Complete stambomen van der Meulen, Visser, Alkema, Zondervan, van Gorkum, de Vries. » Jakob Dirks Glas (1772-1816)

Données personnelles Jakob Dirks Glas 

  • Il est né le 16 janvier 1772 dans Joure.
    Haskerland, dopen, geboortejaar 1772, doopjaar 1772
    Dopeling: Jacob
    Geboren op 16 januari 1772
    Gedoopt op 2 februari 1772 in Joure/Westermeer/Snikzwaag
    Kind van Dirk Pytters en Dieuwke Jacobs

    Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem):
    Dopeling : JAKOB of JAKOBJE
    Vader : DIRK PIETERS
    Moeder : DIEUWKE JAKOBS
  • Il a été baptisé le 2 février 1772 dans Joure.
  • (diversen) .
    Ids Lourens (Lauwrens) de Jong was murdered near Langweer

    on November 28, 1814, at age 17, by Jacob Dirks Glas (alias Babeloele) and Jan

    Hanzes Jonker; for this, Jacob Dirks Glas (alias Babeloele) was executed by

    guillotine in Leeuwarden on November 1, 1816, and Jan Hanzes Jonker was

    executed in Sneek on April 8, 1816; t
  • Il est décédé le 1 novembre 1816 dans leeuwarden (466), il avait 44 ans.
    Jacob, alias Babeloele heeft doodslag gepleegd met voorbedachten rade en opgevolgden diefstal van goederen aan den ter neder geslagene toebehorende.
    Doodstraf met de strop.
    Is geexecuteerd op 1 november 1816.
    Door de scherprechter aan eene galge opgehangen des middags twaalf urene.
    beroep: uurwerkmaker, slaapstedehouder.

    Overlijdensakte Leeuwarden, 1816
    Aangiftedatum 1 november 1816, akte nr. 466
    Jacob Dirks Glas, overleden 1 november 1816
    Oud 42 jaar, gehuwd met Antje Jans

    Opm.: Akte ontvangen van de rechtbank te Leeuwarden,
    overledene bijgenaamd Babeloele, geboren en wonende te Joure

    Nummer toegang 16 en bestandsdeel 53 verslag:
    Jacob alias Babeloele heeft doodslag gepleegd met voorbedachten rade en opgevolgden diefstal van goederen aan den ten neder geslagene toebehorene,
    Doodstraf met de strop.
    De gecondemneerde heeft gebruik gemaakt van het middel van cassatie doch is geexecuteerd op 1-11-1816.
    Door de scherpechter aan ene glage opgehangen.

    Geen naam van de beul, alleen beroep van uurwerkmaler en slaapstedehouder. Jacob, 42 jaar man van Antje Jans.
  • Un enfant de Dirk (Deerk Of Durk) Pieterszn et Dieuwke Jacobs Glas
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 22 septembre 2009.

Famille de Jakob Dirks Glas

Il est marié avec Antje Jans Hornstra.

Ils se sont mariés

Haskerland, huwelijken 1803
Vermelding: Bevestiging huwelijk op 24 juli 1803 in Joure
Man : Jacob Dirks afkomstig van Joure
Vrouw : Antje Jans afkomstig van Oosterend

Gestandaardiseerde namen: JAKOB DIRKS en ANTJE JANS
Ils se sont mariés à l'église le 24 juillet 1803 à Joure, il avait 31 ans.


Enfant(s):

  1. Antje Jacobs Glas  1804-1883 
  2. Dirk Jacobs Glas  1809-1906
  3. Jantje Jacobs Glas  1809-1837
  4. Lykle Jacobs Glas  1812-1817


Notes par Jakob Dirks Glas

JACOB DIRKS GLAS EN JAN HANZES JONKER, hebben den 28 november 1814 op den publiekenweg tusschen Joure en Lemmer de 17 jarige Ids Lourens de Jong vermoord.

Babeloele
In de Franse tijd schijnt de Langepijp ook wel het toneel te zijn geweest van strafrechtpleging. Zo zou destijds onder grote publieke belangstelling recht zijn voltrokken aan een zekere Babe Lunia, afkomstig uit midden-Friesland, die door het Hof van Friesland wegens moord ter dood was veroordeeld. De uitvoering van het doodvonnis zou plaats vinden door middel van onthoofding met de guillotine. Deze automatische onthoofder schijnt de toenmalige Leeuwarders niet erg te hebben aangesproken. Tot groot ongenoegen van het publiek speelde de hoofdmoot van het bloederige tafereel zich zo laag bij de grond af, dat alleen de toeschouwers op de voorste rij ervan konden genieten. De volksoverlevering wil dat de beklagenswaardige Babe vanaf het moment dat hij op zijn terechtstellingsplaats aankwam en het schavot moest bestijgen tot aan het moment dat de valbijl zijn hals doorkliefde zo luid en onophoudelijk ’unskildig!’ heeft geraasd, dat men het tot ver buiten de Vrouwenpoort heeft kunnenhoren.

Ook wil het verhaal dat Babe - naar de mode van die dagen - afscheid van het leven heeft genomen met een blauwe wollen slaapmuts op. Deze muts zou hem vlak voor de executie door de beul over zijn oren en ogen zijn getrokken, waarna hij met zijn hoofd onder de valbijl zou zijn gelegd. De muts zou zijn hoofd nog hebben bedekt, toen het ‘van den romp gescheiden in eene mand met zaagsel – om het uitvloeiende bloed op te slorpen – nederviel’. Niemand wilde nadien meer zo’n muts dragen, zodat de kooplieden met een grote voorraad ’babelúntsjes’ bleven zitten. Ondanks het feit dat strafvoltrekkingen doorgaans op marktdagen plaats hadden, was vrouwe justitia dus niet altijd op de hand van de commercie. Althans zo wil de overlevering die Johan Winkler (1840-1916) zestig jaar later uit de mond van een oog- en oorgetuige heeft vernomen en die hij in 1898 in zijn ‘Herinneringen aan den Tijd der Lijfstraffelijke Rechtspleging’ te boek heeft gesteld. Archiefonderzoek heeft echter uitgewezen dat door deze mondelinge overlevering de gebeurtenissen rondom twee afzonderlijk voltrokken doodvonnissen waarschijnlijk met elkaar zijn vervlochten. Het babelúntsje-verhaal kan waarschijnlijk meteen al naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Op 1 november 1816 wordt de burgemeester van Leeuwarden als ‘Officier van den Burgerlijken Stand’ door de griffier van de Rechtbank van Eersten Aanleg in kennis gesteld van het overlijden diezelfde dag van Jacob Dirks Glas, bijgenaamd ‘Babeloele’, oud 42 jaren, geboren en wonende te Joure, uurwerkmakersknecht en slaapsteehouder van beroep. ‘Babeloele’ was die middag om twaalf uur, ingevolge het arrest van het Hof van Assises van Friesland van 3 september 1816 dat op 18 oktober d.a.v. was bekrachtigd door het Hoog Gerechtshof te ’s-Gravenhage ‘aan eene galg met den koorde bestraft, zoo dat er de dood na is gevolgd’. Een dag voor de executie was de presiderend burgemeester reeds aangeschreven door de Procureur Crimineel in Friesland waarbij deze het volgende verzoek deed: ‘Alsoo op morgen op den middag eene capitale executie in deeze stad zal plaats hebben, neeme ik den vrijheid Uw Edel Gestrenge daarvan kennis te geeven, met verzoek, dat door Uw Edel Gestrenge de nodige orders gesteld worden, dat er als dan, volgens oud gebruik, niet op de klokken worde gespeeld, en dat in de herbergen geene luidrugtige vrolijkheeden plaats hebben, ten einde ook op die wijze den indruk der Geregtigheid te vermeerderen’.

Met deze schriftelijke bewijzen wordt de authenticiteit van bovengenoemde overlevering dus onderuitgehaald. Ten eerste heette de terechtgestelde officieel niet Babe Lunia, maar Jacob Dirks Glas; ten tweede heeft de terechtstelling niet in de FranseTijd middels de guillotine plaatsgevonden, doch vlak erna door middel van ophanging; ten derde luidde de bijnaam van Jacob Dirks Glas ‘Babeloele’ en zullen de slaapmutsen – mocht er al een kern van waarheid in schuilen - bijgevolg eerder babeloeltsjes’ zijn genoemd dan ‘babelúntsjes’!

Verder speurwerk leverde op dat de Leeuwarders - althans in 1816 – wat volksvermaak betreft niet hadden te klagen, aangezien zich op 15 maart dat jaar reeds een zelfde schouwspel had afgespeeld toen er recht geschiedde aan Willem Petrus Heslinga, een schoolmeesterszoon uit Eestrum. Ook deze werd en plein public en waarschijnlijk onder luid gejuich opgehangen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jakob Dirks Glas?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jakob Dirks Glas

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jakob Dirks Glas


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 16 janvier 1772 était d'environ -2 °C. Le vent venait principalement de l'/du est nordest. Caractérisation du temps: sneeuw. Phénomènes météorologiques particuliers: ijs. Source: KNMI
  • En l'an 1772: Source: Wikipedia
    • 17 février » le premier partage de la Pologne est décidé. Il sera confirme par un second traité le 5 août de la même année entre la Prusse, l'Autriche et la Russie.
    • 9 juin » dans un acte de rébellion contre les Actes de navigation, des révolutionnaires américains attaquent et brûlent la goélette britannique Gaspée.
    • 25 juillet » premier partage (démembrement) de la Pologne entre la Russie, l'Autriche et la Prusse: par le traité de Saint-Pétersbourg, la tsarine Catherine II s'entend avec le roi de Prusse Frédéric II et l'archiduchesse d'Autriche Marie-Thérèse pour enlever à la Pologne un tiers de son territoire.
    • 30 septembre » première partition de la Pologne.
  • La température le 2 février 1772 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-quart-sud-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken omtrent helder. Source: KNMI
  • En l'an 1772: Source: Wikipedia
    • 17 février » le premier partage de la Pologne est décidé. Il sera confirme par un second traité le 5 août de la même année entre la Prusse, l'Autriche et la Russie.
    • 9 juin » dans un acte de rébellion contre les Actes de navigation, des révolutionnaires américains attaquent et brûlent la goélette britannique Gaspée.
    • 25 juillet » premier partage (démembrement) de la Pologne entre la Russie, l'Autriche et la Prusse: par le traité de Saint-Pétersbourg, la tsarine Catherine II s'entend avec le roi de Prusse Frédéric II et l'archiduchesse d'Autriche Marie-Thérèse pour enlever à la Pologne un tiers de son territoire.
    • 30 septembre » première partition de la Pologne.
  • La température le 24 juillet 1803 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder noorderlicht. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1803: Source: Wikipedia
    • 4 mars » création du Septième district congressionnel de Caroline du Sud.
    • 6 mars » dans l'océan Indien, envoyé pour réoccuper les villes françaises de l'Inde, l'amiral Decaen s'embarque pour l'Île-de-France (l'île Maurice).
    • 11 avril » le ministre français du Trésor, le marquis de Barbé-Marbois, propose officiellement aux États-Unis la vente de toute la Louisiane.
    • 14 avril » adhésion du canton de Vaud à la Confédération suisse.
    • 26 juillet » le Surrey Iron Railway, premier chemin de fer public, tracté par des chevaux, construit en 1802, est inauguré au sud de Londres, entre Wandsworth et Croydon.
    • 14 novembre » promulgation de la nouvelle Constitution de la République des Sept-Îles.
  • La température le 1 novembre 1816 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: betrokken regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1816: Source: Wikipedia
    • 21 février » mariage de Guillaume des Pays-Bas et Anna Pavlovna.
    • 28 avril » création de la Caisse des dépôts et consignations.
    • 2 mai » le futur roi des Belges, Léopold de Saxe-Cobourg-Saalfeld, épouse Charlotte de Galles.
    • 9 juillet » indépendance de l'Argentine.
    • 5 septembre » Louis XVIII dissout la Chambre introuvable.
    • 11 décembre » l'Indiana devient le 19 État des États-Unis.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Glas

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Glas.
  • Afficher des informations sur Glas sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Glas.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Irene Jolanda van der Meulen, "Complete stambomen van der Meulen, Visser, Alkema, Zondervan, van Gorkum, de Vries.", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gertje-de-vries/I20242.php : consultée 7 juin 2024), "Jakob Dirks Glas (1772-1816)".