Family tree Helder » George Lodewijk Funke (1836-1885)

Personal data George Lodewijk Funke 


Household of George Lodewijk Funke

He is married to Maria Christina de Koning.

They got married on July 27, 1865 at Haarlem (NH.), he was 28 years old.


Child(ren):

  1. Georgine Louise Funke  1869-1952 
  2. Johan Pieter Funke  1870-1940 
  3. Emma Funke  1876-1959 
  4. Eduard Funke  1877-1957 
  5. N.N. Funke  1882-1882
  6. Jacobus Funke  1868-1939 


Notes about George Lodewijk Funke

George Lodewijk Funke (1836-1885) kreeg zijn opleiding bij boekhandelaar en uitgever Gebhardt aan het Rokin. Daarna trad Funke in dienst bij de Haagse firma W. P. van Stockum en Zn., importeurs, uitgevers en veilinghouders en vervolgens bij zijn vriend Arie Kruseman. Hij trouwde te Haarlem met de zes jaar jongere M.C. de Koning met wie hij 6 kinderen kreeg.
In 1863 vestigde Funke zich als uitgever en boekhandelaar op den Blauwburgwal te Amsterdam. Als uitgever had hij veel succes en hij werd er rijk van. Hij gaf stichtelijke en theologische werken uit maar ook populair wetenschappelijke over natuurlijke historie in 15 delen en schoolboeken, waaronder het Rekenboek voor de lagere scholen door J.A. Stamkart. Een stadsplan van Amsterdam en landkaarten van China, Korea en Bolivia, getekend door A. Braakensiek, zaten ook in zijn fonds. Voor de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen gaf hij enkele jaren de Volksalmanak uit. De klassieke literatuur was bij Funke ook goed vertegenwoordigd met vertaalde uitgaven van Shakespeare, Dante en Tarquato Tasso.
Belangrijker waren Funkes uitgaven van eigentijdse literatoren, onder anderen J.J. Cremer, J. Gram en J.P. Heije. Tot zijn belangrijkste uitgaven behoren de werken van Multatuli (Eduard Douwes Dekker). Hij publiceerde 7 bundels Ideeën van Multatuli , de Minnebrieven en verspeide stukken en Over vryen-arbeid in Nederlandsch Indie . Van boekhandelaar en uitgever R. C. Meijer, waar Douwes Dekker onderdak had gevonden, kocht Funke ook het kopijrecht van Max Havelaar. W.F. Hermans schreef over Funkes relatie met Multatuli: ‘Nog belangrijker was de vriendschap met de uitgever Funke, die in 1870 aanving. In Funke vond Multatuli eindelijk het soort uitgever waar hij recht op had’.
Vanaf 1870 was Funke redacteur van het Nieuwsblad voor den boekhandel.
Op 15 maart 1870 verscheen de eerste editie van De kleine courant, Nieuws van de dag, een dagblad dat Funke met P. van Santen had opgericht. Het dagblad met een abonnementsprijs van f 2,50 per 3 maanden werd een succes. Het ontwikkelde zich in 8 jaar tot één van de meest verspreide kranten in Nederland.
Funke die in de journalistiek zijn bestemming had gevonden, kon dit werk niet meer combineren met de boekhandel en uitgeverij. Met Jac. Robbers, G. Kolff, K.H. Schadt en J.H. de Groot richtte hij in 1879 de Maatschappij Elsevier op met het doel rechten van boeken op te kopen en deze als goedkope herdrukken op de markt te brengen. Daar bracht Funke een deel van zijn uitgaven onder, waaronder vrijwel alle van Multatuli. De goedkope edities van Elsevier droegen veel bij aan de bekendheid van Multatuli en zijn ideeën.
Wat van zijn omvangrijke fonds overbleef werd een jaar later geveild.
Nog slechts 5 jaar kon Funke daarna als uitgever en journalist werken voor zijn krant. Op 18 october 1885 overleed hij, pas 48 jaar oud. Twaalf jaar later nam zijn oudste zoon, Jacobus Funke de leiding over het krantebedrijf op zich.
In 1865 deelde Funke de boekhandelaren in een prospectus mee dat hij een geheel nieuwe serie gelithographieerde Nederlandsche kinderprenten wilde uitbrengen. Als proef had hij een twaalftal prenten laten vervaardigen bij de lithografische drukkerij Emrik & Binger te Haarlem. De prenten waren getekend door G.L. Bos en A. Koot. Later tekenden ook C. Bos en C.C.A. Last voor de serie met dubbele benaming: Funke’s prenten en Nieuwe Nederlandsche kinderprenten.
Onderwerpen op deze prenten waren onder andere het leven van De Ruyter, de geschiedenis van Jozef, dieren in het wild, Nederlandse klederdrachten en jongens- en meisjespelen. Funke sloot met dit soort leerzame en onderhoudende prenten aan bij de trend die aan het begin van de 19e eeuw door de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen was ingezet.
Afbeeldingen van de kinderprenten gebruikte Funke ook voor de uitgave van een dertigtal goedkope prentenboekjes in de serie Nieuwe Nederlandsche Kinderboekjes. Deze boekjes zijn geïllustreerd met afbeeldingen van de vroegste prenten.
Vergeleken met de traditionele kinderprenten in houtsnede of -gravure waren Funke’s prenten zowel wat de tekening, als wat de kleuring betreft goed verzorgd. De prenten waren op goed papier gedrukt en werden ‘zwart’ en gekleurd in transparante zachte kleuren geleverd. In de jaren 1870 schakelde Funke over op goed uitgevoerde kleurenlithografie. De prenten werden gedrukt bij Emrik en Binger te Haarlem.
In zijn prospecti legde Funke grote nadruk op de kwaliteit van uitvoering, de juistheid van tekening en het Nederlandse karakter van zijn prenten. Hij richtte hij zich daarin ook tot de houders van bewaarscholen en onderwijzers in het lager onderwijs, waarvoor hij de prenten aanbeval om op de school ten gebruike in te voeren of als “prijzen” aan de kinderen uit te deelen, en daardoor deze kostbare, echt nationale onderneming ..[te]..helpen gelukken. Verder hoopte hij met de prenten in alle behoeften van het aanschouwelijk onderwijs te voldoen.
Hij vraagt ook steun aan de boekhandelaren: Help mij svpl. in deze belangrijke onderneming door mijne prenten boven die der Duitschers te protégeren en ze bij het publiek aan te bevelen.
De prenten waren duurder dan de traditionele centsprenten en de eigentijdse prenten in houtgravure van Noothoven van Goor en Sijthoff. De ongekleurde versie kostte 5 cent; voor de gekleurde werd een dubbeltje gevraagd. Handelaren die per hele of halve riem konden bestellen betaalden omgerekend 3 en 6 cent.
In december 1866 was de serie al uitgebreid tot 61 nummers en in 1872 verscheen het 114e en laatste nummer. In de fondscatalogus van januari 1874 berichtte Funke dat een aantal prenten uit de serie was uitverkocht en dat de prenten 115 tot 130 in bewerking waren. Deze prenten zijn echter niet door Funke, maar door Jan de Haan uit Haarlem op de markt gebracht. De Haan kocht Funke’s prenten op de fondsveiling in 1880.
Er zijn geen oplagecijfers bekend van de Nieuwe Nederlandsche kinderprenten. Afgaand op de vele prenten die nu nog in de handel worden aangetroffen werden ze goed verkocht. In de belangrijkste openbare verzamelingen in Nederland zijn Funke’s prenten ruim vertegenwoordigd.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to George Lodewijk Funke?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline George Lodewijk Funke

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of George Lodewijk Funke


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship George Lodewijk Funke



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on November 19, 1836 was about 3.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: half bewolkt regen bui. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1836: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
      • February 23 » Texas Revolution: The Siege of the Alamo (prelude to the Battle of the Alamo) begins in San Antonio, Texas.
      • March 6 » Texas Revolution: Battle of the Alamo: After a thirteen-day siege by an army of 3,000 Mexican troops, the 187 Texas volunteers, including frontiersman Davy Crockett and colonel Jim Bowie, defending the Alamo are killed and the fort is captured.
      • April 21 » Texas Revolution: The Battle of San Jacinto: Republic of Texas forces under Sam Houston defeat troops under Mexican General Antonio López de Santa Anna.
      • May 15 » Francis Baily observes "Baily's beads" during an annular eclipse.
      • July 29 » Inauguration of the Arc de Triomphe in Paris, France.
      • August 17 » British parliament accepts registration of births, marriages and deaths
    • The temperature on July 27, 1865 was about 23.1 °C. The air pressure was 0.5 kgf/m2 and came mainly from the east-northeast. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 52%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from February 1, 1862 to February 10, 1866 the cabinet Thorbecke II, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
    • In the year 1865: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
      • January 31 » American Civil War: The United States Congress passes the Thirteenth Amendment to the United States Constitution, abolishing slavery and submits it to the states for ratification.
      • February 8 » Delaware refuses to ratify the Thirteenth Amendment to the U.S. Constitution. Slavery was outlawed in the United States, including Delaware, when the Amendment was ratified by the requisite number of states on December 6, 1865. Delaware ratified the Thirteenth Amendment on February 12, 1901, which was the ninety-second anniversary of the birth of Abraham Lincoln.
      • March 19 » American Civil War: The Battle of Bentonville begins. By the end of the battle two days later, Confederate forces had retreated from Four Oaks, North Carolina.
      • July 21 » In the market square of Springfield, Missouri, Wild Bill Hickok shoots and kills Davis Tutt in what is regarded as the first western showdown.
      • July 30 » The steamboat Brother Jonathan sinks off the coast of Crescent City, California, killing 225 passengers, the deadliest shipwreck on the Pacific Coast of the U.S. at the time.
      • December 2 » Alabama ratifies 13th Amendment to the U.S. Constitution, followed by North Carolina then Georgia, and U.S. slaves were legally free within two weeks
    • The temperature on October 18, 1885 was about 10.0 °C. There was 4 mm of rain. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 95%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from April 23, 1884 to April 21, 1888 the cabinet Heemskerk, with Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) as prime minister.
    • In the year 1885: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
      • March 19 » Louis Riel declares a provisional government in Saskatchewan, beginning the North-West Rebellion.
      • March 31 » The United Kingdom establishes the Bechuanaland Protectorate.
      • May 2 » Cree and Assiniboine warriors win the Battle of Cut Knife, their largest victory over Canadian forces during the North-West Rebellion.
      • September 2 » Rock Springs massacre: In Rock Springs, Wyoming, 150 white miners, who are struggling to unionize so they could strike for better wages and work conditions, attack their Chinese fellow workers killing 28, wounding 15 and forcing several hundred more out of town.
      • November 19 » Serbo-Bulgarian War: Bulgarian victory in the Battle of Slivnitsa solidifies the unification between the Principality of Bulgaria and Eastern Rumelia.
      • December 22 » Itō Hirobumi, a samurai, became the first Prime Minister of Japan.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Funke

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Funke.
    • Check the information Open Archives has about Funke.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Funke.

    The Family tree Helder publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Fokko Helder, "Family tree Helder", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helder/I39284.php : accessed May 11, 2024), "George Lodewijk Funke (1836-1885)".