Family tree I.D.M. de Vries » Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106) (± 1056-1106)

Personal data Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106) 

  • Nickname is Dieterich, Theobald, Diepold.
  • He was born about 1056.
  • He died on July 30, 1106 in Klooster Saint Jacques te Luik.
  • He is buried on August 11, 1106 in Jakobus kerk te Luik.
  • A child of Arnold I van Fouron (Heer te Wittem) and N. van Eys (Dame van Eys)?
  • This information was last updated on August 20, 2022.

Household of Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106)

He is married to Guda (Jutta) van Valkenburg (Edelvrouwe te Valkenburg, Wijlre, Eira, Wittem).

They got married about 1066.


Notes about Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106)

Uit het geslacht van Fouron.
Thibald van Fouron was mogelijk ondervoogd van Meersen Volgens Boeren.? Na Thibaut zien we Gozewijn II van Heinsberg-Valkenburg als ondervoogd van de Proosdij van Meersen.
De eerste Voogd van Meersen was;
Immo/Ermfried Graaf in de Luihgouw), 973-976-983 zoon van Ricfried (Dodo) van de Betuwe.
Omstreeks 1131 werd te Meerssen de proosdij opgericht voor benedictijner monniken uit Reims.
Goswin II van Valkenburg 1152-1168 zoon van Goswin I van Heinsberg-Valkenburg. Hij was eveneens een nakomeling van Nevelon als zijn zoon Immo IV van de Betuwe.
Thiebald bezat ook de tienden van Columbier en Bilstain die hij heeft verkregen via zijn familie. Annalen Rodensis. Het geslacht met de lijn van Rugger I en II van Bilstein sterft ca1160/70 en gaat naar Arnold van Bilstein, Mogelijk Arnold I van Foron.
Ook werd hij aanvankelijk ook genoemd bij de schenking van van het Allodium van Maesniel. Thiebaldus van Columbir en Bilistein. Bron; Dr Luise von Winterfeld , Oorkonde 1107-1116 uit het klooster St Jacob te Luik.
Thiebaldus van Voeren, een ‘vir ingenuus’ {dit is een bepaalde status, lagere adel, iets als edelvrije} toen hij aan zijn levenseinde kwam opdroeg aan zijn uiterst trouwe echtgenote en zijn neef Arnulphus dat ze zijn lichaam bij Sint Jacob op het eiland van Luik zouden begraven, en twee praedia namelijk Colombier en Bilisten aan de kerk {het klooster} van de heilige apostel zouden overleveren. Uit zijn testament Bron; Ernst.
Als Heer van Valkenburg wordt genoemd Thibald van Fouron-Valkenburg († 1106). Een nicht van Thibald was Ida van Fouron de dochter van Lambert die was gehuwd met Conon van Montaigu zoon van Gozelo van Montagu en deze was de 2e x gehuwd met Ermingarde van Clermont als beschreven. Thibaut ll zijn moeder was een zus van Ida haar vader Lambert van Fouron.
Door het huwelijk met Guda (Jutta) van Valkenburg verkrijgt Thibald het bezit van Valkenburg dat voordien in het bezit was van Jutta's tante Irmingardis en Ermentrudis van Aspel.
Bron; S.P Ernst, Histoire du Limburg, di, 6, Luik 1847, nr. XXXVI, blz 124
Met dit Valkenburg is naar mening van deskundigen het tegenwoordige Oud-Valkenburg bedoeld.
De oudste vermelding van Valkenburg (Falchenberg) dateert uit het jaar 1041.
Op 15 februari 1041 schonk Hendrik III (de Zwarte) Keizer van het Roomse rijk Ermingardis (Irmingardis) vier "villas" (dorpen) te weten: Herve, Vaals, Epen en Valkenburg. Bron T.H. Lacomblet. Na het overlijden van Irmingardis zien we dat Herve en Epen ook in het bezit van Bruno is gekomen.
De latere stad Valkenburg bestond toen nog niet en het gebied behoorde toen nog deels tot Schin op Geul, dat door de rivier de Geul van Oud-Valkenburg gescheiden was.
Deze rivier moet toen kort langs de voet van de Valkenburgse kasteelberg gelopen hebben, waardoor het te verklaren is, dat Valkenburg voor 1281, toen het kerkelijk zelfstandig werd, tot de parochie Schin op Geul en niet tot de parochie Oud-Valkenburg behoorde. Bron Land van Valkenburg
Als Heer van Valkenburg wordt genoemd Thibald van Fouron-Valkenburg († 1106).
Thibaut had, zo weten we uit een keizerlijke bevestiging van 1125, de wens te kennen gegeven in de abdij van Saint-Jacques begraven te worden. Als voogd voor de schenkingen van Thibaut van de allodia Combier,Bilistein en Struone werd zijn neef Arnulph (van Elsloo) aangewezen.
Als voogd van Guda van de allodia Eira en Witham werd ook Arnulph van Elsloo haar schoonbroer aangewezen. Hier zijn dus ook 2 apparte oorkonden van.
Thibaut ll is degene die in 1125 betiteld wordt als broer van Steppo, die zoals we weten ook een broer van Arnulph fillius zoon van Arnulphes l was.
In 1147 bij een opsomming van bezittingen van Rolduc met schenkers vermeld komt ook een Tiepoldus van Valkenburg ivm Bilstein voor en voor een schenking voor de kapel te Sinnich.
Thibaut II wordt er als eigenaar van de “tienden” te Bilstain (ligt dicht bij Limbourg) genoemd en schenkt op zijn sterfbed goederen te Columbier en Bilstain aan het Jakobusklooster te Luik. Bron Annalen Rodensis Klooster Rolduc. Colombier behoorde tot de vrijegraafschap Bourgond in het Noorden van Frankrijk
Dhr. Boeren dacht dat Thibald de Fouron een zoon was van Conon van Montaigu en Ida de Fouron echter liet belangrijke aanwijzingen uit de akten links liggen ; Arnold l met zoon Arnold ll deze 2e was de broer van Thibaut ll en dat Thiibauts ll zijn neef Arnold lll de zoon was van zijn broer Arnold ll en Steppo was een broer van Thibaut van Voeren. Bron; Dr Luise von Winterfeld , Oorkonde 1107-1116 uit het klooster St Jacob te Luik over een deel van de schenking van Maesniel. Waarin staat dat Steppo een Broeder is van ridder Thiebaldus van Bilstain, Columbier en Struona (aan de Mosel). Tevens staat in deze akte dat Arnulphis Filius fratris sui Arnulphi een neef was van Thibald. Deze Arnulphis was de wettige erfgenaam van Maesniel echter tegen betaling had hij deze overgdragen aan zijn broer.
Arnold l overlijdt voor zijn schoonbroer Lambert van Fouron waardoor Fouron naar Arnold zijn zoon Thibauth ll gaat.
Er werden 3 familie's met naam Arnold vermeld in de oorkonde van Colombier, Bilistein en Struone.
Arnold Graaf van Loon trad in deze oorkonde op als voogd voor het Klooster St.Jacobus waar de schenking naar toe ging.
Arnold l met zoon Arnold ll deze 2e was de broer van Thibaut II en dat Thiibauts ll zijn neef Arnold lll de zoon was van zijn broer Arnold ll, dus 3 generaties Arnolden achter elkaar.
Arnold l van Rode die als broer van Guda werd vermeld en ook een zoon Arnold ll van Rode had werd in 1133 werd vermoord.
Na het overlijden van Thibaut van Valkenburg en Guda verkrijgt Arnold II van Elsloo hun goederen oa te Eira en Wittem, Arnold van Rode verbleef te Sint Oedenrode..
Over Guda haar afkomst volgens haar orginele Testament bron ; Ernst maar ook bij J.Stienen staat dat Guda haar (broer?) Arnold voogd werd en dat haar vader voorheen ook Withem en Eira bezat. Als Heilwiva haar zus was dan was Arnold haar Schoonbroer! Nu dicht men Heilwiva aan Guda (als stiefdochter) toe.
Raginerus waar Boeren niets mee wist aan te vangen was Raginerus van Waremme de voogd van het klooster van St Jacob. Guda haar vader Bruno woonde / bezat voorheen kasteel Wittem waar Guda na Thibald zijn dood heen verhuizde.
Uit haar testament ; Guda een edele vrouw en eerbiedwaardige weduwe, overeenkomstig de wil van God beroofd van de vrucht van haar schoot (geen kinderen), voor zich en haar zaken als opvolger koos de heilige Jacobus, de broer van de Heer, wiens kerk {klooster} is gelegen op het eiland van Luik. Daarom droeg zij aan deze kerk {klooster} twee allodia over, waarvan het ene is Meira, het andere wordt genoemd Witham, elk met toebehoren, in dezelfde vrijheid en hetzelfde recht als haar vader (Schoonvader) bezat aan het eind van diens leven, wat betreft bedienden {horigen}, dienstmaagden. Hier lezen we dat Guda haar vader ook reeds in bezit was van Eira (Eys) en Witten en deze was Arnod de Fouron.Hier zouden we dan nu kunnen stellen dat Arnold (de oude) van Fouron te Wittem heeft gewoond. In die tijd was het gebruikelijk dat men hun goederen afstond aan de kerk en er de familie het erfrecht voor terugkreeg.
in het testament van Guda wordt beschreven dat haar vader ook voorheen te Wittem had gewoond, waarmede bedoeld werd haar schoonvader!
Lambert had alleen een dochter Ida die gehuwd was met Conon l van Montaigu.
Bij een schenking van het Allodium van Maesniel aan het klooster Sint Jacues te Luik door Steppo de broer van Thibaut II van Columbire en Struona (Valkenburg) die beide broers had overleefd, wordt ook vermeld dat Arnulpus fillius fratris sui Arnuphus de wettige erfgenaam was van Maesniel en hij deze tegen betaling aan zijn oom Steppo had overgedragen.
Hier wordt Arnolphus met zoon als broer van Thibaut van Valkenburg en Steppo bevestigd. Bron; Dr Luise von Winterfeld , Oorkonde 1107-1116 uit het klooster St Jacob te Luik.Bron Boeren.
Arnold l had 3 zonen; Thibaut ll ( Heer van Valkenburg) , Arnold ll (1e Heer van Elsloo) en
Steppo van Maffe (Domproost in Luik).
Arnold ll had 3 zonen; Arnold III (2e heer van Nuth, Elsloo), Thibaut, Godfried en Gerard van Nuth.
Arnold lll 2e heer van Elsloo werd als belang hebbende genoemd in het testament. Zo werd in de Annales Rodenses Thibaut van Elsloo genoemd en volgens de oorkonde van 1140 moest hij een zoon van Arnold ll 1e heer van Elsloo geweest zijn en tevens een broer van Arnold lll.
Als voogd en Nepos (neef) van Thibaut ll heer van Valkenberg werd Arnold lll de kruisvaarder (Heer van Nuth bedoeld, die na zijn vaders dood, 2e heer van Elsloo) werd. Deze Arnold lll (de kruisridder) van Nuth werd beschreven bij de verkoop van zijn goed Bassenge om op kruistocht te gaan.Bron; Stiennon, Étude Saint-Jacques, 324, eerder P.C. Boeren, “Onbekende dynastie, 283 en ook O. Viedebantt hrsg. S. Corsten, “Forschungen zur Geschichte des ersten Heinbergisch-Valkenburgischen Dynastengeschlechts” in Publications de … Limbourg CI (1965) 132. Viedebantts artikel was al in 1942 geschreven, maar is pas in 1965 met geactualiseerde annotatie uitgegeven.
Ook werd in het testament aangegeven Arnold van Rode (advocatus, blijkt uit latere oorkonden 1106 bij Ernst genoemd). Arnold II van Rode met zonen Arnold en Gislebert wordt naar alle waarschijnlijkheid als belanghebbend vermeld. Zo is Arnold l van het Rode dat van de hertog van Limburg stamt en voortkomend is uit het geslacht van Lotharingen.
Gerard l van Metz (Mosalanis) was de broer van Godizo van Aspel en Luizone van de Luikgouw Fouron en had ook een zoon Giselbert.
Het zijn allen buren van elkaar geweest.
Doordat er nu zoveel familieleden van Fouron bekend waren mogen we niet meer stellen dat na Lamberts van Fouron zijn dood, Fouron naar een schoonzoon (van Conon van Montaigu) ging zoals P.C.Boeren het beschreef ( een dwaling) maar in de familie Fouron bleef. Bron; P.C.Boeren (Het ontstaan van Limburg).
Ger de Vries 2016.
Samen bouwden ze Kasteel Genhoes Oud Valkenburg dat later Oda van Walbeck die gehuwd was met Gozewijn van Heinsberg zou erven.
Bij Ernst wordt verder vermeld in 1141 als belanghebbende Arnulphus de Roden et duo fillii eus Arnulphus (de Erseloch Elsloo) et Gislebertus de Duras met zoon Otto, Werricus de Calvo-Monte (Colmomt familie van Guda), Lambertus (van Montaigu heer van Clermont) en halfbroer Henric (van Cuijck ), Tevens wordt Arnold II van Elsloo graaf als zijn neef genoemd.
Het Fouronsis bezit Bilstain en het kasteel Limbourg behoorden tot hetzelfde kersspel Goe. Bron Analen Rodensis.
De parochiekerk van Fouron was tot 1083 een eigenkerk der Luxemburgers. Bron; Andre Duchesne, Historie genealogie van het huis Dreux.
Na 1080 werd de hoofdzetel van Fouron naar Dalhem verlegd en werd het gebied dat eerst Furon heette na Dahlem vernoemd.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Thibaut II van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106)


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.



Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106)


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ger de Vries, "Family tree I.D.M. de Vries", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I11527.php : accessed September 23, 2024), "Thibaut II "Dieterich, Theobald, Diepold" van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren en Valkenburg, ondervoogd van Meersen 1087-1106) (± 1056-1106)".