Family tree Holman » Aert Wouter Bacx (Houtappels) (1420-1470)

Personal data Aert Wouter Bacx (Houtappels) 


Household of Aert Wouter Bacx (Houtappels)

He had a relationship with Heijlwich Henrick Jan van Esbeeck.

The relationship started in the year 1440 at Oirschot, Noord-Brabant, he was 20 years old.

Er is een erfdeling van Jan Mathijs van Esbeek.

Child(ren):



Notes about Aert Wouter Bacx (Houtappels)

BP 1225 (Best) okt 1454 – sept 1455 folio 60v
(Aerle)
Jan Gerit Elijaess
Meeus Meeuss die Cromme (folio 61r)
Aert Wouter Back
Dirck Peterss van den Schoet

BP 1226 (Best) okt 1455 – sept 1456 folio 18v
(Aerle)
Aert Wouter Back
Dirck Peterss van den Schoet
Jan Balijaert, overleden (bezat die hoeve "Nuwenrot" bij de Hagestraet)

BP 1226 (Best) okt 1455 – sept 1456 folio 223v
(Aerle)
Aert Wouter Back
Dirck Peterss van den Schoet
Jan Balijaert, overleden (bezat de hoeve "Nuwenrot" in de herdgang Aerlebij die Hagestraet)

BP 1226 (Best) okt 1455 – sept 1456 folio 409v
(Aerle)
Dirck Peterss van den Schoet
Aert Wouter Back
Gijsbert, Goijart en Gerit zoons van wijlen Goijart van den Broeck

=================120====================
Verschenen is hier Aert Wouter Houtappels en verkoopt nu aan Michiel en Jan, broers en wettige kinderen van wijlen Willem Wilneven, die een stuk land genoemd de Braken, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot onder Best, b.p. Wouters van den Arensnest, Jacop Keijmps, Mechteld Smollers en haar kinderen, genoemde Michiel en Jan zelf. Aert had dat bezit verkregen vanwege een achterstallige vordering die op het onderpand drukte en hij belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns.
Datum 2 november 1468, getuigen Snepschuet en Hagelaer.

==========================216=======
Verschenen zijn hier Heijlwich weduwe van Aert Houtappels met haar voogd, verder Wouter en Gerart wettige kinderen van Aert Wouter Houtappels ook met hun zuster Lisbeth met haar voogd, voor henzelf handelend en voorhun minderjarige broer Jan. Hierbij is ook aanwezig Thijs van Beeck als uitvoerder en gemachtigde in het testament van genoemde Aert en ze verkopen nu aan Dirck Goessen Moels (van Ingen?, JT) een stuk land, groot ca.3 lopenzaad, gelegen in Oirschot in de Aerlesche Akkers hier, b.p. Willemn Aerts van der After, Goessen Aerts van der After, heer Amelrijck Boots priester, Jan Dirck Stockelmans. De verkopers etc. beloven deze verkoop altijd na te zullen komen. Ook is nog verschenen Willem Dirck van Dormalen als man van Aleijt en doet ook afstand ten behoeve van genoemde Dirck. Ze beloven verder dat als hun broer Jan meerderjarig is geworden, datze hem ook afstand van dit bezit zullen laten doen.
Datum 24 november 1470, getuigen Geldrop en Dirck Huijskens.

=============================424=========

Komen is Aert Wouter Houtappels en heeft met schepenbrief van Oirschot zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een bedrag van 17 en een halve gouden peters, die Wouter Wouter van den Arennest hem eerder had beloodd, te betalen op een bepaalde dag die inmiddels is verstreken, destijds toen per a.s. Maria Lichtmisdag over twee jaar met een pacht van 7 lopen rogge, maat van Oirschot volgens brief d.d. 30 november 1463. Daarop hebben wij als schepenen bij vonnis bepaald dat Aert zijn vordering op het onderpand mag verhalen. Aert heeft zelf de uitwinning verzorgd en het bezit is verkocht aan Jan de Becker.
Datum 1 augustus 1488. (geen getuigen vermeld, akte is doorgestreept, JT)

=================216====================
Verschenen zijn hier Heijlwich weduwe van Aert Houtappels met haar voogd, verder Wouter en Gerart wettige kinderen van Aert Wouter Houtappels ook met hun zuster Lisbeth met haar voogd, voor henzelf handelend en voor hun minderjarige broer Jan. Hierbij is ook aanwezig Thijs van Beeck als uitvoerder en gemachtigde in het testament van genoemde Aert en ze verkopen nu aan Dirck Goessen Moels (van Ingen?, JT) een stuk land, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot in de Aerlesche Akkers hier, b.p. Willemn Aerts van der After, Goessen Aerts van der After, heer Amelrijck Boots priester, Jan Dirck Stockelmans. De verkopers etc. beloven deze verkoop altijd na te zullen komen. Ook is nog verschenen Willem Dirck van Dormalen als man van Aleijt en doet ook afstand ten behoeve van genoemde Dirck. Ze beloven verder dat als hun broer Jan meerderjarig is geworden, dat ze hem ook afstand van dit bezit zullen laten doen.
Datum 24 november 1470, getuigen Geldrop en Dirck Huijskens.

=================217====================
Verschenen is hier Dirck Goessen Moels en belooft als schuldenaar om aan Heijlwich de vrouw van wijlen Aert Backs ( is Aert Backs dan de zelfde als Aert Houtappels van hierboven?, JT) die 14 peters te zullen betalen van elk 18 stuivers en met mei daarna nog 5 peters, en per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar 11 en een halve peter samen met 5 vat rogge. Indien hij voor a.s. mei zou betalen, dan wordt er geen rente berekend en op elke betaaldag moet er een brief van worden gemaakt.
Datum 24 november 1470, getuigen Geldrop en Dirck Huijskens..
Voetnoot :
3 brieven maken. ( de akte is zwaar doorgestreept, JT)

=================218====================
Verder is voorwaarde dat als de oppervlakte minder is dan 3 lopenzaad, dan zal dat in mindering komen op de laatste betaling, is het meer dan wordt volgens de brief betaald.
Datum 24 november 1470, getuigen Geldrop en Dirck Huijskens.
Voetnoot : De brief staat nog te betalen.

=================063====================
Schepenen verklaren hierbij plechtig dat we een schepenbrief hebben gezien voorzien van het schependomszegel van Oirschot, nog geheel intact zijnde met de volgende inhoud : Wij, Andries van de Laeck, Joerden Cleijnael, Rutger Janssen, Willem Willem Vos, Henrick Thomaes van de Snepschuet,Henrick de Crom en Dirck van de Hagelaer, schepenen van Oirschot verklaren hierbij dat voor ons is verschenen Willem Dircks van de Staecken (= Stayakker of Stadakker, JT)) en Aert Wouter Houtappels en pachten (kopen tegen een pacht, JT) van Jan Willem Vos een stuk beemd groot ca. 2 en een halve bunder, gelegen in het Besterbroek achter de Broekbeemd, b.p. Thomaes van Oudenhoven en diens zoon Claes, Willem van der Achter, de gemeijnte. De pacht (koop, JT) is tegen 3 mud rogge per jaar, maat van Oirschot,steeds op Maria Lichtmisdag te betalen. De verkopers beloven alle lastenaf te handelen behalve 2 en een halve oude grote als grondchijns en 7 eneen halve grote als gebuurchijns voor de inwoners van Oirschot.
Opgemaakt 31 mei 1468.

Hierbij is ook verschenen Heijlwig weduwe van Wouter Houtappels (is onjuist ze is weduwe van Aert Wouter Houtappels) met haar kinderen die ze bijhaar man heeft verwekt met Willem Dirck van Dormalen zijnde haar zwager (is haar schoonzoon, dus is Willem Dirck van de Staecken en Willem Dirck van Dormalen de zelfde persoon ?, JT) die voor henzelf handelen voor Janen Wouter als kinderen van Aert (Houtappels, JT) en beloven aan Henrick,Willem en Peter en aan Wouter (= Wouter Luijen) en Jan (= Houbraken) hunzwagers, zijnde alle kinderen van Willem van der Staecken, dat zij hende principale brief van deze pacht zullen overhandigen, onbeschdigd en als die hun vordering daarmee hebben geincasseerd moeten ze die brief weer onbeschadigd teruggeven. : 6-6-1472

=================248====================
Komen is Heijlwig weduwe van Aert Wouter Houtappels met haar voogd, verder Wouter en Gerard, wettige kinderen van genoemde Aert, nog Elisabeth dochter van Aert Houtappels met haar voogd, Willem Dircks van Dormalen alsman van Aleijt dochter van genoemde Aert Houtappels, die voor henzelf handelen en voor hun broer Jan, zijnde allen wettige kinderen van genoemde Aert en Heijlwig en verkopen aan Laureijs Jacops van Baest, ten behoeve van de wettige kinderen en erfgenamen van Jan Beckers te Verrenbest, de helft van een stuk beemd groot ca. een bunder, gelegen in het Besterbroek achter de Brantsbeemd (?), b.p. Claes Maes, de gemeenschappelijke straat,het stuk dat ervan is afgedeeld. Dat perceel hadden ze na de dood van hun vader geerfd en hun vader was het toebedeeld in de deling met Jan Willem Vos volgens de schepenbrief van Oirschot. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 30 oktober 1475, getuigen GerardMathijssen en Claes Maes (attentie jaartal is 1475, JT)

=================037====================
Dirck Goessen Moels van Inghen verkoopt met een brief aan Gerit Gerit Mercks een stuk land groot 3 lopenzaad gelegen in herdgang Aerle in de Aerlesche Akkers daar, b.p. Willem Aerts van der After, Goessen Aerts van derAfter, heer Henrick Voet (?) priester, Jan Dirck Stockelmans. Dat bezit had hij eerder verkregen van Heijlwig weduwe van Aert Houtappels en van Wouter, Goedstu (?) en Lisbeth haar kinderen met haar voogd etc. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum op St. Petrus- en Paulusdag 1487, getuigen Oudenhoven en Huijskens.

=================055====================
Jan Aernden Baks, voor hemzelf handelend en als voogd over Ruelen zoon wijlen Gerart Arnden baks, nog minderjarig zijnde, die hij later alsnog zal laten beloven afstand te doen, verder Willem Dirck van Dormalen als man van Aleijt, Jan Rutten Timmermans als man van Lisbeth, gezusters en dochters van genoemde Aernden Baks, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van Aernden Baks en diens vrouw Heijlwich na hun dood hebben geerfd.
Bij deze deling krijgt Jan Aernt Baks een huis, tuin en een stuk land van 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Aelbrecht vande Maerselaer, Merten Verloes, de gemeenschappelijke straat, Willem Stijnen. Nog krijgt hij een stuk land genoemd ´t Hagelaer, gelegen in herdgang Aerle, b.p, Jan natuulrijke zoon van Lambrecht van Berze, Wreijs Happen, Jan Houbraken, de Haegstraat daar. Daaruit moet hij aan het gasthuis van Oirschot jaarlijks 2 mud rogge betalen, nog aan Henrick van Hese 10 lopen rogge, nog 4 lopen rogge per jaar op Maria Lichtmisdag aan Willem Dircks van Dormalen en nog de grondchijns, nog 3 peters aan Jan Rutten Timmermans binnen nu en 3 jaar.
Nog krijgt Jan ten behoeve van Roelof Gerart Backs, waarvan Katalijn de weduwe van Roelof het vruchtgebruik krijgt, een stuk land groot ca. een half mudzaad, gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. Alijden Brants, Jan natuurlijke zoon van Dirck Stockelmans, Heijn Goossens van der Achter. Hieruit moet hij jaarlijks aan Henrick Meeus Crommen een kroon per jaar betalen en de grondchijns.
Genoemde Willem Dircks van Dormalen namens zijn vrouw krijgt een bunder land genoemd het Nuwe Rot, gelegen in hergang Aerle in de Hagelaeren, b.p., Henrick de Crom, de Haegstraat, Aert Celen. Daaruit moet hij aan Henrick de Crom een mud rogge per jaar betalen en een kroon en een derde vande grondchijns. Verder krijgt hij van Jan Aernt Baks een jaarlijkse pacht van 4 lopen rogge, maat van Oirschot uit het erfdeel van deze Jan. Jan mag die pacht van 4 lopen altijd aflossen tegen 9 peters, elke peter tegen 18 stuivers.
Genoemde Jan Rutten Timmermans als echtgenoot krijgt de helft van een beemd genoemd de Oijendonk, gelegen in de gemeente Liempde, in totaal za. 5vierde bunder groot, die jaarlijks wordt geruild met Willem Bowens te Liempde die de andere helft heeft, b.p. de gemeijnte, genoemde Oijendonk, Met Seben te Liempde, een beemd genoemde de Neepschen Bunder. Hieruit zalhij jaarlijks aan Jacop Keijmps in Den Bosch twee Bossche zesters rogge betalen, nog de grondchijns en de tiende van het hooi aan de heer van Boxtel.Verder krijgt Jan van Jan Aert Backs per Maria Lichtdag over 2 jaar een bedrag van 3 peters en onderwijl steeds een rente daarvan ad 2 lopen rogge.
Datum 18 februari 1494, getuigen Joerden en Crom.

=================065====================
De genoemde personen uit de vorige akte beloven de volgende schulden zote betalen dat de anderen daarvoor gevrijwaard blijven.
Willem van Dormalen zal een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge per jaar betalen aan het gasthuis van Oirschot, nog een kroon aan Henrick de Crom en27 stuivers aan Strijpken. Nog zal hij aan het gasthuis 2 mud rogge betalen, een kroon aan Henrick de Crom en aan Aleijt Mertens Verloes 20 stuivers.
Jan de Timmerman zal aan Henrik de Crom 2 mud rogge betalen en een kroonen aan Katalijn dochter van Willem Gorters 18 stuivers, en 2 en een halve stuiver 1 oort aan Gerart .... .
Jan Aert Baks zal aan het gasthuis 2 mud rogge betalen, aan Henrick de Crom een kroon en aan Luppen van der Haegen 18 stuivers, aan Dielen de Raijmaker anderhalve stuivers.
Al deze schulden zullen ze direkt betalen. Datum 18 februari 1494, getuigen Joerden en Jan de Crom.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Aert Wouter Bacx (Houtappels)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Aert Wouter Bacx (Houtappels)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Aert Wouter Bacx (Houtappels)



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Bacx (Houtappels)


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1065692819.php : accessed April 30, 2024), "Aert Wouter Bacx (Houtappels) (1420-1470)".