Family tree Holman » Dirck Peter van Doormalen (± 1542-????)

Personal data Dirck Peter van Doormalen 


Household of Dirck Peter van Doormalen

He is married to Elisabeth Wouter Henrick Jan Mercx (Rose).

They got married.


Child(ren):



Notes about Dirck Peter van Doormalen

Theodorus Petrus verkoopt in 1594 als man van Elisabeth dr van wijlen Wouter Henrocx Mercx 1/4 deel in de akker te groote Steege onder naastebest aan Albrecht Nicolaes mercx.
In 1597 koopt Dierck Peters van Doormalen een huis met aangelag te Naastebest van Heijlke, weduwe van Jan zoon van wijle Jan Crijns.

In 1599 Leent Dierck 100 gulden van geelis zoon wijle Odulphus (genoemd Thoolis) Goijaert Maessen.

in 1599 verkopen Jan en Dirck zonen van wijlen Peter van Doormalen twee stukkenbeemd te aerle, genaamd de haeghenbeempt, aan de heer Adriaen Dionijs Cornelis Danelssen van den Dijck, pastoor te Bladel.

=================058======================
Wouter, Antonis en Jan, gebroeders en zoons van wijlen Dirck Peters van Doormalen, verwekt door wijlen deze Dirck bij wijlen diens vrouw Elisabeth dochter van Wouter Rose, verder Willem Antonis Verrooten als man van Elisabeth ook dochter van genoemde Dirk en Elisabeth, verder Adam Peters als man van Anneken dochter van wijlen Jan Dirck Hermans verwekt door wijlen deze Jan bij wijlen diens vrouw Meriken, ook dochter van genoemde Dirck en Elisabeth, welke Adam voor zichzelf handelt en ook voor Catharina zijnde de zuster van zijn vrouw, volgens een Oirschotse machtiging daarvan, hebben verklaard een boedelverdeling te hebben gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd na het overlijden van hun ouders respectievelijk hun grootouders, zoals ze verklaarden.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Adam Peters namens zijn vrouw het oude huis met de halve bocht, groot ca. 3 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, ter plaatse genoemd aan het Kapeleinde, b.p. genoemde Antonis dat ervan is afgedeeld, Willem Jan Goorts, Willem Antonis Verrooten dat er ook van is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat daar. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemd 't Rieland, groot ca. 4 lopenzad, gelegen in Oirschot ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen ter plekke genoemd 'Tussen de Besten', b.p. genoemde Antonis dat ervan is afgedeeld, Odulphus Gerits van Cleijnebruegel, Henrik Goort Goorts, Jan Lenaert Driessen. Nog krijgt hij een stuk land onlangs van de gemeente in gebruik genomen, deels akker en deels weide, ter zelfder plaatse als in eerste instantie gelegen, b.p. Jan Dircks van Doormalen, dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte aldaar. Hieruit moet aan Aert Janssen van de Venne een kapitaal van 150 gulden worden betaald, aan Silvester Lintermans 100 gulden, nog een Beekse pacht van een mudde rogge, verder de grondchijns en de dorpslasten. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Antonis de schuur en de grond met de halve bocht, en nog 12 roedes als weg die Antonis in bezit krijgt om ook anderen overpad te verlenen, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Adam Peters dat ervan is afgedeeld, de kinderen van wijlen Jan Lenaerts Schilders, Willem Antonis Verrooten dat er ook van is afgedeeld, de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemde 't Rieland, gelegen in Oirschot ter zelfder plaatse als hier genoemd aldaar tussen de Besten, groot ca. 4 lopenzaad, b.p. genoemde Adam dat ervan is afgedeeld, Dirk Goorts, Peter Henrick Boelaerts en meer anderen, Jan Lenaerts van de Sande. Verder krijgt hij eenn stuk akkerland genoemd de Meijenbraecken, groot ca. 2 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. genoemde Wouter dat ervan is afgedeeld, Willem Antonissen dat er ook van is afgedeeld, de kinderen van Jan Lenaerts Schilders, Willem Gijsbert Jan Laurenssen. Verder krijgt hij een weilandje genoemd het Startjen, groot ca. anderhalf lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. de weduwe van Peter Henricks Sroijen, de weduwe van Michiel Joosten, de weduwe van Willem Corstens aan de Meer, Jan Aert Scheijntgens. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge als Beekse pacht, nog een pacht van 9 zesters rogge aan Jenneken van der Sluijs in Den Bosch, na de reductie te betalen met 5 gulden en 12 en een halve stuivers. nog 2 gulden per jaar aan Aert Willems de Roij, nog een kapitaal van 100 gulden dat genoemde Antonis jaren geleden had geleend aan de ouders van vermelde kinderen, verder de grondchijns en de dorpslasten. Verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Jan een huis met schuur de grond die erbij hoort etc., gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, groot ca. 5 lopenzaad en 7 en een halve roede, b.p. Willem Antonis Verrooten dat ervan is afgedeeld, Agneta weduwe van Arien Andriessen van den Zande, genoemde Adam dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij een stuk land genoemd de Gemeijnen Camp, deels akker en deels groes, groot ca. 5 lopenzaad en 29 roedes, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. genoemde Adam dat er van is afgedeeld, genoemde Willem dat ervan is afgedeeld, Antonis Goorts, de gemeijnte aldaar. Hieruit moet jaarlijks een mudde rogge worden betaald in de Beekse pacht, nog 6 gulden 15 stuivers per jaar aan Jenneken Geerlings in Boxtel, verder de grondchijns en de dorpslasten. Verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Wouter een stuk akkerland genoemdde dispelakker, groot ca. 3 lopenzaad en 8 roedes gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p genoemde Adam, de pastorie van de St. Odulphuskerk, de kinderen van Arien Gijsberts van Croonenburg, Jan Mathijssen van den Dijck, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemd de Meijenbraecken, groot ca. 2 lopenzaad en 17 roedes, met overpad over de weg van 17 roedes die aan Antonis zijn toebedeeld, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. genoemde Antonis dat ervan is afgedeeld, Willem Gijsbert Jan Laurenssen, Jacob Steven Marijnen. Verder krijgt hij een stuk land genoemd de Sonderens, deels akker en deels groes, groot ca. 7 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Arien Andriessen van de Sande, de kinderen van Arien Antonis Verrooten, de erfgenamen van Jan Henrick Jan Gerits, Henrik Aerts Verhoeven, Jan meester Aert Janssen. Hieruit jaarlijks een mud rogge als Beekse pacht te betalen, nog 100 gulden kapitaal aan Dirck Goijaerts van Hoogeloon ( meestal genoemd van Loon en soms 'smid', JT ), nog 100 gulden kapitaal aan Andries Henrick Janssen, verder de grondchijns en de dorpslasten. Nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt Willem Antonis Verrooten namens zijn vrouw een stuk akkerland genoemd de Creijnderij, groot ca. 7 lopenzaad en 7 en een halve roede, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, met overpad over de 12 roedes land van genoemde Antonis. b.p. genoemde Antonis, dat ervan is afgedeeld, genoemde Jan dat er ook van is afgedeeld, genoemde Adam en Antonis beiden ervan afgedeeld zijnde, de gemeijnte aldaar. Nog krijgt hij de helft van een veld ter zelfder plaatse tegenover de straat daar, groot ca. 3 lopenzaad en 29 roedes, b.p. Henrik Goossens van Oudenhoven, genoemde Jan dat ervan is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks 4 en een half lopen rogge als Beekse pacht worden betaald, nog 7 lopen rogge per jaar aan de H. Geest van Esch, nog 5 gulden 10 stuivers per jaar aan de fabriek van de St. Odulphuskerk, verder de grondchijns en de dorpslasten. Nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Genoemde erfgenamen doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en ze beloven deze boedelverdeling altijd gestand te zullen blijven doen. Indien het later mocht blijken dat iemands erfdeel minder waard wordt of dat er meer lasten op blijken te drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die lasten gezamenlijk betalen, ieder daarin voor een vijfde deel. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Ook zal ieder overpad aan de ander verlenen waar nodig en wel met de minste overlast voor elkaar en daarbij geldt speciaal dat Antonis het erf van Wouter en Willem overpad moet geven en de helft van de halve bocht tot aan hun erven die erachter liggen waarvoor Antonis 12 roedes land meer heeft gekregen dan de andere. Antonis en Adam moeten elkaar overpad geven over het nieuwe land daar hetzij vanuit Naastenbest hetzij vanuit Verrenbest. Datum 17 februari 1638, getuigen Keijmps en Schepens.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Dirck Peter van Doormalen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Dirck Peter van Doormalen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Dirck Peter van Doormalen



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events


About the surname Van Doormalen


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1065692694.php : accessed April 30, 2024), "Dirck Peter van Doormalen (± 1542-????)".