Arbre généalogique Holman » Rienck Pieters Camstra (1465-1522)

Données personnelles Rienck Pieters Camstra 


Famille de Rienck Pieters Camstra

Il est marié avec Gerlant Aesgesdr van Hoxwier.

Ils se sont mariés le 26 juin 1488 à Wirdum, Leeuwarden, il avait 23 ans.


Enfant(s):



Notes par Rienck Pieters Camstra

Hij was eigenaar van Camstrastate te Wirdum (later Dekemastate).
Hij was aanhanger van de Saksen en van Karel V.
OFO I-361 d.d.26-6-1488:met zijn vrouw Gerlant genoemd opCamstrastatete Wirdum.
OFO I-413 d.d.7-5-1495:hij verkoopt land te Jellum aan zijn oomFeicke.
OFO II-196/201 d.d.1501: hij en zijn broer Epe hebben geschillen metdestad Leeuwarden over aanspraken.
Op de lijst van Friese edelen d.d.5-1-1505 (T342-05,62).
R.v.A.1511:hij heeft vele bezittingen o.a.te Wirdum en Jelsum.
[Rienck Camstra]
CAMSTRA (Rienck), oudste zoon van Pieter Camstra en van Reynsk Tzygoravan Holwerd, was een in de geschiedenis beroemd man.Hoogstwaarschijnlijk op zijn bevel, ofschoon dit niet uitdrukkelijkvermeld wordt, trok Rienek Sjaerdama, bastaard zoon van DouweSjaerdama, met omtrent dertig man uit Camstrahuis te Jelsum in hetjaar 1498, om de Leeuwarders, die zich niet aan de Saksische regeringwilden onderwerpen, te kwellen en te beschadigen. Zij staken dan ookeen huis in de nabijheid der stad in brand, waarop de burgers meteenige krijgsknechten de poort uitsnellende, niet alleen Sjaerdama metzijn volk naar Camstrahuis terugdreven, maar ook dat huis aan devlammen opofferden, en de bezetting gevangen namen. In het eerstwerden de krijgslieden te Leeuwarden goed onthaald en met spijs endrank verkwikt, doch toen zij er den volgenden morgen het minst aandachten en sommigen zelfs beschonken waren, werd hun door eenenBiechtvader en den Scherpregter aangezegd, dat zij zich tot stervenmoesten bereiden, dewijl de Raad besloten had, dat men hen ter doodzoude brengen en op het rad zetten. Aan twee-en-twintig hunner, onderwelken ook Rienck Sjaerdama was, werd dit wreede vonnis ten uitvoergebragt.
Nog in het zelfde jaar werd Camstra, met eenige andereSaksischgezinden, zooals Hessel van Martena, Douwe Rodmersma enanderen, met tweehonderd man ruiterij naar Bergum gezonden, om detroepen der Groningers, die tot ontzet van Leeuwarden aanrukten, teovervallen, hetwelk zij met zulk een goed gevolg volvoerden, dat devijand vele wagens met krijgs- en mondbehoeften verloor en genoodzaaktwas, onverrigter zake weder naar huis te keeren.
Bedrogen in zijne meening omtrent het oogmerk van de Sak-
[p. 95]
sische regering en bemerkende, dat alle hare fraaije beloften oponderdrukking en afpersing uitliepen, werd Rienck hare heerschappijmoede, vlugtte in 1500 met vele anderen naar Antwerpen en trachtte denHertog van Bourgondië, onder belofte van trouw en gehoorzaamheid, overte halen, om Friesland van de magt der Saksischen te verlossen. Dezewilde hierin echter niet toestemmen, voor hem gebleken was, dat deingezetenen van het gewest over het algemeen in hun gevoelen deelden.Eenige hunner werden dientengevolge naar Friesland gezonden, om degemoederen te polsen, doch zij kwamen onverrigter zake terug. Detoestand der ballingen te Antwerpen en elders was intusschen ellendig,daar niet alleen de Gezanten, van den Hertog van Saksen aan Filips vanBourgondië gezonden, hen op allerlei wijze belasterden en poogdenzwart te maken, maar ook, in hun afzijn, hunne bezittingen inFriesland geplunderd, verbrand en verbeurd verklaard werden. Ditverdroot hun dan ook zoo zeer, dat velen zich weder op nieuw aan deSaksische regering onderwierpen, en zich in de gunst van deze poogdente dringen, om op die wijze hunne goederen terug te krijgen, doch hetgrootste gedeelte, onder welken ook Camstra zal behoord hebben, blevenvast besloten andere middelen bij de hand te nemen en door kracht vanwapenen, geregtigheid te erlangen. Later is Rienck evenwel in hetVaderland teruggekeerd, want in 1504 treffen wij hem aan als lid derCommissie aan Hertog George gezonden, ten einde hem te doen afzien vanzijn voornemen om de leenroerigheid in Friesland in te voeren, en hemdaarentegen aan te bieden den een-en-twintigsten penning jaarlijks vande renten en inkomsten te heffen. De reversaalbrief, aan den Hertogvan Saksen in het zelfde jaar afgegeven, werd niet alleen door hemgeteekend, maar is, op verzoek van alle onderteekenaren, door hem ennog negen anderen daar en boven met hun zegel bekrachtigd. Ook op hetregister van 1505 is hij vermeld als Edelman in Leeuwarderadeel. Na deoverdragt van Friesland door den Hertog van Saksen aan Karel V, legdehij den eed van huldiging en trouw aan den Keizer af, in handen vanden Stadhouder Floris van Egmond, Heer van IJsselstein. De plegtigheidvan het afleggen van dien eed had plaats op den 1sten Julij 1515 in dekerk van Oldehove te Leeuwarden.
Drie dagen later werd Camstra benoemd tot Raad in het Hof vanFriesland, welken post hij reeds onder de Saksische Regering bekleedhad en legde den eed op het blokhuis af. In het volgende jaar zond menhem met zijnen ambtgenoot Dr. Keimpe Martena, uit naam en van wege denStadhouder, naar den Keizer, om dezen bekend te maken met denellendigen staat van het gewest, veroorzaakt door de geweldenarijender Gelderschen, en tevens om te verzoeken, dat er geld zou verschaftworden tot betaling der Bourgondische soldaten, daar men
[p. 96]
anders dacht dat deze aan het muiten zouden slaan. Camstra drong metKeimpe Martena en Gerrolt van Herema bij den Stadhouder door, dat ereen verbod op den uitvoer van vee werd uitgevaardigd, ten einde hetland niet te zeer van leeftogt te ontblooten, doch aan dit, in detoenmalige omstandigheden, zoo wijsselijk genomen besluit, werd dehand niet gehouden. Intusschen behaalden de Gelderschen en hunneaanhangers van tijd tot tijd meerdere voordeelen, zoo zelfs, dat eenhunner bevelhebbers, ten einde Leeuwarden in bedwang te houden, bezigwas een kamp, hetwelk hij dat van St. Jan noemde, in de nabijheid vanhet huis van onzen Camstra, te Jelsum aan te leggen. De nood enellende stegen ten top, overal hoorde men niet dan van moord,plundering en brand, zoodat het geheele Friesche Hof (zich toen teFraneker bevindende), met uitzondering van Bernardus Bucho van Ayttaen Rienck van Cammingha, besloot eene laatste poging aan te wenden, omde zaak in der minne te schikken, en aan de Gelderschgezinde Friezeneenen brief te schrijven, waarbij men dezen vermaanden zich aan deBourgondische regering te onderwerpen, met belofte van volledigekwijtschelding voor hen bij Karel V te zullen bewerken, doch alles tevergeefs, zij kregen tot antwoord, dat men geenszins gezind was ineenige schikking te treden, en zich liever in hunne eigene deurenzouden laten ophangen, dan zich aan den Bourgondischen Vorstonderwerpen.
Hierop zond het hof Hessel van Martena en Rienck van Camstra incommissie naar den Keizer, met verzoek om hulp, welke dan ook beloofdwerd, en wel behalve door brieven aan den Raad, de Heerschappen enRegeringen der steden van Friesland in het algemeen, nog in bijzonderegeschriften aan Rienek van Camstra en Keimpe van Martena. Dat Camstrazeer bij den Stadhouder in gunst stond, blijkt onder anderen in de hemtoegewezen verbeurdverklaarde goederen van eenen Wybe Sakles, bijbesluit van den 7den Februarij 1517. In 1520 werd hij met zijneambtgenooten in het Hof Goslick van Jongema en Tjalling van Botnia ende Burgemeesters van Leeuwarden Pieter Jans en Wybe Gerrits nogmaalsnaar den Keizer gezonden, om eenige misbruiken bij 's lands regering,Z.M. open te leggen, en daarin voorziening te vragen. In dat zelfdejaar is hij misschien van zijnen post verlaten, maar in 1522 wederaangesteld geworden. Dit was het laatste van zijn moeitevol, onrustigen werkzaam leven. Op den 9den April 1522, gaf hij den geest op zijnestate te Jelsum. Zijne weduwe, Gerlant van Hoxwier overleefde hem weltwee-en-twintig jaren. Zij stierf namenlijk den 12den Junij 1544. Uithun huwelijk waren geene zonen, slechts twee dochters geboren.
Zie Winsemius, Chron. bl. 355, 442, Chart. van Friesl. D. II, bl. 30,90, 94, 318, 343, 344, 346, 402; Schotanus, Hist. van Friesl. bl.
[p. 97]
455; Stamb. van de Friesche Adel Camstra aant. 52. werken alwaar ookover geheel dit geslacht eenige bijzonderheden vermeld worden.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Rienck Pieters Camstra?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Rienck Pieters Camstra

Rienck Pieters Camstra
1465-1522

1488

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1488: Source: Wikipedia
    • 11 juin » victoire d'Alexandre Home sur Jacques III d'Écosse, à la bataille de Sauchieburn.
    • 26 juillet » début de la bataille de Saint-Aubin-du-Cormier (près de Rennes) entre les armées bretonne et française. La victoire française (le 28 juillet) préfigure le rattachement du duché de Bretagne au royaume de France (1532).
    • 28 juillet » bataille de Saint-Aubin-du-Cormier, en Bretagne.
  • En l'an 1522: Source: Wikipedia
    • 27 avril » défaite de l'armée de François I, qui perd le Milanais, face à celle de Charles Quint, à la bataille de la Bicoque, confirmant le rôle désormais décisif des armes à feu sur les champs de bataille. Les Suisses, alliés du roi français, assaillent les remparts de Milan, mais sont repoussés.
    • 26 juin » début du siège de Rhodes.
    • 6 septembre » arrivée à Séville du Victoria, dirigé par Juan Sebastián Elcano, qui marque l'achèvement de la première circumnavigation du globe de 1519 à 1522 par l'expédition de Fernand de Magellan.
    • 22 décembre » fin du siège de Rhodes, Soliman le Magnifique s'empare de l'île.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Camstra

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Camstra.
  • Afficher des informations sur Camstra sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Camstra.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jannie van der Zanden, "Arbre généalogique Holman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091624617.php : consultée 5 juin 2024), "Rienck Pieters Camstra (1465-1522)".