Complete stambomen van der Meulen, Visser, Alkema, Zondervan, van Gorkum, de Vries. » Jakob Dirks Glas (1772-1816)

Personal data Jakob Dirks Glas 

  • He was born on January 16, 1772 in Joure.
    Haskerland, dopen, geboortejaar 1772, doopjaar 1772
    Dopeling: Jacob
    Geboren op 16 januari 1772
    Gedoopt op 2 februari 1772 in Joure/Westermeer/Snikzwaag
    Kind van Dirk Pytters en Dieuwke Jacobs

    Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem):
    Dopeling : JAKOB of JAKOBJE
    Vader : DIRK PIETERS
    Moeder : DIEUWKE JAKOBS
  • He was christened on February 2, 1772 in Joure.
  • (diversen) .
    Ids Lourens (Lauwrens) de Jong was murdered near Langweer

    on November 28, 1814, at age 17, by Jacob Dirks Glas (alias Babeloele) and Jan

    Hanzes Jonker; for this, Jacob Dirks Glas (alias Babeloele) was executed by

    guillotine in Leeuwarden on November 1, 1816, and Jan Hanzes Jonker was

    executed in Sneek on April 8, 1816; t
  • He died on November 1, 1816 in leeuwarden (466), he was 44 years old.
    Jacob, alias Babeloele heeft doodslag gepleegd met voorbedachten rade en opgevolgden diefstal van goederen aan den ter neder geslagene toebehorende.
    Doodstraf met de strop.
    Is geexecuteerd op 1 november 1816.
    Door de scherprechter aan eene galge opgehangen des middags twaalf urene.
    beroep: uurwerkmaker, slaapstedehouder.

    Overlijdensakte Leeuwarden, 1816
    Aangiftedatum 1 november 1816, akte nr. 466
    Jacob Dirks Glas, overleden 1 november 1816
    Oud 42 jaar, gehuwd met Antje Jans

    Opm.: Akte ontvangen van de rechtbank te Leeuwarden,
    overledene bijgenaamd Babeloele, geboren en wonende te Joure

    Nummer toegang 16 en bestandsdeel 53 verslag:
    Jacob alias Babeloele heeft doodslag gepleegd met voorbedachten rade en opgevolgden diefstal van goederen aan den ten neder geslagene toebehorene,
    Doodstraf met de strop.
    De gecondemneerde heeft gebruik gemaakt van het middel van cassatie doch is geexecuteerd op 1-11-1816.
    Door de scherpechter aan ene glage opgehangen.

    Geen naam van de beul, alleen beroep van uurwerkmaler en slaapstedehouder. Jacob, 42 jaar man van Antje Jans.
  • A child of Dirk (Deerk Of Durk) Pieterszn and Dieuwke Jacobs Glas
  • This information was last updated on September 22, 2009.

Household of Jakob Dirks Glas

He is married to Antje Jans Hornstra.

They got married

Haskerland, huwelijken 1803
Vermelding: Bevestiging huwelijk op 24 juli 1803 in Joure
Man : Jacob Dirks afkomstig van Joure
Vrouw : Antje Jans afkomstig van Oosterend

Gestandaardiseerde namen: JAKOB DIRKS en ANTJE JANS
They were married in church on July 24, 1803 at Joure, he was 31 years old.


Child(ren):

  1. Antje Jacobs Glas  1804-1883 
  2. Dirk Jacobs Glas  1809-1906
  3. Jantje Jacobs Glas  1809-1837
  4. Lykle Jacobs Glas  1812-1817


Notes about Jakob Dirks Glas

JACOB DIRKS GLAS EN JAN HANZES JONKER, hebben den 28 november 1814 op den publiekenweg tusschen Joure en Lemmer de 17 jarige Ids Lourens de Jong vermoord.

Babeloele
In de Franse tijd schijnt de Langepijp ook wel het toneel te zijn geweest van strafrechtpleging. Zo zou destijds onder grote publieke belangstelling recht zijn voltrokken aan een zekere Babe Lunia, afkomstig uit midden-Friesland, die door het Hof van Friesland wegens moord ter dood was veroordeeld. De uitvoering van het doodvonnis zou plaats vinden door middel van onthoofding met de guillotine. Deze automatische onthoofder schijnt de toenmalige Leeuwarders niet erg te hebben aangesproken. Tot groot ongenoegen van het publiek speelde de hoofdmoot van het bloederige tafereel zich zo laag bij de grond af, dat alleen de toeschouwers op de voorste rij ervan konden genieten. De volksoverlevering wil dat de beklagenswaardige Babe vanaf het moment dat hij op zijn terechtstellingsplaats aankwam en het schavot moest bestijgen tot aan het moment dat de valbijl zijn hals doorkliefde zo luid en onophoudelijk ’unskildig!’ heeft geraasd, dat men het tot ver buiten de Vrouwenpoort heeft kunnenhoren.

Ook wil het verhaal dat Babe - naar de mode van die dagen - afscheid van het leven heeft genomen met een blauwe wollen slaapmuts op. Deze muts zou hem vlak voor de executie door de beul over zijn oren en ogen zijn getrokken, waarna hij met zijn hoofd onder de valbijl zou zijn gelegd. De muts zou zijn hoofd nog hebben bedekt, toen het ‘van den romp gescheiden in eene mand met zaagsel – om het uitvloeiende bloed op te slorpen – nederviel’. Niemand wilde nadien meer zo’n muts dragen, zodat de kooplieden met een grote voorraad ’babelúntsjes’ bleven zitten. Ondanks het feit dat strafvoltrekkingen doorgaans op marktdagen plaats hadden, was vrouwe justitia dus niet altijd op de hand van de commercie. Althans zo wil de overlevering die Johan Winkler (1840-1916) zestig jaar later uit de mond van een oog- en oorgetuige heeft vernomen en die hij in 1898 in zijn ‘Herinneringen aan den Tijd der Lijfstraffelijke Rechtspleging’ te boek heeft gesteld. Archiefonderzoek heeft echter uitgewezen dat door deze mondelinge overlevering de gebeurtenissen rondom twee afzonderlijk voltrokken doodvonnissen waarschijnlijk met elkaar zijn vervlochten. Het babelúntsje-verhaal kan waarschijnlijk meteen al naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Op 1 november 1816 wordt de burgemeester van Leeuwarden als ‘Officier van den Burgerlijken Stand’ door de griffier van de Rechtbank van Eersten Aanleg in kennis gesteld van het overlijden diezelfde dag van Jacob Dirks Glas, bijgenaamd ‘Babeloele’, oud 42 jaren, geboren en wonende te Joure, uurwerkmakersknecht en slaapsteehouder van beroep. ‘Babeloele’ was die middag om twaalf uur, ingevolge het arrest van het Hof van Assises van Friesland van 3 september 1816 dat op 18 oktober d.a.v. was bekrachtigd door het Hoog Gerechtshof te ’s-Gravenhage ‘aan eene galg met den koorde bestraft, zoo dat er de dood na is gevolgd’. Een dag voor de executie was de presiderend burgemeester reeds aangeschreven door de Procureur Crimineel in Friesland waarbij deze het volgende verzoek deed: ‘Alsoo op morgen op den middag eene capitale executie in deeze stad zal plaats hebben, neeme ik den vrijheid Uw Edel Gestrenge daarvan kennis te geeven, met verzoek, dat door Uw Edel Gestrenge de nodige orders gesteld worden, dat er als dan, volgens oud gebruik, niet op de klokken worde gespeeld, en dat in de herbergen geene luidrugtige vrolijkheeden plaats hebben, ten einde ook op die wijze den indruk der Geregtigheid te vermeerderen’.

Met deze schriftelijke bewijzen wordt de authenticiteit van bovengenoemde overlevering dus onderuitgehaald. Ten eerste heette de terechtgestelde officieel niet Babe Lunia, maar Jacob Dirks Glas; ten tweede heeft de terechtstelling niet in de FranseTijd middels de guillotine plaatsgevonden, doch vlak erna door middel van ophanging; ten derde luidde de bijnaam van Jacob Dirks Glas ‘Babeloele’ en zullen de slaapmutsen – mocht er al een kern van waarheid in schuilen - bijgevolg eerder babeloeltsjes’ zijn genoemd dan ‘babelúntsjes’!

Verder speurwerk leverde op dat de Leeuwarders - althans in 1816 – wat volksvermaak betreft niet hadden te klagen, aangezien zich op 15 maart dat jaar reeds een zelfde schouwspel had afgespeeld toen er recht geschiedde aan Willem Petrus Heslinga, een schoolmeesterszoon uit Eestrum. Ook deze werd en plein public en waarschijnlijk onder luid gejuich opgehangen.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jakob Dirks Glas?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jakob Dirks Glas

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jakob Dirks Glas


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on January 16, 1772 was about -2 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: sneeuw. Special wheather fenomena: ijs. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1772: Source: Wikipedia
    • January 1 » The first traveler's cheques, which could be used in 90 European cities, were issued by the London Credit Exchange Company.
    • June 9 » The British schooner Gaspee is burned in Narragansett Bay, Rhode Island.
    • June 12 » French explorer Marc-Joseph Marion du Fresne and 25 of his men killed by Māori in New Zealand.
    • August 19 » Gustav III of Sweden stages a coup d'état, in which he assumes power and enacts a new constitution that divides power between the Riksdag and the King.
    • August 21 » King Gustav III completes his coup d'état by adopting a new Constitution, ending half a century of parliamentary rule in Sweden and installing himself as an enlightened despot.
    • September 1 » The Mission San Luis Obispo de Tolosa is founded in San Luis Obispo, California.
  • The temperature on February 2, 1772 was about 3.0 °C. Wind direction mainly south by west. Weather type: zeer betrokken omtrent helder. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1772: Source: Wikipedia
    • January 1 » The first traveler's cheques, which could be used in 90 European cities, were issued by the London Credit Exchange Company.
    • June 9 » The British schooner Gaspee is burned in Narragansett Bay, Rhode Island.
    • June 12 » French explorer Marc-Joseph Marion du Fresne and 25 of his men killed by Māori in New Zealand.
    • August 19 » Gustav III of Sweden stages a coup d'état, in which he assumes power and enacts a new constitution that divides power between the Riksdag and the King.
    • August 21 » King Gustav III completes his coup d'état by adopting a new Constitution, ending half a century of parliamentary rule in Sweden and installing himself as an enlightened despot.
    • September 1 » The Mission San Luis Obispo de Tolosa is founded in San Luis Obispo, California.
  • The temperature on July 24, 1803 was about 15.0 °C. Wind direction mainly north-northwest. Weather type: omtrent helder noorderlicht. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1803: Source: Wikipedia
    • February 24 » In Marbury v. Madison, the Supreme Court of the United States establishes the principle of judicial review.
    • March 1 » Ohio becomes the 17th state of The United States.
    • May 18 » Napoleonic Wars: The United Kingdom revokes the Treaty of Amiens and declares war on France.
    • July 26 » The Surrey Iron Railway, arguably the world's first public railway, opens in south London, United Kingdom.
    • September 23 » Second Anglo-Maratha War: The Battle of Assaye is fought between the British East India Company and the Maratha Empire in India.
    • November 30 » The Balmis Expedition starts in Spain with the aim of vaccinating millions against smallpox in Spanish America and Philippines.
  • The temperature on November 1, 1816 was about 9.0 °C. Wind direction mainly south east. Weather type: betrokken regen. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1816: Source: Wikipedia
    • January 9 » Humphry Davy tests his safety lamp for miners at Hebburn Colliery.
    • April 10 » The Federal government of the United States approves the creation of the Second Bank of the United States.
    • July 9 » Argentina declares independence from Spain.
    • August 5 » The British Admiralty dismisses Francis Ronalds's new invention of the first working electric telegraph as "wholly unnecessary", preferring to continue using the semaphore.
    • September 15 » HMSWhiting runs aground on the Doom Bar.
    • December 11 » Indiana becomes the 19th U.S. state.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Glas

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Glas.
  • Check the information Open Archives has about Glas.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Glas.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Irene Jolanda van der Meulen, "Complete stambomen van der Meulen, Visser, Alkema, Zondervan, van Gorkum, de Vries.", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gertje-de-vries/I20242.php : accessed June 8, 2024), "Jakob Dirks Glas (1772-1816)".