Family tree Holman » Rienck Pieters Camstra (1465-1522)

Personal data Rienck Pieters Camstra 


Household of Rienck Pieters Camstra

He is married to Gerlant Aesgesdr van Hoxwier.

They got married on June 26, 1488 at Wirdum, Leeuwarden, he was 23 years old.


Child(ren):



Notes about Rienck Pieters Camstra

Hij was eigenaar van Camstrastate te Wirdum (later Dekemastate).
Hij was aanhanger van de Saksen en van Karel V.
OFO I-361 d.d.26-6-1488:met zijn vrouw Gerlant genoemd opCamstrastatete Wirdum.
OFO I-413 d.d.7-5-1495:hij verkoopt land te Jellum aan zijn oomFeicke.
OFO II-196/201 d.d.1501: hij en zijn broer Epe hebben geschillen metdestad Leeuwarden over aanspraken.
Op de lijst van Friese edelen d.d.5-1-1505 (T342-05,62).
R.v.A.1511:hij heeft vele bezittingen o.a.te Wirdum en Jelsum.
[Rienck Camstra]
CAMSTRA (Rienck), oudste zoon van Pieter Camstra en van Reynsk Tzygoravan Holwerd, was een in de geschiedenis beroemd man.Hoogstwaarschijnlijk op zijn bevel, ofschoon dit niet uitdrukkelijkvermeld wordt, trok Rienek Sjaerdama, bastaard zoon van DouweSjaerdama, met omtrent dertig man uit Camstrahuis te Jelsum in hetjaar 1498, om de Leeuwarders, die zich niet aan de Saksische regeringwilden onderwerpen, te kwellen en te beschadigen. Zij staken dan ookeen huis in de nabijheid der stad in brand, waarop de burgers meteenige krijgsknechten de poort uitsnellende, niet alleen Sjaerdama metzijn volk naar Camstrahuis terugdreven, maar ook dat huis aan devlammen opofferden, en de bezetting gevangen namen. In het eerstwerden de krijgslieden te Leeuwarden goed onthaald en met spijs endrank verkwikt, doch toen zij er den volgenden morgen het minst aandachten en sommigen zelfs beschonken waren, werd hun door eenenBiechtvader en den Scherpregter aangezegd, dat zij zich tot stervenmoesten bereiden, dewijl de Raad besloten had, dat men hen ter doodzoude brengen en op het rad zetten. Aan twee-en-twintig hunner, onderwelken ook Rienck Sjaerdama was, werd dit wreede vonnis ten uitvoergebragt.
Nog in het zelfde jaar werd Camstra, met eenige andereSaksischgezinden, zooals Hessel van Martena, Douwe Rodmersma enanderen, met tweehonderd man ruiterij naar Bergum gezonden, om detroepen der Groningers, die tot ontzet van Leeuwarden aanrukten, teovervallen, hetwelk zij met zulk een goed gevolg volvoerden, dat devijand vele wagens met krijgs- en mondbehoeften verloor en genoodzaaktwas, onverrigter zake weder naar huis te keeren.
Bedrogen in zijne meening omtrent het oogmerk van de Sak-
[p. 95]
sische regering en bemerkende, dat alle hare fraaije beloften oponderdrukking en afpersing uitliepen, werd Rienck hare heerschappijmoede, vlugtte in 1500 met vele anderen naar Antwerpen en trachtte denHertog van Bourgondië, onder belofte van trouw en gehoorzaamheid, overte halen, om Friesland van de magt der Saksischen te verlossen. Dezewilde hierin echter niet toestemmen, voor hem gebleken was, dat deingezetenen van het gewest over het algemeen in hun gevoelen deelden.Eenige hunner werden dientengevolge naar Friesland gezonden, om degemoederen te polsen, doch zij kwamen onverrigter zake terug. Detoestand der ballingen te Antwerpen en elders was intusschen ellendig,daar niet alleen de Gezanten, van den Hertog van Saksen aan Filips vanBourgondië gezonden, hen op allerlei wijze belasterden en poogdenzwart te maken, maar ook, in hun afzijn, hunne bezittingen inFriesland geplunderd, verbrand en verbeurd verklaard werden. Ditverdroot hun dan ook zoo zeer, dat velen zich weder op nieuw aan deSaksische regering onderwierpen, en zich in de gunst van deze poogdente dringen, om op die wijze hunne goederen terug te krijgen, doch hetgrootste gedeelte, onder welken ook Camstra zal behoord hebben, blevenvast besloten andere middelen bij de hand te nemen en door kracht vanwapenen, geregtigheid te erlangen. Later is Rienck evenwel in hetVaderland teruggekeerd, want in 1504 treffen wij hem aan als lid derCommissie aan Hertog George gezonden, ten einde hem te doen afzien vanzijn voornemen om de leenroerigheid in Friesland in te voeren, en hemdaarentegen aan te bieden den een-en-twintigsten penning jaarlijks vande renten en inkomsten te heffen. De reversaalbrief, aan den Hertogvan Saksen in het zelfde jaar afgegeven, werd niet alleen door hemgeteekend, maar is, op verzoek van alle onderteekenaren, door hem ennog negen anderen daar en boven met hun zegel bekrachtigd. Ook op hetregister van 1505 is hij vermeld als Edelman in Leeuwarderadeel. Na deoverdragt van Friesland door den Hertog van Saksen aan Karel V, legdehij den eed van huldiging en trouw aan den Keizer af, in handen vanden Stadhouder Floris van Egmond, Heer van IJsselstein. De plegtigheidvan het afleggen van dien eed had plaats op den 1sten Julij 1515 in dekerk van Oldehove te Leeuwarden.
Drie dagen later werd Camstra benoemd tot Raad in het Hof vanFriesland, welken post hij reeds onder de Saksische Regering bekleedhad en legde den eed op het blokhuis af. In het volgende jaar zond menhem met zijnen ambtgenoot Dr. Keimpe Martena, uit naam en van wege denStadhouder, naar den Keizer, om dezen bekend te maken met denellendigen staat van het gewest, veroorzaakt door de geweldenarijender Gelderschen, en tevens om te verzoeken, dat er geld zou verschaftworden tot betaling der Bourgondische soldaten, daar men
[p. 96]
anders dacht dat deze aan het muiten zouden slaan. Camstra drong metKeimpe Martena en Gerrolt van Herema bij den Stadhouder door, dat ereen verbod op den uitvoer van vee werd uitgevaardigd, ten einde hetland niet te zeer van leeftogt te ontblooten, doch aan dit, in detoenmalige omstandigheden, zoo wijsselijk genomen besluit, werd dehand niet gehouden. Intusschen behaalden de Gelderschen en hunneaanhangers van tijd tot tijd meerdere voordeelen, zoo zelfs, dat eenhunner bevelhebbers, ten einde Leeuwarden in bedwang te houden, bezigwas een kamp, hetwelk hij dat van St. Jan noemde, in de nabijheid vanhet huis van onzen Camstra, te Jelsum aan te leggen. De nood enellende stegen ten top, overal hoorde men niet dan van moord,plundering en brand, zoodat het geheele Friesche Hof (zich toen teFraneker bevindende), met uitzondering van Bernardus Bucho van Ayttaen Rienck van Cammingha, besloot eene laatste poging aan te wenden, omde zaak in der minne te schikken, en aan de Gelderschgezinde Friezeneenen brief te schrijven, waarbij men dezen vermaanden zich aan deBourgondische regering te onderwerpen, met belofte van volledigekwijtschelding voor hen bij Karel V te zullen bewerken, doch alles tevergeefs, zij kregen tot antwoord, dat men geenszins gezind was ineenige schikking te treden, en zich liever in hunne eigene deurenzouden laten ophangen, dan zich aan den Bourgondischen Vorstonderwerpen.
Hierop zond het hof Hessel van Martena en Rienck van Camstra incommissie naar den Keizer, met verzoek om hulp, welke dan ook beloofdwerd, en wel behalve door brieven aan den Raad, de Heerschappen enRegeringen der steden van Friesland in het algemeen, nog in bijzonderegeschriften aan Rienek van Camstra en Keimpe van Martena. Dat Camstrazeer bij den Stadhouder in gunst stond, blijkt onder anderen in de hemtoegewezen verbeurdverklaarde goederen van eenen Wybe Sakles, bijbesluit van den 7den Februarij 1517. In 1520 werd hij met zijneambtgenooten in het Hof Goslick van Jongema en Tjalling van Botnia ende Burgemeesters van Leeuwarden Pieter Jans en Wybe Gerrits nogmaalsnaar den Keizer gezonden, om eenige misbruiken bij 's lands regering,Z.M. open te leggen, en daarin voorziening te vragen. In dat zelfdejaar is hij misschien van zijnen post verlaten, maar in 1522 wederaangesteld geworden. Dit was het laatste van zijn moeitevol, onrustigen werkzaam leven. Op den 9den April 1522, gaf hij den geest op zijnestate te Jelsum. Zijne weduwe, Gerlant van Hoxwier overleefde hem weltwee-en-twintig jaren. Zij stierf namenlijk den 12den Junij 1544. Uithun huwelijk waren geene zonen, slechts twee dochters geboren.
Zie Winsemius, Chron. bl. 355, 442, Chart. van Friesl. D. II, bl. 30,90, 94, 318, 343, 344, 346, 402; Schotanus, Hist. van Friesl. bl.
[p. 97]
455; Stamb. van de Friesche Adel Camstra aant. 52. werken alwaar ookover geheel dit geslacht eenige bijzonderheden vermeld worden.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Rienck Pieters Camstra?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Rienck Pieters Camstra

Rienck Pieters Camstra
1465-1522

1488

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) was from 1482 till 1494 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1488: Source: Wikipedia
    • February 3 » Bartolomeu Dias of Portugal lands in Mossel Bay after rounding the Cape of Good Hope, becoming the first known European to travel so far south.
    • June 11 » Battle of Sauchieburn: Fought between rebel Lords and James III of Scotland, resulting in the death of the king.
    • September 9 » Anne becomes sovereign Duchess of Brittany, becoming a central figure in the struggle for influence that leads to the union of Brittany and France.
  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1522: Source: Wikipedia
    • April 27 » Combined forces of Spain and the Papal States defeat a French and Venetian army at the Battle of Bicocca.
    • June 26 » Ottomans begin the second Siege of Rhodes.
    • September 6 » The Victoria returns to Sanlúcar de Barrameda in Spain, the only surviving ship of Ferdinand Magellan's expedition and the first known ship to circumnavigate the world.
    • September 8 » Magellan–Elcano circumnavigation: Victoria arrives at Seville, technically completing the first circumnavigation.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Camstra

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Camstra.
  • Check the information Open Archives has about Camstra.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Camstra.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091624617.php : accessed June 14, 2024), "Rienck Pieters Camstra (1465-1522)".