Family tree Halleen-van Wees » Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU (1817-1890)

Personal data Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU 


Household of Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU

Waarschuwing Attention: Partner (Adelheid Emma Wilhelmina Theresia van WALDECK PYRMONT) is 41 years younger.

(1) He has/had a relationship with Charlotte de MUYNCK.

The relationship started


Child(ren):

  1. Johannes van DONKER  1843-????


(2) He has/had a relationship with Amelia Veronica van APPEL.

The relationship started


Child(ren):



(3) He is married to Willemina BAAUW.

They got married


Child(ren):

  1. Dirk van der ENDE  1853-????


(4) He has/had a relationship with Lena van STAALDUINEN.

The relationship started


Child(ren):

  1. Matthijs van GAALEN  1852-????


(5) He has/had a relationship with Hendrika Maria BOHNENKAMP.

The relationship started


Child(ren):



(6) He had a relationship with Gerritje ter HOPE.

The relationship started


Child(ren):



(7) He is married to Paulina Susanna Cornelia HOYNK van PAPENDRECHT.

They got married


Child(ren):



(8) He is married to Sophia Frederika Mathilde van WÜRTTEMBERG.

They got married on June 18, 1839 at Stuttgart, Duitsland, he was 22 years old.Source 1


Child(ren):


The couple were divorced on February 25, 1855.


(9) He is married to Adelheid Emma Wilhelmina Theresia van WALDECK PYRMONT.

They got married on January 7, 1879 at Arolsen, Duitsland, he was 61 years old.


Notes about Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU

Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (Brussel, 19 februari 1817 â?? Apeldoorn, 23 november 1890), Prins van Oranje-Nassau, was koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg van 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was ook hertog van Limburg van 1849 tot de opheffing van het hertogdom in 1866.

Willem was de zoon van koning Willem II en Anna Paulowna van Rusland. Na de troonsafstand van Willem I in 1840, werd hij de Prins van Oranje. Na de dood van zijn vader in 1849, volgde hij hem op als koning der Nederlanden.

Willem was in 1839 met zijn nicht Sophia van Württemberg getrouwd. Zij kregen drie zonen: Willem, Maurits en Alexander. Deze kinderen stierven allemaal eerder dan Willem III. In 1879 trouwde hij met Emma van Waldeck-Pyrmont. Zij kregen één dochter, Wilhelmina, die hem opvolgde.
Na het overlijden van Sophie in 1877 had Willem de gelegenheid om weer een huwelijk te sluiten. Aanvankelijk koos hij voor een morganatisch huwelijk met zijn geliefde van dat moment, Emilie Ambre, een Parijse operazangeres, die hij al had geïnstalleerd op Huize Welgelegen te Rijswijk, en die hij had voorzien van de titel "Comtesse D'Ambroise". Het voornemen leidde tot heftige conflicten met de regering, maar Willem zwichtte pas toen een delegatie van de Nederlandse aristocratie onder leiding van Pieter Jacob Elout van Soeterwoude hem een smeekschrift kwam overhandigen.[3]

Uiteindelijk wisten ministers hem te bewegen een vorstelijke echtgenote te zoeken. De eerste kandidaten voor een huwelijk met de bejaarde monarch waren zijn nicht Elisabeth van Saksen-Weimar en de Deense prinses Thyra, maar beiden bedankten voor de eer.[4] Daarna reisde Willem op advies van zijn zuster naar Arolsen, waar de vorst George Victor van Waldeck-Pyrmont meerdere huwbare dochters had. De moeder, prinses Helena van Nassau-Weilburg, stelde haar dochter prinses Pauline voor. Het klikte echter meer met haar drie jaar jongere zuster Emma, die op dat moment 20 jaar was, waarna zij besloten te trouwen.[bron?] De 61-jarige Willem trouwde op 7 januari 1879 te Arolsen. De festiviteiten ter gelegenheid van het huwelijk werden in Nederland al snel afgebroken wegens het overlijden van 's konings broer prins Hendrik op 13 januari. Deze had bij het huwelijk als getuige op moeten treden, maar moest wegens een aanval van mazelen verstek laten gaan.
Willem III had grote moeite met de beperking van de koninklijke macht, zoals deze onder het bewind van zijn vader in 1848 met de grondwetswijziging van Thorbecke tot stand was gekomen. Een koning behoorde naar zijn mening 'vast als een rots' zelf te regeren. Uit protest tegen de grondwetswijziging vertrok de troonopvolger naar Engeland, waar hij verbleef toen zijn vader in 1849 plotseling overleed. De eerste twintig jaar van zijn regering kenmerken zich door weerstand tegen de constitutionele monarchie, waarbij de koning zich overigens telkens conformeerde.

Een voorbeeld van de eigenzinnige constitutionele rol die de koning aanvankelijk speelde is de commotie rond de Aprilbeweging in 1853. Het zittende kabinet onder leiding van Thorbecke had een neutraal antwoord voorgesteld. De scheiding van kerk en staat betekende immers dat de regering geen zeggenschap zou hebben over de wens van de katholieken om zich in bisdommen te organiseren. Toen Willem III in Amsterdam een anti-rooms-katholieke petitie kreeg aangeboden hield hij een gloedvolle rede, die de hoogopgelopen gemoederen overigens ook onmiddellijk deed bedaren. Omdat de koning niet bereid was terug te komen op zijn weigering om het regeringsstandpunt uit te dragen, trad de ministerraad af.

Luxemburgse kwestie[bewerken]
In 1866 viel de Duitse Bond uiteen en kwam de Noord-Duitse Bond tot stand, waarvan het groothertogdom Luxemburg en het hertogdom Limburg geen deel meer zouden uitmaken. Willem was bereid Luxemburg aan keizer Napoleon III van Frankrijk te verkopen, met stilzwijgende instemming van de Pruisische premier Bismarck. Toen deze transactie echter in de openbaarheid kwam, verklaarde Bismarck dat verkoop als reden tot oorlog beschouwd zou worden. Op het Congres van Londen van 1867 ter regeling van de Luxemburgse kwestie werd overeengekomen dat Luxemburg patrimoniaal eigendom van het huis (Oranje-)Nassau zou blijven, echter wel als politiek neutraal gebied. De Pruisische troepen werden dan ook teruggetrokken uit de vesting en de burcht van Luxemburg werd afgebroken. In 1868 kreeg Luxemburg een nieuwe grondwet.

Onhebbelijkheid

Willem III in zijn laatste jaren
Willem III was in zijn latere jaren niet geliefd, en werd in een anti-monarchistische brochure door S.E.W. Roorda van Eysinga Koning Gorilla genoemd vanwege zijn bij gelegenheid boerse uitvallen. Het volk respecteerde hem wel[bron?], hoewel hij zich vaak niet koninklijk gedroeg. Willem was zijn leven lang driftig, egoïstisch en boosaardig geweest, maar door zijn grillige karakter kon hij soms ook onverwacht vriendelijk en royaal uit de hoek komen.

Voorbeelden van 's konings onhebbelijke natuur zijn door de leden van zijn hofhouding goed gedocumenteerd. Zo liet hij lakeien een lucifer afsteken om de koninklijke sigaar aan te steken. Wanneer de lucifer brandde talmde de koning zo lang dat de lakei, om brandblaren te voorkomen, de lucifer moest doven. Dat gaf de koning dan de gelegenheid om de lakei met twee weken inhouding van salaris te straffen. De hofcommissie maakte geregeld bezwaar tegen de onredelijke en kleingeestige straffen die de vorst te pas en te onpas uitdeelde. Lord Clarendon, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, legde vast dat de koning op een receptie niets anders deed dan "op iedereen die hij sprak vitten en mopperen", maar hij vervolgt met de vaststelling "dat niemand zich daar iets van aantrok".

De consequenties van de koninklijke woedeaanvallen waren ernstiger, al werd het koninklijke bevel om de burgemeester van de residentie te arresteren en daarna te fusilleren door al zijn ondergeschikten genegeerd. Een jonge officier die een rijtuig waarin de koning incognito reed niet groette, werd voor straf kromgesloten en minister van Oorlog Weitzel merkte in zijn dagboek op dat "de prikkelbaarheid van Zijn hoog oplopend karakter en Zijne autocratische neigingen met de jaren schijnen toe te nemen" en dat "in het openbaar en vooral ten aanzien van hoger en lager geplaatste officieren ergerlijke tonelen plaatsvinden die door de pers steeds met de mantel der liefde worden bedekt". Toch waren deze "zozeer bekend dat zij in het leger velen verbitterden en van de koning vervreemdden".

Laatste levensjaren

De laatste gang van de koning van Noordeinde naar Delft
De gezondheid van de koning ging in oktober 1888 sterk achteruit. In mei van dat jaar liet het koninklijk gezin de drukte van Den Haag achter zich en trok zich terug in Het Loo. Daar verslechterde Willems toestand dermate dat hij niet meer in staat was om te regeren. De koning leed aan een ernstige nierziekte en raakte zozeer in de war dat hij staatsstukken ging ondertekenen met zelfverzonnen pauselijke namen. Ook hield hij vanaf zijn ziekbed hele toespraken en moest er altijd iemand van de hofhouding in de buurt blijven, omdat hij bang was dat men hem in zijn slaap zou vermoorden. Zijn vrouw Emma werd daarom tenslotte op 14 november 1890 met algemene stemmen door de in verenigde zitting bijeengekomen Staten-Generaal benoemd tot regentes en op 20 november in Den Haag beëdigd. Dit regentschap duurde slechts negen dagen, want op 23 november 1890 overleed de vorst, 73 jaar oud. Het koningschap ging toen over op de tienjarige prinses Wilhelmina, waarbij Emma opnieuw tot regentes werd benoemd. Het Groothertogdom Luxemburg ging conform de Nassause "Erbverein" naar de andere linie van het Huis Nassau omdat volgens huisrecht alleen mannelijke afstammelingen erfgerechtigd waren voor Nassaugoederen (zie ook bij Salische Wet).

De bijzetting van de overleden koning op 4 december 1890 in Delft was erg ongeorganiseerd; zo stortte een tribune in en waren er te weinig koetsen en parkeerplaatsen, waardoor velen te laat waren in de Nieuwe Kerk. Daarnaast was het steenkoud. Zonder enige waardigheid zou de kist al schommelend in de Koninklijke Grafkelder getakeld zijn, waarna Willem III der Nederlanden zijn laatste rustplaats had bereikt. De rouwdienst werd geleid door hofprediker Cornelis Eliza van Koetsveld. Het Bätz-orgel werd bespeeld door de 81-jarige organist Kersbergen. De bloemen op de baar waren van de jonge Wilhelmina, met de tekst: Voor vader, van zijn lieve kind.

Trivia
Het leeftijdsverschil tussen Willem en Emma is niet het enige merkwaardige leeftijdsverschil binnen zijn directe familie. De stiefmoeder van Emma, Louise van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (in feite de schoonmoeder van Willem dus), was slechts acht maanden ouder dan Emma, haar stiefdochter.
Willem III der Nederlanden was Ere-Kolonel van het Regiment Grenadiers van Kiëv "Willem III der Nederlanden".
"Ik zet geen voet in dat klooster", zei koning Willem III in 1885 over het Rijksmuseum Amsterdam, uit woede over het rooms-katholieke karakter van het ontwerp van het gebouw. Hij weigerde de eerste steen te leggen, evenals het verrichten van de officiële opening.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. vrouwen van Oranje

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on February 19, 1817 was about 3.0 °C. Wind direction mainly west-northwest. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1817: Source: Wikipedia
    • February 8 » Las Heras crosses the Andes with an army to join San Martín and liberate Chile from Spain.
    • April 15 » Thomas Hopkins Gallaudet and Laurent Clerc founded the American School for the Deaf, the first American school for deaf students, in Hartford, Connecticut.
    • July 4 » In Rome, New York, construction on the Erie Canal begins.
    • October 16 » Simón Bolívar sentences Manuel Piar to death for challenging the racial-caste in Venezuela.
    • October 17 » The tomb of Pharaoh Seti I is discovered.
    • November 3 » The Bank of Montreal, Canada's oldest chartered bank, opens in Montreal.
  • The temperature on March 31, 1817 was about 7.0 °C. Wind direction mainly west-northwest. Weather type: veel regen . Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1817: Source: Wikipedia
    • February 8 » Las Heras crosses the Andes with an army to join San Martín and liberate Chile from Spain.
    • February 12 » An Argentine/Chilean patriotic army, after crossing the Andes, defeats Spanish troops at the Battle of Chacabuco.
    • June 12 » The earliest form of bicycle, the dandy horse, is driven by Karl von Drais.
    • October 17 » The tomb of Pharaoh Seti I is discovered.
    • October 30 » Simón Bolívar becomes President of the Third Republic of Venezuela.
    • December 10 » Mississippi becomes the 20th U.S. state.
  • The temperature on January 7, 1879 was about -5.7 °C. The air pressure was 1 kgf/m2 and came mainly from the east-northeast. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 87%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 20, 1879 to April 23, 1883 the cabinet Van Lijnden van Sandenburg, with Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) as prime minister.
  • In the year 1879: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • January 11 » The Anglo-Zulu War begins.
    • March 23 » War of the Pacific: The Battle of Topáter, the first battle of the war is fought between Chile and the joint forces of Bolivia and Peru.
    • April 23 » Fire burns down the second main building and dome of the University of Notre Dame, which prompts the construction of the third, and current, Main Building with its golden dome.
    • May 14 » The first group of 463 Indian indentured laborers arrives in Fiji aboard the Leonidas.
    • October 7 » Germany and Austria-Hungary sign the "Twofold Covenant" and create the Dual Alliance.
    • December 21 » World premiere of Henrik Ibsen's A Doll's House at the Royal Theatre in Copenhagen, Denmark.
  • The temperature on November 23, 1890 was about 10.7 °C. There was 17 mm of rain. The air pressure was 2 kgf/m2 and came mainly from the west-southwest. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 21, 1888 to August 21, 1891 the cabinet Mackay, with Mr. A. baron Mackay (AR) as prime minister.
  • In the year 1890: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
    • January 22 » The United Mine Workers of America is founded in Columbus, Ohio.
    • January 25 » Nellie Bly completes her round-the-world journey in 72 days.
    • September 25 » The United States Congress establishes Sequoia National Park.
    • October 12 » Uddevalla Suffrage Association is formed.
    • December 29 » Wounded Knee Massacre on Pine Ridge Indian Reservation, 300 Lakota are killed by the United States 7th Cavalry Regiment.
    • December 30 » Following the Wounded Knee Massacre, the United States Army and Lakota warriors face off in the Drexel Mission Fight.
  • The temperature on December 4, 1890 was about 2.2 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 91%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 21, 1888 to August 21, 1891 the cabinet Mackay, with Mr. A. baron Mackay (AR) as prime minister.
  • In the year 1890: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
    • April 7 » Completion of the first Lake Biwa Canal.
    • July 2 » The U.S. Congress passes the Sherman Antitrust Act.
    • July 26 » In Buenos Aires, Argentina the Revolución del Parque takes place, forcing President Miguel Ángel Juárez Celman's resignation.
    • October 11 » In Washington, D.C., the Daughters of the American Revolution is founded.
    • October 12 » Uddevalla Suffrage Association is formed.
    • November 23 » King William III of the Netherlands dies without a male heir and a special law is passed to allow his daughter Princess Wilhelmina to succeed him.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van ORANJE NASSAU


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
G.H.C. Halleen, "Family tree Halleen-van Wees", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-halleen-van-wees/I5566.php : accessed June 17, 2024), "Willem III Alexander Paul Fredrik Lodewijk van ORANJE NASSAU (1817-1890)".