Stamboom familie Van der Veld » Klaas van der Veld (1909-1970)

Personal data Klaas van der Veld 

Sources 1, 2, 3, 4, 5

Household of Klaas van der Veld

He is married to Alida Maria Sophia Dijkman.

They got married on June 24, 1931 at Utrecht, Utrecht, Nederland, he was 22 years old.


Child(ren):

  1. Alida van der Veld  1931-2018
  2. Nico van der Veld  1933-2008 
  3. (Not public)
  4. (Not public)


Notes about Klaas van der Veld

Geboren Assen 19 februari 1909, zoon van Klaas van der Veld en Aaltien Epping, schilder, hobby imker, overleden Utrecht 17 februari 1970.

overlijden van zijn moeder in 1917 belandt Klaas (dan bijna 9 jaar oud) in een weeshuis.

align: justify;"> 

erif;">Trouwt Utrecht 24 juni 1931 met:

0pt; font-family: Arial, sans-serif;">Alida Maria Dijkman, geboren Aarlanderveen 16 juli 1908, overleden Utrecht 12 augustus 1982, dochter van Wilhelmus Joannes Maria Dijkman en Sophia Wilhelmina van der Linden. 

Kamp Amersfoort en ontsnapping uit de trein (IXba Klaas)

dyText"> 

-serif;">Over Kamp Amersfoort.

rgin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 10pt; font-family: Arial, sans-serif;">Het terrein werd in 1939 in gebruik genomen als kazernecomplex voor Nederlandse gemobiliseerde militairen, die werden ingezet bij de aanleg en verbetering van de Grebbelinie en de verdedigingswerken rond Amersfoort.

ager Amersfoort (PDA). Het was een transit-kamp voor uitzending naar Duitsland, maar het voldeed zeker ook aan de criteria voor werkkamp of strafkamp. Op 18 augustus 1941 kwamen de eerste gevangenen, een groep van bijna 200 communisten, uit kamp Schoorl. Het waren overigens niet alleen politieke tegenstanders van het naziregime die gedurende de oorlogsjaren in het PDA terechtkwamen. De grootste groep bestond uit opgepakte onderduikers, meestal jongens en mannen die aan de arbeidsinzet hadden willen ontkomen en nu in Amersfoort werden 'voorbereid' op tewerkstelling in Duitsland. Ook mensen die zich aan economische vergrijpen hadden schuldig gemaakt kwamen in het kamp terecht.

;

nst uit en werden door niets in hun wreedheid beperkt. Er bestond verder het gebruikelijke systeem van kapo's – gevangenen die leidinggaven aan andere gevangenen, maar vaak wreed optraden. De gevangenen moesten vaak zwaar werk verrichten, zoals het zogenaamde 'boscommando': het rooien en hakken van bomen. De verstrekte voeding was onvoldoende om daaruit de nodige energie voor zulk werk te halen.

font-family: Arial, sans-serif;">In het kamp verbleven in de jaren 1941-1945 in totaal 37.000 geregistreerde gevangenen. Daarvan werden circa 20.000 gedeporteerd naar (meestal Duitse) concentratiekampen. Sommigen werden eerst overgebracht naar andere kampen in Nederland waaronder Kamp Westerbork en vandaaruit doorgestuurd naar de vernietigingskampen. Er zijn ongeveer 9.000 gevangenen vrijgelaten. De overige zijn gevlucht, geëxecuteerd of van ontberingen omgekomen. In totaal overleden 650 mensen. Daarnaast verbleven er 13.000 ongeregistreerde gevangenen in het kamp voor korte tijd.

p class="MsoBodyText"> 

y: Arial, sans-serif;">Er zijn in Kamp Amersfoort minstens 468 Nederlanders en Nederlandse ingezetenen om het leven gekomen. Zij werden gefusilleerd of kwamen door mishandelingen of ontberingen om het leven. In totaal stierven er 650 mensen in Kamp Amersfoort.

"MsoBodyText">Verslag, geschreven door tante Ali (Canada, 12 november 2008)

oBodyText"> 

ans-serif;">“Begin bij het begin. Dit speelt eind ’44, begin ’45.

;

ehaald en dan naar Duitsland getransporteerd en daar te werk gesteld in fabrieken, mijnen, enz. Nou opa was gepakt en hij had 11 steenpuisten in zijn nek, een zogenaamde negenoog. Nou de Duitsers waren bang voor infecties, dus opa kon thuisblijven tot zijn nek beter was, dan moest hij zich melden en dan kon hij in Nederland voor de Duitsers werken. Meldde hij zich niet dan kwamen ze hem halen en zou dan heel streng gestraft worden. Hij had niets te verliezen en heeft zich gemeld en kon zelfs in Utrecht werken. Opa was 35 jaar en ik was 13 jaar. Nico was 11 jaar.

le="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 10pt; font-family: Arial, sans-serif;"> 

t werk wat opa deed was schepen laden en lossen, dingen repareren enz. Die schepen kwamen uit Duitsland en gingen naar Duitsland en sommige artikelen daarvan kwamen ook wel in de Zandhofsestraat aan; lakens, slopen, kaarsen, borden, kopjes en zeep, scheerzeep en handwaszeep, kolen en kuch, Duits brood, van allerlei. De vliering stond vol met dozen zeep. Wel, op een slechte dag werd opa toen hij naar huis ging, gestopt bij de uitgang en nagezocht. Iemand had verteld dat Van der Veld kaarsen mee naar huis nam. Hij werd naar het politiebureau gebracht en ondervraagd of hij weleens eerder kaarsen gestolen had. Het antwoord was: nee. Maar na nog een paar flinke opdonders werd het: ja. En toen moest hij opschrijven wat. Een Nederlandse agent hoorde het antwoord en het dreigement wat volgde dat de Duitsers de volgende dag huiszoeking zouden doen en als ze wat vonden waren de rapen gaar. Dus die agent ging naar huis om 6 uur, maar kwam het verhaal even aan oma vertellen en het beste wat we konden doen was alles het huis uit doen. Weg er mee. Wel, wij mochten tot 8 uur ’s avonds buiten en hebben in 1 ½ uur alles maar dan ook alles het huis uit gehaald en met een oude kinderwagen naar ome Giel gebracht. Ome Giel was oma’s jongste broer, die had tbc, dus zat thuis 2 blokken bij ons vandaan. Nou dat was een topprestatie van 3 mensen die in hun broek scheten van angst.

amily: Arial, sans-serif;">Volgende dag, ons hele huis rook nog naar de zeep, kwamen de Duitsers, grote bekken, hou maar op, huiszoeking doen. Ze hadden het papier van opa bij zich waarop hij verklaarde dat hij een paar kaarsen en stukjes zeep thuis had. Ze schopten overal tegen aan en trokken deuren van kasten open. Er hing een koperen bordje aan de muur waarop een koper en rood gebroken geweertje stond met het gezegde “Nooit meer oorlog”. Eén zo’n ploert rukte het van de muur en slingerde het door de kamer, gaf oma een klap in haar gezicht en toen ze binnen niets konden vinden gingen ze achter buiten kijken. De konijnenhokken waren leeg maar onder één hok stond een halve fles peterolie. Nou toen was het schreeuwen en schelden en moest oma die fles de volgende dag bij de hoofdcommissaris brengen. Hier weet ik verder niets van. Nico en ik denk ome Wil zijn meegeweest, ik niet. Opa kwam voor straf in Kamp Amersfoort (12-01-1945).

Nico en ik hadden verschillende adressen waar we geschooid hadden voor iets te eten en waar we telkens 1 maal per week wat kregen. Zo hadden we er iedere dag wel 2 of 3. Dat waren lieve mensen en van de zeep wat we weer in huis hadden zijn Nico en ik stukjes gaan ruilen bij deze mensen. 1 stukje zeep voor een ½ broodje of wat andere etenswaren; bruine bonen, rogge, suiker, zout, enz. We waren er druk mee en trots als wat. Oma maalde de rogge in de koffiemolen en maakte roggebrood in een grote pan kokend water en de roggebloem in een koekjesdoos in dat hete water. Of ze maakte stroop van suikerbieten of bruine bonensoep.

; font-size: 10pt; font-family: Arial, sans-serif;"> 

oorrails schoon maken, blokkades aanleggen. Enfin, hoe oma het te weten is gekomen weet ik ook niet, maar om de dag, of als we iets konden brengen, ging oma met Nico naar een ingang aan de Amersfoortseweg en de Laan van 1914. Daar op de rand van het bos stond bewaking die vertelde waar de werkers waren. Ook het Rode Kruis kwam soms eten brengen en dan zei de leider van de groep “dames gaan voor” en dan kregen oma en ik eerst te eten van het Rode Kruis. Ook gingen Nico en ik soms samen en één keer zijn we beschoten vlak bij Huis ter Heide, een klein dorpje met een treinstation. Dat wilden de Engelse vliegers kapotschieten. Nou Nico en ik met een witte zakdoek zwaaien, maar dat hielp niet. Zijn we in een schiet/schuilgat gesprongen, midden in de stront van de schuiler voor ons. Bah. We zijn ook een keer weg geslagen door een bewaker, een Hollandse verrader.

if;"> 

veel. Eén ding, dat opa een plukkie tabak terug het kamp in bracht. Dat had iemand aan hem gegeven en gesmeekt of het hij aan meneer zo en zo wilde geven. Nou ja, hij werd gefouillerd en kreeg 6 dagen zwaar in een bunker met 20 cm water, 1 houten bank en luizen en vlooien. Alleen water 1x per dag en een korst brood. 6 dagen geen licht. Ik weet dat opa nog heel lang nachtmerries daarvan gehad heeft (vooral de ratten).

0001pt; font-size: 10pt; font-family: Arial, sans-serif;">Weet jij dat, waar ongeveer die bosrand was, er nu een museum is dat Kamp Amersfoort heet? Er staan aanwijsborden en info op computers. Ga er heen met Désirée en de kinderen. In een vitrine staat de etensbeker van opa die wij gedoneerd hebben (Fien, Hella en ik). Wij zijn enkele malen op bezoek geweest. Ook heb ik de eerste gulden die van de Munt kwam in 1945 gedoneerd. Fien en ik krijgen nog steeds een blad met Nieuws en andere dingen over Kamp Amersfoort. Van het Rode Kruis heeft Fien het inschrijfpapier van opa (12-1-1945) met handtekening van opa gestuurd gekregen. Ik stuur jou een kopie.

ass="MsoBodyText">Op jouw vraag wanneer opa op de trein naar Duitsland werd gezet. Ik weet niet wanneer precies, maar ik denk ongeveer begin april of de tweede helft van maart. De sneeuw was weg en we hadden veel sneeuw die winter. Maar ik denk niet dat die trein naar Duitsland ging, maar naar het westen van Nederland ging, want van Amersfoort naar Den Dolder is west volgens mij. Enfin de deur van de trein zat niet goed dicht en zodoende is die hele wagon eruit gesprongen bij Den Dolder, waar een heel groot gekkenhuis zat. Daar is opa met nog een man naar toe gekropen en daar zijn ze in bad geweest, ontluist en hebben ze kleding van de patienten aangekregen. Ze hebben ook wat gegeten en toen zijn ze richting Utrecht gaan lopen met mutsen op hun kale hoofden. Eén verpleegster ging op de fiets naar huis in Utrecht. Zij passeerde opa ergens bij Fort de Bilt. Ze is toen naar oma gegaan om te vertellen dat opa en nog een man eraan kwamen en dat zij moest zorgen voor sneller vervoer, want ze moesten natuurlijk nog steeds voor 8 uur ’s avonds binnen zijn. Ik denk dat het 7 uur was of zo. Wel, wij hadden geen fietsen die sterk genoeg waren voor 2 mensen, dus heeft oma bij de mensen in de straat gevraagd en ja ze kreeg er twee. Eén van de kolenman, met zo’n grote ijzeren bak aan het stuur, een hele zware fiets met doortrapper, daar ging oma mee op weg, ze woog nog 98 pond. Nico had de andere fiets.

font-family: Arial, sans-serif;"> 

was meegekomen heette Van Der Velden. Hij zat in kamp Amersfoort omdat hij bij de ondergrondse een hoge positie had. Dus, zover ik weet, is hij in Utrecht naar een adres gegaan en opa ook, waar ze de rest van de oorlog bezig geweest zijn. Opa was gewoon thuis en hoe dat ondergrondse werk ging dat weet ik niet. Die andere man is na de oorlog in Oost-Indië gesneuveld. En opa is langzaam weer opgeknapt. Het heeft lang geduurd en hij praatte haast niet. Toen de bevrijders Utrecht binnen reden, zag ik opa in een uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten met een geweer een groepje Duitse soldaten wegbrengen, dus hij was wel weer actief. En ons leven werd weer gewoon.

En nu heb ik je vragen beantwoord. Als je nog meer wilt weten, vraag dan maar. Ik doe mijn best. 

elgenomen heeft. Dat is ieder jaar op 11 november. Want die datum is het einde van de 1e Wereldoorlog, getekend in 1918. Iedereen draagt dan een namaakklaproos op zijn of haar revers om al die dode soldaten te eren en niet te vergeten. Er zijn namelijk veel Canadezen in België gesneuveld of in de modder omgekomen te “Vlaandersfield”, waar klaprozen groeien, zijn er velen gevallen.”

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Klaas van der Veld?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Klaas van der Veld

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Klaas van der Veld

Ancestors (and descendant) of Klaas van der Veld


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Nederland, Huwelijksregister (Burgerlijke Stand), 1811-1940
      Klaas van der Veld & Alida Maria Sophia Dijkman<br>Huwelijk: 24 jun 1931 - Utrecht, Utrecht, Netherlands<br>Bruidegom: Klaas van der Veld<br> &nbsp;Geboorte: Ongeveer 1909 - Assen, Drenthe, Netherlands<br>  Leeftijd: 22<br>  Vader: Klaas van der Veld<br>  Moeder: Aaltien Epping<br>Bruid: Alida Maria Sophia Dijkman<br>  Geboorte: Ongeveer 1909 - Alphen Aan Den Rijn, South Holland, Netherlands<br>  Leeftijd: 22<br>Vader: Wilhelmus Joannes Antonius Marie Dijkman<br>Moeder: Sophia Wilhelmina van der Linden<br>Bron: Instelling:Het Utrechts Archief Archief:463Register #:363-01Document #:621Bronplaats:Utrecht, Utrecht, NederlandBrondatum:24 jun 1931Datum boekdeel:24 jun 1931Bron:Bekijk alle gegevens op hetutrechtsarchief.nl
      Civil registration—the recording of births, marriages, and deaths by civil authorities—was officially instituted in the Netherlands on 1 March 1811. However, in some areas of the Netherlands civil records were kept as early as 1795. Please see the archive list below for locality coverage. Some divorce records are also included. The majority of the records date between 1811 and 1940, though the extent of year coverage can vary by locality.

      Records included in this collection come from the following archives:

      Drenthe

      • Drenthe Archive (Drents Archief)

      Flevoland

      • Nieuw Land Heritage (Nieuw Land Erfgoedcentrum)

      Friesland

      • Tresoar (AlleFriezen)
      • Historic Centre Leeuwarden (Historisch Centrum Leeuwarden)

      Gelderland

      • Gelders Archive (Gelders Archief)
      • Municipal Archives Ede (Gemeentearchief Ede)
      • Regional Archives Rivierenland (Regionaal Archief Rivierenland)

      Groningen

      • AlleGroningers (AlleGroningers)

      Limburg

      • Municipal Archive Kerkrade (Gemeentearchief Kerkrade)
      • Municipal Archive Venray (Gemeente Venray, gemeentearchief)
      • Municipal Archives of Venlo (Gemeentearchief Venlo)
      • Regional Historic Centre Limburg (Regionaal Historisch Centrum Limburg)
      • Rijckheyt, Center for Regional History (Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis)

      North Brabant

      • Brabant Historical Information Centre (Brabants Historisch Informatie Centrum)
      • City Archive Breda (Stadsarchief Breda)
      • Regional Historic Centre Eindhoven (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)
      • West-Brabant Archive (West Brabants Archief)
      • Regional Archive Tilburg (Regionaal Archief Tilburg)

      North Holland

      • North Holland Archive (Noord-Hollands Archief)
      • Regional Archive Alkmaar (Regionaal Archief Alkmaar)

      Overijssel

      • City Archives Enschede (Stadsarchief Enschede)
      • Historical Center Overijssel (Historisch Centrum Overijssel)
      • Municipal Archive Hengelo (Gemeentearchief Hengelo)

      South Holland

      • Archive Delft (Archief Delft)
      • Heritage Leiden and Environs (Erfgoed Leiden en omstreken)
      • Municipality Lisse (Gemeente Lisse)
      • Municipal Archive Schiedam (Gemeentearchief Schiedam)
      • Municipal Archive Wassenaar (Gemeentearchief Wassenaar)
      • Regional Archives Dordrecht (Regional Archives Dordrecht)
      • Provincial Archives South Holland (Nationaal Archief Rijksarchief Zuid-Holland)
      • City Archives Rotterdam (Stadsarchief Rotterdam)

      Utrecht

      • Eemland Archive (Archief Eemland)
      • The Utrecht Archives (Het Utrechts Archief)
      • Regional History Center Vecht and Venen (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen)

      Zeeland

      • Municipal Archive Borsele (Gemeentearchief Borsele)
      • Municipal Archive Schouwen-Duiveland (Gemeentearchief Schouwen-Duiveland)
      • Zeeland Archives (Zeeuws Archief)
    2. FamilySearch Stamboom
      Klaas van der Veld<br>Geslacht: Man<br>Geboorte: 19 feb 1909 - Assen, Drenthe, Nederland<br>Overlijden: 17 feb 1970 - Utrecht<br>Ouders: Klaas van der Veld, Aaltien van der Veld (geboren Epping)<br>Echtgenote: Alida Maria Sophia van der Veld (geboren Dijkman)<br>Zoon: Nico van der Veld
      De FamilySearch Stamboom wordt gepubliceerd door MyHeritage onder licentie van FamilySearch International, de grootste genealogische organisatie in de wereld. FamilySearch is een nonprofit organisatie die gespnsord wordt door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Mormon Church).
    3. Teffer Web Site, Hans Teffer, via https://www.myheritage.nl/person-3536073...
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

      Stambomen op MyHeritage

      Familiesite: Teffer Web Site

      Familiestamboom: 321439411-3
    4. Mojet Family Web Site, Maarten Mojet, via https://www.myheritage.nl/person-1503761...
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

      Stambomen op MyHeritage

      Familiesite: Mojet Family Web Site

      Familiestamboom: 452881591-1
    5. van Scherpenzeel Web Site, Helmert Franciscus van Scherpenzeel, via https://www.myheritage.nl/person-1000033...
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

      Stambomen op MyHeritage

      Familiesite: van Scherpenzeel Web Site

      Familiestamboom: 156618001-1

    Historical events

    • The temperature on February 19, 1909 was between -3.1 °C and 6.2 °C and averaged 1.1 °C. There was 8.9 hours of sunshine (87%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south east. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
    • In the year 1909: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.8 million citizens.
      • January 25 » Richard Strauss's opera Elektra receives its debut performance at the Dresden State Opera.
      • April 6 » Robert Peary and Matthew Henson become the first people to reach the North Pole; Peary's claim has been disputed because of failings in his navigational ability.
      • September 20 » The South Africa Act 1909 creates the Union of South Africa from the British Colonies from four smaller colonies.
      • October 26 » An Jung-geun assassinates Japan's Resident-General of Korea.
      • November 18 » Two United States warships are sent to Nicaragua after 500 revolutionaries (including two Americans) are executed by order of José Santos Zelaya.
      • December 14 » New South Wales Premier Charles Wade signs the Seat of Government Surrender Act 1909, formally completing the transfer of State land to the Commonwealth to create the Australian Capital Territory.
    • The temperature on June 24, 1931 was between 10.6 °C and 17.5 °C and averaged 13.5 °C. There was 1.1 mm of rain during 0.1 hours. There was -0.1 hours of sunshine (0%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the north. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1931: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.9 million citizens.
      • February 13 » The British Raj completes its transfer from Calcutta to New Delhi.
      • March 15 » SSViking explodes off Newfoundland, killing 27 of the 147 on board.
      • March 19 » Gambling is legalized in Nevada.
      • May 14 » Five unarmed civilians are killed in the Ådalen shootings, as the Swedish military is called in to deal with protesting workers.
      • June 23 » Wiley Post and Harold Gatty take off from Roosevelt Field, Long Island in an attempt to circumnavigate the world in a single-engine plane.
      • October 21 » A secret society in the Imperial Japanese Army launches an abortive coup d'état attempt.
    • The temperature on February 17, 1970 was between -11.2 °C and 2.3 °C and averaged -4.3 °C. There was 4.6 mm of rain during 8.3 hours. The partly or heavily clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet De Jong, with P.J.S. de Jong (KVP) as prime minister.
    • In the year 1970: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 13.0 million citizens.
      • January 22 » The Boeing 747, the world's first "jumbo jet", enters commercial service for launch customer Pan American Airways with its maiden voyage from John F. Kennedy International Airport to London Heathrow Airport.
      • March 5 » The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons goes into effect after ratification by 43 nations.
      • September 5 » Jochen Rindt becomes the only driver to posthumously win the Formula One World Drivers' Championship (in 1970), after being killed in practice for the Italian Grand Prix.
      • October 8 » Aleksandr Solzhenitsyn wins the Nobel Prize in literature.
      • December 15 » Soviet spacecraft Venera 7 successfully lands on Venus. It is the first successful soft landing on another planet.
      • December 17 » Polish protests: In Gdynia, soldiers fire at workers emerging from trains, killing dozens.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Van der Veld


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    John van der Veld, "Stamboom familie Van der Veld", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-der-veld/I500007.php : accessed May 16, 2024), "Klaas van der Veld (1909-1970)".