Family tree Donders-Antonis » Adrianus Josephus "Ad" Donders (1921-2010)

Personal data Adrianus Josephus "Ad" Donders 

Sources 1, 2, 3, 4

Household of Adrianus Josephus "Ad" Donders

He is married to Gertruda Johanna Maria Belgers.

They got married on December 5, 1946 at Tilburg, Noord-Brabant, Nederland, he was 25 years old.

They were married in church on May 11, 1947 at Tilburg, Noord-Brabant, Nederland, he was 26 years old.


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)
  3. (Not public)
  4. (Not public)
  5. (Not public)
  6. (Not public)
  7. (Not public)


Notes about Adrianus Josephus "Ad" Donders

Zie ook het artikel "Ad, Anton en de Cartonnagebriek Gebr. Donders" op de startpagina van de Stamboom Donders-Antonis op GenealogieOnline. Hij was één van de twee oprichters van Cartonnagefabriek Gebr. Donders te Oisterwijk, en was directeur van oktober 1946 tot en met maart 1984.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Adrianus Josephus "Ad" Donders?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Adrianus Josephus "Ad" Donders

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Adrianus Josephus "Ad" Donders

Ancestors (and descendant) of Adrianus Josephus Donders


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Adrianus Josephus "Ad" Donders



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Bevolkingsregister-Gezinskaart 1921-1939 Tilburg, BR000001, May 5, 1921 There are linked images
    2. Het Tilburgse Geslacht Donders, Boek000001, 293, GS 495
      GS betekent: Gezinsstaat.
      In 2007 is een nieuwe herziene en uitgebreide uitgave verschenen bij Stichting Familiearchief Donders, waarnaar eventueel verwezen wordt met "uitg. 2007".
      There are linked images
    3. BS Huwelijk, BSH000180 There are linked images
    4. Over de Cartonnagefabriek Gebr. Donders in Oisterwijk, ART000010
      AD, ANTON EN DE CARTONNAGEFABRIEK GEBR. DONDERS

      Ad (GS 495) en Anton (GS 496), zoons van Alphons Donders (GS 494), een gewone wollenstoffenwever in Tilburg, traden evenmin als hun twee andere broers in de voetsporen van hun vader. Zij verbraken de weverstraditie die sinds hun betovergrootvaders vader bestond door respectievelijk boekbinder en boekhouder te worden.

      In de periode van de wederopbouw van ons land na de oorlog kregen zij de ambitie samen iets voor zichzelf te beginnen. Ad was in 1946 reeds twee jaar bedrijfsleider van een boekbinderij, zodat hun aandacht in de eerste plaats uitging naar de boekbinderijbranche. Omdat er in Tilburg reeds veel boekbinderijen bestonden moesten zij daarvoor uitwijken naar elders. In Oisterwijk konden zij zogenaamd een deel van een pand aan de Tilburgseweg huren van een kennis. Zij hadden dit nodig om (in maart 1946) een vestigingsvergunning te kunnen aanvragen voor een boekbinderij én cartonnagefabriek. Volgens aantekeningen uit die tijd dachten zij bindwerk te gaan verrichten, alsmede fabricage van luxe dozen... "voor export". Ze hadden dus grootse plannen en kochten daarom allerlei machines voor boekbinden en cartonnage.
      Toch kregen zij géén vergunning voor de cartonnage. De "Firma Gebr. Donders" kreeg op 12 september 1946 van de minister van Economische Zaken wél een vestigingsvergunning voor een boekbinderij in Oisterwijk, die een dikke maand later daadwerkelijk startte in een gehuurd deel van een schuurtje aan de Kerkstraat. Anton miste dit echter; hij zat toen nét als soldaat op de boot naar Nederlands-Indië. Al zijn pogingen om daar onderuit te komen waren mislukt, maar in Indië werd de soldaat "tandarts-assistent" "ziek", zodat hij het bedrijf slechts een jaar hoefde te missen.

      Nog vóór Antons terugkeer was de fabriek verhuisd naar een grotere ruimte, namelijk naar een oude koperslagerij achter Bouman in de Dorpsstraat. Ook daar zaten de gebroeders slechts kort, om spoedig door te gaan naar de oude gasfabriek aan de Almystraat. De gemeente hoopte als verhuurder dat de broers het dak van de oude gasfabriek zouden repareren. Bij de geringste wind vlogen de pannen van het dak en was er het risico van waterschade. Vanwege dat slechte dak moesten Ad en Anton herhaaldelijk 's nachts hun bed uit om de boel in de gaten te houden. Maar de huur was wél laag... In 1949 werd de vennootschap onder firma een commanditaire vennootschap met Ad als beherend en Anton als commanditair vennoot. Doel hiervan was om Anton ook als vertegenwoordiger van een Groningse kartonfabriek te kunnen laten optreden. De zaak zelf leverde nog onvoldoende inkomsten op zodat alle zeilen moesten worden bijgezet. In feite veranderde er niets; Ad bleef de productie leiden en Anton bleef verkoopleider en boekhouder. In die beginjaren ging Anton op de fiets de klanten en leveranciers af. Ergens begin jaren vijftig kocht hij echter een auto, een Morris, vooral "voor de zaak".

      Ondertussen waren de broers zich ook gaan bezighouden met de productie en de verkoop van doosjes, zoals zij reeds in 1946 van plan waren. Bij de aankoop van een stansmachine, een machine om doosjes uit een plaat karton te drukken, bleek dat daartoe een vestigingsvergunning voor het voeren van een cartonnagebedrijf vereist was. Met het argument dat in het verleden reeds een exportvergunning voor een paar duizend doosjes naar Antwerpen was verleend, kon het ministerie van Economische Zaken toestemming niet meer weigeren.

      Het cartonnagegedeelte ging al spoedig het boekbinderijgedeelte overvleugelen. Dit bleek ook uit de naam die in 1949 veranderde van "Firma Gebr. Donders Boekbinderij en Cartonnagebedrijf" in "Gebr. Donders Cartonnagebedrijf en Boekbinderij c.v.", die op oudejaarsdag 1954 uitmondde in de naamloze vennootschap "Cartonnagefabriek Gebr. Donders N.V.", die begin jaren zeventig een B.V. werd. Na enige twijfel over de vraag of zij een groothandel in dozen of een goed ingerichte cartonnagefabriek zouden voortzetten, kozen Ad en Anton voor de cartonnage.

      Daartoe kocht de firma het oude wasserijgebouw van Groenland aan de Rode Brugstraat waarheen de fabriek verhuisde. Dit gebouw lag aan de Voorste Stroom, die eind jaren zestig gekanaliseerd en verlegd werd. Tot die tijd was er regelmatig sprake van overstromingen, waardoor er water achterin de fabriek stond. De broers stonden dan ook regelmatig te hozen, en er werd menige keer waterschade aan het karton en de dozen geleden.
      De cartonnagefabriek floreerde in die jaren. In 1958 en 1960 werden er uitbreidingen gepleegd, enerzijds door een expeditieruimte onder de nieuw gebouwde "directeurswoning", en anderzijds door de voorgevel van de oude fabriek over de gehele lengte en hoogte naar voren te trekken.

      Amper vijf jaar later begon een hoop gedonder. Op 17 juni 1964 liet de gemeente per brief weten dat zij de fabriek wilde aankopen op grond van een uitbreidingsplan. Ze wilde op die grond woningen realiseren, en wilde de fabriek daarom verplaatsen naar het industrieterrein. Ze verzocht daartoe medewerking om zodoende een onteigening te voorkomen.
      De broers moesten daarom met als het ware het mes op de keel onderhandelen. Zij wisten een goed resultaat te boeken. De Gemeenteraad stemde na ampele overwegingen met het voorlopig koopcontract van 10 augustus 1964 in, maar Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verleenden geen toestemming. Zij vonden de prijs te hoog en de aankoop te vroeg, daar het bestemmingsplan nog slechts in ontwerp was. Vervolgens kwam in juli 1967 een bestemmingsplan tot stand waarin een nieuwe weg (de Baerdijk, die de Hoogstraat met de Kerkstraat en de bossen zou gaan verbinden) dóór de oude fabriek heen werd geprojecteerd. De fabriek moest en zou verplaatst worden. Onderhandelingen tussen de gemeente en de broers leidden tot een nieuwe overeenkomst, waarbij de prijs ƒ 12.000,- lager uitkwam. Het was ondertussen begin 1969. Maar toen stemde de Gemeenteraad tegen het voorstel van Burgemeester en Wethouders. De aankoopprijs van ƒ 200,- per vierkante meter voor een te slopen gebouw was te hoog.

      In die jaren steeg de nood bij Ad en Anton, omdat zij dringend uitbreiding nodig hadden. Gelukkig kwamen B. en W. de broers tegemoet, door spoedig daarna een grondruil van 88 vierkante meter voor te stellen, waarbij aan de vóórkant van de fabriek een uitbreiding tot stand zou kunnen komen en aan de achterkant een nieuwe weg zou kunnen worden gerealiseerd. De Gemeenteraad morde wel wat over het toestaan van een uitbreiding aan een fabriek in strijd met het bestemmingsplan, maar ging toch akkoord. De burgemeester schreef blij te zijn; eindelijk "geen gedonder meer met Donders". Het gevolg is dat tot op heden de Cartonnage Donders in het centrum van Oisterwijk ligt.

      In 1970 werd uiteindelijk een nieuw magazijn aan de fabriek gebouwd, juist vóór het zilveren jubileum. Dat was ook nog juist voor de grote opkomst van Italiaanse schoenen en de vele sluitingen van schoenenfabrieken in onze streek. In 1973/1974 gingen enkele grote klanten failliet, waarbij niet zozeer de grote verliezen als wel de beperking van de afzet het grootste gevaar voor het voortbestaan van de zaak was. Enkele regionaal bekende afnemers waren Avang, Berkelmans, Van Kemmeren en Renata.
      Ad en Anton zochten naar een uitweg door bijvoorbeeld luxe doosjes voor Unilever en dozen met gaatjes voor friet te gaan maken. Ook werden een tijdlang eenvoudige kinderpuzzels geproduceerd. Zo redden zij de zaak, hoewel veel werknemers in de loop der jaren afvloeiden, zodat slechts zo'n vijf (van de pakweg 25) arbeidsplaatsen overbleven. Eind jaren zestig werd Anton ziek. Als hartpatiënt moest hij oppassen. Toch werkte hij door tot Ad begon te denken aan "vervroegd pensioen". In 1983 werd een opvolger gezocht. Helaas was in de naaste familie niemand geïnteresseerd in overname van de zaak, zodat de aandelen op 15 maart 1984 werden verkocht aan een bedrijfsleider van een concurrent. Op die datum werd het levenswerk van Ad en Anton na bijna 38 jaar in handen gelegd van niet-Dondersen. Na het overlijden van de opvolger werd de zaak in het jaar 2000 beëindigd.

      Dominique Donders (GS 494)

      (Artikel in "Het Tilburgse Geslacht Donders", uitgave Tilburg 1996, blz. 294;
      GS = Gezinsstaatnummer)

    Historical events

    • The temperature on May 5, 1921 was between 1.2 °C and 12.2 °C and averaged 6.6 °C. There was 1.9 mm of rain. There was 9.2 hours of sunshine (61%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the north-northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from September 9, 1918 to September 18, 1922 the cabinet Ruys de Beerenbrouck I, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1921: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 6.9 million citizens.
      • February 21 » Rezā Shāh takes control of Tehran during a successful coup.
      • March 1 » The Australian cricket team captained by Warwick Armstrong becomes the first team to complete a whitewash of The Ashes, something that would not be repeated for 86 years.
      • June 12 » Mikhail Tukhachevsky orders the use of chemical weapons against the Tambov Rebellion, bringing an end to the peasant uprising.
      • September 8 » Margaret Gorman, a 16-year-old, wins the Atlantic City Pageant's Golden Mermaid trophy; pageant officials later dubbed her the first Miss America.
      • September 11 » Nahalal, the first moshav in Palestine, is settled as part of a Zionist plan of creating a Jewish state, later to be Israel.
      • October 19 » The Portuguese Prime Minister and several officials are murdered in the Bloody Night coup.
    • The temperature on December 5, 1946 was between -1 °C and 5.9 °C and averaged 1.2 °C. There was 0.2 mm of rain. There was 5.5 hours of sunshine (69%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From June 24, 1945 till July 3, 1946 the Netherlands had a cabinet Schermerhorn - Drees with the prime ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) and W. Drees (PvdA).
    • In The Netherlands , there was from July 3, 1946 to August 7, 1948 the cabinet Beel I, with Dr. L.J.M. Beel (KVP) as prime minister.
    • In the year 1946: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.3 million citizens.
      • February 8 » The first portion of the Revised Standard Version of the Bible, the first serious challenge to the popularity of the Authorized King James Version, is published.
      • April 1 » The 8.6 Mw  Aleutian Islands earthquake shakes the Aleutian Islands with a maximum Mercalli intensity of VI (Strong). A destructive tsunami reaches the Hawaiian Islands resulting in dozens of deaths, mostly in Hilo, Hawaii.
      • May 21 » Physicist Louis Slotin is fatally irradiated in a criticality incident during an experiment with the demon core at Los Alamos National Laboratory.
      • June 1 » Ion Antonescu, "Conducator" ("Leader") of Romania during World War II, is executed.
      • June 2 » Birth of the Italian Republic: In a referendum, Italians vote to turn Italy from a monarchy into a Republic. After the referendum, King Umberto II of Italy is exiled.
      • July 7 » Mother Francesca S. Cabrini becomes the first American to be canonized.
    • The temperature on July 15, 2010 was between 16.3 °C and 22.5 °C and averaged 18.8 °C. There was -0.1 mm of rain. There was 7.9 hours of sunshine (48%). The partly clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from Thursday, February 22, 2007 to Thursday, October 14, 2010 the cabinet Balkenende IV, with Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from Thursday, October 14, 2010 to Monday, November 5, 2012 the cabinet Rutte I, with Mark Rutte (VVD) as prime minister.
    • In the year 2010: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 16.5 million citizens.
      • January 12 » An earthquake in Haiti occurs, killing between 220,000 and 300,000 people and destroying much of the capital Port-au-Prince.
      • January 27 » The 2009 Honduran constitutional crisis ends when Porfirio Lobo Sosa becomes the new President of Honduras.
      • February 27 » An earthquake measuring 8.8 on the moment magnitude scale strikes central parts of Chile leaving over 500 victims, and thousands injured. The quake triggers a tsunami which strikes Hawaii shortly after.
      • May 28 » In West Bengal, India, the Jnaneswari Express train derailment and subsequent collision kills 148 passengers.
      • June 11 » The first African FIFA World Cup kicks off in South Africa.
      • August 6 » Flash floods across a large part of Jammu and Kashmir, India, damages 71 towns and kills at least 255 people.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Donders

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Donders.
    • Check the information Open Archives has about Donders.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Donders.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    D.F.A. Donders, "Family tree Donders-Antonis", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-donders-antonis/I1104.php : accessed May 16, 2024), "Adrianus Josephus "Ad" Donders (1921-2010)".