Family tree Kroon en Telleman » Jan Joris Dammasz (± 1545-????)

Personal data Jan Joris Dammasz 

  • He was born about 1545 in IJsselmonde.
  • Record.Source 1
    Jan (Johan) Joris Damasz., geb. naar schatting ca. 1545, bouwman in de 9e hoeve te Oost- IJsselmonde, begr. IJsselmonde tussen 19-8- 1628 en 30- l l-1629,59 tr. (o.a.?) N.N., begr. IJsselmonde tussen 5-8-1616 en 30-9-1617.
    Blijkens het in 1574 opgemaakte kohier der 3e penning over Oost-IJsselmonde had Jan Jorisz. in de 5e Hoeve 2 m. 1½ hont, in de 6e Hoeve 3 m. 5½ hont en in de 9e Hoeve 16 m. in huur. 34 Het land in de 6e Hoeve werd in pacht gehouden van Adriaen Fijck Diricksz. te Rotterdam en zal nog een restant zijn geweest van de 15 m. ½ hont die Joris Dammasz in 1562 met Bastiaen Gerritsz. en in 1557 met de kinderen van zijn broer Gerrit Damasz. van Fijck in pacht had gehouden. Met deze zelfde landerijen kwam Jan Jorisz. voor in de in 1577 opgestelde kohier der 100e penning over Oost-IJsselmonde, waarbij alleen het perceel in de 5e Hoeve met een grootte van 2 m. 2 hont i.p.v. 2 m. 1½ hont werd aangeduid.42 Op 22-2-1575 werd Geleyn Adriaensz. beboet in een zaak voor de hoge vierschaar van Zuid- Holland vanwege het slachtoffer Jan Jorisz. te IJsselmonde. De akte werd evenwel doorgehaald.
    Een van de laatste febr. 1583 daterende akte spreekt van ‘Dierick Fijck van den Hove mit Jan Joorisz. ende Jan Jansz. in t Velt’ als belenders aan de westzijde van de door Pieter, Woutersz. in eigendom gehouden 10e hoeve van het Oostambacht van IJsselmonde ‘van oosten inne’. Zij zaten derhalve in de aangrenzende 9e Hoeve, waar Joris Damasz. tot in 1571 grondeigenaar was.
    Enkele weken nadien, op 16-3-1583, transporteerde joncheere Johan van Passenroede, als man en voogd van jouffrouwe Elijzabedt van den Eijnden, aan Jan Joorisz. 5 m. vrij en eigen land in deze 9e Hoeve, alwaar Jan Joorisz. ‘nu ter tijdt op woent’. Dezelfde dag verklaarde voornoemde Van Passenroede dat zijn schoonvader Mr. Huijgo van den Eijnden dit land met de daarop rustende jaarlijkse losrente van 12 Car. gld. t.b.v. Adriaen Fijck van den Hove te Rotterdam destijds van Jooris Damisz. had gekocht en hij beloofde nu Jan Joorisz. hiervoor kosteloos en schadeloos te stellen. Aldus keerde na 12 jaar dit land weer in het bezit van de familie terug.

    Op 14-6-1585 transporteerde Sasboudt van den Burch Boeckelsz. te Delft aan Jan Joorisz., ‘inwoendere tot Iselmonde’, 7 m. vrij eigen land ‘mit sijn aenpaert int huijs ofte halff huijs, berch, schuijer, boomgaert ende teelinge daer op staende’, in de 9e Hoeve. Zo had Jan inmiddels 14 m. van de uit 20 m. bestaande 9e Hoeve verkregen. Dezelfde dag werd voor dit transport door Jan Joorisz. een hypotheekakte ten bedrage van 1260 gld. opgemaakt t.b.v. genoemde Van der Burch. 50 Jaren later voegde Johan Joorisz. nog 4 m. met de daarop staande gewassen in de 9e Hoeve aan zijn landbezit toe en op 24-4-1599 werd er voor deze aankoop een hypotheekbrief opgesteld t.b.v. de Oostijsselmondse schout Pieter Pietersz. Craenendonck.
    Jan Jorisz. was aanwezig bij de afhoring van de rekening over 1594 van de polder Oost- IJsselmonde. Hij werd daarbij vermeld als ‘Johan Jorisz.’ maar ondertekende als ‘Jan Jorisz.‘. In het uit 1597 daterende taxatiekohier van alle huizen en getimmerten te Oost-IJsselmonde werd de bouwman Jan Jorisz. aangeslagen voor een bedrag van 80 pond.38 Een akte gedateerd 20-1-1598 spreekt van Jan Jansz. int Velt met Jan Joorise als belenders van land van Pieter Pietersz. Cranendonck (= een aangetrouwde neef van Jan Jorisz.) in de 9e Hoeve van Oost-IJsselmonde.
    Op de te IJsselmonde gehouden rechtdag van 22-7-1604 eisten Damas Jans en de gemene erfgenamen van zaliger Pietertgen Cornelis van Jan Jorissen de betaling van 900 Car. gld. per reste van koop van land van Damas.54 Op zijn beurt verscheen Jan Jorisz. op de rechtdag van 31-1-1613 als eiser. Van Jan Adriaensse eistte hij namelijk dat hij gehouden zou zijn te vertonen en mee te brengen alzulke huurcedulle en kavelcedulle die hij van zijn landen in de 5e en 6e Hoeve van (Oost-)IJsselmonde had. Jan Jorisse wordt genoemd in een akte van 11-6-1620 als een der ingezeten ‘aent Yselmontse oosteinde’. De akte handelt over zekere dammen.
    In het in 1626 opgemaakte register der 1000e penning over Oost- IJsselmonde staat Jan Joris Dammasse met P(iete)r Leendert ‘sijn swager’ (lees: schoonzoon) genoteerd voor een bedrag van 16 pond, waaruit blijkt dat hij met zijn schoonzoon 16.000 pond gegoed was en daarmee tot de groep der rijkste inwoners behoorde.57 Beiden komen daar ook gezamenlijk voor in het kohier der 500e penning uit 1627. Zeker vanaf 1608 - van welk jaar de kerkrekeningen van IJsselmonde bewaard zijn gebleven- had Jan Jorisz. ofwel Jan Joris Dammisz. 3 hont land ‘gelegen gemeen in zijn wooninge mit twintich mergen, dat hij in huyren heeft’ van de kerk van IJsselmonde in pacht. Dit land was achter aan de westzijde gelegen naast land van Pieter Woutersz. en zal ook in de 9e Hoeve gesitueerd zijn geweest. De kerkrekening die loopt van 14-11-1630 tot 1-1-1632 maakt nog melding van Jan Joris Dammisz. als pachter van dit land, hoewel hij toen niet meer in leven was. Ook staat zijn naam als pachter geboekt in de kerkrekening die loopt van 1-1-1632 tot 12-5-1632, maar in de marge is de naam P(iete)r Lenertsz. bijgeschreven en blijkens de daaropvolgende kerkrekening blijkt dit (zijn schoonzoon) Pieter Lenertsz. Arijeswaeger te zijn.
    De naam van de echtgenote(n) van Johan heb ik tot op heden niet kunnen achterhalen.
  • Record starting December 22, 1558.Source 2
    no. 39 folio XIII recto (tweede stuk) joris damasse belast acht en een halve morgen land met een losrente van zes karoligulden per jaar. schout: adriaan ijmanse en de heemraden die niet nader worden genoemd. 22 december 1558
    op 26 juni 1593 wordt bovenstaande rentebrief afgelost door jan jorisse ten overstaan van jan jansse {in ’t velt}, schout en de heemraden lenert japhetse en bastiaan pieterse bijll.
  • Record starting March 16, 1583.Source 2
    no. 179 folio XCIII johan van paffenrode als man en voogd van elijzabet van der eijnden verkoopt aan jan jorisse vijf morgen land gelegen in de negende hoeve van het oostambacht van ijsselmonde waar jan jorisse thans zelf op woont, belend te oosten het oude mannenhuis te dordrecht met de kinderen van meester jacob boll in den haag en ten westen pieter wouterse, heemraad. schout: pieter pieterse van cranendonck; heemraden: cornelis pieterse, fop dirkse, pauwels mathijsse, maarten pieterse, pieter wouterse, geen jorisse, jan janse in ’t velt. 16 maart 1583
    en een bijna identieke akte, zelfde datum (details zijn anders)
    no. 180 folio XCIIII verso johan van paffenrode als man en voogd van elijzabet van den eijnden heeft vijf morgen land verkocht aan jan jorisse (zie akte no. 179). dit land was door meester hugo van der eijnden, elijzabets vader gekocht van joris damasse terwijl het toen nog belast was met een jaarlijkse losrente van twaalf karoligulden, waarop adriaan fijck van der hove te rotterdam aanspraken maakte. deze losrente wordt thans door jan jorisse overgenomen en verbonden op drie hond land gelegen in de derde hoeve van ’t oostambacht van ijsselmonde, thans in gebruik bij robbrecht lenaartse. schout:
    pieter pieterse van cranendonck ondertekend door johan van paffenrode; 16 maart 1583
  • Record starting June 14, 1585.Source 2
    no. 187 folio XCIX verso sasbout boeckelse van der burch te delft verkoopt aanbjan jorisse zeven morgen land met huis of half huis, bergschuren, boomgaard en beteling, gelegen in de negende hoeve in het oostambacht van ijsselmonde waar jan jorisse thans op woont en zoals het verdeeld en gekaveld is na het overlijden van michiel van den eijnden, belend ten oosten juffrouw catherijna de jonge, weduwe van meester jacob boll en ten westen pieter wouterse, heemraad. schout: pieter pieterse van cranendonck; heemraden: cornelis pieterse, fop dirkse, pauwels mathijsse, pieter wouterse, pieter dirkse, lenert japhetse, jan janse in ’t velt; 14 juni 1585

    no. 188 folio C recto schuldbrief jan joris damasse contra sasbout boeckelse; johan joris damasse belast zeven morgen land gelegen in de negentiende hoeve van het oostambacht van ijsselmonde op een schuld van twaalfhonderdzestig karoligulden. belendingen: ten oosten juffrouw catherijna de jonge, weduwe van meester jacob boll, ten westen pieter wouterse, heemraad. schout: pieter pieterse cranendonck; heemraden: cornelis pieterse, fop dirkse, pauwels mathijsse, pieter wouterse, pieter dirkse, lenert japhetse, jan janse in ’t velt; 14 juni 1585
  • A child of Joris Dammasz den Ouden
  • This information was last updated on April 28, 2023.

Household of Jan Joris Dammasz

(1) He had a relationship with Neeltje Jans Cock (Kock).

The relationship startedSource 3

kregen samen 2 kinderen uit een buitenechtelijke relatie met Neeltje Jansdr. Cock:
Kind nn overlden, 2de ingevoerd

Child(ren):

  1. Maertje Jan Joris  ????-1672 


(2) He is married to NN.

They got married


Child(ren):

  1. Leendert Jan Joris  ????-< 1626 
  2. Joris Jan Jorisz  ????-< 1611
  3. Arij Jan Joris  ????-< 1619
  4. Pieter Jan Joris  ????-> 1630

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan Joris Dammasz?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan Joris Dammasz

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jan Joris Dammasz


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. DE AFSTAMMING VAN HET GESLACHT (DEN BOER) IN ‘T VELT TE KLEINE- EN GROOTE LINDT door K.J. Slijkerman, Ons Voorgeslacht jrg. 50 (1995)
    2. Oost-IJsselmonde: Register van overdracht, gifte, schuld, rente en kustingbrieven, 1552-1598 Stadsarchief Rotterdam, toegangsnr. 8 (Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde), inv.nr. 183 door Michel Bal, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=12281&type=source
    3. kregen samen 2 kinderen uit een buitenechtelijke relatie met Neeltje Jansdr. Cock:

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Ineke Kroon, "Family tree Kroon en Telleman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I25118.php : accessed June 14, 2024), "Jan Joris Dammasz (± 1545-????)".