer: 16
  2. Aktenummer: 15
  3. Aktenummer: 2
  4. Aktenummer: 17

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on March 20, 1819 was about 5.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: betrokken regen hagel . Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1819: Source: Wikipedia
    • February 6 » Sir Thomas Stamford Raffles founds Singapore.
    • February 22 » By the Adams–Onís Treaty, Spain sells Florida to the United States for five million U.S. dollars.
    • May 22 » SSSavannah leaves port at Savannah, Georgia, United States, on a voyage to become the first steamship to cross the Atlantic Ocean.
    • May 25 » The Argentine Constitution of 1819 is promulgated.
    • August 16 » Peterloo Massacre: Seventeen people die and over 600 are injured in cavalry charges at a public meeting at St. Peter's Field, Manchester, England.
    • December 17 » Simón Bolívar declares the independence of Gran Colombia in Angostura (now Ciudad Bolívar in Venezuela).
  • The temperature on December 30, 1864 was about -1.6 °C. The air pressure was 2 kgf/m2 and came mainly from the south-southeast. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 1, 1862 to February 10, 1866 the cabinet Thorbecke II, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1864: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
    • May 9 » Second Schleswig War: The Danish navy defeats the Austrian and Prussian fleets in the Battle of Heligoland.
    • May 21 » American Civil War: The Battle of Spotsylvania Court House ends.
    • May 26 » Montana is organized as a United States territory.
    • July 11 » American Civil War: Battle of Fort Stevens; Confederate forces attempt to invade Washington, D.C.
    • November 11 » American Civil War: General William Tecumseh Sherman begins burning Atlanta to the ground in preparation for his march to the sea.
    • November 29 » American Indian Wars: Sand Creek massacre: Colorado volunteers led by Colonel John Chivington massacre at least 150 Cheyenne and Arapaho noncombatants inside Colorado Territory.
  • The temperature on June 30, 1897 was about 18.5 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 90%. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1898 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from May 9, 1894 to July 27, 1897 the cabinet Roëll, with Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
  • In the year 1897: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
    • April 30 » J. J. Thomson of the Cavendish Laboratory announces his discovery of the electron as a subatomic particle, over 1,800 times smaller than a proton (in the atomic nucleus), at a lecture at the Royal Institution in London.
    • July 11 » Salomon August Andrée leaves Spitsbergen to attempt to reach the North Pole by balloon. He later crashes and dies.
    • August 31 » Thomas Edison patents the Kinetoscope, the first movie projector.
    • September 12 » Tirah Campaign: In the Battle of Saragarhi, ten thousand Pashtun tribesmen suffer several hundred casualties while attacking 21 Sikh soldiers in British service.
    • December 9 » Activist Marguerite Durand founds the feminist daily newspaper La Fronde in Paris.
    • December 30 » The British Colony of Natal annexes Zululand.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Pander

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Pander.
  • Check the information Open Archives has about Pander.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Pander.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Robert Seelemeijer, "Family tree Seelemeijer", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-seelemeijer/I26575.php : accessed April 28, 2024), "Klaas Pander (1819-1897)".